کد خبر 492780
تاریخ انتشار: ۱۷ آبان ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۸

ايران و عربستان اخيراً در نشست ديپلماتيک وين درباره سوريه با يکديگر درگيري لفظي داشته اند. در اين نشست ايران سعودي ها را متهم به حمايت از تروريسم کرده است. اين تنش مي توانست منجر به پايان يافتن مذاکرات جديد شود که روز جمعه در وين آغاز شده بود.

به گزارش مشرق، براساس گفته هاي دو مقام غربي که در اين جلسه 9 ساعته حضور داشته اند، محمدجواد ظريف، وزير خارجه ايران و عادل الجبير بحث هاي داغي داشته اند. در جريان اين مشاجره لفظي، ظريف اتباع عربستان را عاملين حملات 11 سپتامبر معرفي کرد. اين اظهار نظر باعث بهت حاضرين جلسه از جمله جان کري، وزير خارجه ايالات متحده شد. پس از اين صحبت ظريف، سکوت بر اتاق حکمفرما شد.

ظريف در صحبت با من اين خبر را تاييد کرد و به اين نکته اشاره کرد که دولت عربستان را مسبب حملات 11 سپتامبر ندانسته بلکه شهروندان سعودي اين حمله را انجام داده اند. 15 نفر از 19 حمله کننده اين حادثه اتباع سعودي بوده اند.

مقامات غربي که در جلسه حضور داشته اند مي گويند اين مسئله نشان دهنده عمق مشکلات ايران و عربستان براي رسيدن به توافق بر سر سوريه است، جايي که دو کشور در جنگ داخلي آن داراي گروه هاي نيابتي هستند. اما جلسه 9 ساعته روز جمعه منجر به بيانيه اي 9 بندي شد که ارائه دهنده اهدافي مشترک براي دستيابي به راه حلي براي بحران سوريه شد.

عادل الجبير، فرداي اين نشست به بحرين سفر کرد و در جريان سخنراني در موسسه بين المللي مطالعات استراتژيک منامه انتقادات تندي عليه مداخله ايراني ها در سوريه کرد. وي دو خط قرمز دولت سعودي براي پيشرفت در سوريه را اين گونه توصيف کرد: بايد براي خروج رئيس جمهور بشار اسد از قدرت تاريخي تعيين شود و تمام نيروهاي خارجي، به ويژه نيروهاي ايراني در آغاز فرآيند سياسي، سوريه را ترک کنند. ايران صدها مبارز در سوريه دارد و هزاران سرباز حزب الله هم حمايت مي کند.

الجبير در سخنراني اش گفته است: «اين بستگي به ايران دارد که خواهان روابط خوب با ما براساس حسن همجواري باشد يا به دنبال روابط تنش آميز باشد.»

روز دوشنبه ايران تهديد به ترک مذاکرات به خاطر اظهارات الجبير کرد. خبرگزاري دولتي ايران گزارش داد که رئيس جمهور حسن روحاني گفته است: «جوانان کم تجربه در يکي از کشورهاي منطقه با درشت گويي در برابر بزرگان به جايي نخواهند رسيد.» اين گونه برداشت مي شود که منظور روحاني، الجبير بوده است.

فيليپ هاموند، وزير خارجه بريتانيا روز شنبه در بحرين به من گفت که به دستيابي مذاکرات وين به رهبري کري به نتيجه، احتياطاً خوشبين است. اما به اين نکته هم اشاره کرد که خط قرمز سعودي ها که توسط الجبير گفته شده است مبني بر اين که نيروهاي ايراني در آغاز فرآيند سياسي بايد سوريه را ترک کنند، عملي نخواهد شد.

هاموند در اين رابطه مي گويد: «البته که اين مسئله قابل دستيابي نيست. بنابراين چنين بحث هايي فرضي است. همين که هيچ کدام از طرفين مذاکرات را ترک نکردند، خودش دستاورد است.
براي ايراني ها و سعودي ها شرکت در چنين بحث هايي کار ساده اي نيست.»

هاموند مي گويد دو طرف همچنان بر سر مسائل مختلفي از جمله زمان خروج اسد از قدرت، اختلاف دارند. ايران و روسيه خواهان اين هستند که اسد بتواند در انتخابات جديد شرکت کند، اما ايالات متحده، کشورهاي اروپايي و عربي به اين که اسد جزئي از راه خل سياسي باشد، اعتقادي ندارند.

ايران هيچ وقت با مفاد بيانيه ژنو موافقت نکرده است. اين نکته قابل ذکر است که در بيانيه مشترک وين هيچ اشاره اي به دولت انتقالي نشده است. در آن به سادگي به اين موضوع اشاره مي شود که سازمان ملل، فرآيند سياسي براي دستيابي به قانون اساسي جديد و برگزاري انتخابات جديد را رهبري خواهد کرد. اگر اين لحن همچنان باقي بماند، ايران امتياز بزرگي در زمينه باز بودن در براي ادامه حکومت اسد به دست آورده است. ايالات متحده با تلاشش مبني بر آوردن ايران به ميز مذاکره، ممکن است راه حلي براي جنگ سوريه به دست آورده باشد.

منبع: دیپلماسی ایرانی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس