در سال 1949 پیمان آتلانتیک شمالی یا ناتو پایه‌گذاری شد. چون طرح گسترش ناتو به نزدیکی مرزهای روسیه می‌رسید، روسیه را نگران کرده بود. در نتیجه روسیه شروع کرد به تقویت خود از نظر نظامی و سلاح‌های هسته‌ایی. روسیه آن‌قدر در این رقابت تسلیحاتی فرو رفت که از مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه‌ی خود غافل شد. وضع آن‌قدر خراب شد که روسیه برای این‌ که از فرار مردمان جبهه‌ی شرق به بلوک غرب جلوگیری کند مجبور به احداث دیوار برلین در سال 1961 شد.

گروه جنگ نرم مشرق-  در بخش اول این گزارش با عملیات فریب غرب علیه آلمان آشنا شدید. انتخاب این بحث از یک سو با روی‌کرد دشمن‌شناسی، در جهت آشنایی مخاطبان با روشهای اصلی دشمن در فریب، صورت گرفته و از سوی دیگر کمک می‌کند تا مخاطبان با دست‌یابی به برآورد استراتژیک متوجه شوند که دشمنان اسلام چطور یا چگونه فکر می‌کنند. در ضمن با توجه به اینکه جنبه‌های آموزشی این بازبینی از حیث تاریخی و کلان‌نگر، یکی از عوامل اصلی در انتخاب این موضوع بوده، به مخاطب گرامی اصرار می‌ورزیم که نسبت به روند عملیات های فریب انجام شده توسط غرب در سه مورد آلمان، شوروی سابق و ایران توجه نمایند. آنچه که در ادامه می‌آید نگاهی به عملیات فریب جبهه غرب در جنگ سرد علیه شوروی سابق است.

                                                         ****

عملیات فریب دوم، علیه شوروی

اما این عملیاتِ فریب تنها عملیاتِ فریبی نبود که در سطحِ استراتژیک رخ داد، بلکه بلافاصله بعد از اتمامِ جنگِ جهانی دوم، جنگ سرد شروع شد و جبهه‌‌‌ی متفقین روبرویِ شوروی قرار گرفت.‍‍

«تقابلِ شرق با غرب و آغاز جنگِ سرد بلافاصله بعد از اتمامِ جنگِ جهانی دوم»

این تقابل، جهان را به دو بلوکِ شرق و غرب تقسیم کرد و  این تقسیم‌بندی، آغازی برای جنگِ سرد شد. برلین پایتختِ آلمانْ دو نیم شد، بخشِ شرقی و غربی، به عنوانِ نمادی از دو بلوکِ شرق و غرب و حاکمیتِ آن‌ها. در یک طرفِ جبهه ابر قدرتِ شرق، شوروی قرار داشت. اما ابر قدرتِ طرفِ دیگر در بلوک غرب انگلیس نبود. با تلفات و حجمِ تخریب‌هایی که در جنگ جهانی دوم نصیبش شده بود دیگر نمی‌توانست در مقابل شوروی مقاومت کند. بنابراین آمریکا که در طولِ جنگِ جهانی دوم از محلِ منازعه دور بود و تخریب و تلفاتِ چندانی نصیبش نشده بود، به عنوانِ ابر قدرتِ غرب در مقابل شوروی قرار گرفت.

از همان ابتدا بینِ شوروی و آمریکا رقابت تسلیحاتی، اتمی، موشکی و فضایی شکل گرفت و شوروی را به شدت درگیرِ خود کرد. اما چرا شوروی این‌گونه درگیر این رقابت شد؟

غرب و آمریکا با تجربه‌ی موفقی که از عملیاتِ فریبِ قبلی خود با آلمان داشتند، سعی کردند عملیاتِ فریبِ دیگری علیه شوروی به کار بندند. اما صلابت این فریب دیگر سخت نبود. اساساً‌ نام این جنگ از آن‌جایی سرد شد که هیچ‌گاه در‌گیری و منازعه‌ی طرفین به جنگِ تمام عیار و سخت نرسید و گرم نشد. فریبی هم که آمریکا علیه شوروی به کار بست یک فریبِ نیمه‌سختِ تمام عیار بود.

آمریکا بدونِ این‌که به صورت نظامی با شوروی درگیر شود شوروی را واردِ یک رقابتِ تسلیحاتی کرد، به گونه‌ایی که عملا‍‍ً شوروی  25 درصد از تولید ناخالص ملیِ‌ خود را به حوزه‌ی نظامی اختصاص داد. رقابتِ تسلیحاتی، که نمودِ آن در تعداد و بردِ موشک‌های قاره‌پیما، و تعدادِ کلاهک‌های هسته‌ایی بود. بخشِ دیگرِ رقابتِ نظامی در قالبِ رقابتِ فضایی خودش را نشان می‌داد. شوروی در حالی 25 درصد از تولید ناخالصِ داخلی خود را به این رقابتِ سخت اختصاص داده بود که آمریکا تنها 5 درصد از تولیدش را صرفِ این رقابت کرده بود. البته آمریکا با قدرت رسانه‌ای و تبلیغاتی‌ای که داشت پیشرفت‌های خود را برجسته می‌کرد تا شوروی را بیشتر به امورِ تسلیحاتی ترغیب شود.

رقابتِ دو ابر قدرت به حوزه‌ی اقتصاد نیز کشیده شد و طرح مارشال از طرفِ آمریکا برای جلوگیری از نفوذِ شوروی یا کمونیسم در بلوکِ غرب اجرا شد. اجرای این طرح باعث شد که کشورهایی که تحتِ نفوذ آمریکا قرار داشتند به لحاظِ تولیدِ ناخالصِ ملی، اقتصاد و رفاه نسبت به بلوکِ شرق پیشرفت کنند. اگر بخواهیم به صورتِ نمادین نتیجه‌ی طرحِ مارشال و توجه به اقتصاد و فرهنگ را درک کنیم تاریخِ 1961 یک نقطه‌ی عطف در تاریخ جنگِ سرد خواهد بود، تاریخی که شوروی مجبور شد دیوارِ برلین را احداث کند. این دیوار نمادی بود از موفقیتِ عملیاتِ فریبِ استراتژیکِ آمریکا علیه شوروی.

«دیوار برلین نمادی از موفقیتِ عملیاتِ فریبِ استراتژیکِ آمریکا علیه شوروی»

دلیلِ اصلیِ احداثِ این دیوار در شهرِ برلین یک نوع فرار مغزها و نخبگان بود. عمده‌ی نخبگان، جوانان و نیرویِ کار به واسطه‌ی عدمِ جذابیتِ بلوکِ شرق از لحاظِ فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی به بلوکِ غرب می‌رفتند. در واقع این اتفاق نمادی بود از اینکه کار در جبهه‌ی غرب پیش رفته و آمریکا توانسته بود عملیاتِ فریب خود را به بار بنشاند. چرا که شوروی آن‌قدر توانِ خود را صرفِ بخشِ نظامی کرده بود که از دیگر حوزه‌های اصلی قدرتِ کلاسیک، یعنی قدرت‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی غافل مانده بود. در عوض آمریکا نه تنها توانسته بود توانِ شوروی را معطوفِ بخشِ نظامی و تسلیحاتی کند، بلکه در بلوکِ غرب نیز جذابیت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی ایجاد کرده بود.

این مهاجرت‌ها علامتی بود برای یک بیماری، بیماری‌ای که حاصلِ یک سوءِ تغذیه بود. شوروی به دلیلِ تمرکزِ بیش از حد به بخشِ نظامیِ خود دچارِ سوءِ تغذیه شد و در بقیه‌ی حوزه‌ها عقب ماند. عقب ماندگی‌ای که در برلین خود را عیان نشان داد و شوروی را مجبور به احداثِ دیوارِ برلین کرد. با این حال شوروی هیچ‌گاه نتوانست این عقب‌ماندگی اقتصادی و فرهنگی را جبران کند.

این روند ادامه یافت و زمینه‌ی افول و در نهایت فروپاشی شوروی را پدید آورد و آمریکا در نهایت توانست، بدون اینکه درگیریِ گرم با شوروی داشته باشد پیروز میدان باشد.

شوروی در سالِ 1991 در حالی دچار فروپاشی شد که از نظر قدرت موشکی و هسته‌ای‌ بالاتر از آمریکا بود و حتی توانسته بود از آمریکا پیشی هم بگیرد. اما با این وجود نتوانست در اقتصاد و فرهنگ، پیشرفت و جذابیتِ لازم را ایجاد کند، اقتصادی که 25 درصد از تولیدِ ناخالص‌ ملی‌اش را به حوزه‌ی تسلیحاتی و نظامی اختصاص دهد طبیعی است در حوزه‌ی داخلی دچار ضعف شود.

«در اواخر دهه‌ی 1990، شوروی در حالی فروپاشید که 45 هزار کلاهک داشت در حالی‌که ایالاتِ‌ِ متحده به 25 هزار کلاهک رسیده بود»

مقایسه‌ی تعدادِ کلاهک‌های اتمی ایالاتِ متحده با شوروی نشان می‌دهد که در اواخر دهه‌ی 1990، شوروی به مجموع 45 هزار کلاهک رسیده بود در حالی‌که ایالاتِ‌ِ متحده چیزی در حدودِ 25 هزار کلاهک داشت. اما در مقابل، در سالِ 1991 بعد از فروپاشیِ شورویْ اتفاقی در مسکو افتاد که نشان داد، شوروی بعد از احداثِ دیوارِ برلین، نه تنها رویه‌اش را تغییر نداده بلکه قافیه را از نظرِ اقتصادی و فرهنگی کاملاً به آمریکا باخته بود.

وقتی در سالِ 1990 اولین شعبه‌ی مک‌دونالد در مسکو  افتتاحِ شد؛ مردم در مقابل آن صف کشیدند.

«صفِ طولانی مردمِ روسیه با گشایشِ اولین شعبه‌ی مک‌دونالد در مسکو، ضعفِ شوروی را در ایجادِ جذابیتِ اقتصادی-فرهنگی داخلی به رخ کشید»

چطور می‌شود کشوری که از نظرِ تکنولوژیک توانِ دست یابی به کلاهکِ هسته‌ای، موشک‌های دوربرد و فرستادنِ فضانورد به فضا را دارد، نمی‌تواند یک تکنولوژی ساده در صنایع غذایی را مدیریت کند، و با ایجادِ جذابیتِ فرهنگی و تبلیغاتی آن‌را به یک نمادِ تجاریِ مقبول در کشورِ خودش تبدیل کند.

این اتفاق نمادِ دیگری برای پیروزی نهاییِ عملیات فریبی بود که آمریکا برای رویارویی با شوروی از آن بهره گرفت.

«عملیات فریب آمریکا علیه شوروی در یک نگاه»

در یک نگاه کلی می‌توان وقایع جنگ سرد را در چند مرحله خلاصه کرد؛

-         آغاز جنگ سرد: جنگ سرد با بهانه‌ی کنترل موثرِ انرژی هسته‌ای از سوی ایالات متحده آغاز شد. در سال 1946 شوروی پیشنهاد ایالات متحده را برای چنین کنترلی رد کرد؛ چرا که از نظر شوروی چنین اقدامی از سوی آمریکا حاکمیت ملی‌اش را تضعیف می‌کرد. البته، این بهانه یک پوشش بود. علتِ اصلی بهانه‌تراشیِ آمریکا علیه مسکو، نفوذِ گسترده‌ی شوروی در اروپا، و تصرفِ نیمِ شرقی این‌ قاره توسطِ آن بود. غرب در مقطعی باید میان آلمانِ نازی و شوروی یکی را انتخاب می‌کرد. که غربِ میانِ بد و بدتر، بد یعنی شوروی را انتخاب کرد. اما حال که بدتر از میان رفته بود نوبت به بد یعنی شوروی رسیده بود.

سرانجام یک سالِ بعد، یعنی سال 1947، با تقسیم جهان به دو بلوک شرق و غرب به مثابه‌ میدان‌های رقابت برای روسیه و آمریکا، جنگ سرد بین آن دو آغاز شد.

-         آغاز عملیات فریب تا اوج عملیات فریب: در سال 1949 پیمان آتلانتیک شمالی یا ناتو پایه‌گذاری شد. چون طرح گسترش ناتو به نزدیکی مرزهای روسیه می‌رسید، روسیه را نگران کرده بود. در نتیجه روسیه شروع کرد به تقویت خود از نظر نظامی و سلاح‌های هسته‌ایی. روسیه آن‌قدر در این رقابت تسلیحاتی فرو رفت که از مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه‌ی خود غافل شد. وضع آن‌قدر خراب شد که روسیه برای این‌ که از فرار مردمان جبهه‌ی شرق به بلوک غرب جلوگیری کند مجبور به احداث دیوار برلین در سال 1961 شد.

-         اوج جنگ سرد: در سال 1962، زمانی که شوروی به حمایت از کوبای کمونیست، موشک‌های هسته‌ایی خود را در آن‌جا مستقر کرد، جنگ سرد به اوج رسید.

-         رکود جنگ سرد: بعد از بحرانِ موشکی کوبا، جنگ سرد دچار رکود شد. این رکود، تا سال 1979 یعنی 17 سال بعد ادامه یافت. زمانی که سربازان شوروی برای تقویتِ دولت کمونیستِ رو به زوال خود وارد افغانستان شدند.

-          افول جنگ سرد: زمین‌گیر شدنِ شوروی در افغانستان، به تضعیفِ دولت کمونیستی را سرعت داد. درگیریِ شوروی در میدانِ سختِ افغانستان، توان آن‌را در تقابل با آمریکا کاهش داد. این روند ادامه پیدا کرد تا این‌که در سال 1990 با تخریبِ دیوار برلین، منازعه‌ی سردِ شوروی با آمریکا، به انجماد رسید و به طورِ کامل فرو نشست.

فروپاشی شوروی: سرانجام در سال 1991 شوروی در برابر ضعف‌های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کمر خم کرد و صحنه‌ی رقابت را به نفع آمریکا رها کرد. جهانِ دو قطبی به جهانِ تک قطبی بدل شد.

ادامه دارد....

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 70
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    واقعا عالی
  • yaser ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    حالا که فهمیدین فرار مغزها یک مصیبته،آیا راهکاری هم برا متوقف کردنش دارین ارائه بدین؟ صرفا با شناساندن اهداف این عملیات که نمیشه جلوشو گرفت. یادمه اوس محمود راجع به این مساله میگفت که "بذار برن،نمیشه که جلوی انسان رو گرفت!! تعجب میکنم که چرا به احمدی نژاد رای دادیم؟!؟!؟!؟!!!
  • ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اشتباه کردیم پشیمانیم ولی باید دقت بیشتری کرد که دچار تندروها که مانند شوروی سابق هستند نیفتیم البته باید همه جانبه نگاه کرد کار سختی است احتیاج به مطالعه و سرمایه گذاری داره
  • امیر ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 1
    همین که جمهوری اسلامی رو کنار نازی ها و کمونیست ها (که همگی بالاخونه رو اجاره داده بودن) قرار دادید، مشخصه که خودتونم میدونید کجای کارید من دیگه چیزی نمیگم!
  • ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    ایا ایران هم مسیر شوروی را نمی پیماید؟ بهترین موشکها و انرژی هسته ای را داریم ولی وارد کننده گندم و بنزین شده ایم. محسن رضایی در این زمینه هشدار داده بود.
  • هابیل ۰۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    1 1
    حالا هی به مردم گیر بدین زن و دختر مردم رو به جرم نوع لباس بازداشت کنید هی امثال احمدی نژاد رو در قدرت بزاریم تا کاری کنن مثل مردم شوروی زندگی در غرب یک آرزو باشه.... خوبه همچین موضوعی رو میدونیم اما بازهم فقط راه شوروی رو ادامه میدیم
  • نفر ۱۰:۲۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    یک زمانی کره تهدید میکرد که با بمب اتم کره جنوبی می زند... بعد هم ملت گمان میکردند مثلا انس نفت ...سر به فلک می زند بعد هم رهبر کره شمالی میگفت سفیران غربی بروند..چون در جنگ بزرگ نمیتواند امنیتشان برقرار کند عاقبت چه شد دست از پا درازتر بر گشتند سر جای اول ایران هم گمان میکرد با چند تا سنگ غنی کردن که اورانیوم غنی دشه اش کیلویی1000دلار نیست میتواند عرض اندام کند....وزیر نفت سابق میگفت اگر ما را تحریم کنند قیمت نفت میشود 250 دلار .....منتها اخرش شد تورم70درصد برای ما و دلار سه برابر و رشد اقتصاد منفی و مهمتر نرمش قهرمانانه.... نادانها گمان میکنند امریکا بخاطر بمب اتمش ابر قدرت شد و یا از بمب اتم می ترسد نمیدانند شوروی با 11000بمب و موشک صدها برابر قویتر از بمب اتمی هیروشیما هیچ غلطی نتوانست بکند....
  • ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اینها هم شد دلیل برای فروپاشی بلوک شرق؟ باورش ساده نیست.
  • ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    کاملا با نظرت موافقم
  • ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    1 0
    یک بار دیکه به اون عکس صف مکدونالد نگاه کنید! در ایران هم همین اتفاق خواهد افتاد و این یعنی نظام ما هم فاقد توانایی در ایجاد جذابیت فرهنگی اقتصادی است. فقط بگیر و ببند ، فقط ممنوعیت و محدودیت . مثل اسپایدرمن از دیوار مردم بالا رفتن برای دیش ماهواره ، حالا چه شد ؟ دوستان بپذیریم که چیزی برای عرضه نداریم....
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    چه دلایل و نظرات بی پایه ای میدید بعضی از شما، اینقدر ساده لوحید که نمیفهمید انرژی و بمب هسته ای بهانه است، اشکال جای دیگست، در زمان حمله مغول اکثرا مثل شما فکر میکردند که جمعیت ایران سلاخی شدند
  • ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اگر قدرت به بمب هسته ای و موشک بود الان کره ی شمالی یک ابر قدرت بود نه اینکه برای غذای مردمش به کره ی جنوبی و امریکا گدایی کنه .
  • ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    من در ایران خودرو کار می کنم ! از سال 84 لیسانس ما رو که بابتش کلی پول به جاسبی دادیم قبول نمی کنند! و من در سالن .... زیر مجموعه یک پیر مرد اول راهنمایی شهرستانی و یک جوان دیپلمه معتاد کارگری می کنم ! و چه بروزم نیاورده اند ! آیلتسمو گرفتم و دارم آلمانیمو تکمیل می کنم که برم تو یه خودرو ساز آلمان ! قسم خوردم اگه یه روزی بالا رفتم یک ضربه اساسی به ایران خودرو بزنم!
  • ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اگه مثل شوروی میشیم چرا جلومون سنگ اندازی میکنند؟ خب فرو میپاشیم دیگه، اگه اینطوره نیاز به تحریم نیست، اصلا شوروی تحریم شده بود؟ یکم تازیخ بخونید، مشکل شوروی یا سلاح نبود، مشکل ایدئولوژیکی و ناهمگونی بود، کسانی که نظرات بالا را دادند تاریخ بخونند، اصلاحات اقتصادی استالین را بخونند، اونها قبل از جنگ سرد به اصلاحات اقتصادی پرداخته بودند، انرژی هسته ای سرمایه گذاری آیندست، آینده ای که بعضی از شما خواهید گفت چرا انرپی هسته ای نداریم، پیشنهاد میکنم تاریخ سیاسی اجتماعی شوروی را بخونید، اونها بیشتر از همه چیز به فکر اقتصاد و تولید بودند ولی با ایدئولوپی غلط
  • ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    جوش نزن شیرت خشک میشه
  • ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    البته قدرت بازدارنده اتمی امریکا به دلیل پایگاههای اتمی در اروپا و ترکیه از شوروی و سپس روسیه خیلی بیشتر بوده و هست و دلیل اصلی ابرقدرتیش هم همین هست اما فرمایش شما هم کاملا درسته
  • سجاد ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    نویسنده ی گرامی متن شما بیش از اینکه نشان دهنده ی شباهت رفتار غرب با سه دشمنش یعنی آلمان و شوروی و ایران باشد نمایشگر شباهت رفتارهای نازی ها ، کمونیست ها و جمهوری اسلامی است . البته در اینکه آیا واقعن در این سه اندیشه شباهت هایی ماهوی هست یا خیر جای تردید هست به گمانم .
  • ۱۴:۳۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    "چطور می‌شود کشوری که از نظرِ تکنولوژیک توانِ دست یابی به کلاهکِ هسته‌ای، موشک‌های دوربرد و فرستادنِ فضانورد به فضا را دارد، نمی‌تواند یک تکنولوژی ساده در صنایع غذایی را مدیریت کند، و با ایجادِ جذابیتِ فرهنگی و تبلیغاتی آن‌را به یک نمادِ تجاریِ مقبول در کشورِ خودش تبدیل کند." این رو به دوستانتون بگید که اقتصاد و فرهنگ و رفاه و ... کشور رو هوا میکنن اونوقت پیشرفت تو انرژی هسته ای و صنایع موشکی و فرستادن میمون به فضا رو تبلیغ میکنن...
  • مردم ۱۴:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    1 0
    الکی احمدی نژادو بایه جمله خراب نکن ! کسی که دلش نه واسه مذهبش به تپه و نه واسه کشورش همون بهتر که بره ! کسی که 34 سال تو هوای ایران اسلامی نفس کشیده و نون اینجا را خورده و هوای اینجا را تنفس کرده و بازم علقه ای به این اب و خاک نداره اگر اینجا هم بمونه اگه ضرر نزنه ! حداقل بی خاصیته ! شما هم به احمدی نژاد رای ندادی !ضمنا با یه جمله از سخنرانی یه نفر نمیتونی راجع به اون ادم نظر بدی ! برو سخنرانیهای اقای پناهیان و ازغدی و فاطمی نیا و ......گوش بده تا یه خورده بصیرتت بره بالاتر !
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    مگه به احمدی نژادگیر نمیدادید که چرا میگفت : مگه مشکل ما 2تا تارموی جووناست ؟؟؟مگه نمیگفتین احمدی نژاد دیگه حزب اللهی نیست و منحرف شده ؟؟؟!! مشرق لطفا تائید کن
  • میترا1 ۱۴:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    مشرق جون ! کجا و کیا داری میزنی ؟؟!!
  • محمد صادق ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    بنازم زدی تو خال
  • ۱۶:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    ما میتونیم مغزهامون رو توی کشورهای دیگه پرورش بدیم و بعد از اون برشون گردونیم تا برای ما کار کنن. این یک روند دوطرفه است. اتفاقا ما اگر شرایط بهتر فراهم کنیم، یک مغز ایرانی، بیشتر مایل به حضور در کشور مادریش میشه. بعدشم ما برای انجام کار فرهنگی خیلی باید کار کنیم. اما تجربه خیلی زودتر مارو به هدف نزدیک میکنه. یعنی بعضیا کلا عشق خارجن که خب نمیشه کاریشون کرد. بعضیا که بعد از رفتن اشباع میشن و یا اینکه از غرب بدشون میاد رو خیلی راحت میشه بر گردوند. بابا همه چی این دو دو تا چهار تایی که برای عوام تعریف شده نیست.
  • ۱۶:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    واقعا شما قدرت تجزیه و تحلیل خارق العاده ای داری!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اتفاقا خیلیا اعتقاد دارن که در زمان احمدی نژاد فرهنگ خیلی افت کرد (یعنی لختی تر شد!) شما که صاحب نظریو نمیدونم.
  • ۱۶:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    خب اگر کسی واداده باشه (به علت تحلیل کاملا فجیع و غلط) باید مثل شما فکر کنه.
  • امیر احمد اکبری اسبق از تبریز ۱۶:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    مهمترین ضربه رو به کشور ما خودی ها میزنن و بزرگترین دشمن نظام جمهوری اسلامی ایران سیستم بانکی غیر اسلامی اون هست که داره کشورمون رو به ورطه سقوط شدیدی می کشونه و ببینید که من کی هشدار دادم
  • امیر ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    شوروی تحریم نمیشد چون زور داشت، ضمناً کاری که شوروی با خودش میکرد کم تز از تحریم خارجی نبود، ما هم داریم به همون سمت پیش میریم
  • امیر ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    آخ زدی تو خال! هر سه نظام مزبور توتالیتر ، غیر دمکراتیک و رفتنی هستن....
  • yaser ۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    جناب مردم.قصد من تخریب دکتر نیست،کسی که با مشاهده 24 میلیون رای غرور برش میداره و 10 روز خانه نشینی میکنه و اونطور تو مجلس قلدری میکنه بیانگر اینه که وضعش خرابه و نیازی به تخریب کردنش نیست.غیر از توسعه روابط با آمریکای لاتین فکر نکنم کار مفید دیگه ای انجام داده باشه!.من به هیچ وجه ایدئولوژی قدرتمند انقلاب اسلامی رو با ایدئولوژی های پوچ شوروی و نازیسم قیاس نمیکنم ولی دارم میگم وقتی میتونیم با قدرت،ایدئولوژی تلفیقی غرب رو درهم بشکنیم و ناکارآمد نشون بدیم چرا نمیکنیم؟ متاسفانه بلد نیستیم از قدرت سینما در کنترل اذهان به خوبی استفاده کنیم.حتی نمیتونیم یه عروسک دارا و سارا رو بین بچه ها از محبوبیت برخوردار کنیم چه برسه به اینکه جلوی فرار مغز ها رو بگیریم. در این برهه زمانی که آمریکا بعد 80 سال احساس خطر کرده(جنبش ضد کاپیتالیسم و 99% ای که آقای طالب زاده گفتن که آمریکا به فکر زیر پای خودش افتاده) چرا مردم خودمون رو جلوی هجمه های اونا واکسینه نمیکنیم؟ تا با خیال راحت نظاره گر افول آمریکا باشیم؟ به قول یکی از نظردهندگان همین مشرق"اگه آمریکا یکی از مسوولای مارو داشت تا الان سقوط کرده بود" شمایی که داری من رو به نداشتن بصیرت متهم میکنی،میتونی بیانات رهبر عزیزمون راجع به جذب حداکثری رو برام تشریح کنی؟ فکر کردی جذب حداکثری یعنی به زور تو خیابون سر دخترا چادر کنی؟ جذب حداکثری یعنی یک سری فعالیت هایی بکنی تا مثل شوروی نظاره گر صف کشیدن ملت جلوی مک دونالد و هایپراستار و باربی و اینا نباشی،حالا میدونی این جذب حداکثری چطور اتفاق میفته؟ سینما.اگه انیماتورهای عزیزمون به جای انیمیشن های "نبرد خلیج فارس" و "راشل کوری" و ... یه انیمیشن قدرتمند برا عروسک هایی مثل دارا و سارا میساختن نتیجش بسیار به درد بخورتر میشد.سوء مدیرت در نهادهامون انقدر زیاده که مجبور میشم جسته و گریخته از اینجا اونجا حرف بزنم. اگه اینقدری که به بخش نظامی اهمیت میدیم به اقتصاد و رفاه عمومی اهمیت میدادیم و یکم آزادی اقتصادی( حتی در بخش تسلیحات نظامی)بیشتر میکردیم با این موج مهاجرت اذهان روبرو نمیشدیم. و در آخر این که انقدر فرار مغز هارو سست نگیر واقعا مصیبت بزرگیه.
  • ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    موافقم.
  • ۱۷:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    ناشناس دومی دمت گرم ! منم از ایران خودرو بدم میاد تونستی بجای منم بزنش من یه بار با بیل افتادم دنبالش در رفت شما شاید بهش رسیدی!
  • حسین ۱۸:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    معاویه با علی‌ (ع) دشمن بود و با خوارج هم همینطور با دارو دسته زبیر هم همینطور ،خوب آیا این دلیل میشه چون امام علی‌ خوارج و طلحه زبیر چون همگی‌ دشمنشون معاویه بود مثل هم باشند؟ ایران،حکومتهای مستقل و آزاد ،شوروی نازی‌ها و ۸۰% مردم دنیا در اون موقع و همین حالا یک دشمن مشترک به نام آمریکا داشتند و دارند این یعنی‌ همه اینها شبیه هم هستند؟ احمقانه تر از این طور نتیجه گیری وجود داره؟ عقرب هر جنبنده ای کنارش باشه را نیش میزنه و فقط به خودش رحم میکنه چه اون جنبنده نجیب و بی‌ آزار باشه چه درنده،آمریکا و صهیونیسم هم همون عقرب هستند توی این بازی
  • ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    ایول ناشناس همه همین فکرو داریم نه تنها به ایران خودرو بلکه به ...
  • ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    این سزای کشوراییه که سرانش فکر میکنن مردمشون خوب و بد رو نمیتونن تشخیص بدن، به خواسته های جامعه توجه نمیکنن، ومیخوان به هر ترتیبی شده جامعه رو به سمت خیری که خوشون تصور میکنن هدایت کنن،
  • ۱۹:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    انگار یادتون رفته اینها دو نظام اقتصادی کاملا متفاوت بودند. یکی سرمایه داری و دیگری سوسیالیستی. در بازار هم اگر چهارتا سرمایه دار دست به یکی کنند می توانند یک کاسب تازه کار که هدف های خودش رو دنبال می کند داغون کنند.
  • جواب به مردم ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    الان کسایی که میمونن خیلی کار درست هستند نه؟
  • اسمال ۲۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    اقای ناشناس این کارو نکن ما گناه داریم به خدا
  • ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    الان به شما سختی وارد شده تو اون جای گرم و نرمت؟
  • ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۳
    0 0
    الان یعنی کارشناسی تو؟!
  • ۰۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    از کی تا حالا تفکر اسلام ناب با عقاید نژادپرستی و کمونیستی یکی شده و ما نمیدونستیم.دست خدا بالا سر این نظامه تا چش امثال خودباخته های غربزده ای مثل شما دراد
  • ۰۱:۴۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    همه چیز باید متناسب باشه.اگه قدرت نظامیت رو هم فدای رفاه و اقتصاد کنی آمریکا فردا اون اقتصاد رو با یک موشک صاف میکنه.پس یاید کنار اقتصاد قدرت نظامی هم داشت
  • ۰۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    براثرضعف اقتصادی گروهی ازمردم همه چی رازیرپاگذاشتند دزدی وناامنی بیدادمیکنه بعدبزرگترین جرم شده 4تاموکه نیروی انتظامی بامشت اهنین درمقابل ان ایستاده
  • شیعیان مظلوم ۰۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    تائید می شود! پس از فردا هم جمهوری اسلامی موشک نسازه و بودجه اش رو به حزب ا... و مصارف نظامی اختصاص نده چرا اسم نویسنده رو درج نمی کنید؟ اینجور مغزها همون فرار کنن بیشتر به نفع کشور تمام می شود
  • ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    تو از اولم چیزی نمیگفتی مهم نبود. چون فقط شباهت خودتو با نازی ها و کمونیست ها نشون دادی
  • ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    میزان سرمایه گذاری ایران روی صنایع نظامی و هسته ای چقدره؟ یه ذره درست فکر کنید. سرمایه گذاری ما حداقلیه. حتی سوئیس هم که امن ترین محل دنیاست درصد سرمایه گذاریش روی مسائل دفاعیش از ایران که وسط یه منطقه بی ثبات قرار گرفته بیشتره. انصافا عقل حداقلی هم موهبت خوبیه
  • ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    چرا وقتی رفتارت قابیل واره اسم هابیل رو روی خودت میذاری؟
  • ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    ایران گمان می کرد میتواند با غنی سازی عرض اندام کند؟ جدا؟ کی و کجا؟ شما حتی برای تولید تحلیل هم اول تخیل می‌زنید نه؟
  • ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    شما که قطعا چیزی برای عرضه کردن ندارید. اما همیشه حاکمیت دست رفقای خودتان بوده. یعنی همین هایی که چیزی برای عرضه کردن ندارند.
  • ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    موجودات با حالی هستین شما. از یه طرف میگفتین آمریکایی ها رفتن به ماه و بقیه مردم دنیا ول معطلن. از یه طرف میگین چرا روی های تک سرمایه گذاری میکنین. از واقعیت اقتصاد و فرهنگ هم که الحمدلله هیچ خبری ندارین اما صاحب نظرترین ها هستید. واقعا خدا رو شکر
  • حسین ۱۰:۵۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    به غیر از قسمتی که درباره غنی سازی صحبت کردی(چون با غنی سازی نمیتوان عرض اندام کرد)نظرت کاملا درسته. کسانی هم که چرت و پرت گفتن حتما فکر میکنن آمریکا با بمب اتم شده ابر قدرت که کاملا اشتباهه!!!!!! درسته که بمب اتم قدرت میاره ولی بدونین که آمریکا قدرت 1 اقتصادی،علمی و.. هم هست و به همین دلیل خیلی راحت هر کشوریو که میخواد تحریم میکنه و...! ماهم باید بجای بلوف زدن تلاش کنیم
  • ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    ناشناس دوم بزنیم ایران کلشو بترکونیم!؟ ههههههههههههه
  • ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    امیر جون توهم نزن توتالیتر ترین نظام جهان فعلی نظام دیکتاتوری سرمایه سالاری لیبراله که اتفاقا با تمرکز قدرت توی تعداد معدودی از خانواده های بزرگ تا الان موفق‌ترین بوده. پس زنده باد توتالیتر های وطنی البته با شعارهای لیبرالی
  • ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    شما الان نماد خواست جامعه هستی؟ به رای مردم هم لابد احترام میذاری نه؟ مثلا به رای مردم توی انتخابات ۸۸ هم احترام گذاشتی دیگه درسته؟ نه عزیزم امثال تو نمیتونن سنگین ترین منش ها و شیوه های دیکتاتوری رو پشت شعار های دموکراتیک قایم کنن
  • sanaz ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    همه بد بختی ما از ایران خودرو هست . :-) قابل توجه اون کامنت اولیه . .. .
  • ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    آقای ناشناس 12:27 خوب بعدش که چی اون موقع چه گلی به سر این مملکت میزنی
  • ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    مشکل ما فرار مغز ها نیست مشکل ما ماندن بی مغزهاست
  • محمد صادق ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    جالبه شوروی با یک استراتژی ساده غربی ها فروپاشید اما ما هر ماه یک سناریو برامون اجرا میکنن و همش شکست میخوره این نشون میده پس ما چیزی برای عرضه کردن داریم
  • محمد صادق ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    آقای نفر واقعا ساده لوحانه است که مشکل را فقط سر مسئله هسته ای بدانی نه عزیز مشکل سر جریان های ارزشی در جهان است چیزی که برای او ارزش حساب میشود برای ما ضد ارزش است. و بزرگترین این مواجهات همین مستکبر بودن آنهاست
  • انرژی پاک ۱۷:۰۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    با سلام انرژِی هسته ای انرژی آینده نیست دوست عزیز! انرژی های پاک مثل خورشید، باد و.. منابع تامین انرژی آینده هستند پارلمان فدرال آلمان در 30 ژوئن 2011 قانونی را به تصویب رساند که بر اساس آن دولت موظف به ایجاد شرایط و زمینه سازی برای تعطیلی تمامی نیروگاه های هسته ای این کشور تا سال 2022 و طرح هایی برای استفاده از انرژی های تجدید پذیر همچون انرژی خورشیدی و بادی است. خبرگزاری ˈرویترزˈ در چهاردهم سپتامبر 2013به نقل از اولاند اعلام کرد که فرانسه با کاستن از فعالیت های اتمی خود، تلاش خواهد کرد تا حجم برق اتمی خود را از میزان کنونی یعنی 77 درصد به 50 درصد تا سال 2025 برساند. بشر از روی ناچاری رو به انرژی هسته ای آورده که با پیشرفت علم اونرو کنار میزاره!
  • ۱۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    یه شعبه مک دونالد هم توی تهران باز کنید ببینیم!
  • ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    فرار مغز ها چيه فرار ملت بگو
  • ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    محمد صادق ما چي براي عرضه کردن داريم ؟!
  • ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    اون آقايي که ميگه توريست چيه اقتصاد چيه مردم ما براي شکمشون و معاششون در انتخابات شرکت نکردند و يا ميگه دانشگاه کار انگليس هاست بايد برداشته شود بله اين افراد عامل از بين بردن اين مملکت و مردم هستند با جهلشون
  • ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    کاملا صحیح مخصوصا به لحاظ دیوان سالاری داریم راه شوروی رو میریم
  • ۲۲:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۴
    0 0
    خخخخ حرفی افتاده بود زمین، صاحبش ورش داشت
  • ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۵
    0 0
    راست میگن . جوش نزن شیرت خشک میشه
  • ظهیر ۰۰:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۵
    0 0
    بله و الان هم عربستان و اسرائیل و آمریکا و امارات منتظرند ما ضعیف شویم یا سازشکار شویم تا به آرزوهای شومشان برسند غافل از اینکه خدا این انقلاب را آفرید و خودش هم نگهدار انقلاب و مردم ایران است وگرنه چه کسی گمان می کرد شاه مطمئن ایران جزیره با ثبات و ژاندارم کل منطقه که در سال 1352 ریچارد هلمز رئیس س ی ا آمد ایران شد سفیر کبیر ایالات متحده و مرکز کنترل منطقه از نیکوزیای قبرس به تهران منتقل شد ( به لانه جاسوسی ) چه کسی فکر می کرد این رژیم محکم و مطمئن وابسته به آمریکا در عرض چند ماه سرنگون شود ؟! آنهم فقط بدست مردم ؟ به نظر من انقلاب کبیر اسلامی بزرگترین معجزه قرن بیستم بود
  • حمیدرضا ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۵
    0 0
    شخص ها رو بی خیال شید، دوستان به شاخص ها توجه کنید.
  • حمیدرضا ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۰/۱۵
    0 0
    شخص ها رو بی خیال شید، دوستان به شاخص ها توجه کنید.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس