اصلی ترین تفاوت ها و بهبودهای فجر نسبت به امید، بهره مندی از سلول های خورشیدی برای شارژ باتری و تولید توان، قرار گیری در مدارهای بالاتر، طول عمر بسیار بیشتر، همراه داشتن محموله تصویربرداری و توانایی افزایش ارتفاع نسبت به زمین از طریق انتقال مداری است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، بالاخره طلسم پرتاب ماهواره های جدید ایران شکست و ماهواره "فجر" در آغازین روزهای دهه فجر به فضا رفت تا بار دیگر، قدرت فضایی کشورمان و دستیابی ایران به چرخه کامل صنعت فضایی اثبات و اعلام شود.

ماهواره فجر پس ماهواره های امید، رصد و نوید چهارمین ماهواره ایرانی در مدار زمین محسوب می شود که توسط متخصصان سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع و شرکت صنایع الکترونیک ایران ساخته شده است و مرکز هدایت و کنترل عملیات فضایی کشور به کمک شبکه ایستگاه های زمینی بومی عهده دار پشتیبانی و نظارت بر عملیات بهره برداری ماهواره فجر است.

بنا بر اعلام صورت گرفته، فجر که امروز در مدار زمین قرار گرفت ماهواره ای 52 کیلویی با شکل هندسی 6 ضلعی با ارتفاع 49 سانتیمتر و عرض 35 سانتیمتر است.

10 دستاورد جدید که ماهواره و موشک فجر برای صنعت فضایی ایران ارمغان آوردند +عکس

طی سالهای گذشته و در راستای استفاده صلح آمیز از فضا و بهره مندی متخصصان کشور در زمینه های گوناگون از اطلاعات ماهواره ای، برنامه فضایی کشور ساخت و پرتاب و عملیاتی کردن ماهواره های مختلفی را در دستور کار خود داده است. بدیهی است ضمن کسب تجارب علمی و فناوری های لازم باید آزمایشات واقعی نیز برای کسب اطمینان از عملکرد سامانه هایی که در کاربری ماهواره های بزرگ و سنگین به کار می روند به انجام برسد که اینکار با بهره گیری از ماهواره های کوچک و در مدارهای پایین اجرا می شود.

ماهواره سینا اولین ماهواره ای بود که جمهوری اسلامی ایران توسط روسیه به فضا پرتاب کرد. سینا به صورت مشترک توسط دانشمندان ایرانی و متخصصان روس ساخته شده و تجربه ای مشترک بین دو کشور برای ارتقاء توان متخصصان داخلی و آشنایی با دستاوردهای کشورهای پیشرو در عرصه فضا بود. پرتاب ماهواره سینا باعث شد جمهوری اسلامی ایران در ردیف 44  کشور صاحب ماهواره در فضا قرار گیرد.

بخشی از برنامه فضایی ایران با توجه به تخصص های موجود در شرکت صنایع الکترونیک ایران(صاایران) بر دوش این مجموعه قرار گرفته که در وهله اول مطالعه، طراحی و ساخت اولین ماهواره بومی کشور به نام امید، بعد از آن ماهواره فجر، در مرحله بعدی چهار ماهواره طلوع و در گام مهم بعدی ماهواره پارس سپهر به عنوان یک ماهواره با ارتفاع بالاتر و سنگین تر از نمونه های قبلی است.

در برنامه فضایی کشور با رویکردی واقع بینانه و با اتکا به توان داخلی کشور، لازم بود تا از سایر بخش های علمی کشور نیز کمک گرفته شود که مهمترین آنها یعنی دانشگاه ها نیز وظیفه مطالعه و ایجاد فناوری های مختلف فضایی و طراحی و ساخت ماهواره های دانشجویی را بر عهده گرفتند که در هر یک از آنها چند فناوری و دستاورد تخصصی مورد بهره برداری و آزمایش قرار می گیرد.

از این دست ماهواره ها می توان به خانواده ماهواره های رصد از دانشگاه مالک اشتر، نوید و ظفر از دانشگاه علم و صنعت اشاره کرد. از بین این ماهواره ها رصد-1 در سال های قبل پرتاب شده و با موفقیت خوبی مأموریت خود را به پایان رسانده و برخی ماهواره های دیگر نیز آماده پرتاب هستند که طبق اعلام پس از ماهواره فجر، این ماهواره ها مانند شریف ست در نوبت پرتاب قرار دارند.

با توجه به اعلام اینکه پرتاب ماهواره فجر رسما اعلام شده است در این گزارش به معرفی این ماهواره و برخی دستاورهای حاصل از آن می پردازیم و مقایسه ای بین آن و ماهواره های امید و رصد-1 که تاکنون پرتاب شده اند خواهیم داشت.

این ماهواره ها اگر چه ممکن است دقت های بالا نداشته باشند اما تک‌تک آنها حلقه‌هایی از یک زنجیره بلوغ و اکتساب فناوری هستند که به صورت یکپارچه و سامانه ایی و در یک نقشه راه محصولی و اکتساب فناوری مشخص مدیریت می‌شود.
 
امیدی که به فجر منجر شد

ماهواره فجر ماهواره ای با طراحی کاملاً حرفه ای و برآمده از ماهواره امید است. ماهواره امید نزدیک به 90 روز(سه ماه) در فضا بود و حدود 1200 مرتبه در مدار زمین چرخش نمود. ماهواره ملی امید به عنوان اولین ماهواره بومی و با توجه به مأموریت تعریف شده برای آن بخشی از فناوری های کلیدی یک ماهواره عملیاتی را در بر داشت.

این فناوری ها که برای اولین بار در کشور به صورت بومی به کار گرفته شده بود شامل مواردی چون تولید تجهیزات الکترونیک ماهواره، تولید فرستنده و گیرنده فضایی، فناوری شبیه سازی پرواز ماهواره، مهندسی سامانه فضایی بصورت کاملاً بومی، اثبات وجود ماهواره در مدار، تعیین دوره تناوب و زمان طلوع ماهواره با دقت بالا، ارتباط از راه دور(تله متری)، فرمان از دور(تله کامند)ماهواره بودند.

ماهواره ملی امید یک ماهواره علمی تحقیقاتی و پژوهشی و مخابراتی بود که مأموریت آن بصورت تعیین مشخصات مداری ماهواره پس از جدایی از ماهواره بر، برقراری ارتباط دو سویه ماهواره و ایستگاه زمینی به منظور ذخیره و ارسال داده های تله متری و تله کامند، ارسال فرمان از ایستگاه زمینی به ماهواره و  برخی موارد دیگر تعریف شده بود.

10 دستاورد جدید که ماهواره فجر و موشک سفیر برای صنعت فضایی ایران ارمغان آوردند +عکس 
ماهواره فجر

با کسب تجارب بسیار ارزشمند از ماهواره امید و شکستن مرزهای بسیار در آن، در گام بعدی ماهواره ای با ویژگی های جدید در کنار ارتقاء قابلیت های ماهواره امید مد نظر بود. حاصل این روند، ماهواره فجر است که همه ویژگی های یک ماهواره حرفه ای را دارد.

اصلی ترین تفاوت ها و بهبودهای فجر نسبت به امید، بهره مندی از سلول های خورشیدی برای شارژ باتری و تولید توان، قرار گیری در مدارهای بالاتر، طول عمر بسیار بیشتر، همراه داشتن محموله تصویربرداری و توانایی افزایش ارتفاع نسبت به زمین از طریق انتقال مداری است.

روی بدنه ماهواره فجر سلول های خورشیدی به کار رفته است که با تأمین توان از نور خورشید و شارژ باتری های نقش مؤثری در افزایش عمر کاری آن به یکسال و نیم داشته است. این ماهواره دارای سامانه جی پی اس است، این سامانه موقعیت ماهواره را هر لحظه در فضا مشخص می کند و این موقعیت یابی می تواند کاربردهای مختلف علمی و عملیاتی داشته باشد. این ماهواره همچنین قابلیت مانورمداری و تصویربرداری را نیز دارد.

ویژگی ها و دستاوردهای ماهواره فجر

به گزارش مشرق، این ماهواره در مدت یك سال به دست محققان كشور و با همكاری بخش‌های مختلف صنعت هوافضای كشور طراحی و ساخته شده و سپس وارد مراحل آزمایشات عملیاتی شد.

مأموریت در نظر گرفته شده برای ماهواره فجر انتقال مداری، عکسبرداری برای نقشه برداری و هواشناسی و برخی محموله های تحقیقاتی است. با استفاده از ماهواره فجر آزمایش و صحت سنجی فناوری های بكار رفته در ماهواره های بعدی ممکن شده و بهبود زیرسامانه های پردازش و افزایش ارتفاع و عمر مداری از جمله وظایف ماهواره فجر خواهد بود.

فناوری های جدید این ماهواره شامل فناوری انتقال مداری به کمک رانشگر گاز سرد، فناوری تعیین کنترل وضعیت ماهواره از طریق پایداری چرخان فعال، فناوری تصویربرداری فضایی و فناوری تعیین و توزیع توان الکتریکی است.

از جمله دستاوردهای ماهواره فجر می توان به دستیابی به فرآیند کاملی از کلیه زیرسامانه های مورد نیاز در فناوری فضایی، کاهش هزینه های پرتاب با دستیابی به فرایند انتقال مداری در ماهوراه، ساخت اولین ماهواره بومی دارای توانمندی انتقال مداری اشاره کرد.

انتقال مداری

با توجه به محدودیت موشک های فعلی حامل های ماهواره در کشور، تنها مدارهای پایین برای قرار دادن ماهواره ها در دسترس است. از طرفی در ارتفاعات نزدیک به زمین به دلیل برخورد با مولکول های هوا، ماهواره دچار افت انرژی جنبشی شده و به مرور با از دست دادن ارتفاع سقوط کرده و ناچاراً مأموریت آن پایان می یابد.

در واقع عامل باقی ماندن ماهواره در مدار نیروی خررج از مرکز ناشی از تغییر جهت سرعت است که با نیروی جاذبه زمین در تعادل قرار می گیرد. با افت سرعت، نیروی مخالفت کننده با جاذبه نیز کاهش یافته و در نتیجه ماهواره به سمت زمین کشیده می شود.

برای افزایش عمر کاری ماهواره از نظر مدت زمان استقرار در مدار، یک راه حل کم هزینه، انتقال مداری برای رساندن ماهواره به ارتفاعات بالاتر است(به نسبت سرمایه لازم برای ارتقاء ماهواره بر برای رسیدن به این ارتفاع). در این روش پس از قرارگیری ماهواره در مدار اولیه با استفاده از نیروی ایجاد شده از پیشران تعبیه شده در آن، ماهواره شروع به افزایش ارتفاع کرده و در مدار بالاتری مستقر می شود.

به طور كلی سامانه‌های پیشرانش فضایی به دو دسته كلی سامانه‌های پیشرانش الكتریكی و شیمیایی تقسیم می‌شوند. در سامانه‌های پیشرانش شیمیایی انرژی لازم برای تولید نیروی رانش(تراست) در رانشگر ذخیره شده كه این نیرو بر اثر فعل و انفعالات شیمیایی آزاد شده و سپس رانشگر به وسیله عبور دادن آن به شكل گاز با سرعت بسیار بالا از درون خروجی(نازل) شتاب می‌گیرد.

سامانه های رایج پیشرانش شیمیایی شامل سامانه‌ها گاز سرد و سامانه گاز داغ هستند كه پروژه طراحی و ساخت سامانه پیشرانه گاز سرد ماهواره که در پژوهشگاه هوافضا به انجام رسیده در ماهواره فجر به کار گرفته شده و این سامانه به جابه‌جایی ماهواره در مدار زمین كمك می‌كند.

سامانه گاز سرد با رانشگرهایی مانند گاز ورودی فشرده شده مثلاً گاز نیتروژن یا گازهای هیدروكربنی فشار بالا مانند پروپان كار می‌كند. این گاز فشرده شده در داخل مخزنی در ماهواره ذخیره می شود.

پس از قرار گیری ماهواره فجر در مدار بیضوی با اوج حدود 350-375 کیلومتر و حضیض حدود 250-275 و زاویه میل 55 درجه با شروع کار پیشران، مدار این ماهواره در نقطه اوج به مدار دایروی 375 تا 400 کیلومتر رسیده و بدین ترتیب ماهواره با خروج از مدار بیضوی پیشین و عدم کاهش و افزایش متناوب ارتفاع، کمتر در معرض از دست دادن انرژی و برخورد با نیروهای مقاوم هوا قرار می گیرد.

این عمل باعث می‌شود که از نظر بالستیکی در فضای بالای جو که بسیار رقیق بوده و میزان مولکول‌های هوا بسیار کم است نیروهای پسا که باعث کاهش سرعت می شود روی ماهواره به مقدار قابل توجهی کمتر باشد. بنابراین ماندگاری ماهواره در فضا افزایش یافته و از حدود 3 ماه به میزان یک تا یک و نیم سال می رسد.

علاوه بر افزایش طول عمر ماهواره، حضور در ارتفاعات بالاتر به مجموعه داده های دانشی پیرامون عملکرد ماهواره و زیرسامانه های آن در این ارتفاعات نیز خواهد افزود و راه را برای تجربه های بعدی هموارتر می کند.

علاوه بر زیرسامانه پیشران گاز سرد، ماهواره فجر از رانشگر پالس پلاسمایی که یک رانشگر الکتریکی با ضربه ویژه بسیار بالا است به عنوان محموله فرعی بهره گیری کرده که این رانشگر جدید باعث دوران ماهواره حول مرکز جرم خواهد شد.

از این حرکت دورانی که در ماهواره فجر 6 دور در دقیقه برای پایدارسازی ماهواره استفاده می شود. این روش متعادل نمودن ماهواره دارای مزایایی از جمله سادگی پایدار سازی، مقاومت در برابر نیروهای مزاحم و اغتشاشات ورودی به سامانه با بهره برداری از اثر ژیروسکوپی دوران و سادگی باقی نگه داشتن جهتگیری ماهواره است. بنابراین ماهواره فجر در هر 10 ثانیه یکبار به دور خود و در هر ثانیه 36 درجه می چرخد.

همچنین از روش تثبیت نسبت به سه محور نیز در ماهواره فجر استفاده می شود.

10 دستاورد جدید که ماهواره فجر و موشک سفیر برای صنعت فضایی ایران ارمغان آوردند +عکس

دوربین ماهواره فجر

به گزارش مشرق، يکي دیگر از ويژگي‌هاي مهم اين ماهواره جديد ايراني، دوربين بسيار پيشرفته آن است که تصاوير دریافت شونده قابل استفاده در مراکز مختلف خواهد بود. تصويربرداري جهت مصارف گوناگونی همچون بررسي وضعيت هاي هواشناسي از جمله کاربردهای تصاویر این دوربین است.

طراحي، ساخت، مونتاژ و برنامه نويسي بخش الکترونيک، ساخت قطعات مکانيکي طبق استانداردهاي فضايي، پوشش دهي قطعات مکانيک بخش اپتيکي با استفاده از پوشش هاي فضايي، ساخت و  پوشش(کوتينگ) لنزها با شيشه هاي ضد تشعشع، مونتاژ بخش اپتيک، مونتاژ و راه اندازي كل دوربين، گرفتن تصوير با استفاده از اين دوربين و اجراي آزمايش هاي اپتيكي بر روي بخش هاي مختلف از عمده فعاليت هاي انجام شده براي ساخت دوربين اين ماهواره جديد ايراني است.

قبلا اعلام شده بود که اين دوربين داراي قابليت تفکيک هزار تا 500 متر را دارد. البته به گفته مدیرعامل وقت شرکت صاایران، دوربینی با تفکیک 20 متر نیز قابل دستیابی است که برای ماهواره طلوع در نظر گرفته شده است. از تصاوير تهيه شده توسط دوربين نصب شده بر روي ماهواره فجر مي‌توان در فعاليت‌هاي هواشناسي و نقشه‌برداري استفاده کرد. اما با توجه به تأخیر زمانی بین رونمایی از ماهواره در سالهای گذشته و پرتاب آن، اعلام شد که دوربین جدیدی روی آن نصب شده که تفکیکش بهتر از 50 متر هست.

از دیگر قابلیت های ماهواره فجر بکارگیری روش ترکیبی برای موقعیت یابی آن است که شامل دو روش استفاده از ایستگاه های زمینی و سامانه موقعیت یابی جهانی(GPS) در داخل ماهواره است.

پژوهشگران شرکت صنايع الکترونيک ‌ايران موفق به طراحي، ساخت و آزمایش گيرنده GPS فضايي براي موقعيت‌يابي در مدارهاي لئو (LEO) شده اند که در این ماهواره از این نوع سامانه ها استفاده شده است. بدین ترتیب اين ماهواره علاوه بر آزمایش سامانه‌های مختلف، کار حرفه‌اي مانند موقعيت‌يابي در فضا را نیز انجام مي‌دهد.

ماهواره فجر از شکل هندسی شش ضلعی با ارتفاع 49 سانتیمتر و عرض 35 سانتیمتر برخودار بوده و بین 50 تا 60 کیلوگرم جرم دارد. فجر نسبت به امید دو برابر و نسبت به رصد-1 سه تا چهار برابر سنگین تر است. هر چند ماهواره 15.3 کیلوگرمی رصد-1 اولین ماهواره کشور مجهز به سلول های خورشیدی و همچنین محموله تصویربرداری با تفکیک 150 متر بوده است اما با توجه به عمر کوتاه کمتر از دوماهه رصد-1 و اهداف آزمایشی و تحقیقاتی از پرتاب آن باید ماهواره فجر با کمینه عمر یک تا یک ونیم سال را به عنوان نخستین ماهواره سنجشی کاربردی کشور به حساب آورد.

ماهواره های امید و رصد-1 با نوع پایه ماهواره بر سفیر پرتاب شده و در مدار بیضوی با اوج 350 و حضیض 250 کیلومتر قرار گرفتند در حالیکه فجر با نوع بهسازی شده سفیر با نام سفیر-1بی یا همان سفیر فجر که قابلیت حمل حدود 50 کیلوگرم محموله را به همان مدار دارد راهی خواهد شد. همچنین با افزایش ارتفاع از طریق مانور مداری فجر در نهایت در مدار 400 کیلومتری دایروی (فاصله تقریباً ثابت نسبت به زمین) قرار خواهد گرفت.

10 دستاورد جدید که ماهواره و موشک فجر برای صنعت فضایی ایران ارمغان آوردند +عکس

بنابراین فجر نسبت به رصد-1 ماهواره ای کاملاً حرفه ای و عملیاتی خواهد بود. البته هر دوی این ماهواره ها توانایی تولید توان در مدار را با بهره گیری از سلول های خورشیدی دارند.

همچنین در ماهواره فجر از عایق های حرارتی چند لایه و پوشش های خاص چند لایه استفاده شده است. مسئله انتقال حرارت و ترمودینامیک داخلی در ماهواره ها با توجه به اختلاف شدید دما بین وجوه مختلفی که رو و پشت به نور خورشید قرار دارند بسیار پیچیده بوده، بعلاوه حرکت خود ماهواره نیز عامل دیگری در ازدیاد این پیچیدگی به شمار می رود که برای استقرار موفق و طولانی مدت ماهواره در مدار ضمن تجهیز آن به حسگرهای پیشرفته و کارآمد کار علمی سنگینی نیز برای تعیین شرایط حرارتی ماهواره توسط متخصصان جوان و نخبه کشور به انجام رسیده است.

ماهواره فجر پس از آنکه تمامی آزمایشات پیش از پرتاب از جمله انطباق با ماهواره بر را به انجام رسانید، در اولین نوبت پرتاب قرار گرفت و با موفقیت به آسمان رفت.

هر چند ماهواره فجر در رده ماهواره های سبک و کوچک طبقه بندی می شود اما نگاهی به رویکرد کشورهای پیشرو در این زمینه نشان می دهد که علاقه به ماهواره های بزرگ و سنگین با توجه به پیشرفت در ساخت زیرسامانه های کوچک و سبک کمتر شده و از تعداد زیادی ماهواره کوچک به صورت منظومه ای اما در ارتفاعات چند صد کیلومتری برای کاربردهای متعددی بهره گیری می کنند.

در ایران نیز با توجه به مشکلات توسعه ماهواره برهایی با قابلیت حمل محموله های بسیار سنگین به ارتفاعات بالا از هم اکنون استفاده از منظومه ای از ماهواره های سبک در ارتفاع بالا در دستور کار قرار گرفته که ماهواره های طلوع در همین راستا طراحی شده اند. ماهواره فجر نیز با توجه به اینکه نسل قبل از طلوع محسوب می شود آغازی بر استقرار چشم سوم ایران در ارتفاعات بالا خواهند بود.
 
ماهواره بر سفیر فجر

به گزارش مشرق، ماهواره برها کار انتقال ماهواره را از سطح زمین به مدار مورد نظر و استقرار آن با دقت بالا و در زاویه مطلوب به انجام می رسانند. با توسعه فناوری های موشکی در کشور و با بهره گیری از تجارب حاصله موشک حامل دو مرحله ای سفیر یک طراحی و آزمایش شد و پس از اصلاحات لازم موشک سفیر امید به عنوان نوع پایه ماهواره برهای کشور وارد خدمت شده و ماهواره 27 کیلوگرمی امید را با سرعت بیش از 8100 متر بر ثانیه در مدار قرار داد.

با توجه به لزوم برداشتن گام های بزرگ برای توسعه برنامه فضایی کشور نیاز به انتقال ماهواره های سنگین تر به ارتفاعات بالاتر وجود دارد که عاقلانه ترین کار بهسازی همین ماهواره بر موجود برای رسیدن به توانایی لازم است.

گفتنی است کشورهای پیشروی فضایی نیز ماهواره برهای جدید خود را بر اساس بهسازی نمونه های در دسترس خود می سازند که این روش از نظر کاهش هزینه، کاهش زمان طراحی و آزمایش و همچنین اطمینان عملیاتی و کاهش ریسک بسیار مطلوب است.

در این راستا انواع بهسازی شده سفیر با نام های سفیر-1آ و سفیر-1بی توسعه یافتند که ماهواره بر سفیر-1آ که به آن سفیر رصد نیز گفته می شد نانوماهواره 15.3 کیلوگرمی رصد-1 را به ارتفاع کمی بیشتر از امید برد و بار دیگر کارایی و قابلیت اطمینان بالای خود را نشان داد. بنابراين با پرتاب ماهواره رصد و قرار گرفتن در مدار مورد نظر، اين رده از ماهواره‌برهاي كشور كه توسط سازمان صنایع هوافضا ساخته شده است، تثبيت و آزمایش تكرار پذيري نیز شد.

بر اساس آنچه قبلا اعلام شده، دو مرحله ای بودن ماهواره برهای خانواده سفیر نیز از ویژگی های برتر آنها به شمار می رود که برای کشوری با سابقه کم در عرصه فضایی بسیار قابل توجه است. هر دو مرحله این پیشران ها از نوع سوخت مایع بوده و از فناوری کنترل بردار رانش(TVC) برخوردار هستند.

طول مرحله اول موشک سفیر حدوداً 4.5 برابر طول مرحله دوم آن(بدون احتساب بخش در بر دارنده ماهواره) است. موتور مرحله اول بسیار پرقدرت بوده و کار جدا کردن ماهواره بر از سطح زمین را به انجام می رساند و موتور مرحله دوم هر چند رانش کمتری دارد اما با مدت زمان کارکرد بیشتر خود نسبت به مرحله اول، نقش مهمی در فرایند قراردادن ماهواره در مدار دارد. تیغه های نصب شده در انتهای بدنه از نوع ثابت بوده و تنها نقش پایداری کننده موشک را با کمک نیروهای آیرودینامیکی بر عهده دارند.

10 دستاورد جدید که ماهواره فجر و موشک سفیر برای صنعت فضایی ایران ارمغان آوردند +عکس
موشک ماهواره بر دو مرحله ای سفیر
 
میزان رانش پیشران مرحله اول در نوع پایه سفیر تقریباً 9.5 برابر رانش تولیدی موتور مرحله دوم و زمان کارکرد این مرحله تقریباً 2.1 برابر مرحله اول است. با اتمام کار پیشران مرحله اول، این موتور به همراه تمامی بخشهای مرتبط در سازه و بدنه و در واقع بخش بزرگی از موشک جدا شده و با سبکتر شدن موشک، کار اوجگیری به سمت مورد نظر ادامه می یابد.

سامانه کنترلی مرحله اول از نوع نازل ثابت با تیغه های متحرک بوده و در مرحله دوم خود نازل (خروجی گازهای موتور) تغییر زاویه می دهد. این سامانه برای هرچه دقیق تر قرار دادن ماهواره در مدار از دقت بسیار بالا و در نتیجه از فناوری پیشرفته با پشتوانه علمی و تخصصی بسیار بالا در زمینه علم دینامیک و کنترل برخوردار است.

با بهسازی موتور ماهواره بر سفیر امید، كه در رديف بهترين موتور هاي مراحل بالاي ماهواره برها قرار دارد، نسبت به موتورهاي مرحله دوم ماهواره بر سفير اميد شاخص انرژيكي بالاتري حاصل شده است. از ويژگي هاي شاخص اين موتور ايجاد قابليت كنترل پذيري بالا در مرحله ماهواره بر است .

در بهينه سازي اين موتور ضمن حفظ نقاط قوت موتور مرحله دوم سفير اميد تلاش شده تا با كاهش سوخت مصرفي موتور، جرم محموله ماهواره بر افزايش داده شود. قابليت حركت محفظه  احتراق در حين كار موتور، دور بالاي پمپ ها از قابلیت های برجسته اي است كه در موتور مرحله  دو سفير اميد و نسل بهينه شده ي آن وجود دارد.

در واقع با افزایش رانش موتور از 32 به 37 تن(افزایش حدود 50 درصدی در وزن و  25 درصدی در ارتفاع‌) قابلیت حمل ماهواره تا وزن 50 كیلوگرم به مدار بیضوی 250-400 كیلومتری برای این ماهواره بر 22 متری که 1.25 متر نیز قطر دارد بوجود آمده است.

برای توضیح بیشتر پیرامون دشواری های طراحی و ساخت یک موتور کاملاً جدید باید گفت ضمن نیاز به اجرای تمام مراحل مطالعه و طراحی، تمامی انواع آزمایشات نیز باید بر روی پیشران جدید اجرا شود تا از مطلوب بودن نتیجه اطمینان حاصل شود. مثلاً با توجه به اینکه گازهای پرسرعت خروجی از موتور راکتی تراکم پذیر(Compressible) هستند قابلیت ارتعاش دارند.

در صورت ورود گاز به مدهای ارتعاشی نامطلوب به طبع آن نازل(خروجی موشک)، لوله های حاوی سوخت، شیرها و اتصالات و سازه موشک نیز دچار ارتعاش شده و در صورت بروز پدید تشدید (Resonance) موشک ماهواره بر از بین خواهد رفت. بنابراین تمامی محاسبات پیچیده دینامیک سیالات، حرارت، سازه برای خاص ترین حالات نیز باید اجرا شده که به نوبه خود بسیار زمانبر بوده و پس از ساخت نمونه اولیه آزمایش صورت گیرد.

با توجه به نیاز به اجرای آزمایشات جزئی و کامل که برخی از انواع آنها هزینه ای بالغ بر یک میلیون دلار دارند، کشورهای مختلف به خصوص کشورهای در حال توسعه پس از رسیدن به یک پیشران مناسب با بهسازی و توسعه و روشهایی چون کلاستر کردن (استفاده چند عدد از پیشران موجود در کنار هم) توان ماهواره برهای خود را ارتقاء می دهند که چنین رویکردی در برنامه فضایی کشورمان نیز در دستور کار است.

برنامه فضایی کشورمان تا کنون از روند مناسبی برخوردار بوده و مراحل آن سریعتر از بسیاری از کشورهای فضایی جهان به پیش می رود. امید است با توسعه روز افزون فناوری های ماهواره ها در کشور که به ساخته شدن سریعتر تعداد کافی از نمونه های مورد نیاز از آنها منجر می شود، ماهواره برهای بهتر و توانمندتری نیز در دسترس قرار گرفته (مثلاً ماهواره برهایی با قابلیت قرار دادن چند ماهواره در فضا در هر بار پرتاب) و در مجموع برنامه فضایی کشورمان با اراده سیاسی و توجه اعتباری بیشتر، از سرعت مطلوب تری و نتایج عملیاتی برخوردار شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 86
  • در انتظار بررسی: 3
  • غیر قابل انتشار: 8
  • ۰۰:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    2 0
    برای شادی روح شهید حسن طهرانی مقدم که نقش مهمی در به ثمر نشستن موشک سفیر-1 داشت صلوات بفرستیم؛ اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
  • ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    چرا فیلم پرتاب رو بصورت کامل قرار ندادید؟ چرا چندثانیه اول واقعیه و بقیه انیمیشن هست؟ لطفا فیلم کاملشو منتشر کنید ممنون
  • محمد ۰۰:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    تاکور شود هر آنکه نتواند دید. الله اکبر محمد رسول الله مردانی از فارس به علم دست پیدا خواهند کرد حتی اگر در آسمانها باشد (پیامبر عزیز اسلام) جان ومال وپدر و مادرم به فدایت یارسول الله
  • مسعود ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    دوستان دولت برنامه فضايي رو در دستور كار داره در هر دو حوزه هم حامل ها كه داره توسط وزارت دفاع و سپاه توليد ميشه شامل ماهواره بر سيمرغ كه در حال تست نهايي هستش و طرح شهيد تهراني مقدم كه تكميل شده و حوزه هاي خود ماهواره ها كه شركت صا ايران در حال كار بر روي ان ها هست هر كدوم بخشي از فناوري ها رو بومي مي كنه مثل ماهواره فجر رانشگر گاز سرد و انتقال مداري ماهواره زهره باز شدن پانل هاي خورشيدي و ... و ماهواره هاي عملياتي ظفر كه با سيمرغ پرتاب ميشه سيمرغ مي تونه يه ماهواره 100 كيلوگرمي رو به مدار 500 كيلومتري ببره و طرح شهيد تهراني مقدم كه ماهواره 1000 كيلوگرمي رو به مدار 1000 كيلومتري مي بره و بعد از اون خود ماهواره با رانشگر گاز سرد به مدار 36000 كيلومتري مي ره كه ماهواره هاي مخابراتي قايم و تلويزيوني رو حمل مي كنه كه اول ترانسپوندر كمتر و سپس ماهواره هايي با تعداد بيش ترپرتاب ميشه البته برنامه هايي هم براي منظومه كردن ميكرو ماهواره ها در مدار ژيو هست همون حامل قادر هست ماهواره سبك تر رو به مدار 36000 تزريق كنه حالا براي اينكه ايا برنامه ايي براي زنجيره كردن موتورهاي طرح شهيد طهراني مقدم كه هريك 16 متر مربع وسعت دارند وجود دارد يا توليد موتور هاي ژوراسيك يا استفاده از بوستر در حامل ها تا حالا صحبتي به ميان نيامده است در حوزه ديگر فضايي كه دولت برنامه هايي براي ان دارد اعزام انسان به فضاست كه پروژه زير مداري ان در حال مطالعه و بررسي است كپسول زيستي طراحي شده اما پرتاب مداري زمان بر است و با حامل هاي پيش گفته قابل انجام است در بحث فناوري هاي فضايي بودجه كم ان سازمان نسبت به ساير كشور ها به خاطر كم كار كردن نيست بلكه به واسطه كم بودن هزينه توليد در ايران نسبت به بقيه كشور هاست در پروژه هاي فضايي بايد شكيبا بود چين اولين پرتاب خودش رو سال 1351 انجام داد و ما سال 1387 پس نبايد انتظار داشته باشيم الان به سطح دانش فضايي چين برسيم انشا الله خبر هاي خوش فضايي در راه هست
  • ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    متاسفانه ما پول چندانی برای این چیزها نداریم. بدون پول هم تا سال‌ها در همین حد باقی خواهیم ماند. اگر دولت بتونه رشد اقتصادی رو چهار پنج سال دیگه به نزدیک ده درصد برسونه و این رشد را بیش از ده سال حفظ کنه، شاید بتونیم اقتصادمون رو یک تریلیون دلاری کنیم. اون وقت دیگه میریم سراغ مریخ.
  • ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    برای اینکه یک کشور قدرتمند شود به چند عامل نیاز دارد : جمعیت ، وسعت ، موقعیت استراتژیک ، چرخه کامل هسته ای و هوافضا از مهمترین آن ها هستند . مثلا آمریکا ، کشوری را در نظر بگیرید که محصول استراتژیک گندم تولید می کند آمریکا قبل از اینکه این کشور چرتکه بیاندازد که چقدر تولید کرده چه قدر توان صادرات دارد و .... با کمک ماهواره های خود برنامه ریزی کامل کرده در نتیجه همیشه چند قدم جلوتر است و بازار را به دست می گیرد . این فقط یک مثال بود . یا با کمک ماهواره هایش می تواند تغییرات اب و هوایی ، خشکسالی ها و ... را زودتر از بقیه کشورها پیش بینی کرده و منفعت ببرد . یا با کمک ماهواره هایش معادن مختلف و ذخایر گازی و نفتی کشورها را شناسایی کند و برای آن کشور برنامه بریزد در حالیکه خود آن کشور از وجود معادن و ذخایر بی خبر است . یا مثلا در بعد نظامی ، در یک شهر بزرگ دقیقا یک خانه مثلا 100 متری را بمباران و یا هلی برن می کند و مخالفانش را از میان بر می دارد یا به همپیمانان خود اطلاعات جزیی و دقیق می دهد . بسیاری از حوادث خاورمیانه ، ترور فرماندهان مقاومت ، عملیات هایی حرامزاده ها در سراسر خاورمیانه و آفریقا انجام می دهند و ... به کمک همین ماهواره ها صورت می گیرد . یا به کمک همین ماهواره ها به بالاتر بردن سطح زندگی مردمش کمک می کند . یا به کمک همین ماهواره ها آتش سوزی ها و ... را سریعا شناسایی و اقدام می کند . می تواند منابع آبی مهم در سال های آینده را شناسایی کند ، در صورتی خود آن کشور در جریان نیست که طی سال های آتی چه قدر به آن منبع آب محتاج می شود . در طی این برنامه ریزی ممکن آن کشور منبع آبی اش را از دست بدهد . و ده ها کاربرد مهم و استراتژیک دیگر . از این روست که فناوری فضایی یکی از ارکان قدرت نامیدن کشورها حساب می شود و صنعتی است انحصاری در اختیار 2 3 کشور معدود . چند کشور دیگر هم صرفا اسمشان در لیست آمده ولی در باطن از تجهیزات و امکانات و دانشمندان این 2 3 کشور استفاده می کنند . حرکتی که ایران بعد از انقلاب شروع کرده ایران را در مسیری قرار داده که با توان صددرصد بومی جز آن 2 3 کشور باشد که این مطلب برای غرب قطعا کابوسی است رو به واقعیت . من وقتی این چیزها رو می بینم به این نتیجه می رسم که امثال هسته ای صلح آمیز ایران فقط بهانه گیری هایی هستند برای گذاشتن چوب لای چرخ ما . آنگلوصهیون ها با کلیت کشور ما و اهداف و آرمان های بومی اش مشکل دارند و همچنین کوتاه شدن دستشان از یکی از مهمترین کشورهای دنیا یعنی ایران ، چه از نظر معادن و ذخایر ، چه از نظر موقعیت استراتژیک و چه .... . پیشرفت کشور ما مثل همپیمانان غرب که در منطقه هم داریم تبلیغاتی نیست کاملا بومی انجام می شه . مثلا کشور همسایه اعلام می کند که فلان هلیکوپتر درجه یک نظامی را ساخته اما کیست که نداند اصل قضیه (موتور و ... ) کلا در غرب ساخته می شود و این ها حتی حق ندارند دست به قسمت های اصلی بزنند .
  • حسین ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    از دولت گرامی جهت تهیه قطعات تحریم شده ماهواره بر و به حرکت در آوردن چرخه فضایی بعد از چندین سال که توسط بی تدبیران بر زمین مانده بود عمیقا تشکر می نماییم.
  • آرش خوشرفتار و فانی در خدا ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    درعرصه فرهنگ چه دستاوردی داریم درعرصه تولیدعلم در دانشگاه ها درحوزه علوم انسانی براساس مبانی اسلام چه دستاوردی داریم در حوزه های ما چندمتفکر به عنوان دستاورد داریم در پایین آوردن سن ازدواج و بیحجابی و طلاق چه دستاوردی داریم در کان لم یکن کردن ناهنجاری ها و انحرافات در نسل جوان چه دستاوردی داریم در اخلاقی کردن جامعه چه گلی کاشته ایم در درمان بیماری های سیاسی چه خاکی برسرکرده ایم تکنولوژی باید دست انسان بیفتد وگرنه پیشرفت دراین عرصه اگرتوسط حیوانات و سباع فراچنگ آید که میشود جنگ جهانی دوم که ناکازاکی و هیروشیما باخاک یکسان شد
  • برجک زن ۰۲:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    ایکاش شما سکوت میکردین و افاضات نمیفرمودین. همون مطالب بالا رو با کمی چاشنی جلوه های ویژه مخلوط کردی رسیدی به موشک ژوراسیک.... رفتن هم بد نیست عمو .....
  • ۰۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    خدا به مسعود خیر بده با این خبرهای خوبش. اونهایی هم که میگفتند وا مصیبتا سازمان فضایی تعطیل شد فکر کنند که این موشک و ماهواره رو کی هوا کرد؟
  • کهنه رفیق ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    خسته نباشید و خداقوت به همه دانشمندان ایران عزیز و جناب آقای مسعود عزیز که لطف کردند کمی اطلاعات دادند . جناب مسعود خان اگر از موتور شهید طهرانی مقدم که فرمودید 16 متر مربع وسعت داره برای ملت شهید پرور بیان بفرمایید ممنون می شویم . به امید سربلندی بیشتر ایران عزیز
  • ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    یک نگاه به ماهواره های حتی چینی بندازین اونوقت میفهمید اینا یعنی کشک یعنی تکنولوژی عصر شیپور!!
  • محمدرضا ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    تا کور شود هر آنکه نتو.اند دید . ماشالله/حزب الله
  • ایرانی ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    انشاالله ممنون از توضیحاتتون اقا مسعود
  • ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    2 0
    نکته مهم اینه که دستاوردهای عمرانی کشور بخصوص دستاوردها فضایی چیزی نیست که هر دولتی بتونه به نفع خودش مصادره کنه . اگر این دولت از فعالیت های دولت قبل سود میبرده دولت قبل هم از فعالیت های دولت قبل از خود ذینفع بوده . امیدوارم دیگه شاهد این بحث های بچگانه نباشیم که مثل بچه های کودکستانی دنبال مصادره جناحی فعالیت های ملی باشیم .
  • ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    پروژه فضایی پوشش خوبی برای تست کردن موشک های بالستیکه و میشه بجای کپسول های زیستی کلاهک های متعارف و غیر متعارف استفاده بشه به شرطی که طبق برنامه و منظم توسعه پیدا کنه.
  • ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    به نظر من مردم بر خلاف 8 سال گذشته در این دولت از پرتاب این ماهواره احساس غرور نمی کنند. چون دولت مدام در همه مسائل در حال عقب نشینی و واپس گرایی است و این یک اقدام نمایشی برای فرار از فشار انتقادات داخلی تلقی می شه.
  • عباس مطهری نیا زنجان ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    پس چرا نمی توانیم موتور و قطعات خودرو تولید کنیم تا سالانه چند میلیارد دلار پول زبون بسته از کشور خارج نشود؟ قابل توجه نمایندگان مجلس و دولت مردان.
  • ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    باید مشخص کنید که از کدخدا اجازه گرفتید تا این ماهواره را به فضا پرتاب کنید یا اینکه کدخدا راضی شده برای اثبات حسن نیت خویش در مذاکرات هسته ای، امتیاز پرتاب ماهواره را به طرف ایرانی داده!!
  • ۰۹:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    آخه بنده خدا قطعات هواپیمای مسافربری رو که در توافقنامه ژنو هم ذکر شده بود بهمون نمیدن بعد میان قطعات ماهواره بر (موشک) رو میدن؟؟؟ ساده انگاری تا چد؟؟؟
  • ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    یه نگاه هم به قیافه خودت بنداز اون وقت می فهمی شعورت در حد اورانگوتانه
  • MohammaD ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    تو دیگه کی هستی...این ماهواره بر بومی هست...قطعاتش هیچ جای دنیا گیر نمیاد..خاص خودش هست..
  • ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    تو میتونی حرکت ماهواره رو تو مدار رصد کنی مشرق هم لینک داده بود
  • امیر تبریز اوغلی ۱۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 1
    دستاورد دولت احمدی نژاده
  • ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    برای اینکه اون شرکتهایی که از واردات سود میبرند، دستشون کوتاه میشه...
  • ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    هرچند ماهواره فجر و حتی طلوع بیشتر بار ازمایشی دارند اما حفظ چرخه فضائی فعلا از اوجب واجبات هست ضمن اینکه به هر حال باید زیرسامانه ها و فناوری های جدید مثل همین مانور مداری تو همین ماهواره های کوچیک آزمایش بشه تا بعدا بشه مانور مداری از 1000 تا 36000 کیلومتر رو انجام داد با ماهواره های گرون قیمت و بزرگ عملیاتی
  • ۱۱:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 1
    توقفی که این دولت در حدود 1 و نیم سال اخیر ایجاد کرد زیاد بود و باید سالی 2 ماهواره پرتاب کنیم تا به روند قبلی برگردیم
  • ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    درجه رفاه مردم مهمتره . شما بگو هند و چین و برزیل که انرژی هسته ای دارن و ماهواره به فضا میفرستن مرذمش در رفاه بیشتری هستند یا مردم سوئد و نروژ و فنلاند !؟
  • ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    فیلم کامل که هیچ جای دنیا منتشر نمیکنن همه جا لحضات اول پرتاب رو نشون میدن
  • ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    حرف های شما درست، اما کشور پیش از چیزهایی که گفتید به دولت مقتدر و با اعتماد به نفس نیاز داره
  • رهگذر ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    غرب هم داره به همین بهانه پای موشک های ما رو به مذاکرات هسته‌ای می‌کشونه دیگه!! راستش رو بگو مردم ایران رو چی فرض کردی؟! ایران برای موشک‌های بالستیکش پوشش نمی‌خواد! کار خودشو می‌کنه و صریحا و علنا می‌گه!
  • ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    نادون، مگه زمان دولت قبل صنعت فضایی ما تحریم نبود؟ اخه خود رو به خنگی زدن تا چه حد؟
  • ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    جناب رهگذر شما ظاهرا نمیدونی تقیه به چی میگن .
  • رضا ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    میخوان تو تخیل خودت بمونی .فعلا با انیمیشن حال کن حالا چه فرق میکنه روسیه یا ین یا هن بفرستند پولشو بگیرند بگیم ما فرستادیم...توجه کردی سالنش از مال ناسا هم بزرگتره...
  • عباس ۱۱:۴۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    جهت اطلاع دوستان لازم است بعرض برسد که ما دو نوع علم داریم. علم تجاری سازی شده. مثل صنایع اتومبیل و.... یکی هم علم اقتداری مثل موشک و اتم و اینها. ما در اتم و هوافضا پیشرفت کردیم چون اقتداری ست ولی بلد نیستم تجاری سازی کنیم. مشکل این است. دانشگاهها باید بیایند و این مشکل رو حل کنند
  • ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    هزینه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • سامان ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    با توجه به حضیض پائین ماهواره (231 کیلومتر در حال حاضر) در صورتی که عملیات ارتقاء مداری با استفاده از رانشگر گاز سرد، طی دو هفته آینده انجام نشود ماهواره به جو بر می گردد.ولی در صورتی که ارتقاء مداری انجام شود و حضیض هم به 470 کیلومتر ارتقاء پیدا کند (مدار دایره ای) در اینصورت حداقل 1.5 سال فجر را در مدار خواهیم داشت.
  • رهگذر ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    1 0
    ناشناس عزیز تقیه جا و زمان خاص خودش رو داره. اینجا که تا حالا نیازی به تقیه نبوده. سجیل دلیل حرفمه. ایران که ترس نداره تا تقیه کنه تو این موارد.
  • فرزان فر ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 1
    خیلی می خام بدونم اگه دستاوردهای فضایی دولت قبلی نبود اون وقت اقای روحانی می تونست این جوری سرش بالا بگیره یا نه
  • رهگذر ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    از فناوری نترسید. علوم انسانی هم مهم هستند ولی اگر مسلح به علم کاربردی روز نباشی از هزار علم انسانی صرف کاری بر نمی‌آید. شاهدش: عقب افتادگی کشورهای مسلمان از اروپا در قرون جدید علیرغم داشتن علوم انسانی پیشرو و پیشرفته. به همین خاطر استعمار به راحتی سرزمین‌های اسلامی را غصب کرد و مردم را از نظر فرهنگی نیز به باد فنا داد!
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    کاملا مشخصه شعور کیا در حد اورانگوتانه!! ناشناس جان..خخخخ
  • ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    هر چقدر تو ببین چقدر عقب هستیم و بگو چرا هزینه نمیکنید برای جبران سریعتر عقب ماندگی تاریخی که رهبری میگه و نخبگان هم میگن؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    ولی ماهواره برش خیلی تر و تمیز بود فکر کنم صافکاری نقاشی بردن، طرف بدون رنگ در آورده که قیمتش نیفته...
  • ۱۲:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    خب یعنی از نظر شما باید همه چی رو تعطیل کرد و به یه چیز پرداخت؟ باید سوالاتت رو از مسئولین فرهنگی و ... بپرسی و از مسئولین فضائی و دفاعی تشکر کنی که مثل اونها عمل نکرن و کار خودشون رو درست انجام دادن
  • ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    برای محشور شدن کسانی که عمدا منفی دادن با صدام لعین، آرزوی قلبی کنیم
  • ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    خیلی تامل برانگیز و مشکوک به نظر میاد که کدخدا امتیاز پرتاب ماهواره را به ایرانی ها واگذار کرده!!!!!
  • ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    خیلی مشکوک و تامل برانگیز به نظر میاد که کدخدا امتیاز پرتاب ماهواره را به ایرانی ها واگذار کرده!!!!
  • علی ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    سلام. خود آقای ستاری چند روز پیش اعلام کردند که ما نمی توانیم پرتاب ماهواره ای که در چند روز آینده انجام می شود(منظور همین ماهواره بود!) را نتیجه این تغییر سازمانای بدانیم. بعد شما دوست عزیز ...!!! البته بنده به عنوان یکی از هوافضایی هایی این مملکت باید خدمتتون عرض کنم که باید نتیجه این تغییر سازمانی را حداقل 6 ماه دیگر دید.
  • ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    جهت اطلاع شما ما علمش رو داریم اما به همون دلیل که خودروساز ها اونقدر قدرت دارند که شورای رقابت رو از قیمت گذاری ها حذف کنند اون قدر هم قدرت دارند تا این صنعت رو انحصاری نگه دارند تا سود فراوانی به جیب بزنند.
  • ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    توی پروژه به این بزرگی بسیاری قطعات به کار رفته از یک پردازشگر ساده بگیر تا...!(نکنه CPU هم تولید می کنیم!!!)
  • احمد ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    جناب رهگذر تو این مورد به خصوص که میتونه بدها موشک قاره پیما هم بشه، تقیه لازم است , پس فکر میکنی چرا شهید تهرانی مقدم در این پروژه ها دست داشتن و خیلی روشون وقت و کار میکرده
  • ۱۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    خیلی خوب بود موفق باشین
  • م ل اراکی سوئد ۱۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    سوئد کشوریست که توسط ۴ گروه فراماسیونرها، صهیونیستها، شیطان پرستان و همجنس بازن اداره میشود. در ضمن سوئد یک کشور مستقلی نیست و زیر چتر حفاظتی آمریکا و ناتو قرار دارد. کشورهایی مثل ایران که مستقل هستند و میخواهند سرافراز زندگی کنند باید قدرتمند باشند . یکی از راههای قدرتمند شدن دسترسی به فضاست. فنلاند هم دستکمی از سوئد ندارد. البته این دو کشور نسبت به جمعیت خود از قدرت نظامی بالایی برخوردارند. سوئد بعد از رژیم صهیونیستی، عربستان و ترکیه بیشترین بودجه نظامی را نسبت به تولید ناخالص ملی خود دارد.
  • ۲۱:۲۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    سالن؟ منظورت سکوی پرتابه؟خب چه ربطی داره؟!
  • ۲۱:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۴
    0 0
    فکر کردی آمریکا چهارمین موشکی که فضا فرستاد حامل مریخ نورد بود. یواش یواش!!
  • علی ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    خداییش چی می شد اگه کنار پرچممون رو ماهواره بر می نوشتند،(من عاشق محمد (ص) هستم.)
  • ali ۰۰:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    راه های رسیدن به رفاه متفاوته. سوئد و نروژ چه تاثیری در جهان دارند ؟ ما نباید هدف اصلی را فراموش کنیم. آنهایی هم که این اهداف اصلی را قبول ندارند بدانند چه بخواهند و نخواهند ما ایستاده ایم تا ایران را به هدف اصلیش برسانیم.
  • ۰۰:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    این دیگه چقدر احمقه.
  • آهوقلندری ۰۱:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    امروز ایران ما وجمهوری اسلامی ما دارای توانمندیهای علمی مافوق قرار گرفته که باید به این مملکت اسلامی مان درجهان افتخار کرد آفرین بر مهندسین و دانشمندان با غیرت جمهوری اسلامی که افتخار این مرز و بوم هستند
  • ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    تقی کیه دیگه ؟؟؟ قراره به جای احمدی نژاد بیاد ؟؟!!!
  • عثمان ۰۳:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    ترکیه 5 سال دیگه ماهواره 1 تنی خودش رو از پایگاه ملی خودش در جنوب غرب ترکیه پرتاب می کنه شما ایرانی ها هنوز داخل سفیر 6 ساله گیر کردید خواهیم دید کی می بره
  • نصیر ۰۳:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    یک دوم هزینه کیروش جون شما
  • دکتر ابراهیمی ۰۳:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    شما خودت هم جواب سوالات خودت رو قطعا نمی دونی جناب آرش!
  • ۰۳:۴۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    تازه فهمیدی CPU چیه چهل سال دیگه می فهمی موتور ماهواره بر چیه!
  • نصیر ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    نظر دهنده ناشناس اولی سوئد و نروژ در کجای قدرت جهان جای دارن؟ .... هستن وابسته به ارتش امریکا که در هر حمله اون حتی حمله غیر قانونی به عراق و افغانستان هم مجبور بودن شرکت کنن که کردن اینها حتی برای تامین امنیت خودشون هم در برابر روسیه از امریکا کمک می گیرن
  • ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    بله اقا اگه ايران هم موتور ماهواره برشو از امريكا مي خريد استگاه پرتابشو فرانسه براش مي ساخت و ماهوارشو هم با مشاركت اتحاديه اروپا تكميل مي كرد 5 سال ديگه كه هيچ همين فردا ماهواره 1 تني خودشو به ژيو مي فرستاد ميان ماه من تا ماه گردون تفاوت از زمين تا اسمان است
  • ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    ترکیه بابا برو باب دلت خوشه با هزارکمک خارجی از روسیه چین اروپاپایگاهشو یکی براش میسازه ماهواره رو یکی براش میسازه بعد ادعا کنه من صاحب فناوری هستم خیلی ساده ای فعلا که ما خیلی جلوتر هستیم اون هم باتحریم کامل دراین صنعت و فناوری.
  • نادان ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    نه مجید جان فکر کردی بنویسی ناشناس ما هم فکر میکنیم بدون شناسنامه ای نخیر مجید جان ما میشناسیمت اولا تقی نیست و نقیه دوماً اون هم الللللللللکککککککککییییی میگه
  • کج فهم ۱۴:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    برای چی آنقدر به نادان میخندید همتون ناشناس میاید و اظهار نظر میکنید خوبه خوب اون هم دل داره میخواد یه چیزی گفته باشه مثل من که بعضی مواقع (نه همیشه) با فهم کجم اونی رو که میفهمم میگم خدا را چه دیدی شاید مقبول افتاد مشرق منعکس کرد.
  • ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    نوشتن؛ شما دقت میکردی میدیدی
  • ۲۱:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۵
    0 0
    ممنون از توضیحات مسعود اما اگر طبق گفته برنامه ثریا موتور مرحله اول موشک شهید مقدم قطر 3.5 متر داشته باشه، مساحتش میشه 9.62 متر مربع اگه 16 مترمربعی که گفتید درست باشه باید بوسترهای کناری هم داشته باشه چه شود!!
  • علی ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۶
    0 0
    اگه این ماهواره هایی که می فرستن عکس میگیرن . ‍‍‍‍‍پس چرا عکساشو نشون نمیدن ؟ چطوری تو مدار ثابتشون می کنن که دور خودشون نگردن ؟
  • مهدی ۱۲:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۱۷
    0 0
    دوستان سعی کنند نقد کنن نه تخریب. و در جهت ارتقا دانش و اقتدار کشور عزیزتون
  • دوست ۲۲:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۷
    0 0
    وقتی می بینیم بعضی از هم وطنامون به سختی این موفقیت را باور می کنن پی به ارزش بسیار بالای صنعت بچه های هوا فظای وزارت دفاع می بریم درود بر ایرانی
  • صلواتی ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۵
    0 0
    اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم نهضت جهانی صلوات
  • ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
    0 0
    تموم شد ديروز آخرين روز عمر ماهواره بود يك سال و نيم عمر تبديل شد به 53 روز
  • حمید 23 ۰۱:۴۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۹
    0 0
    ناشناس 11.33 عزیز! تو سایت n2yo مشخصات SAFIR 1B R/B به جای فجر ذکر شده که با مشخصات فجر همخونی داره. ولی در مورد فجر هنوز منابع رسمی چیزی نگفتن، ضمن اینکه تا 5 اسفند تو ارتفاع 200 کیلومتری بوده ...
  • manamhamintor ۱۵:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    chejuuri 35 rooz? 28 rooz heif shod
  • ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۰
    0 0
    چقدر بعضیها منفی میدهند مگر دیگر آدمها از کشورهای دیگر شاخ دارن یا چیز دیگر ما مثل اونها هستینم این شاالله می بینید که چقدر توانمند میشویم
  • ۰۲:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۱۱
    0 0
    آنچه بلغور کرده اید شاخصه های شخص شخیصتان است والا قسمت خالی ظرف این موارد هم به این پوچی نیست و این یاس است که ذهن ناچیزتان را استحاله کرده و فوران میکند لذا این لاتائلات هیچ تناسب و قرابتی با جامعه شریف ایرانی ندارد.
  • ناصر ناصری ۱۰:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۵
    0 0
    خدا قوت انشاءا... همیشه موفق باشید شما باعث سرافرازی دنیای اسلام هستید
  • محمد ۱۴:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۰۴
    0 0
    خدا رو شکر این علوم که شما میگید دست هر آدمی نیست در ایران. دست انسان های مخلصه. وگرنه اگه دست هر کسی بود که الان وضع خودرو هامون این نبود یا صد تا چیز دیگه...
  • ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۴
    0 0
    ناشناس عزیز 7:41 خودت چی داری برای گفتن؟ به این محصول میگی تکنولوژی عصر شیپور، اوکی... خودت چه گلی به روی کشورت زدی؟ من ارشد مکانیکم و میفهمم پشت همین به اصطلاح عصر شیپوری که تو میگی کلی زحمت خوابیده... میدونم که باید سالها زحمت بکشم تا بتونم توی همین دستاوردهای به قول امثال تو کشک، پیشرفتهای کوچیک ایجاد کنم... تو چه برنامه ای داری برای کشورت؟
  • مازیار ۱۷:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۶/۱۳
    0 0
    جالب است . اما دانشمندان ما هنوز جای تلاش فراوان دارند.
  • ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۴/۱۰/۲۸
    0 0
    سلام فقط میخواستم تازه ترین نظرو داشته باشم
  • ۱۹:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۱
    0 0
    مرگ بر امریکا

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس