جمع آوری و شناسایی سیگنال های الکترونیک، حمل رادار نقشه برداری سری SAR، تجهیز به پادهای مخصوص جنگ الکترونیک و حمل تسلیحاتی مثل موشک هلفایر برای عملیات رزمی هوا به سطح از جمله مهمترین توانایی های پهپاد MQ-1C محسوب می شود.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، روایت رهگیری، انهدام یا شکار سالم پهپادهای متجاوز آمریکایی و صهیونیستی چند سالی است که هر از چندگاهی، برگی جدید از آن توسط مدافعان غیور آسمان ایران ورق می خورد و تاکنون اسکن ایگل، شدو (سایه)، آرکیو 170 و هرمس از جمله نام های بزرگی هستند که در آسمان ایران یا به دام افتاده و سالم بر زمین نشستند و یا نابود شدند تا درس عبرتی برای هر متجاوز به مرزهای کشورمان باشند.
 
MQ-1C شکار جدید سپاه از ارتش آمریکا
 
در جریان بازدید امیر دریابان شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی از نمایشگاه دستاوردهای نیروی هوا فضای سپاه، جدیدترین غنیمت پهپادی پاسداران انقلاب یعنی MQ-1C ملقب به "عقاب خاکستری" رونمایی شد. اگرچه تاکنون فرماندهان سپاه اشاره ای به غنیمت گرفتن این پهپاد نکرده بودند اما نکته جالب آن است که ارتش آمریکا نیز که جرات اعلام این موضوع را نداشته و به دلایل مختلف همچون فشار افکار عمومی و رسانه ای و در نتیجه مشخص شدن شکستی دیگر در برابر رزمندگان ایرانی، این موضوع را کتمان میکرده است.
 
اما این پرنده بدون سرنشین و مجهز از کجا آمده و دارای چه توانایی هایی است؟
 
پهپاد MQ-1C یک پرنده بدون سرنشین با توانایی پرواز با ماندگاری بالا و ارتفاع متوسط ساخت شرکت General Atomics آمریکا است که به صورت اختصاصی برای نیروی زمینی ارتش آمریکا به عملیات می پردازد. این پهپاد آمریکایی توانایی های مختلف و جالبی را خود جا داده که از جنگال تا حملات هوا به سطح را شامل می شود.
 
ماموریت جمع آوری و شناسایی سیگنال های الکترونیک، حمل رادار نقشه برداری سری SAR، حمل پادهای مخصوص جنگ الکترونیک برای مقابله با مواردی چون بمب های کنار جاده ای و حمل تسلیحاتی مثل موشک هلفایر برای عملیات رزمی هوا به سطح از جمله مهمترین توانایی های پهپاد MQ-1C محسوب می شود. راداری که توسط این پهپاد حمل می شود مدل STARLite ساخت شرکت نورثروپ گرومن است.
 
پهپاد آمریکایی 
MQ-1C
 
این رادار به غیر از توانایی های ذکر شده در خصوص استفاده از سامانه SAR ، توان تعقیب اشیاء متحرک روی زمین را نیز داشته و بر اساس اعلام مشخصات رسمی آن، می تواند یک انسان را از فاصله 8 کیلومتری، در حال قدم زدن روی زمین تشخیص بدهد.
 
این پهپاد به عنوان جانشین سامانه MQ-5 در ارتش آمریکا وارد خدمت شده است. مدل اولیه این پرنده، اولین پرواز را در سال 2004 میلادی انجام داده و از سال 2009 میلادی وارد خدمت رسمی به ارتش آمریکا شده است. بر اساس تخمین برخی منابع معتبر، بهای تقریبی هر فروند از این پرنده پیشرفته در حدود 21 میلیون دلار است.
 
از حدود سال 2013 میلادی به این سو، مدل ارتقاء یافته این پهپاد مراحل آزمایشی خود را گذرانده و وارد خدمت شده است. در این مدل اندازه پهپاد تغییر کرده، موتور عوض شده، میزان سوخت افزایش پیدا کرده، آنتن هایی برای ارتباط بهتر و ارسال تصاویر به پلتفورم هایی مثل بالگردهای سری آپاچی نیز روی این مدل ارتقاء یافته از MQ-1C نصب شده است. این مدل ارتقاء یافته به فرماندهی عملیات ویژه ارتش آمریکا نیز تحویل داده شده است که نشاندهنده اهمیت و ویژگی های خاص آن برای ایالات متحده است.
 
پهپاد آمریکایی 
MQ-1C در کنار شاهد 129 
 
این مدل به طور کامل مشخص از مدل اولیه قابل تشخیص است. با توجه به نکته مطرح شده در تصاویر و مطالبی که از رسانه ملی مبنی بر الگو برداری از MQ-1C برای ساخت شاهد 129 ، مطرح شد و همچنین محاسبه زمان و مقایسه تصاویر موجود از مدل اولیه و مدل موجود در ایران می توان نتیجه گرفت که پهپاد اسیر شده در ایران، احتمالا از مدلهای اولیه "عقاب خاکستری" بوده و مدت زیادی از به دام افتادن آن می گذرد اما آمریکا جرات اعلام این افتضاح عملیاتی را نداشته است.
 
پهپاد آمریکایی 
MQ-1C - مدل ارتقاء یافته
 
در عین حال، امکان آسیب دیدن این پهپاد در زمان فرود در خاک ایران، به فرض تجاوز آن به حریم هوایی ایران و استفاده از توان جنگ الکترونیکی برای کنترل آن (شبیه به برنامه ویژه ای که درباره RQ-170 به اجرا درآمد) را نیز نمی توان از نظر دور داشت که با این احتمال، پهپاد مذکور از نوع جدید محسوب می شود..
 
پرواز 30 ساعته در ارتفاع 27 هزار پایی
 
دوربین های دید الکترواپتیک و فروسرخ از دیگر سامانه های نصب شده بر روی این پهپاد هستند. طول MQ-1C در حدود 9 متر و دهانه بال آن در حدود 7 متر است. این پهپاد از یک دستگاه موتور ملخی مدل Centurion 1.7 ساخت شرکت Thielert استفاده می کند که توانی در حد 165 اسب بخار را ایجاد می کند.
 
پهپاد آمریکایی 
MQ-1C در ایران
 
سرعت این پهپاد در هنگام برخاستن از زمین 280 کیلومتر بر ساعت، ارتفاع پروازی آن 8840 متر (حدود 27 هزار پا) و ماندگاری آن در حدود 30 ساعت است. این پهپاد چهار جایگاه در زیر بالهای خود دارد که می تواند بر روی آنها موشک های هلفایر، بمب های سری GBU-44/B و همچنین غلاف های جنگ الکترونیک را نیز حمل کند.
 
بحث جنگ الکترونیک و این توانایی برای نیروی زمینی ارتش آمریکا از آن جهت اهمیت دارد که هدف اصلی از تعریف این توان، مقابله با بمب های کنار جاده ای و تله های انفجاری هستند که به وسیله سیگنالهایی مثل تماس با تلفن همراه فعال شده و در سالهای اشغال عراق و افغانستان ضربات سنگینی را به آمریکایی ها وارد کرد و ارتش این کشور در تلاش بود با چنین پهپادهایی، جلوی این انفجارها را گرفته و جان سربازانش را نجات دهد.
 
از عقاب خاکستری آمریکایی تا شاهد 129 ایرانی
 
این مسئله که این پهپاد کجا و چگونه به دام افتاده است موضوعی است که هنوز به آن اشاره نشده و شاید با گذشت زمانی بیشتر و در آینده به این مسئله نیز اشاره ای بشود. اما آنچه که مسلم است یکی دیگر از پهپادهای مدرن آمریکایی به شکل تقریبا سالمی به دست پاسداران انقلاب رسیده و متخصصان ایرانی نیز توانسته اند با استفاده از دانش کسب شده از این پهپاد، جمهوری اسلامی ایران را صاحب یکی از پیشرفته ترین سامانه های رزمی خود یعنی شاهد 129 کنند.

از سوی دیگر، با توجه به قابلیت های خاص این عقاب خاکستری ارتش آمریکا در زمینه جنگ الکترونیک، غلبه بر آن و سالم فرود آوردن یکی دیگر از پهپادهای آمریکایی نشان می دهد اشراف و تسلط متخصصان کشورمان بر پرنده های بدون سرنشین آمریکایی تنها مختص آرکیو 170 نبوده و نمی توان آن شکار بزرگ را یک اتفاق تلقی کرد چراکه پرنده ای در ارتفاع 8 کیلومتری در صورت رخ دادن هرگونه مشکل در موتور یا سایر اجزا پروازی خود، با چنان سرعت و شدتی بر زمین خواهد خورد که از آن تکه ای بزرگ بر جا نخواهد ماند.
 
همین تبحر کارشناسان کشورمان علاوه بر آنکه جلوی تجاوزهای احتمالی سایر پهپادهای امریکایی به خاک کشورمان را خواهد گرفت، نشان می دهد نیاز است فرماندهان ارتش آمریکا بار دیگر آمار تجهیزات و هواپیماهای مدرن خود را چک کنند، چون همچنان امکان نمایش شگفتانه های جدید برای آنها وجود داشته و دارد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 54
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 28
  • ۰۰:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    7 0
    الله اکبر یا مهدی
  • جواد ۰۱:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    3 0
    عالی
  • محمد ۰۲:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    مشرق پهپاد غنیمتی mq1c نیست تصویری که خودت گذاشتی همه چیز مشخص میکنه mq1c دارای ورودی هوا هست که تو پهپاد غنیمتی وجود نداره mq1 هست
  • سربازان حضرت روح الله ۰۴:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    2 0
    عالی عالی دست فرزندان عزیز ایران اسلامی درد نکنه. آفرین به غیرتتان
  • ۰۶:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    2 0
    آفرین بر حزب الله
  • محمد ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 1
    موفق.باشید
  • محمد ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 3
    برجام برای ما امنیت ایجاد کرد
  • ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 4
    ولی خدای این mq1نیست تو عکساتم مشخصه که اون موتورش پشت این نمونه ای که گرفتیم نیست و کوچکترم هست از نظر جسه تایید که نمیکنی مثل همیشه
  • ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 2
    فكر كنم خيلي از اين پهپاد ها وارد كشور ما ميشن و ما فقط بعضي از انها رأ شناسايي ميكنيم
  • ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 1
    دم خودمون گرم
  • ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    منکه از کپی برداری خوشم نمیاد. دوس دارم متخصصانمون از خودشون ایده و طراحی داشته باشن
  • ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    چرا این پهپادها جنگ سوریه را نمی تونند به سرانجام برسونند؟
  • امیر ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    اینهاهمه نتیجه روحیه جهادی وبسیجی است بایدازوجوداین قبیل انسانها بیشتربهره بردوتلاش کنیم بجای مسئولان اشرافی منش ازاین گونه انسانهای مخلص وتوانمندکه گمنام هم هستنددرمدیریتها بهره ببریم
  • ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 1
    یعنی 300 ی که اسراییلی ها از اون می ترسن نمی تونه این پهپادهای ملخی رو ببینه!؟ حرف شما شبیه جوکه..
  • ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    برجام هزینه حمله به ایران رو تقریبا رایگان کرد
  • ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    این پریدتوره ،mq-c1 کجا بود؟ مشرق دقت کن
  • ali ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    2 0
    کسب علم و دانش در کنار ایمان به خدا و پیغمبر و امامان قدرت مارو چند برابر میکند . دمشون گرم
  • وحید ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    درود بر سرداران و رزمندگان ایران عزیز
  • ali ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    زنده باد این اقتدار و شکوه پاسداران عزیز.
  • ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    شاهد از این خیلی عقب‌تره برادر! برید مقایسه کنید از نظر تجهیزات و رادارها. ولی ممکنه از نظر جنگ الکترونیک از این جلوتر باشه
  • ناشناس123 ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    با سلام كاش ميتونستن يه دوربين بالاي سر پهباد نصب كنند
  • ۱۰:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    آخه فکر نکردی موتور رو پیاده کردن برا مهندسی معکوس؟
  • سربدار ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    الله اکبر الله اکبر الله اکبر خدایا پرستش تو را سزاست که آنچه در قران کریم فرموده ای به عینه می بینیم فرمودی اسقامت کنید پیروزی با صابران است این سربازان اسلام استقامت کردند این پیروزی بزرگ را نصیبشان کردی خدایا شکر به این همه لطف و کرمت الحمدلله من الاول الدنیا الی فنائها و من الاخره الی بقائها الحمدلله من کل نعمه استغفروالله من کل ذنب و اتوب الیه
  • ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    به ورودی هوا و جثه mq1c نگاه کنید بعد بگید mq1c هست.
  • مسعود ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    اين دانشي كه غربيهابه دست آورده اند همانند بسياري از علوم ديگرغربيها ,حاصل دهها سال تحقيق و پژوهش و آزمون و خطاي مراكز علمي اونهاست.يك شبه به دست اونها نرسيده !اگر ما هم بخواهيم به اين جايي كه اونها رسيده اند ,برسيم ,بايد برگرديم به زمان شاهان مسخره و احمق قاجار و از صفر شروع كنيم تا به اينجا برسيم!! كه البته وقتي برسيم مطمئنا" غربيها باز هم حداقل صد سال از ما جلوتر خواهندبود!! پس بهترين راه براي متخصصان كشور ما اينه كه راه ميانبر را انتخاب كنند و با مهندسي معكوس اين سازه ها از دانش اونها برعليه خودشون استفاده كنند.ضمن اينكه در اين راه از داشته هاي بومي و علم و دانش نخبه هاي وطني نيز استفاده شده و مي شود.
  • ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    تا زیر بغل کفترها رو رصد کنن
  • ۱۲:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    ما هنوز در عمل شاهد توانایی بهپادی در عرصه مقابله اشرار کرد یا در سوریه نیستیم وقتی از دستاوردهای فوق باید صحبت کرد که مقر لاشخورهای تروریست رو در سوریه یا کردستان شاهد باشیم که با حمله بهپادی ویران کرده باشیم
    • قهرمانپور IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۹
      0 0
      خدمتتون عرض کنم رجوع کنید به عملیات ایوب که توسط حزب الله انجام شد. که البته این یک چشمه بود.
  • عابر پیاده ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    از یک لحاظ گفرتن این پهباد ها جالب و قابل تقدیر است و از لحاظ دیگر اینکه با کشوری بجنگیم که چنین تجهیزات پیشرفته ای دارد ، ترسناک. البته به نظرم بهترین سیاست نظامی ایران، همین توجه بر توسعه موشکی است که باعث میشود هزینه ریسک برای آمریکا و امثالهم زیاد باشد. فرض کنید یک هواپیمای جنگی چند صد میلیون دلاری یا یک پهباد چند میلیون دلاری و یا حتی یک ناو میلیارد دلاری با استفاده از یک موشک که یقینا بسیار ارزان تر و دقیق تر است هدف قرار می گیرد. دقیقا شبیه بلایی که در ژاپن بر سر ناو های آمریکا آمد. یک ناو بسیار گران تنها با یک هواپیمای چوبی بمب گذاری شده بدون موتور که از از هواپیمای دیگری جدا شده بود از بین می رفت. فقط من اگر به جای مسئولین نظامی بودم به شدت بر روی فناوریهای آشکارسازی مثل رادار و لیدار کار می کردم. سیستم های موشکی پیشرفته در کنار رادارهای قدرتمند و توسعه یافته، می شود همان گنبد آهنی که اسرائیل سالهاست ادعا می کند دارد.
  • ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    آفرین خداوند حفظتون کنه
  • ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    یا زهرا
  • ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    هموطن هلندی ، اونا ابابیل 2 رو نتونستن رهگیری کنن چه برسه به هدف گیری
  • ali ۱۲:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    به خاطر اینکه دشمنانمون مثل شما ساده و بی دست و پا نیستند اونا هم مجهز به روزترین و پیچیده ترین سلاح ها هستند و همچنین ایمان به شیطان که باعث میشه جونشون رو واسه اعتقاداتشون بدند با عملیات های انتحاری
  • امین ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    2 0
    به امید اسیر کردن f35 انشاءالله
  • ناشناس ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    4 0
    امنیت ما در سایه اقتدار دفاعی و موشکی کشور است نه لبخند دیپلمات ها !
  • ناشناس ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    درود بر رزمندگان اسلام مرگ بر امریکا .
  • حسن ۱۳:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    ما کلی بچه ها را تشویق کردیم که برای RQ - 170 اسم ایرانی پیشنهاد بدن. الان داره 2 سال میشه که منتظر جواب مسابقه هستیم
  • محمدولی ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    امریکا‌اینو‌بدون‌ما‌امام‌زمان‌داریم
  • سجاد ۱۴:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    خخخخخ، احتمالا منظورش اینه که اگه جنگنده ای یا پهبادی یا هر چیز دیگه ای بالا سرش بود بتونه ببینتش و غافلگیر نشه...
  • دقت کن ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    جالبه آقایون به متن م گزارش دقت نکردن که میگه این مدل قدیمی ام کیو وان هستش و تصویر مدل جدید با موتور ارتقا یافته رو هم گذاشته اونوقت هی میگن این اون نیست یا مشرق دقت کن !
  • ۱۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    اسمش انتخاب شد سیمرغ
  • ۲۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    پهپاد یک تکنولوژی نو هست هرچند به قدمت ساخت هواپیما عمر داره...ایران اگه بتونه پهپاد + سامانه ضد موشکی + موشک ها رو بعنوان تکنولوژی روز در کنار ادوات کلاسیک توسعه بده میتونه خودشو بعنوان ده قدرت برتر تثبیت کنه ...که مثلما هیچ ابرقدرتی جرعت حمله رو نخواهد داشت و اگه هم داشته باشه اینقدر هزینه براش زیاد میشه که اونو منصرف میکنه...
  • ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 2
    شما اگر موتور ساز بودین بعد 40 سال نصف موتور f14 رو می ساختین. ه.
  • ۲۲:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    1 0
    مرگ بر آمریکا
  • ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    ازکجا می دونی عملیات ندارن تو سوریه و عراق ؟؟؟؟ شما مطمئن باش که عملیات هم می کنن ولی محدود که رسانه ای نشه
  • ادب ۲۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    2 1
    دمشون گرم. من بجای مسئولان شورای شهر بودم انقدر که وقت گذاشتن یه جایی رو به اسم مرحوم مصدق بکنند، کمی ذوق به خرج می دادم و برای سوزوندن اونجای امریکایی ها هم شده یک میدان یا خیابانی را به اسم آر کیو 170 نامگذاری میکردم
  • ۲۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۱
    0 0
    الله اکبر
  • ۰۲:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۲
    0 0
    ماشالله سپاه نام سپاه امید دهنده ملت است
  • شجاعی ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۲
    0 1
    (: هواپیمای اصاعفه ساخت هوافضا ایران و سپاه با همکاری یک جنگنده نسل هفتم و تک‌سرنشین و تک موتوره و اولین جنگنده چندمنظوره نسل هفتم محسوب می‌شودموشک‌های هوا به هوا که برای جنگ‌های هوایی برای فاصله‌های متفاوت مورداستفاده قرار می‌گیرند (که البته این موشک‌های هوا به هوا خود به دو دسته راداری و حرارتی تقسیم‌بندی می‌شوند)، و همچنین موشک‌های هوا به زمین که آن‌ها نیز تقسیم‌بندی‌های خود را دارند. در کل این جنگنده به‌صورت استاندارد توانایی حمل 2 موشک فوق پیشرفته هوا به هوای AIM 120 و همچنین دو بمب هوشمند قابل هدایت 1000 پوندی GBU-32 است.حال در رابطه با شتاب‌گیری آنی در موتورهای جت از سیستم پس‌سوز استفاده می‌شود که البته تا حدود 50% توان موتور را بالا می‌برد ولی در عوض مصرف سوخت را به‌شدت افزایش می‌دهد لذا خلبانان از سیستم پس‌سوز صرفاً در جنگ‌های هوایی نزدیک یا به اصطلاح Dogfight استفاده می‌کنند، البته استفاده از سیستم پس‌سوز برای طولانی‌مدت غیرقابل استفاده است زیرا مواد مورداستفاده در ساخت موتور هواپیما تحمل چنین دمای تولیدی را نخواهند داشت. این جنگنده جهت نیروی پیش‌رانش خود از موتور بسیار قوی و پیشرفته F135-PW-600 استفاده می‌کند که این موتور توان تولید 38000 پوند تراست برای رانش و تا 40000 پوند تراست برای برخاستن را دارا است.
  • ۰۴:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۳
    0 0
    اون که سرکاری بود خواستن جو سازی کنن....اون همه پیامک رو چه جوری می‌خواستن بررسی کنن؟
  • ۰۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    ببخشید این چیه انوقت نسل هفتم بابا اطلاعات مسخره برای چی مینویسید منظورتون چیه
  • jashoo ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۴
    0 0
    اگه داری مسخره میکنی که هیچ ولی اگه جدی نوشتی هواپیمای نسل پنج هنوز تمیل نشده نسل هفتم دیگه چه صیغه ای هس؟ موشک امراممون کجا بود؟ موتور اف 135 پی دابلیو ششصد از کجا اومد؟ خوبی؟
  • ۰۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۲۵
    1 0
    موتور ساز هستیم! به خاطر برخی مسئولیت های بین المللی نمی شه همه چیز رو علنی کرد تا ازمون خسارت بگیرند!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس