سرویس اقتصاد مشرق - سهشنبه هفته گذشته حسن روحانی در گزارش ۱۰۰ روزه به طور مفصل از تلاش دولت برای کنترل قیمت دلار سخن گفت و خاطرنشان کرد:
نرخ ارز، در طول دولت یازدهم به طور متوسط اگر ۴ سال را حساب کنیم، رقم خیلی بالایی نبود و بانک مرکزی اعلام کرده که حدود ۵ الی ۶ درصد به طور متوسط در طول ۴ سال افزایش قیمت ارز داشتیم.
روحانی ادامه داد: در مقطعی از سال جاری هم بخاطر شایعاتی که ایجاد شد، یک رشد غیرقابل پیشبینی در بازار ایجاد شد که یک مقدار متعادل شد، اما در عین حال همه ساله در این فصل طبق آمار در آذر و دی، با افزایش قیمت ارز مواجه ایم که در بهمن و اسفند پایین میآید، امسال هم از آن قاعده کلی مستثنی نیست.
روحانی با تاکید بر اینکه برنامه دولت این نیست که از طریق افزایش نرخ ارز درآمد کسب کند، گفت: آن شایعاتی که در میان مردم است که دولت باز کم آورده و دارد دلار را گران میکند، اصلا دنبال این نیستیم؛ البته در بازار اقتصاد هر کالایی به دلایلی نوسانی قابل قبول دارد و همه ارزهای دنیا نرخهایی دارند که در طول سال بالا و پایین میشود و ما هم جزو آنها هستیم، اما اینکه ما تعمداً نرخ ارز را بالا ببریم تا درآمد دولت را تأمین کنیم ، واقعا وجود ندارد.
روحانی اظهار داشت: تلاش دولتهای یازدهم و دوازدهم بر این بوده که نرخ ارز متعادل باشد و آنچه نیاز ارزی ماست با درآمد ارزی ما اعم از نفت، میعانات و صادرات غیرنفتی متعادل بوده و در مجموع تراز ما مثبت است.
رییس دولت دوازدهم افزود: مردم نباید نگران باشند از اینکه امسال یا در سالهای آینده نوسان شدیدی در نرخ ارز ایجاد خواهد شد، چراکه برنامه دولت این نیست و بنای ما هم بر این نیست؛ آرامش، مهمترین اصل مدنظر دولت در اقتصاد است.
اما در کمتر از یک هفته از سخنان و وعدههای روحانی، قیمت دلار در دوشنبه ۱۳ آذرماه به بالاترین رکورد تاریخی خود افزایش پیدا کرد و از مرز ۴۱۹۵ تومان هم عبور کرد.
بر اساس آمارهای اتحادیه طلا و جواهر و کانون صرافان، روز سهشنبه ۱۳ آذرماه قیمت دلار در مقطعی از روز به رکورد ۴۲۱۴ تومان هم رسید و نهایتا بالاتر از ۴۱۹۵ تومان به کار خود پایان داد.
بر اساس آمارهای موجود، دلار ۴۲۱۴ تومانی گرانترین قیمت دلار در تاریخ کشورمان محسوب میشود.
با این روند، دولت روحانی رکورد گرانی دلار را از دولت احمدینژاد گرفته است.
درباره گرانی دلار، دلایل زیادی مطرح میشود اما ریشه آن را باید در ناتوانی بانک مرکزی نسبت به تنظیم بازار ارز جستجو کرد.
به نظر میرسد برخلاف همه تبلیغات دولتیها درباره رفع تحریمهای بانکی علیه ایران پس از برجام، همچنان نقل و انتقال پول به کشورمان دچار مشکل است و دولت نمیتواند پول حاصل از درآمد صادرات نفت را به کشور منتقل کند. بدین ترتیب، کمبود اسکناس دلار موجب گرانی نرخ ارز در بازار آزاد شده است.