کاهش وزن و افزایش راندمان تجهیزاتی مانند سانتریفیوژهای مدرن، از مهمترین مسائلی است که ذهن طراحان را مشغول کرده است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، رهبر انقلاب بارها در بیاناتشان در مقاطع زمانی مختلف، تسلط و اشراف خود را بر موضوعات مرتبط با دانش هسته‌ ای، نشان داده اند و سخنان ایشان خطاب به رئیس سازمان انرژی اتمی کشور که روز گذشته در جمع مسئولان نظام بیان شد، بار دیگر این موضوع را در معرض دید همگان قرار داد. ایشان در این دیدار فرمودند: توقعات طرف مقابل را در زمینه «الیاف کربنِ دارای کاربرد در ساخت سانتریفیوژها» و در خصوص «اندازه‌گیری ۳۰۰ کیلو مواد هسته‌ای» مطلقاً قبول نکنید و زیر بار آنها نروید.

اما الیاف کاربن چیست و چه کاربردی در صنایع مختلف کشورمان دارد؟

شاید یکی از اولین مواردی که این موضوع در رسانه های کشورمان مطرح شد، مربوط به سخنان سعیدی معاون وقت امور بین‌الملل و برنامه‌ریزی سازمان انرژی اتمی در سال 1387 بود که با تشریح مهم‌ترین تفاوت‌های میان نسل P1 و P2 و نسل جدید سانتریفیوژ IR-2 گفت: «ماشین‌های P1 اولین نسل ماشین‌های سانتریفیوژ در دنیاست و تفاوتش در روتوری است که باعث جداسازی ایزوتوپ‌های 235 از 238 می‌شود.»

الیاف کربن

روایت مراکز تحقیقاتی غربی از ساخت سانتریفیوژهای ایرانی با الیاف کربن


به گفته وی " روتور P1 در بخش دوران مرکزی استوانه‌ای دارد که از فلز گران قیمتی ساخته شده است اما آن بازدهی بالا را ندارد. نسل جدید سانتریفیوژ IR-2سانتریفیوژهای P2 نیست بلکه نسل بالاتر از آن است که از الیاف کربن ساخته شده است و این تکنولوژی روز دنیاست. تکنولوژی که با استفاده از نانو تکنولوژی به دست آمده است. "

نقش مهم الیاف کربن در کاهش وزن و راندمان محصولات

کاهش وزن و افزایش راندمان تجهیزات حساس مهم؛ از یک ناو پیشرفته تا سانتریفیوژهای مدرن، یکی از مهمترین مسائلی است که ذهن طراحان را به خود مشغول کرده است. در دهه های گذشته به طور معمول فلزاتی همچون آهن و فولاد بخش عمده ای از ساختار تجهیزات را تشکیل می دادند اما پس از مدتی آلومنیوم به عنوان یکی آلیاژ بسیار سبک تر جای خود را صنایع باز کرده و تا به امروز نیز در صنایع دفاعی و های تک همچون هوافضا و هسته ای کاربردهای فراوانی دارد.

ولی تلاش برای رسیدن به موادی با وزن کمتر و در عین حال مقاومت بیشتر متوقف نشد و "الیاف کربن" یکی از این مواد انقلابی در این زمینه به حساب می آید.

در ابتدا بهتر است ببینیم که اصولا این ماده چیست و دارای چه مزایایی می باشد.

الیاف کربن یکی از مهم ترین خانواده های الیاف پیشرفته است که استحکام بسیار بالا (بین 7 تا 10 برابر فولاد ساختمانی بسته به گرید الیاف)، چگالی پایین (حدود دو سوم آلومینیوم)،رسانایی الکتریکی بسیار خوب، قابلیت بافت و تولید پارچه ، ساخت کامپوزیت های سبک و مستحکم و پایداری در برابر حرارت آن را از سایر مواد مهندسی متمایز می سازد.

الیاف کربن
نمونه ای از صفحات الیاف کربن

خواصی که به آن اشاره شد باعث می شود تا گستره بسیار وسیعی از وسائل نظامی را بتوان با استفاده از الیاف کربن ساخت.؛ جلیقه های ضد گلوله و کلاهخود سربازان، بدنه پهپادها و انواع هواپیماهای جنگی و مسافربری، ناوشکن ها و زره تانک ها از جمله بخش هایی به حساب می آید که در آنها می توان از الیاف کربن استفاده کرد.

برای این که بیشتر به اهمیت این محصول استراتژیک پی ببریم به برخی از سلاح هایی که در ساخت آن از این مواد استفاده شده است اشاره می کنیم.

هواپیمای آمریکایی F-22 رپتور به عنوان یکی از پیشرفته ترین جنگنده های حال حاضر جهان از 350 قطعه از جنس الیاف کربن بهره می برد. دیگر جنگنده نسل پنجم و پنهان کار دیگر آمریکا یعنی F-35 نیز از این ماده بهره می برد. چیزی در حدود یک سوم این جنگنده پیشرفته از الیاف کربن ساخته شده است. ناوشکن های آمریکایی کلاس Zumwalt به عنوان ناوشکن آینده نیروی دریایی آمریکا نیز در حجم زیاد از این مواد در بدنه خود بهره می برد.

باید گفت که الیاف کربن به عنوان یکی از اصلی ترین مواد در ساخت بدنه های جاذب امواج رادار و همچنین تیغه های جاذب حرارت که برای کاهش تشعشع فروسرخ حاصل از فعالیت موتور به کار می روند استفاده می شود. در حقیقت بدون داشتن این ماده رسیدن به بحث فناوری پنهان کاری میسر نمی باشد.

ورود الیاف کربن به صنایع دفاعی ایران

بر اساس خبری که در اواخر سال 1393 از سوی وزارت دفاع اعلام شد، جمهوری اسلامی ایران به عنوان اولین کشور در منطقه خاورمیانه و یازدهمین کشور در دنیا به این فناوری دست پیدا کرده بود.

بر این اساس، می توان در جمهوری اسلامی ایران پروژه های بسیاری را هدف گذاری کرد که با استفاده از این ماده، عملیاتی کردن آنها بسیار ساده تر، ارزان تر و سریعتر ممکن خواهد بود. مثلا همانگونه که توسط مسئولین امر اعلام شده است ، ارسال انسان به فضا یکی از اهداف کلیدی در برنامه فضایی کشورمان به حساب می آید.

الیاف کربن

خط تولید الیاف کربن در ایران

یکی از مهم ترین بخش ها در کپسول های حامل انسان بخش حفاظ نصب شده در اطراف آن است که در هنگام ورود مجدد به جو زمین از کپسول مورد نظر و سرنشین داخل آن در برابر حرارت شدید محافظت می کند. این سپر حرارتی از ترکیبات آلومینیوم و الیاف کربن ساخته می شود.

در عین حال می توان بخش های بسیار زیادی از اجزاء ماهواره و ماهواره برهای جدید ایرانی را نیز با استفاده از این ماده جدید تکمیل کرد. در این حالت وزن ماهواره، ماهواره بر و کپسول حاوی موجود زنده شدیدا کاهش پیدا کرده و در نهایت باعث می شود که بدون نیاز به افزایش توان موتور موشک محموله مورد نظر را تا فاصله دورتر فرستاد.

الیاف کربن
ماژول سرنشین دار ماهواره اوریون ناسا با سپر حرارتی از جنس تیتانیوم و الیاف کربن

صنعت پهپاد از دیگر بخش های دفاعی کشور به شمار می آید که در چند سال اخیر همواره به عنوان طلایه دار پیشرفت های دفاعی جمهوری اسلامی ایران مطرح بوده است. ورود گسترده الیاف کربن به این صنعت می تواند بسیار برای کشور ما مفید واقع شده و توانایی های پهپادهای ایرانی را بیش از پیش گسترش دهد.

فراموش نکنیم که عمده پرنده های بدون سرنشین در دنیا امروز جزء هواگردهای با اندازه کوچک و یا متوسط به شمار آمده و از موتورهای پیستونی استفاده می کنند. نیروی تولید شده توسط این موتورها نیز مشخص و محدود است. حال اگر مواد مورد استفاده در بدنه پهپاد مورد نظر سبک تر و در عین حال مستحکم تر باشند چه خواهد شد؟

پاسخ ساده است، پارامترهایی همچون برد پروازی، سرعت و همچنین میزان محموله قابل حمل نیز افزایش چشمگیری خواهد یافت. یکی از پهپادهای پیشرفته در جهان که به طور کامل از بدنه ای از جنس الیاف کربن ساخته شده است ، پهپاد اروپایی Barracuda می باشد. این پهپاد از موتور جت بهره می برد.

بحث ساخت هواپیماهای جنگنده و مسافربری نیز از جمله بخش های دیگری است که این مواد آن در شدیدا نیاز هستند. در بالا به دو نمونه از هواپیماهای رزمی که در ساخت آن از این مواد استفاده شد اشاره شد ، یکی از هواپیماهای مسافربری پیشرفته امروزی بوئینگ 787 است.

نکته جالب در مورد این هواپیما این است که این هواپیمای مسافربری می تواند بدون توفق از انگلستان به استرالیا پرواز کند. مسافت زیادی که به نظر بدون سوخت گیری مجدد در بین راه ممکن نیست. اما این هواپیما چگونه موفق می شود تا به این مهم دست پیدا کند ؟ درست حدس زدید ، الیاف کربن !

نزدیک به 50 درصد این هواپیما از این مواد ساخته شده است و باعث کاهش شدید وزن بدنه شده که در نتیجه توان موتورها می تواند این هواپیما را بدون مصرف سوخت زیاد تا به این مسافت برساند.

بر این اساس، نسل جدید جنگنده های ایرانی به همراه برنامه های در دست کار در صنایع هوایی برای تولید هواپیماهای مسافربری از جمله بخش هایی هستند که می توانند از این مواد استفاده فراوانی بکنند.

بخش دیگری از صنایع نظامی که استفاده از مواد با ترکیب الیاف کربنی بسیار در آن رایج است بحث تجهیزات انفرادی سربازان است. جمهوری اسلامی ایران پیش از این چندین نمونه از کلاهخودها و جلیقه های ضد گلوله را معرفی کرده است و حال با معرفی این ماده جدید می توان به گونه های بهتری از تجهیزات رسید. فراموش نکنیم که الیاف کربن از فولاد مستحکم تر و در عین حال بسیار سبک تر بوده و می تواند در نقش متوقف کردن گلوله و ترکش بسیار بهتر عمل کنند.

البته شایان ذکر است صنایع غیر نظامی مثل خودروسازی، سکوهای دریایی برای حفاری، استخراج نفت و گاز، واگن های قطار، پره توربین های بادی، لوازم ورزشی مانند قایق و دوچرخه، مقاوم سازی بافت های فرسوده ساختمانی وتقویت بتن و مصالح ساختمانی نیز از جمله بخش هایی هستند که می توانند از این فناوری استفاده کنند.

شاید اگر دستور مهم رهبر انقلاب مبنی بر زیربار نرفتن درباره توقعات طرف مقابل در زمینه «الیاف کربنِ دارای کاربرد در ساخت سانتریفیوژها» نبود، وقاحت طرف مقابل، باعث می شد روزی سخن از ممنوعیت استفاده از این الیاف در صنایع نظامی و موشکی کشورمان نیز مطرح شود.

رهبرانقلاب در چه موردی به صالحی تذکر دادند؟


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 39
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 17
  • مسعود ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    ما فناوري بومي شده زياد داريم از الياف كربن تا كلار مايع تا كوره ذوب و توليد تيتانيوم تونل باد مادون و مافوق صوت پره هاي توربين هاي گازي قادر به تحمل دماي بسيار بالا ازمايشگاه تست چرخ و سيستم فرود هواپيما زير ساخت هاي توليد سيستم هاي ايونيك پروازي و نمايشگر هاي كريستال مايع در شركت هاي دانش بنيان وزارت علوم تا رادار ارايه فازي مختلف توليد شده در قرار گاه خاتم الانبيا ولي متاسفانه مديريت يكپارچه اي براي استفاده از ظرفيت هاي بخش هاي مختلف كشور كه مثل جزاير جدا هستند و ايجاد هماهنگي بين ان ها براي رسيدن به ساخت يك محصول استراتژيك هواپيما نه در حد فرانسه بلكه در حد برزيل هم در كشور موجود نيست
  • ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    گزارش خوبی بود مشرق، آفرین
  • محمد حسین ۱۶:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    دم بچه های وزارت دفاع و مشرق گرم.این دستاورد بزرگیه.
  • پژمان ۱۷:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 1
    ما بحران جدی بی آبی داریم......ما هنوز قطعی برق داریم......بدون اینها آینده ای نداریم...در شرایط کنونی نه الیاف کربن به فریاده ما میرسه ونه تکنولوژی نانو....ضروری است که عمده سرمایه ها صرف زیرساختها بشه .نه سفر به مریخ....البته گفته بنده به منظور ناسپاسی از متخصصان فنی نبود...ولی مهم این هست که اولویتها رعایت شوند.
  • ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    به امید این که بیشتر به رشته های مهندسی مواد، متالورژی و پلیمر بها داده شود
  • ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    جهان به سمت جایگزینی فیبر کربنی با کامپوزیت های گرافنی حرکت میکنه و الان در کشور متخصص هایی داریم که قابلیت کار بر روی این پروژه ها رو دارند. ولی متاسفانه خیلی از آن ها بیکار هستند
  • ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    درود به تمامی کسانیکه در این راه با تمامی وجود تلاش می کنند. بسیار مهم است که این پیشرفتها هم تسریع و هم حفاظت شود. سپاه وظایف بسیار خطیری بر عهده دارد. با هجمه بسیاری از فتنه های حساب شده در مقیاس گسترده روبرو هستیم. نباید اجازه دهیم شهادت نوابغ متعهد کشور تکرار شود چراکه طرف مقابل ما یک حیوان درنده است.
  • حسین ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    مرسی محمود
  • سرباز ولایت ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    بعد از صحبت های مقام معظم رهبری آقای رئیس جمهور گزارشی از اوضاع کشور ارائه نمودند که طی آن بازهم به عبور از رکود به صورت صحبت از رشد اقتصادی اشاره شد ولی نگفتند که طی گزارش بانک جهانی رشد اقتصادی سال 1392 منفی 16.5 درصد بوده و اگر در سال 1393 اگر 3 درصد هم رشد اقتصادی اتفاق افتاده باشد باز هم رشد اقتصادی نسبت به سال 1391 مقدار 13.75 منفی می باشد و اگر رشد 1 درصدی برای سال 1394 در نظر بگیریم باید امسال رشدی برابر با 12.83 اتفاق بیافتد تا نسبت به سال 1391 رشد کشور در این چهار سال صفر شود بنده خدا رهبر محجوب و فهمیده و با ایمانمان مجبور است این حرف ها را تحمل کرده و خون به دل شود تا کشور از نگاه مردم به مسئولین شاید در آرامش قرار گیرد انشاالله .ولی ما رزمندگان و جانبازان 8 سال دفاع مقدس به دور از جناح ها و لفاظی های احزاب با توکل به خدا پشت سر رهبر عزیزمان دست به چانه در سایه ولایت ایستاده و در راه پیشرفت مردم و کشورمان این کم لطفی ها را تحمل می کنیم باشد که خداوند گره گشای مشکلات مردم و کشورهای مسلمان و ایران عزیز باشد انشاالله . یا حسین
  • میرزایی ۱۹:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    باسلام و احترام محضرتان تشکر بابت مطالب زیبا بازم بسیار قدرتمند ظاهر شدید
  • نقی ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    بله خدا را شکر همین چند روز پیش بود که مستندی را نگاه میکردم مربوط به ساخت یک ماشین بسیار پیشرفته در یک شرکت اروپایی با قابلیتهای فوق العاده که یکی از مهندسینشان چگونگی استفاده از رشته های کربن در این ماشین و در نتیجه کارایی چند برابری ان را توضیح میداد ناخود اگاه احساس یاس کرده و پیش خود گفتم کو تا ما به فناوری تولیدرشته های کربن برسیم غافل از اینکه دانشمندان ایران چند سال است از ان بهره میبرند حالا علت ترور شهیدان هستهای را بیشتر درک میکنم
  • ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    این پژمان جان مثل اینکه در مریخ زندگی میکند و از اوضاع و احوال زمین و گرگهای خونریز بین المللی بی خبر است. داداش جون اگر دیر بجنبیم و از نظر دفاعی خود را قوی نکنیم به فرض اینکه همه آبهای دنیا را مالک شویم و انحصار تولید برق جهان را از آن خود کنیم ، عمو سام و اذناب نابکارش نه خواهند گذاشت قطره ای آب خوش از گلویمان پایین رود و نه حتی یک لامپ فکسنی چند واتی برای لحظه ای روشن شود.
  • ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    بله. اما شما باید بروید یقه آن کسانی را بگیرید که مسئول آن امور اولویت دار بودند و کار نکردند نه اینکه بگویی چرا مسئولین و دانشمندان هسته ای کارشان را خوب انجام دادند. کشوری که می تواند موشک بسازد با آن دقت چرا باید خودروسازی اش اینقدر افتضاح باشد؟ چرا باید به قول شما صنعت برقش اینطوری باشد؟ نفتش آنطوری؟ باید یقه مسئولین صنایع را گرفت. البته وقتی آن بزرگشان اعتقادش این است ایرانی فقط می تواند آبگوشت بپزد و نمی تواند صنعت داشته باشد نباید توقع داشت آن قسمت ها پیشرفت کند. آن صنایعی پیشرفت کردند که امثال شهید طهرانی و شهید شهریاری در راس آن بودند.
  • محمد ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    شاید اگر دستور مهم رهبر انقلاب مبنی بر زیربار نرفتن درباره توقعات طرف مقابل در زمینه «الیاف کربنِ دارای کاربرد در ساخت سانتریفیوژها» نبود، وقاحت طرف مقابل، باعث می شد روزی سخن از ممنوعیت استفاده از این الیاف در صنایع نظامی و موشکی کشورمان نیز مطرح شود. مشرق بجای کلمه وقاحت می نوشتی ساده لوحی و خوش خیالی بعضی ها
  • محمد ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    پژمان خان اولویت این است که به علم بها داده شود تا ذوق دانشمندانی که با علاقه دارن کار میکنن کور نشه تا به اون اهدافی که گفتی برسیم قبلا هم میگفتین مشکل آب داریم کجائی برجام مشکل نان داریم کجائی برجام مشکل هوا داریم وا برجاما اما الان نه چرخ صنعت چرخید که مثال بارزش ارج هست نه چرخ آب و نان و هوا و سانترفیوژها درس بگیرین بسه دیگه کمی خودتان را باور کنید
  • ۲۰:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    رجوع شود به سخنرانی استاد پناهیان با موضوع ما گوسفند نیستیم!
  • ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    تو که راس میگی
  • ۲۱:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 1
    کلاً همیشه یکی هست که در مخالفت (فرقی نمی کنه باچی) فقط در مخالفت بخواد برای خودش هویت دست و پا کنه ...حالا اگر می رفتن دنبال کم آبی همین آقا می گفت دنیا داره الیاف کربن میسازه ما دنبال آب می گردیم
  • ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    موجوده عزیزم ...همه چیز رو که نباید داد بزنن ...به موقعش ی چشمه رو می کنن
  • ۲۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 1
    خیلیی احمقی
  • yas ۲۲:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    اولویت ما داشتن فناوریهای جدید ونو ورفع نیازهای حیاتی و آینده سازه,البته امنیت در راس امور است...
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۲۳:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۶
    0 0
    مکتب اصلاحطلبی همیشه برای انقلاب اسلامی درد سر درست کرده است
  • ۰۰:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 1
    یادمه اواخر دوران دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف حدود سال ۷۲ درس کامپوزیتها را برداشتم و مسائل و فرمولهای سختی در ارتباط با پیچش الیاف کربن بر روی مدلها، طوری که باعث شکستگی الیاف نشه را انجام می‌دادیم ، همان زمان میگفتند سپاه ماشینهای تولید و پیچش الیاف کربن و شیشه را وارد کرده، پس این تکنولوژی چیز خیلی جدیدی برای حداقل سپاه نمیتونه باشه، احتمالا الان سپاه روی تکنولوژی‌هایی کار میکنه که بعدها مردم متوجه میشن و این راه صحیحشه.
  • mim ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    پژمان حاظرم شرط ببندم اگه همین دانشمندایی که به فناوری ساخت الیاف کربن رسیدن مهاجرت کرده بودن خود تو اینجا مینوشتی این مملکت صاحب نداره مغزاش فرار میکنن ، خدایش بنی اسرائیل باید به شما ها اقتدا کنه ،شد یه چیزی ما بهش برسیم چهارنفر زیر سوال نبرنش چهار نفر نگن به چه دردی میخوره بابا عزت نفسم خوب چیزیه به خدا
  • اهوازی ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    مرگ بر آمریکا
  • دکتر ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    الیاف کربن از پهپاد و جنگنده گرفته تا تانک و زیر دریایی و موشک های کروز وبالستیک و ماهواره و ماهواره بر و فضا پیما به عنوان سپر حرارتی و سپر واکنشی استفاده میشه....اصولا اگر ایران چنین امتیازی بده باید کل صنعت نظامی اون تعطیل اعلام بشه!!!
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    چرا چرت میگی؟ جنگنده F-22 امریکا تمام بدنش از الیاف کردن ساخته شده نسل جدید سپرهای تانک ها از این الیاف ها هست حتی در خود امریکا در صنعت ساختمان سازی داره استفاده میشه...اصولا این ماده داره جایگزین فولاد میشه بحران آب اصلا چه ربطی به نانو و الیاف داره
  • ناصر ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    امریکایها عمدا روی موضوعاتی دارن دست می زارن که ایران نمی تونه امتیاز بده چون می خوان این وضعیت اجرای برجام یک طرفه به نام ایران نوشته بشه حالا بگذریم هیچ نامی از الیاف کربن در برجام اصلا نبود و معلوم نیست این ابر خواسته که بیشتر شبیه درخواست تعطیلی صنعت نظامی در ایران هست و نه فقط صنعت هسته ای و موشکی از کجا اومده چون این الیاف جدیدا به شدت در صنعت پهپاد و صنعت زرهی و سپرهای واکنشی و موشک های ضد زره ضد هوایی انواع تسلیحات و تجهیزات دریایی مثل زیر سطحی و اژدر هم در کنار صنعت هوایی فضایی و هسته ای کاربرد داره... خدایی با چه رویی جرات کردن چنین درخواست مضحکی بدن!!!!!؟
  • ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    الیاف کردن در لوله های آب موتورهای دیزلی و پمپ های فشار قوی آب هم به شدت کاربرد داره دوست عزیز!..
  • نصیر ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    هواپیمای آمریکایی F-22 رپتور به عنوان یکی از پیشرفته ترین جنگنده های حال حاضر جهان از 350 قطعه از جنس الیاف کربن بهره می برد...همین یک جمله کافی هست که متوجه بشیم امکان نداره امریکایها چنین گستاخی بزرگی از ایران خواسته باشن..یحتمل می خواستن اون کارخونه بازدید بشه یا ورود و خروج تولیداتشون کنترل بشه که البته باز هم خطرناکه چون اینها هیچ ترسی از ترور ندارن!...بخصوص برخی مسئولین هم رسما داره توجیه می کنه خراب کاری های اونها رو...
  • ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    مگه بر اساس برجام ایران قرار نیست از سال 8 تم شروع نسل جدید سانتریفیوژها رو دوباره کلید بزنه!! مگه قرار هست کلآ جمع بشه هسته ای؟؟
  • ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    اینها پیشرفت های آزمایشگاهی یا نیمه صنعتی هستن که برای صنعتی شدن نیاز به بودجه سنگین دارن غربی ها هم می دونن و مدام دست می زارن روی اینها که یه عده خود باخته مدام عقب عقب برن یه وقت صنعتی نشه!
  • ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    اینها مصرف داخلی داشت! به خود وزیر خارجه آلمان ایران باید با غنی سازی خداحافظی کند..
  • ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    جناب پژمان مثل این که در زیرزمین زندگی میکنی؟
  • ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۷
    0 0
    ما برای بهره برداری از این پیشرفتها اتفاقا به مدیریت یکپارچه نیاز نداریم زیرا نتیجه مدیریت یکپارچه همین میشود که میبینید. حتی سرمایه هم مشکل اصلی نیست. مشکل مدیریت عرضه و تقاضا است. مشکل این است که این تکنولوژیها در اختیار بخش خصوصی نیست بلکه در دست بخش دولتی است که نگران معطل ماندن آن نیست. اما اگر این تکنولوژی به بخش خصوصی منتقل و فروخته شود آنوقت خواهید دید بدون هیچ نیازی به مدیریت یکپارچه خودشان به همه جا ورود میکنند.
  • ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
    0 0
    محض اطلاع این دوست عزیز این الیاف در توربین های بادی و آبی هم به شدت کاربرد داره همینطور بالا بردن مقاومت سد .....!
  • نصیر ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۲۹
    0 0
    دوستان توجه کنید چند ساله یه سری کاربر اسراییلی و پان عرب و پان ترک با آی پی ایرانی در اکثر سایت ها پست می زارن که هر فناوری و کلا هر چیزی که در ایران برای اونها خطری بشه و یا غربی ها بگن خطرناکه یا اخه اینها هم میان پست می زنن بدین بره اخه چیزه جزه ما گرسنه ایم مردیم آخ گندم و..! دقت کنید اصلا جواب اینها رو ندین وقتی خودشون ببینن کسی تحویلشون نمیگیره میرن..
  • ۰۳:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
    0 0
    دوست عزیز 19:44 درست میگید.... ایران 14 سال پیش به تکنولوژی ساخت موتور های الکتریکی برای ماشین ها رسیده بود ولی مسئولا اصلا توجه نکردن و در نتیجه این تکنولوژی توسط آمریکا که اونها هم شروع کرده بودن جذب شد و از تفکر محققان ایرانی استفاده کردن و الان به اینجا رسیدن ...برا اطلاعات بیشتر میتونید کلیپ هارو ببینید در نت موجوده .... اگه اینها همه با هم جمع بشن و یک مدیریت خوب داشته باشیم و باور داشته باشیم مثل سپاه ایران که الان به جایگاه بالایی در دنیا رسیده به راحتی میشه همه کاری کرد حتی مشکل مالی هم نداریم و اینا همش حرفه ... فقط باور و مدریت نیست همین
  • ۰۳:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۳/۳۰
    0 0
    تولید برق ایران چند برابر تولید برق روسیه هست !!! میتونی بری بخونی ! تحقیق هم خوب چیزیه ! ایران به بقیه کشورا برق صادر میکنه مهندس !

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس