بر خلاف اکثر سامانه های سونار که در محدوده 100 تا 500 کیلوهرتز فعال هستند، سونار ایرانی با توان فرکانسی 675 کیلو هرتز فعالیت می کند که این افزایش توان، دقت و کیفیت تصاویر نهایی را نیز افزایش داده و تصاویری با کیفیت 640 در 480 پیکسل با قدرت تفکیک 128 رنگ را تولید می کند.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، استفاده از سامانه های سونار، قدمتی تقریبا 100 ساله دارد. با ورود زیردریایی ها به عنوان یک سلاح تاثیرگذار به میادین نبرد در جنگ اول جهانی، لزوم کشف و مقابله با آنها جزء یکی از اولویت های نیروهای دریایی جهان تبدیل شد. به طور کلی و به زبانی ساده، سامانه سونار در حقیقت یک پخش کننده امواج صوتی در زیر آب است که با برخورد به اهداف زیر آبی مثل زیردریایی و انعکاس دادن امواج آنها را کشف می کند.

با پیشرفت علوم دریایی، سیستم های سونار نیز به موازات سایر بخش ها پیشرفت کرده و کارهای جدیدی نیز برای این سامانه تعریف شد. کشف مین های دریایی، یافتن اشیاء غرق شده در دریا، نقشه برداری از سطوح زیرآبی و کنترل خطوط ارتباطی و انتقال انرژی زیر آبی از جمله کاربری های جدید سونار است.

آنچه که مشخص است سونارهای معمولی توانی در این حد نداشته و بایستی گونه جدیدتر و پیشرفته تری از این سامانه ها برای عملیات های مورد نظر که در بالا اشاره شد مجهز می شدند. سامانه های سونار تصویر ساز رنگی با قابلیت «ساید اسکن»، سیستم مورد نظر برای انجام این ماموریت ها می باشند.

ساختار کلی این سامانه های مدرن به این شکل است که محفظه حاوی تولید کننده امواج مورد نظر که معمولا به شکل یک استوانه بوده و با یک کابل به زیردریایی و یا کشتی متصل است، پس از رسیدن به محل مورد نظر انتشار امواج صوتی را آغاز می کند. معمولا این گونه از سامانه های سونار، فرکانس هایی با قدرت 100 تا 500 کیلوهرتز را ایجاد کرده و پخش می کنند.

با برخورد این امواج صوتی که در جهت های گوناگونی منتشر می شود، طیف صوتی نیز برگشت پیدا می کند که توسط گیرنده های موجود در محل که بر روی شناور مادر نصب شده است، دریافت می شود. سپس این انعکاس های صوتی در قالب اطلاعات صوتی آنالیز شده و تبدیل به تصویر می شوند. بنا بر نوع عملیات مورد نیاز، این سامانه توان تهیه تصاویر 2 بعدی و سه بعدی از منطقه مورد نظر را دارد.


{$sepehr_album_22552}
نمونه تصاویر تهیه شده توسط سامانه های سونار تصویر ساز رنگی

اموری که این سامانه در آن کاربرد دارد امروزه از جمله مهمترین عملیات های دریایی نظامی و همچنین غیر نظامی به حساب می آید. به عنوان مثال، بحث نقشه برداری از زیرآب در اموری مثل تهیه مسیر برای لوله کشی های زیر آبی، کابل کشی و مسئله حفاری های مورد نیاز برای اکتشاف نفت و گاز نیز بسیار مهم است. در زمان وقوع هر گونه حادثه برای این خطوط و قبل از آغاز هر گونه عملیات تعمیر، این گونه سامانه ها برای درک موقعیت به کار می روند.

بحث اکتشافات زیر سطحی نیز از دیگر حوزه هایی هستند که می توان در آن از این سامانه بهره برد. کشف کشتی های غرق شده قدیمی ، بازیابی آثار باستانی و اکتشافات باستانی زیر آبی از جمله این فعالیت ها می باشند.

از سوی دیگر کشف مین یکی از مسائل بسیار مهم در جنگ های دریایی است که برای سالهاست ذهن فرماندهان دریایی را به خود معطوف کرده است. بحث نقشه برداری از کف دریا و اقیانوس ها نیز مسئله بسیار مهمی خصوصا برای واحدهای زیر سطحی به حساب می آید که در نیروی دریایی کشورمان نیز با توجه به افزایش حضور جمهوری اسلامی ایران در آبهای آزاد، این نیاز برای نیروی دریایی ارتش، بیش از گذشته حائز اهمیت است.

اطلاع از وضعیت پستی و بلندی های زیر آب و تهیه نقشه از آن یکی از مهمترین و در عین حال پایه ای ترین نیازها برای یگان های زیر سطحی است که با شناخت دقیق این مناطق و داشتن نقشه آنها، شناورهای مورد نظر می توانند به راحتی در عمق های پایین و در فضاهای تنگ نیز به مانور بپردازند.

امروزه در زمینه تولید این گونه از سامانه های سونار شرکتهایی مثل Raytheon ،Northrop Grumman و L-3 Klein  از آمریکا، Kongsberg Maritime از نروژ، Thales از فرانسه و Ultra Electronics از انگلستان از جمله شرکت های پیش رو در این حوزه هستند. زیردریایی های اتمی کلاس لس آنجلس نیروی دریایی آمریکا، شناورهای نقشه برداری اقیانوسی کلاس Echo در نیروی دریایی سلطنتی انگلستان و شناورهای ضد مین کلاس Alta نیروی دریایی نروژ از جمله کاربران این گونه سامانه های سونار هستند.

{$sepehr_album_22554}
چند نمونه از سامانه های سونار تصویر ساز خارجی

صنایع دفاعی کشورمان نیز طی سالهای اخیر برای تامین نیاز نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به تولید سامانه سونار تصویر ساز رنگی اقدام کرده است. بر خلاف اکثر سامانه های سونار در این گروه که در محدوده 100 تا 500 کیلوهرتز فعال هستند، سامانه سونار ایرانی با توان فرکانسی 675 کیلو هرتز فعالیت می کند.

این افزایش توان، دقت و کیفیت تصاویر نهایی را نیز افزایش داده و تصاویری با کیفیت 640 در 480 پیکسل با قدرت تفکیک 128 رنگ را تولید می کند.

تجهیز شناورهای ایرانی به سوناری با قدرت تفکیک 128 رنگ+عکس
سامانه سونار رنگی تصویر ساز ساخت ایران

بر اساس اطلاعات منتشره، این سامانه استوانه ای شکل، 7 کیلو وزن داشته و به وسیله یک کابل توان پایین رفتن تا 100 متر در زیر آب از نقطه رهایی را داشته و نهایتا می تواند تا عمق 300 متری زیر آب فعالیت کند. با شروع فعالیت این سامانه امواج مورد نظر خود را تا فاصله از 100 متری اطراف پخش کرده و با توجه به نیاز می توان سرعت ارسال سیگنال ها را در 4 وضعیت کند ، متوسط ، سریع و سریع تر تنظیم کرد.

یکی از دستاوردهای مهم استفاده از این سونار جدید، اشراف کامل بر آب های مهمی چون خلیج فارس و دریای عمان است. بر اساس اعلام پایگاههای تخصصی، عمیق ترین نقطه خلیج فارس با عمق ۹۳ متر در ۱۵ کیلومتری تنب بزرگ و کم عمق ترین نقطه آن با عمقی بین ۱۰ تا ۳۰ متر در سمت غرب است و برای کف نشینی موفق یک زیردریایی، جزئیات مختلفی مورد نیاز است که یکی از مهمترین آنها داشتن نقشه و مختصات دقیق محل مورد نظر است که نیاز به "هیدروگرافی" کامل خلیج فارس دارد که با این سونار، چنین اقداماتی بهتر و دقیق تر از گذشته انجام خواهد شد.

با توجه به دستاوردهای عملیاتی مانند «کف‌نشینی زیردریایی ایرانی» در اعماق خلیج‌فارس که نیروی دریایی کشورمان در سالهای گذشته داشته است، عملیاتی شدن این چشم جدید شناورهای ایرانی، کمک خواهد کرد چنین عملیات های متبحرانه ای بهتر و با کمیت بیشتری در مناق مختلف صورت بگیرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 27
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 4
  • مسعود ۲۳:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۰
    0 0
    قابل توجه حقوقدان ها
  • علی ۰۰:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    1 0
    حقوقدان میگه که همه چیز مسائل نظامی نیست بلکه لازم هست ولی ناکافی. میگه که باید در اعماق وجودمون به ولی نعمت (مردم) اعتقاد داشته باشیم و کشور رو از درون بیمه کنیم و در کنار اون اقتدار سیاسی، علمی و نظامی و ... داشته باشیم. میگه اگه اقتدار تو دنیای کنونی به نظامی گری باشه پس ما جلوی آمریکا حرفی برای گفتن نخواهیم داشت، پس چطور توی 35 سال گذشته جلوی غرب وایستادیم و هیمنه اش رو شکستیم؟ آیا چیزی غیر از پیوند مردم و نظام باعث اقتدار ماست؟! من همیشه گفتم افرادی هستند که در ظاهر استکبار ستیز هستند ولی آثار اعمالشون و نتیجه آن خدمت غیرعمدی به منافع اوناست یعنی ناخواسته تو زمین اونا بازی میکنند. منظورم آقا مسعود نیست، ایشون تیکه رو به شوخی انداختن. ما هم حقوقدانانمون رودوست داریم و هم سردارها و سرهنگهامونو.
  • ۰۰:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    خدا قوت موفق باشید
  • ۰۰:۳۹ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    خوبه هر چند اغراق مشهوده
  • ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    بردش که خیلی کمه ؟؟!!
  • ۰۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    احسنت علی
  • آرش خوشرفتار و فانی در خدا ۰۱:۱۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    ما میتوانیم با تکیه به استعدادهای داخلی و بدون وابستگی به نظام سلطه و ... روی پای خودمون بایستیم وبا توکل بر خدا برمشکلات فائق آییم و وابسته دیگران نباشیم
  • خودم ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    فركانس بالاتر به معني قدرت بيشتر نيست برادر...!
  • ۰۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    بهایی ها چشم دیدن پیشرفت ایران رو ندارن.
  • علی ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    متن از نظز علمی ایراد داره ! یعنی چی توان ... کیلوهرتز ! کیلوهرتز واحد توان نیست . بهتر بود مینوشتید فرکانس کاری در محدوده ... کیلوهرتز ! فرکانس بالاتر 2 تا اثر داره !یکی رزولوشن بالاتر که قدرت تفکیک بهتری میده و یکی هم برد کوتاهتر ! هر چه فرکانس کاری بالاتر بره ما قدرت تفکیک بهتری داریم اما در عوض از برد موثر سونار هم کاسته میشه . در مهندسی الکترونیک باید به یک مصالحه بین خواسته هامون برسیم ، در اینجا رزولوشن مهمتر از برد موثر بوده .
  • ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    قابل توجه سرهنگها!!! با خرید از کشورهای دیگه و کپی اونم محصولات عصر شیپور بجایی نمیرسید
  • ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    تنها راه عزت و رفاه در پیشرفت علمی کشور و گسترش عدالت است.
  • ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    کدوم اغراق میتونی سند و مدرک رو نشون بدی من نمیدونم تایه محصولی ساخته میشه یه عده سریع ازین حرفهای الکی میزنن کسایی که تاحالا جز عکس یه سونار ندیدن میشن متخصص نظامی.
  • هابیل ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    جالبه هیچ کدوم از اینها رو خود نیروهای نظامی تا الان ندیدن! باهرکی صحبت میکنم میگه ایران افتابه نمیتونه بسازه چه برسه به اینها
  • نصیر ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    تولید انبوه باید بشن اینها....ماکت های داخل نمایشگاه حتی اگر عملیاتی باشن جز نمایش ما می توانیم و تبلیغات سودی نداره
  • ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    خوب مشرق هم که نوشته فرکانس بالاتر و رزولوشن بیشتر !!!! دیگه مشکل چیه ؟!!!
  • بهروز ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    یه منفی دادم به اون آرش خوشرفتار و فانی در خدا؟؟!!! نه بخاطر نظری که داده بود بلکه بخاطر اسمی بود که یه تریلی باید حملش کنه آرش جون این فنای فی الله شما منو کشته داداش کسی که کمی درس سیر و سلوک خونده باشه باید بفهمه که : اولا همه مخلوقات فانی هستند جز ذات اقدس خداوندمتعال که قرآن کریم فرموده : كُلُّ شَيْءٍ هَالِكٌ إِلَّا وَجْهَهُ. ثانیا شما که اینقدر عشق فنای فی الله داری و مدعی اونی که نباید ادعا خودت رو با نوشتن ثابت کنی اگر فانی در خدا هستی که دیگر آرش خوشرفتاری وجود ندارد که بگوید من، هم آرش خوشرفتار هستم و هم فانی در خدا. عارف، فنای فی الله را در غربت و گمنامی می جوید نه در منیت و خود شناساندن به خلائق. از من بگذر عزیز جان برادر که نصیحتی بود به تو برادر ضمنا حقیر درس سیر و سلوک هم نخوانده ام و بیسوادی پشت کوهی ام ولی خواهشا در نوشتن نام خود از واژه های طولانی و شعاری و اسم مکان (مانند قمی - مشهدی - تبریزی و ...) استفاده نکنید حتی اگر جزء نام خانوادگی شما باشد. هدف و غرض دانستن نظرات شما عزیزان است نه اسم و شهرت شما.
  • ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    ماشالله علی
  • ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    خیلی چیز باحالی است . دلفین هم از اینا داره ، فکر کنم اولین بار با دیدن دلفین به فکر ساخت همچین چیزی افتادن و یه همچین چیزی رو اختراع کردن
  • ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    حرف من هم اینه که ما اگه ریشه‌ی مشکلات (مشکلات افتصادی + درگیری‌های بی‌مورد سیاسی و جناحی) رو حل کنیم (آشتی ملی)، به چنان پیشرفتهایی در عرصه نظامی و فضایی میرسیم که قطعا با غول‌های دنیا رقابت خواهیم کرد.
  • ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    البته سونار وقتي فركانس بالاتر برود برد موج پايين مياد كه لازمه توان بيشتري ارسال شه . از اين نظر فركانس بالاتر معناي توان بالاتر را مي دهد . و البته فيلتر دقيق در گيرنده به شدت در نويز تصاوير موثر هست . انشا ا... روزي به سيستم هاي تركيبي راديو سونار برسيم.
  • جواد ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    مثبت به علی
  • سید امیر ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    علی جان ایول داری. مثبتش برای تویه. هم یک مثبت قلبی و هم یک مثبت ظاهری. دمت گرم حرفت به دلم نشست.
  • حسین ۱۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    حرف مفت... اینجا کلاس اخلاق گذاشتی؟؟ چیکار با اسم دیگران داری؟؟ حتما باید به رخ میکشیدی چهار کلاس سواد داری؟؟ برادر برادر!!!! شبه روشن فکر... دلش خواسته اسمشو بذاره این،تا وقتی امثال تو یاد نگیرین که تو مسایل شخصی دیگران دخالت نکنین وضعمون بهتر از این نمیشه برااااادرررررر مشرق لطفا منتشر کن
  • با خدا ۱۵:۰۸ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    تورو خدا فرق بین سونا با سونار چیه بعضیا فقط نظر الکی میدن به همه چی >
  • رحمن ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    خدا را شکر بیشتر تلاش کنید بهتر هم تولید می کنید
  • قابیل ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
    0 0
    میاما

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس