به گزارش مشرق، ویتالی چورکین نماینده دائمی روسیه در مصاحبه با روزنامه اینترنتی «وزگلیاد» با اشاره به دستاوردهای توافق هسته ای بین ایران و 1+5، گفت: برجام مهم ترین پیشرفت در عرصه دیپلماسی بین المللی سال های اخیر بود.
وی در گفت وگو با این روزنامه روسی افزوده است: پذیرش قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل که بخش اصلی آن را طرح برجام مورد توافق بین ایران و 1+5 تشکیل می دهد، نمونه بارزی است که حتی پیچیده ترین مسائل بین المللی را زمانی که برای حل آن اراده سیاسی و آمادگی تو افق وجود داشته باشد، می توان فیصله داد.
چورکین تاکید کرد: بدیهی است زمانی که سخن از چنین نظام پیچیده ای به میان می آید به دشواری می توان گفت چه طرفی بگونه کامل از اجرای توافق ها رضایت دارد.
مقام روسی در ادامه گفت که تهران ناراضی است، زیرا لغو تحریم های یکجانبه اغلب به عادی سازی روابط تجاری اقتصادی منجر نمی شود و بسیاری از شرکت های غربی از برخورد احتمالی آمریکا هراس دارند و کشورهای مقابل نیز موضوع پرتاب موشک توسط ایران را مطرح می کنند در حالیکه این کشور دیگر در این باره ممنوعیتی ندارد.
چورکین اظهار کرد: در هر حال بر این باوریم که اجرای برجام خوب پیش می رود. از سوی دیگر اعضای شورای امنیت در مورد آزمایش موشکی ایران تفاهم نداشتند، در همین حال خاطرنشان می کنم در قطعنامه 2231 که باطل کننده قطعنامه های ضد ایرانی قبلی است، تهران از انجام آزمایش های موشکی منع نشده و فقط به پرهیز از آن دعوت شده است و با توجه به اینکه می توان دعوت را نادیده گرفت بر این باوریم که تهران قطعنامه 2231 را نقض نکرده است.
نماینده روسیه در نشست امروز شورای امنیت با موضوع بررسی روند اجرایی برجام در شش ماه گذشته ضمن انتقاد از گزارش بان کی مون دبیر کل سازمان ملل متحد در این باره و تاکید بر پایبندی ایران به توافق هسته ای با گروه 5+1، گفت که وی به نکات مهمی در باره پیشرفت های ایران برای اجرای این توافق، اشاره نکرده است.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز امروز پس از انتشار گزارش دبیرکل سازمان ملل در باره روند اجرای قطعنامه 2231 اعلام کرد: این گزارش با روح و متن برجام و حتی قطعنامه 2231متعارض است، زیرا در این قطعنامه برجام و تأیید و توافق درباره آن را نشانه تغییری بنیادین در بررسی برنامه هسته ای ایران توسط شورای امنیت عنوان کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اشاره گزارش دبیرکل سازمان ملل به کوتاهی های آمریکا و طرف های غربی در عمل به تعهدات خود در برجام را گام مثبتی دانست، اما تاکید کرد: اینکه گزارش از کنار این موارد به سادگی عبور کرده، و از درخواست جدی از اعضای ١+٥ برای پایبندی به تعهدات طفره می رود، مایه تاسف است.
قاسمی افزود: جامعه بین المللی انتظار دارد دبیرکل سازمان ملل موارد کوتاهی آمریکا و برخی از دیگر اعضای ١+٥ در عمل به تعهدات برجامی خود را که مورد گواهی بسیاری از کشورها می باشد، به روشنی و صراحت منعکس نماید.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: ابراز نگرانی این گزارش نسبت به آزمایشات موشکی ایران، اقدامی کاملاً مغرضانه و جانبدارانه می باشد، چون برخلاف نص صریح قطعنامه 2231 و صرفاً با استناد به معیارهای اعلام شده توسط آمریکا و زیر پا گذاردن کلیه اصول حرفه ای وکاملا خارج از حیطه اختیارات دبیرکل در این رابطه اظهار نظر کرده است.
بهرام قاسمی افزود: ایران مجددا تاکید می نماید که موشک های بالستیک ایران به دلیل آنکه برای حمل کلاهک های هسته ای طراحی نشده اند به هیچ عنوان در حیطه صلاحیت قطعنامه ٢٢٣١ قرار نمی گیرد و لذا به هیچ کسی اجازه حتی اظهار نظر در مورد سامانه دفاعی خود را نمی دهد.