گروه اقتصادي مشرق- بر اساس قانون بودجه امسال، درآمد دولت از محل فروش نفت و فرآوردههای نفتی (درآمد نفتی) 53 هزار و 736 میلیارد تومان تعیین شده بود که میانگین ماهانه آن 4 هزار و 475 میلیارد تومان است.
بر اساس گزارش بانک مرکزی، در 10 ماهه نخست امسال، درآمد دولت از محل فروش نفت و فرآوردههای نفتی 47.3 هزار میلیارد تومان بوده است.
این در حالی است که مطابق قانون بودجه، درآمد نفتی 10 ماهه اول امسال 44.7 هزار میلیارد تومان تعیین شده بود.
بنابراین در 10 ماه نخست امسال، دولت بابت فروش نفت و فرآوردههای نفتی نه تنها با کسری مواجه نبوده، بلکه حدود 2600 میلیارد تومان (حدود 6 درصد) نیز مازاد درآمد کسب کرده است.
از این رو میتوان گفت درآمدهای نفت و فرآوردههای نفتی دولت در 10 ماهه امسال، نه تنها دچار کسری نبوده بلکه 106 درصد آن تامین شده است.
دلیل این را که با وجود کاهش قیمت نفت در سال جاری، درآمد نفتی دولت کشورمان طبق قانون بودجه کاملا تامین شده، میتوان اینطور برشمرد: یکی این که دولت قیمت دلار رسمی را به بالاترین سطح دهههای اخیر یعنی 3000 تومان افزایش داده است.
در سال جاری، نرخ تسعیر هر دلار نفتی که به فروش رفته، بین 2 تا 3 برابر نرخ تسعیر آن در دولت قبل است.
یعنی دولت قبل اگر 50 میلیارد دلار درآمد نفتی به دست میآورد، آن را با دلار هزار تومانی تسعیر میکرد که رقمی حدود 50 هزار میلیارد تومان نصیب دولت میشد. اما دولت فعلی با گران کردن دلار، با یک سوم درآمد نفتی فوق هم معادل ریالی آن را کسب کرده است.
نکته مهم دیگر، کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در دولت یازدهم است. در حالی که در اواخر دولت قبل، سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی به حدود 30 درصد رسیده بود، در دولت فعلی این سهم به 20 درصد کاهش یافته و معادل آن به سهم دولت افزوده شده است.