با رکود شدید در طرح های زنجیره فولادسازی کشور، صادرات ذخائر سنگ آهن ایران به قیمت تقریبا مفت به کشورهای خارجی همچنان ادامه دارد؛ صادراتی که فقط برای معدودی از صادرکنندگان، درآمدهای میلیاردی دارد.

گروه اقتصادی مشرق-بر اساس آمار گمرک، در 10 ماه اول امسال نزدیک به 16 میلیون تن سنگ آهن به صورت خام یا با حداقل فرآوری از کشور صادر شده است.

هر تن سنگ آهن به طور متوسط امسال 29 دلار مبادله ای یا 23 دلار آزاد صادر شده است و با توجه به سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی افرادی که در جریان این خام‌فروشی قرار دارند باید پاسخگویی این سوال باشند که صادرات 16 میلیون تن سنگ آهن آن هم به قیمت نازل کمتر از 30 دلار چه مفهومی دارد و این در حالی است که سنگ آهن صادراتی با تبدیل به محصولات فولادی حدود تنی 500 دلار وارد کشور می‌شود.

ایران از لحاظ مواد اولیه تولید فولاد جزو چند کشور برتر جهان است اما به علت عدم توسعه زنجیره استحصال سنگ آهن تا تولید فولاد، همچنان بخش اعظم سنگ آهن استخراج شده از معادن عظیم کشور به صورت خام یا با حداقل فرآوری به خارج صادر می شود که ارزآوری آن در مقابل واردات فولاد و محصولات فولادی کشور، ناچیز است.

طبیعی است اگر زنجیره استحصال سنگ آهن تا تولید فولاد در کشور به اندازه کافی توسعه پیدا کرده بود، هم اکنون نه تنها کشورمان در تولید محصولات فولادی به خودکفایی رسیده بود و صدها هزار شغل در این صنایع ایجاد شده بود، بلکه از صادرات سنگ آهن به قیمت تقریبا مفت به کشورهای خارجی جلوگیری می شد.

بر اساس آمار گمرک، در 10 ماه اول امسال صادرات سنگ آهن به صورت خام یا با حداقل فرآوری به حدود 16 میلیون تن رسیده است. از صادرات این حجم عظیم سنگ آهن، فقط 972 میلیون دلار درآمد نصیب کشور شده است.

این حجم عظیم صادرات 16 میلیون تنی شامل 7 میلیون و چهارصد و شصت هزار تن سنگ آهن با خلوص آهن کمتر از 40 درصد (سنگ آهن خام)، 7 میلیون و سیصد هزار تن سنگ آهن با خلوص بالای 40 درصد (سنگ آهن با یک مرحله فرآوری) و مابقی آن دیگر فرآورده های سنگ آهن بوده است.

این در حالی است که اگر زنجیره تولید فولاد در کشورمان به حد کافی توسعه پیدا کرده بود، با این 16 میلیون تن سنگ آهن صادراتی می شد ضمن کاهش چشمگیر واردات فولاد و محصولات فولادی کشور، صدها هزار شغل هم ایجاد کرد.

صدور 16 میلیون تن ماده خام سنگ آهن در 10 ماهه امسال/نقش مافیای خام فروشی سنگ آهن در پیشرفت لاک پشتی طرح های فولادی


تداوم صادرات سنگ آهن به خارج از کشور، مصداق عینی خام فروشی منابع کشور است که رهبر معظم انقلاب اسلامی بارها بر ضرورت برنامه ریزی دولت و مجلس برای متوقف کردن این رویه تاکید کرده اند.

وقتی تداوم صادرات سنگ آهن به قیمت نازل به خارج از کشور، بی توجهی به توسعه زنجیره تولید فولاد و نیمه کاره ماندن ده ها کارخانه طرح فولادی در کشور را کنار هم می گذاریم، نمی توان از رد پای رانت جویان میلیاردی صادرات سنگ آهن در این وضعیت نامطلوب، چشم پوشی کرد.

به عنوان مثال در حالی که حدود 30 طرح گندله سازی (یکی از مراحل زنجیره تبدیل سنگ آهن به فولاد) در کشور وجود دارد، به علت عدم حمایت دولت پیشرفت اکثر آنها زیر 50 درصد است.

اکثر این 30 طرح گندله سازی، دولتی هستند و وزارت صنعت به عنوان متولی آنها، عزمی بر تکمیل و پیشرفت آنها نشان نداده است.

متاسفانه در طرح هایی که در اختیار بخش خصوصی هستند نیز وزارت صنعت به جای همکاری برای تکمیل و توسعه آنها، اقدام به سنگ اندازی کرده است.

صدور 16 میلیون تن ماده خام سنگ آهن در 10 ماهه امسال/نقش مافیای خام فروشی سنگ آهن در پیشرفت لاک پشتی طرح های فولادی

* توسعه فولادسازی، نان مافیای خام فروشی فولاد را آجر می‌ کند

در همین زمینه دخیل عباس زارع زاده نماینده مردم بافق، بهاباد، خاتم، مهریز و ابرکوه در مجلس با اشاره به این که کسانی که به خام فروشی عادت کرده اند مخالف توسعه صنایع فولادی از جمله فولاد بافق هستند، اظهار داشت: با خام فروشی منفعت زیادی نصیب آن ها می شود. نان خیلی ها در گندله است در نورد نیست. در سنگ خام است زیرا می توانند با عیار آن بازی کنند. و اگر فولاد در بافق زده شود، دستشان از نان کوتاه می شود.

به عنوان مثال معدن کوشک بدون هیچ فرآوری مستقیم به خارج فرستاده می شود حال آنکه کارخانه ذوب و روی بافق فرآوره های مورد نیاز خود را باید از خارج تهیه کند، آیا این خیانت به ایران نیست؟!

وی افزود: در پس تمام این قضایا کسانی دست در دست هم داده اند که مانند زنجیر به هم وصل شده اند و تا زنجیره ی این مافیای فولاد از هم گسسته نشود، این جریان ادامه دارد و باید رانت ها حذف شود تا کشور به پیشرفت دست پیدا کند. 

در آینده ای نزدیک منتظر گزارش های مشرق در رابطه با دست های پنهان خام فروشی سنگ آهن و هدر دادن ثروت و ذخایر ملی به قیمت اشتغال زایی برای کارگران چینی باشید.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • یه بابایی ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    یه عده زالو چسبیدن به اقتصاد مملکت و دست بردار هم نیستن
  • ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    تو دوره احمدی نژاد صادر کننده فولاد بودیم الان صادر کننده سنگ آهن
  • علی ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    منافع مولتی میلیاردر ها به خطر میافته
  • ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    تو دوره احمدی نژاو ثادر کننده بودید؟؟؟ بر عکس گفتی بیدار شو از خواب
  • ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    خیر.فولاد سازی به آب فراوان احتیاج دارد. به دلیل خشکسالی بیتر واحدهای فولاد کشور آب کافی دریافت نمی کنند. پس تولید را کاهش می دانند و صاحبانمعادن ناپزیر از صادارات سنگ آهن هستند تا حقوق پرسنل خود را بتوانند بدهد. چاره کار انتقال فوری فولاد سازیها به سواحل جنوبی کشور و تغییر آب حنگ کننده آنها به آب دریا است. اساسا ایجاد فولاد سازی داخل کشور فقط به دلایل امنیتی بود و مطلفا توجیه فنی و اقتصادی ندارد.
  • ناشناس ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    وعده ما انتخابات سال 96 انشاءالله .
  • علی ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    متاسفم.
  • ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    توهم نزدی خوش خیال
  • ۱۳:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    تعرفه فروش سنگ آهن و حق مالکیت دولت بر معدن به کارخانجات فولاد داخلی رو با ارز آزاد حساب میکنن. و تعرفه واردات فولاد رو با ارز دولتی مبادله ای یعنی فولاد وارداتی ارزانتر از فولاد ایرانی تمام میشود. وقتی تو برنامه پایش نماینده تولیدکنندگان اعتراض کرد مسئول دولتی گفت مسئله در حال بررسی و اصلاحه!!! امیدواریم این اصلاح تعرفه ها بعد از ورشکستگی کارخانجات فولاد داخل انجام نشه....
  • ۱۶:۲۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    آب رو میشه بازیافت کرد مجدد استفاه نمود بهونه ای بیش نیست
  • ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    به ناشناس 16:20 خیر. در فولاد سازی آب صرفا بخار می شود و از دست می رود و بازگرداندن آن مستلزم هزینه بسیار است. اینکه آب فاضلاب نیست که می گویید بازیافت شود! باید بی درنگ نسبت به انتقال فولاد سازییها به سواحل جنوبی اقدام کرد. وضع آب کشور بحرانی است و طاقت مصارف صنعتی را ندارد.
  • مجید ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    الان اهن مصرفی ساختمانی حدود هرکیلو 1900تومان است یعنی هر تن تقریبا یک میلیون و نهصد هزار تومان!!!!! و با احتساب دلار ازاد 560دلار! ایا کشوری که توان بومی سازی علم اتمی و موشک سازی را دارد از ساخت کارخانه های ذوب اهن و فولاد که نسبت به دو مورد بسیار پیش پا افتاده و اسان است !عاجز است! نه مافیای مفت خوری و واردات و صادرات اجاز این کار را نمی دهند! و گرنه ساخت چندین کارخانه ذوب اهن در حاشیه خلیج فارس و......بگذریم کو گوش شنوا!
  • ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    کالایی که می شود با فراوری 500 دلار فروخت، بدلیل اینکه مفت بدست آقایان رسیده و دوران مسئولیت هم محدود است (!!!) کمتر از 30 دلار می فروشند
  • ۲۲:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    مشرق لطفا بررسی کنید. همراه محموله های سنگ آهن با غنای کم یک سری عناصر دیگر مانند طلا یا عناصر کمیاب (REE)، داره از کشور خارج میشه. معمولا آنالیزها درست نیست یا دستکاری میشه تا این مسئله رو نشون بده. باید بدونید که معمولا چند فلز با هم یکجا نهشته می شوند. توی معدن به این بای پروداکت میگن. من خودم یک مهندس معدن هستم.
  • ۲۲:۵۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    تازه دوستان مشرق از خواب بیدار شدند میلیاردها دلار پول نفت در دوره احمدی نژا حروم شد و چهار تا طرح فولادی اجرا نشدکه مجبور به خام فروشی نشیم حالا هم که خزانه خالیه و اقایون بهانه خوبی دارند
  • ناشناس ۰۰:۲۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    در دولت قبل در تولید فولاد خودکفا شدیم و صادرات محصولات فولادی هم داشتیم .
  • اصلاح طلب امت جدش ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    چی ی ی ی ی ی ی ی !!! آره سد کرخه ولار و گفتگوی تمدن ها و خودکفایی درگندم رو هم مدیون مشایی و رحیمی هستیم !! مرد مومن وقتی احمدی نژاد بچه بود آیت الله هاشمی و خاتمی خط تولید بعدصادرات ودرنهایت بازارجهانی برای فولاد ما ایجادکردند.
  • ۰۱:۴۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    زودتر از ان در اسفند 94 انشاء الله
  • ۰۱:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    مشرق جان پیگیر قضیه باش این چه وضعیه؟
  • ۱۲:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    پس این 26 سال در چه صنعتی جلو رفتیم.
  • حسن توکلی ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    متاسفم برات با اون سوادت ... لابد مدرک دانشگاهی هم داری!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس