روغن پالم

در حالیکه کارشناسان بهداشت نسبت به تاثیر مصرف روغن پالم بر افزایش سکته های قلبی و مغزی و همچنین بروز سرطان هشدار می‌دهند اما آمارها از افزایش واردات این محصول به کشور حکایت دارند.

 سرویس اقتصاد مشرق - جدیدترین آمار گمرک از حجم واردات کالا به کشور بیانگیر روند جهشی افزایش واردات روغن پالم به کشور در سال جاری است.

براساس این گزارش حجم واردات روغن پالم در شش ماهه نخست سال ۹۶ از ۲۱۶ هزار تن فراتر رفته و ارزش دلاری آن نیز مرز ۱۷۰ میلیون دلار را پشت سر گذاشته است.

بازه زمانی

حجم واردات

ارزش واردات

۶ ماه نخست سال ۱۳۹۴

۸۵ هزار تن

۶۵ میلیون دلار

۶ ماه نخست سال ۱۳۹۵

۱۷۷ هزار تن

۱۲۲ میلیون دلار

۶ ماه نخست سال ۱۳۹۶

۲۱۶ هزار تن

۱۷۰ میلیون دلار

همانطور که از اطلاعات موجود در جدول نیز قابل برداشت است میزان واردات روغن پالم در بازه زمانی یکسان طی سه سال اخیر رشد داشته و چه از لحاظ حجم و چه ارزش رشد حدود سه برابری را نشان می‌دهد.

کم نشد که هیچ زیاد شد

 تا چندسال قبل، مردم اطلاع زیادی از خطرات این ماده خوراکی نداشتند و شرکت های تولید محصولات خوراکی نیز با استفاده از همین بی اطلاعی مردم اقدام به استفاده از این ماده مضر در محصولات پر مخاطب و مورد نیاز مردم می‌کردند اما با ورود رسانه ها به مسئله روغن پالم و واکنش هایی که از سوی مسئولان به دنبال داشت، نظام بهداشتی کشور تصمیم گرفت از استفاده بی حساب و کتاب این ماده در خوراکی ها جلوگیری کند.

برهمین اساس ۱۵ مرداد سال ۱۳۹۳ دکتر علیرضا دلاوری مشاور وزیر بهداشت از برنامه ریزی برای کاهش حجم واردات این ماده به ۱۵ درصد حجم کل واردات روغن خبر داد و گفت:

وزارت جهاد کشاورزی بنا دارد در طی سال آتی این میزان واردات را به ۱۵ درصد برساند، افزود: این عدد در کشورهای دیگر نیز معقول به شمار می آید و باید به آن برسیم تا بتوانیم روغن های مناسب تر را جایگزین روغن پالم کنیم.

قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت نیز پیش از این از ایجاد محدودیت برای واردات روغن پالم بدلیل مخاطرات آن گفته بود:

روغن پالم سال های سال از مالزی وارد کشور شده است و در حال حاضر به دلیل قیمت ارزان و سودآوری بالا، واردات آن به طرز چشمگیری افزایش داشته است؛ مجوز واردات روغن مضر پالم مربوط به وزارت صنعت است که قرار شده در یک دوره معین ابتدا به ۳۰ و سپس ۱۵ درصد کاهش یابد.

اما آنچه تاکنون مشخص است اینکه هنوز وزارت کشاورزی اقدامی برای کاهش حجم میزان واردات روغن پالم به کشور نکرده است. البته مسئولان دولتی بهانه هایی را برای توجیه روند افزایش واردات روغن پالم به کشور می‌آورند و ماه و خورشید را در این زمینه دخیل می‌کنند اما واقعیت این است که همچنان این ماده مضر در سبد مصرفی خانوارها وجود دارد.

کارگاه تولیدی روغن پالم در غنا

چرا استفاده از روغن پالم مضر است؟

روغن پالم از درختی گرفته می شود که نسبت به حرارت واکنش منفی نشان می‌دهد و با افزایش دما، چربی نامطلوبی تولید می کند. با واردات این روغن و مصرف آن برای مواد خوراکی، به سرعت مولکول های آن تغییر شکل داده و سپس در رگها رسوب و باعث بوجود آمدن انواع سکته های قلبی و مغزی می‌شوند از همین رو نیز مرگ بر اثر سکته یکی از بالاترین علل مرگ و میر در کشور است.

مشکل مهم دیگری که این نوع روغن برای سلامتی بدن دارد مربوط می‌شود به زمانی که روغن مایع را هیدروژنه می‌کنند تا جامد شود در این حالت میزان ترانسش بالا می‌رود و برای سلامتی خطرناک می‌شود. چربی ترانس، میزان کلسترول بد (LDL) خون شما را بالا و میزان کلسترول خوب (HDL) را پایین می‌آورد. از این رو متخصصان این حوزه معتقدند چربی ترانس بدترین نوع چربی است که مصرف می‌شود.

این موارد سبب شد تا هم مسئولان بهداشتی کشور نسبت به واردات این نوع روغن موضع بگیرند و هم در سایر کشورها نیز محدودیت هایی برای واردات و مصرف آن در مواد خوراکی به کار برده شود. در این زمینه می‌توان به نتایج تحقیقات سرویس کشاورزی وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) که یکی از سخت‌گیرانه ترین سیاست‌ها را در استفاده از مواد غذایی دارد اشاره کرد که بیان می‌کند روغن پالم جایگزین سالم برای چربی‌های ترانس نیست.

اما در طرف مقابل این ماده غذایی همچنان در محصولات لبنی و خوراکی تولید شده در داخل مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق اطلاعات بدست آمده، لبنیات یکی از مهم ترین استفاده کنندگان روغن پالم است و در محصولاتی که مخاطب کودک و نوجوان دارد نیز بیشتر استفاده می‌شود.

برای نمونه می‌توان به استفاده از پالم در شکلات، بستنی و خامه اشاره کرد که مخاطب اصلیش کودکان و نوجوانان هستند اشاره کرد. همچنین از پالم در روغن های سرخ کردنی هم استفاده می‌شود.

بازهم پای فریدون در میان است؟

علی‌رغم مخاطراتی که روغن پالم برای سلامت انسان دارد، اما آنچه در این میان حائز اهمیت است، دست های پشت پرده برای افزایش واردات این ماده به کشور است چنانکه طبق علی‌رغم تاکیدات مکرر وزیر و مسئولان بهداشتی کشور بر مضرات پالم برای سلامتی مردم، اما روحانی در سفری که سال گذشته به مالزی داشت، از علاقه مندی برای واردات پالم به ایران سخن گفت.

نکته جالبی که در این خصوص به چشم می‌آید نحوه استدلال روحانی در تایید سلامت پالم علی‌رغم نظر پزشکان بود. دلیلی که روحانی در این خصوص ذکر می‌کرد عبارت بود از اینکه چون مالزیایی‌ها از این روغن استفاده می‌کنند و سلامتی آنان نیز خوب است پس این روغن خطر ندارد.

در واقع با این استدلال غلط و ضعیف سعی داشت راه را برای ورود این محصول باز کند.

در این زمینه برخی از کارشناسان معتقدند یکی از دلایل اصلی این موضع رئیس‌جمهور، تاثیر حسین فریدون در این پرونده است چراکه وی زمانی به عنوان سفیر ایران در مالزی فعالیت می‌کرد و همین مسئله سبب شد ذهن ها به سمت  نقش او در تسهیل واردات این ماده برود.

موسوی لارگانی نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در این رابطه گفته بود:

در مورد روغن پالم که مضر بودن و مشکل دار بودنش برای همگان مشخص است باز این فریدون وارد کننده آن بوده است.

همچنین برخی خبرهای منتشر شده در رسانه ها نیز از نقش «مهدی‌.م» از نزدیکان فریدون در واردات پالم به کشور سخن می‌گویند.

از این رو باید منتظر ماند و دید  با توجه به اینکه بارها مسئولین نسبت به خطرات و مضرات این روغن هشدار داده‌اند، در ۶ ماه دوم سال جاری شاهد کاهش واردات این محصول به کشور خواهیم بود یا خیر؟

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۱۲:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    14 1
    خواهشا این مطلب را چاپ نمایید و نهراسید ، مطلب کاملا مستند و واقعی است: عمده نخل پالم و روغن آن در کشور مالزی کشت و فرآوری می شود . در کشور مالزی و اطراف کوالالمپور به وفور و در سوطح بسیار وسعی این درخت نخل کشت و سپس روغن آن فرآوری می شود توسط شخصی با نام خانوادگی Thind. این شخص بسیار پرنفوذ و ثروتمند در مالزی است و واردات روغن پالم نیز به ایران از طریق خرید از این شخص صورت می گیرد. اولین کس یا اولین واسطه برای واردات پالم به ایران نیز توسط سفیر وقت ایران در مالزی انجام گرفت. این روغن به هیچ عنوان جنبه غذایی ندارد و کاملا صنعتی است.
    • IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
      2 0
      واردات روغن پالم به ایران از دو کشور صورت می گیره نه یک کشور! دوما اکثر روغن ها که به ایران و جهان سوم صادر میشه نه فقط پالم تماما مجوز صادرات به اروپا رو ندارن!! و به کشورهای جهان سوم و افریقا صادر میشن!..اصولا اکثر مواد غذایی صادراتی به ایران ناسالم تر از مواد غذایی داخل خود ایران هستن!!
    • IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
      3 0
      مالزی تا زمانی که نفت از ایران می خره پالم فروشش ادامه داره
  • IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    21 0
    نه نان سالم داریم، نه لبنیات سالم داریم، نه میوه سالم داریم، نه هوای سالم! یکی بگوید چطور باید زنده بمانیم ؟
  • IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    5 0
    این ملت بد بختو همه دست بدست ایران خورو و سایپا دادن که زودتر بکشنشون راحتشون کنن
  • IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    5 0
    قوه قضاییه باید بطور جدی برخورد کنه
    • IR ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
      4 4
      قویه قضایه جلوی دولت رو چطوری بگیره وقتی داره واردات می کنه؟؟
  • IR ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    5 0
    داداش تو اینکاره
  • IR ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    3 3
    روغن پالم خوراکی شبیه سایر روغنهای نباتی خوراکی است. همه روغنهای نباتی قابل خوردن هستند و البته همه هم برای سلامتی مضر هستند.
    • IR ۱۰:۰۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
      0 0
      نه همه روغن های نباتی قابل خوردن هستند و نه همه مضر. برخی از روغن های نباتی قابل مصرف برای انسان و بعضی از آنها استفاده های صنعتی دارد. در ضمن روش تهیه روغن هم از اهمیت بالایی در سلامت آن دارد.
  • هومن NL ۱۴:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    2 1
    من نمی دانم چرا از روغن پالم در مواد لبنی استفاده می شود ؟
    • IR ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
      0 0
      چون از چربی شیر کره می گیرند.
    • IR ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
      2 0
      اینکار غش در معامله است.
  • آقایی US ۱۵:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    1 0
    پول پرستی و حرص جمع آوری پول بیداد می کنه.چرا گمرک اجازه ورود می ده.پول و پول و باز پول. کار رسانه ها همینه که برای مردم موضوع را روشن کنند. از اخلاق خبری نیست. نماینده های مجلس باید وزیر بازرگانی را به مجلس صدا بزنند و باز خواستش کنند.
  • IR ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    1 0
    چرا دولت مردم را زجر کش می کند؟ یکدفعه به تعداد سیانور وارد کنه بده همه
  • IR ۱۵:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    2 1
    علی برکت الله
  • IR ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    3 0
    آخرش میخواید بمیرید،چرا اینقدر حرص پول میزنید! با کی مسابقه گذاشتن آخه …!!
  • IR ۱۸:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    1 0
    بخاطر همین هاست که مردم قوه جسمی شون از دست رفته
  • IR ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    1 0
    دولت تدبیر و امید....
  • IR ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    0 0
    اینو باید به ر... خوراند تا اول خودش بخوره اگه ضرر نداشت بعد ما
  • IR ۲۲:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۳۰
    0 0
    خودتون را به خریت و نفهمی زدید . یعنی مشکل نمی دونید از کجاست . یک زمانی تو قحطی پشکل طویله ها را قاطی آرد میکردند الان روغن پالم قاطی لبنیات .
  • حسين IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    2 0
    يادم مى آيد در اوايل كار دولت يازدهم، به لطف كمپينى كه وزير بهداشت به راه انداخته بود، روغن پالم تبديل به يك تابو شده بود؛ هر ماده غذايى را كه مى خواستند حذف كنند يا هر توليد كننده اى را كه مى خواستند تحت فشار بگذارند از "افشاگرى پالم" استفاده مى كردند. حالا كار به جايى رسيده كه به قول اخبار راديو، ايران تبديل به "هاب منطقه اى" روغن پالم شده. جالبتر اينكه كسى كه وثيقه آزادى اين فريدون "بيش فعال" را فراهم كرده، همان وزير ميليارد بهداشت بوده!
  • امیرهوشنگ نورا IR ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    0 0
    سلام، وارد کنندگان روغن پالم می خواهند دستگاه گوارش مردم ایران را روغن کاری کنند تا هر گونه مواد غذایی دیگری که بخورند به دیواره معده و روده آنها نچسبد و دچار زخم معده، اثنی عشر و غیره نشوند. اگر با این دیدگاه به قضیه نگاه کنید نکات مثبت استفاده از روغن صنعتی در غذای مردم ایران را می توانید بهتر درک کنید. و من ا... توفیق
  • DE ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۱
    0 0
    در مورد اين روغن بعد از اين گزارش اطلاعات كسب كردم اين روغن يكي از بدترين روغن ها موجود است براي إنسان موجب گرفتگي رگها و بيماريهاي قلبي ميشود مصرف ان بسيار مضر است و ارزانترين روغن موجود ميباشد كسانيكه بدون وجدان براي ارزان بودن ان اين روغن مضر را براي پر كردن جيب هاي سوراخشان بخورد مردم ما ميدهند ' بنظر اين افراد جنايتكار هستند چندي پيش گزارش شد كه ورود اين روغن بكشور ممنوع شده ولي از قرار مردم جنايتكاران زورشان بر دلسوزان مردم چربيده و دوباره با شدت بيشتر به واردات ان اقدام كرده اند مردم بايد از خوردن تمام محصولاتي كه از اين روغن درشان استفاده خودداري كنند و با به خطر انداختن جان و سلامت خود و خانواده خود جيب هاي سوراخ اين سود جويان را پر نكنند كه همه ميدانيم جيب هاي سوراخ را هرگز نميشود پر كرد ، بس است با جان مردم بازي كردن براي سود بردن ان سودي كه از بيماري مردم عايد اين افراد ميشود درد بي درمان بشود براي خود اين بي وجدانهاي بيگانه با انسانيت انشاالله .
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۲
    0 0
    در فروشگاههای زنجیره ای ودکانهای خرده پا فروش مواد غذایی ناسالم بیداد میکند از کنسروهای تاریخ مصرف گذشته کهتاریخ ان مخدوش شده تا بیسکوییتهای نامرغوب بستنیها وماستهای پالم دار تحت عنوان پاستوریزه تاسسهای مایونز مملواز ماده ای به نام صمغ عربی ونوشابه های حاوی شیرین کننده ای به نام اسپارتام وماهیهای تیلاپیا وارداتی ازچین پرورش یافته در استخرهای حاوی اب فاضلابوبرنجها وچای وقهوه وارداتی مشکوک وووووووو این سلسله ادامه دارد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس