کردها با هویتی مستقل در خاک ترکیه، یک چهارم جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند. پروژه خلع سلاح پ.ک.ک در حال تغییر مبارزات نظامی به مبارزات سیاسی است که با چالش‌هایی چند مواجه شده است.

بررسی چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح پ.ک.ک در ترکیهگروه بین‌الملل مشرق - چندی پیش پیام خلع سلاح از سوی عبدالله اوجالان، رهبر زندانی حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) صادر شد. اوجالان گفته است که او به دنبال "تصمیمی تاریخی" برای دستیابی به "راه‌حلی دموکراتیک" است.

در این بیانیه رهبر زندانی پ.ک.ک خواستار برگزاری کنفرانسی ویژه در بهار است تا درباره پایان دادن به نبرد مسلحانه بر پایه اصول مورد توافق، تصمیمی استراتژیک و تاریخی اتخاذ شود. هر چند که این پیام مورد استقبال مقامات دولتی قرار گرفت؛ اما چالش‌های فراوانی پیش‌روی آن قرار دارد. چالش‌هایی که امید صلح را رو به خاموشی می‌کشاند.
در این نوشتار به بررسی چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح پ.ک.ک در ترکیه می‌پردازیم. ابتدا به مواضع احزاب و سپس به مواضع رهبران پ.ک.ک خواهیم پرداخت.
 
1- مواضع احزاب

حزب حاکم (AKP)

صدور پیام خلع سلاح از سوی اوجالان، با استقبال مقامات ترکیه مواجه شد و از انتظار کشیدن برای چنین روزی خبر دادند؛ اما در این میان، برخی از مواضع و اقدامات صورت گرفته از سوی حزب حاکم، با مخالفت احزاب دیگر روبه‌رو شده است. در این‌جا به مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

اقتدارگرایی

اقتدارگرایی حزب حاکم و نگرانی از سرانجام مذاکرات صلح، باعث شده است که کردها با احتیاط بیش‌تری در این مسیر قدم بردارند. کردها بعد از چندین دهه مبارزه، خواهان برآورده شدن خواسته‌های خود و رسیدن به یک صلح پایدار هستند. کارنامه ضعیف حزب حاکم در انجام اقدامات عملی در روند مذاکرات، این نگرانی را دوچندان کرده است.

چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح  
اقتدارگرایی حزب عدالت و توسعه

بسته امنیتی

تاکنون بیش از ۴۰ هزار نفر که اکثر آن‌ها کرد هستند، در جریان جنگ با نیروهای امنیتی کشته شده‌اند.
در روزهای اخیر، مهم‌ترین مانعی که در مسیر مذاکرات صلح قرار گرفته است، بسته امنیتی طرح شده در مجلس ترکیه است. بسته امنیتی ۱۳۲ ماده‌ای که توسط حکومت ترکیه به مجلس ارائه شده است، مخالفت‌های دو حزب بزرگ دیگر در ترکیه را برانگیخته است.

چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح  
اعضای دو حزب دموکراتیک خلق‌ها و جمهوری‌خواه خلق با نشستن بر روی زمین مانع طرح این بسته شدند

هم‌چنین طرح این لایحه باعث تظاهرات گسترده از سوی وکلای ترکیه شده است. واکنشی که به‌خاطر عواقب سوء این طرح ابراز شده است.
 
چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح
تظاهرات گسترده وکلای ترکیه علیه لایحه قانونی امنیت داخلی

طی بررسی این طرح در مجلس ترکیه، شاهد چندین بار درگیری بین مخالفان این طرح و نمایندگان حزب عدالت و توسعه بودیم.

چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح  
زد و خورد نمایندگان مجلس ترکیه حین بررسی بسته امنیتی

در ابتدای یکی از جلسات بررسی لایحه امنیتی، اعضای حزب دموکراتیک خلق‌ها با در دست داشتن عکس کودکانی که توسط پلیس ترکیه در تظاهرات کشته شده‌اند، مخالفت خود را با این طرح اعلام داشتند.
 
چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح
عکس کودکانی که توسط پلیس ترکیه در تظاهرات کشته شده‌اند
در اظهارات عادل زوزانی، عضو حزب دموکراتیک خلق‌ها در صحن علنی مجلس، از بسته امنیتی به عنوان قانون کودتا نام برد و بیش‌ترین آسیب آن را متوجه کردها دانست. زوزانی مدعی شد که در صورت تصویب این طرح، همهٔ افراد خارج از حزب عدالت و توسعه، احساس ناامنی خواهند کرد.

چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح  
نماینده حکاری در مجلس ترکیه: بسته جدید امنیتی یک قانون کودتا است

* احزاب مخالف

احزاب حرکت ملی و دموکراتیک خلق‌ها به عنوان دو حزب مخالف حزب حاکم، پیام منتشر شدهٔ عبدالله اوجالان را پیام خلع سلاح پ.ک.ک قلمداد نکردند.

حزب حرکت ملی (MHP)

حزب ملی‌گرای حرکت ملی، دومین حزب مخالف دولت حاکم بعد از حزب سکولار جمهوری‌خواه خلق‌ها شمرده می‌شود.
کمال قلیچدار اوغلو، رهبر حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه از صدور پیام خلع سلاح استقبال کرد و خلع سلاح را یک گام مهم برای اعطای آرامش به این کشور و مردمان این سرزمین دانست؛ این در حالی است که اوکتای ورال رئیس فراکسیون حزب حرکت ملی در مجلس ترکیه، این پیام را خلع سلاح ندانست؛ بلکه مدعی شد که اظهارنامه تسلیم شدن حکومت به پ.ک.ک است. لذا این بیانیه را مدرک خیانت به وطن خواند.
 

حزب دموکراتیک خلق‌ها (HDP)

حزب دموکراتیک خلق‌ها یک جنبش سیاسی است که کردها را اساس برنامه خود قرار داده است.
بعد از انتشار پیام عبدالله اوجالان، دمیر چلیک، نماینده شهر موش در مجلس ترکیه از حزب دموکراتیک خلق‌ها با ارزیابی بیانیه مشترک هیئت امرالی – هیئت حکومتی و پیام عبدالله اوجالان بیان می‌دارد که پیام عبدالله اوجالان، پیام خلع سلاح نیست. او معتقد است که این پیام تنها برای باز کردن مسیر سیاست دموکراتیک منتشر شده است. به گفته او، پیش‌شرط‌های ده‌گانه‌ای قبل از خلع سلاح وجود دارد که اگر حکومت ترکیه و کنگره جوامع کرد در راستای این 10 ماده عمل کنند، در کنفرانس بهار پیش‌رو، پ.ک.ک و جوامع کرد در یک زمان مشخص تصمیم به خلع سلاح خواهند گرفت.

چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح  
دمیر چلیک، عضو حزب دموکراتیک خلق‌ها: پیام منتشر شده عبدالله اوجالان در چند روز اخیر، پیام خلع سلاح پ.ک.ک نیست

صلاح الدین دمیرتاش، رئیس مشترک حزب دموکراتیک خلق‌ها نیز با انتقاد از سیاست‌های دوگانه حکومت ترکیه، بر 10 ماده پیشنهادی تأکید می‌کند و انجام خلع سلاح را منوط به اقدامات حکومت در این زمینه می‌داند.
 
چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح
صلاح الدین دمیرتاش، رئیس مشترک حزب دموکراتیک خلق‌ها: خلع سلاح منوط به اقدامات حکومت ترکیه است

2- مواضع کنگره جوامع کرد

اظهارات "دوران کالکان" عضو ترک‌تبار شورای رهبری کنگره جوامع کرد (KCK) در خصوص خلع سلاح پ.ک.ک، موضع مخالفت این کنگره را آشکار می‌کند؛ چرا که خلع سلاح شدن پ.ک.ک را منوط به خلع سلاح شدن دولت ترکیه نسبت به کردها می‌داند.
 
چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح
دوران کالکان، عضو شورای رهبری کنگره جوامع کرد: کردها سلاح خود را زمین نمی‌گذارند

این در حالی است که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه در واکنش به چنین خواسته‌ای، ضمن بیان اهمیت صدور پیام خلع سلاح توسط عبدالله اوجالان، انتظار خلع سلاح نیروهای امنیتی ترکیه را خیالی خام خواند.

 
چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح
اردوغان: انتظار خلع سلاح نیروهای امنیتی ترکیه یک خیال خام خواهد بود

مصطفی کاراسو، عضو شورای رهبری کنگره جوامع کرد نیز در اظهار نظری بیان می‌دارد که شرایط خاورمیانه، اجازه خلع سلاح شدن پ.ک.ک را نمی‌دهد. با توجه به درگیری‌های موجود در منطقه، با انجام شدن خلع سلاح، موجودیت کردها به خطر خواهد افتاد.

چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح
عضو شورای رهبری کنگره جوامع کرد: شرایط خاورمیانه اجازه خلع سلاح را نمی‌دهد

شبه نظامیان کرد ترکیه موسوم به پ.ک.ک با مخالفت خود از درخواست اوجالان، انجام خلع سلاح را منوط به اقدامات دولت در پیش‌برد دموکراسی دانستند؛ لذا در بیانیه‌ای مخالفت خود را با درخواست اوجالان اعلام کردند.
 
چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح
پ.ک.ک با درخواست اوجالان مخالفت کرد

این در حالی است که‌اتیم محجوبیان، سخنگوی ارشد نخست‌وزیری ترکیه به موجودیت غیرقابل انکار پ.ک.ک اشاره می‌کند.

چالش‌های پیش‌روی خلع سلاح  
سخنگوی نخست‌وزیر ترکیه: موجودیت پ.ک.ک غیرقابل انکار است

با این حال، در بیانیه جدید کنگره جوامع کرد در خصوص پیام عبدالله اوجالان، ضمن تاریخی خواندن آن، حمایت خود را در صورت انجام تعهدات از سوی دولت، اعلام کرده‌اند.

عبدالله اوجالان که در جزیره امرالی دریای مرمره زندانی است، به عنوان شاخص‌ترین چهره مبارزان کرد ترکیه شناخته می‌شود. او از سال 2012 میلادی برای حل و فصل مسئله کردها در تلاش است؛ اما چالش‌هایی از سوی احزاب ترکیه و رهبران کردها در راه رسیدن به خلع سلاح پ.ک.ک وجود دارد؛ چالش‌هایی که احتمال صلح زودهنگام را دور از ذهن می‌سازد. اما نباید فراموش کرد که جامعه ترکیه دیگر به سراغ راه‌حل‌های دموکراتیک رفته است. نمی‌توان گفت که مبارزه تمام شده است؛ بلکه مبارزه‌ای نوین در راه است. مبارزه‌ای برای اثبات هویت خود. رویارویی دو هویت در جریان است؛ برای بودن و ماندن.


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • محمد از کرمانشاه ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    این آقای دوران کالکان که نوشته ترک تبار ، منظورش ملیت طرفه ، یعنی اهل کشور ترکیه یا اینکه کلا از نژاد ترکه؟؟ فقط از سر کنجکاویه، عزیزان چپ و راست خواهشا مورد عنایت قرار ندن منو.
  • سوسان ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    کوردها فقط 8 درصد جمعیت تورکیه هستند که از این 8 درصد 2 درصد دورگه تورک وکورد یا مهاجرین عراقی هستند وتنها 6 درصد کوردهای تورکیه اصیل هستند در انتخابات امسال نماینده کوردها با تمام سعی وکوشش و تبلیغات فقط 6 درصد آراء را بدست آورد باید در معادلات سیاسی واقتصادی به همین 6 درصد راضی باشند اما از لحاظ اقتصادی فقط دو درصد اقتصاد تورکیه را دارند که از طریق قاچاق بدست می آورند چون به جای کار جنگ میکنند جنگ جنگ جنگ با این وضع زندگی کردن کار انسان نیست در حالیکه تورکهای تورکیه و کوردها هم مسلک وهم مذهب هستند اکثرا شافعی و گروهی هم حنفی هستنداما کوردها نژاد پرستی میکنند که این در خون آرامیان سامی است و چاره ای برای آن وجود ندارد پس فقیر میمانند اگر آمریکا وانگلیس از آرامیان کورد وارمنی حمایت نمیکردند آن یک درصد اقتصاد را هم که از طریق قاچاق دارند از دست میدادند
  • آسمان ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    محمد جان فقط کورد ها عضو پ.ک.ک نیستند بلکه تورک ها هم عضو هستند.البته حواست باشه که اینجا منظور از تورک ها تورک های علوی هستند نه تورک سنی. با توجه به اینکه اوجالان علوی هست تورک های علوی بسیاری در گروه ایشون هستند.
  • آسمان ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    حتی همین مصطفی کاراسو از فرماندهان میدانی پ.ک.ک "تورک علوی" هست.
  • ۱۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    محمد عزیز چه تفاوتی میکند که از کدام نژاد باشد؟مهم این است که مدافع خواسته به حق کردها در احقاق حقوقشان است.در میان ترک ها بزرگ مردانی همچون اسماعیل بیشکچی هستند که در دفاع از کردها سالهای متمادی رنج زندان را بر خود تحمل نمودند.ظلمی که نظام آتاتورک بر کردها روا داشت علاوه بر کردها ،اعتراض بسیاری از آزاد مردان ترک را هم به دنبال داشت.امیدوارم دوران جنگ و خونریزی در ترکیه پایان پذیرفته باشد.
  • ایرانی ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    خود عبدالله اوجالان هم کرد نیست. هم از طرف مادر و هم پدر ترکه یک کلمه هم بلد نیست کردی حرف بزنه. فکر نمیکنم بشه به این راحتی گفت کسی نژادش چیه یا اصلا معنی میده که بگیم فلانی چه نژادیه؟ به نظرم اگه بگیم ترک زبان یا کرد زبان بهتره.
  • ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    مرگ بر تروریست..چه داعش چه پ.ک.ک چه پژاک
  • ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    کردها در هیچ کجای خاورمیانه به اندازه ی ترکیه ازادی ندارند.
  • آلپ اورهان ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    کوردها میتونستند زندگی آرامی داشته باشند اما خودشون نمیخواند از لحاظ مذهبی و فرهنگی مشکلی وجود نداره این کوردهای آرامی خودشونو تافته جدا بافته میدونند
  • ناشناس ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    غلط نکن.40درصد جمعیت ترکیه کرد است
  • ۱۸:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    حماقت عده ای پان تورکیست مثل شماس که پ ک ک اسلحه در دست داره.خدا بهتون عقل ومنطق بده.
  • ۱۸:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    میشه توضیح بدی چطور از نظر فرهنگی مشکلی وجود نداره؟؟؟ شما اصولا میدونی فرهنگ کیلو چنده؟؟
  • ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    مرگ بر تروریست داعش=پکک=پزاک
  • ۲۱:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    ناشناس اولی اگه 40 درصد جمعیت ترکیه کرد است چرا حزب hdp یعنی حزب کردها در انتخابات پارلمانی فقط 6 درصد رای اورد.
  • کرد ایرانی ۲۲:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۳
    0 0
    این که با فحش دادن اصل مسأله را تخطئه کنیم هم بی انصافی هم غیر تاریخی است.مسأله احقاق حقوق کردها برای همه کشورهایی در آن ساکن هستند یک اصل روشن است. همه می دانیم که از میان کشورهای ایران عراق سوریه و ترکیه ،تنها ترکیه است که مشکلش با کردها حل نشدنی است چرا که در عراق توسط قانون اساسی جدید و تقسیم قدرت بین جامعه کرد،سنی و شیعه حل شده است.در سوریه هم با جانفشانیهایی که برای دفع تجاوز داعش شد قطعا در مناسبات سیاسی آینده سوریه سهم خواهند داشت.در ایران به لحاظ اشتراکات فراوان فرهنگی،زبانی و تاریخی و اساطیری،زندگی چند هزار ساله اقوام ایرانی در کنار همدیگر و ترکیب متعدد مذهبی جامعه اکراد(سنی-شیعه و اهل حق و...) راه را بر انشقاق قومی بسته است چرا که خود را از یک پیکره تمدنی می دانند.اما جامعه کردها در زیر چکمه آتاتورک و نظام اقتدارگرای بعد از او فاقد آزادی و شئون اجتماعی شدند و حتی حاضر نبودند اسم کرد بر آنها بگذارند و آنان را "ترکهای وحشی" می نامیدند اکنون هم به شما قطعا بگویم سیاستهای پوپولیستی و متظاهرانه اردوغان نمی تواند آلام تاریخی قربانیان جنگ یک طرفه علیه کردها ویرانی تحقیر و محرومیت آنان را تسکین دهد و تا زمانی که سیاستهای عثمانی گری ادامه دارد مسأله حل نخواهد شد.
  • ارومیه ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۵
    0 0
    فکر نکنم حکومتی بشینه با 8 درصد مذاکره بکنه. اولین جوک سال 94 بود بقیه حرفات

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس