بی‌حساب و کتاب حرف زدن در مورد مسائل مالی و محاسباتی، ما را به این وادی می‌کشاند که رئیس‌جمهور مملکت بگوید خزانه خالی است. در حالی که خزانه سرشار از منابع مالی است اما وجوهش در حساب‌های موجود در خزانه متفرق است و طبق اصل 53 قانون اساسی«متمرکز» نیست!

به گزارش مشرق، سردبیر روزنامه رسالت با درج تحلیلی نوشت: وزیر محترم اقتصاد و دارایی اخیرا در باب دریافت‌ها و پرداخت‌های مربوط به قانون هدفمندی یارانه‌ها گفته است «در سال جاری باید 42 هزار میلیارد تومان یارانه پرداخت شود اما درآمد حاصل از افزایش حامل‌های انرژی در سال جاری حداکثر 28 هزار میلیارد تومان برآورد می‌شود. دولت مجاز است حداکثر 50 درصد از درآمد هدفمندی را به خانوارها اختصاص دهد یعنی از این رقم 14 هزار میلیارد تومانی می‌تواند یارانه پرداخت نماید. فاصله بین 14 تا 42 هزار میلیارد تومان باید خارج از قانون هدفمندی یارانه‌ها تامین شود.»
وی می‌افزاید: قانون هدفمندی یارانه‌ها چیست؟ منابع این قانون از کجا تامین و این منبع چگونه برآورد می‌شود؟ قانون هدفمندی یارانه‌ها فروش نفت خام در داخل را که تا پیش از این قانون در داخل در بودجه سنواتی صفر بوده جزء منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها محسوب می‌کند! مطابق قانون هدفمندی یارانه‌ها قیمت فروش نفت خام و میعانات گازی 95 درصد فوب خلیج‌فارس تعیین شده است و قیمت فروش گاز طبیعی در داخل 75 درصد متوسط قیمت گاز طبیعی صادراتی پس از کسر هزینه‌های انتقال، مالیات و عوارض تعیین شده است. علاوه بر نفت و گاز سخن از افزایش قیمت آب و برق و... در این قانون آمده که بدون شک می‌تواند جزء منابع حاصل از قانون هدفمندی یارانه‌ها باشد. شرکت ملی نفت روزانه بیش از 5/1 میلیون بشکه نفت خام به شرکت پخش و پالایش می‌فروشد، قبل از قانون هدفمندی یارانه‌ها قیمت فروش برای عوام مجهول و برای خواص مجهول‌تر بود لذا در بودجه سنواتی اصلا به آن اشاره نمی‌شد و برخلاف تبصره 38 قانون بودجه سال 58 منابع حاصل از آن جزء درآمدهای شرکت ملی نفت محسوب می‌شد و نهادهای نظارتی نیز چشم و گوش خود را بر این تخلف بسته بودند.
محمد کاظم انبارلویی اضافه کرد: شرکت پخش و پالایش از 1/5 میلیون بشکه نفت خام تحویل گرفته روزانه خود بیش از 17 فرآورده نفتی تولید می‌کرد و علاوه بر برطرف کردن نیازهای داخل به فرآورده‌های نفتی، میلیاردها دلار از این فرآورده‌ها را نیز به خارج صادر می‌کرد. اینکه شرکت ملی نفت یا شرکت ملی پخش و پالایش طرف حساب دولت در تأمین منابع هدفمندی یارانه‌هاست یا نه، بنده اطلاعی ندارم. اگر شرکت ملی نفت باشد باید منابع حاصل از فروش نفت خام در داخل را وفق تبصره ماده یک قانون هدفمندی یارانه‌ها در اختیار دولت برای تأمین منابع قانون هدفمندی یارانه‌ها قرار دهد. اگر پخش و پالایش است باید وجوه ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی را در اختیار دولت قرار دهد تا وفق قانون هدفمندی یارانه‌ها به پرداخت‌های مورد نظر در این قانون عمل شود. نگاهی به صورت‌های مالی شرکت ملی نفت ایران در سال 91 نشان می‌دهد در این سال شرکت ملی نفت، بیش از 817 هزار میلیارد ریال نفت خام به شرکت پالایش و پخش فروخته است. این مبلغ از مبلغ فروش نفت خام صادراتی هم بیشتر است که درآمد حاصل، از خرده‌فروشی آن در داخل کشور محقق شده است.
وی تصریح کرد: فروش نفت در داخل همه ساله با توجه به بازار روزافزون مصرف آن در داخل متغیر و رو به رشد است. بهترین دلیل این ادعا آنکه همین 817 هزار میلیارد ریال در سال 91 در سال 90 به مبلغ 724 هزار میلیارد ریال بود. صد البته در سال 92 از رقم 817 میلیارد ریال فراتر خواهد رفت. البته ممکن است با راه‌اندازی برخی پالایشگاه‌ها میزان فروش نفت در داخل از 1/5 میلیون بشکه در روز هم فراتر رود. همچنین براساس صورت‌های مالی شرکت ملی نفت ایران در سال 91 فروش میعانات و مایعات گازی رقم نجومی بیش از 24 هزار میلیارد تومان می‌باشد. آقای طیب‌نیا می‌گوید منابع حاصل از قانون هدفمندی یارانه‌ها در سال جاری 28 هزار میلیارد تومان است. ایشان این رقم را مستند به آمار کدام نهاد رسمی می‌گوید؟ مستند بنده یادداشت‌های توضیحی صورت‌های مالی در سال مالی منتهی به 30 اسفند 91 شرکت ملی نفت است که به امضای اعضای هیئت مدیره از جمله وزیر نفت رسیده است که سازمان حسابرسی هم قاعدتاً طبق معمول بر آن مهر تأیید خواهد زد. مستند جناب آقای طیب‌نیا چیست؟
در ادامه این تحلیل آمده است: حال اگر منابع حاصل از فروش گاز طبیعی در داخل به مبلغ 9957 میلیارد ریال و فروش گاز صادراتی به خارج به مبلغ 87 هزار میلیارد ریال را به همین مبلغ بیفزاییم تکلیف اظهارات وزیر محترم اقتصاد و دارایی چه می‌شود؟ همچنین اظهارات بی‌حساب و کتاب برخی نمایندگان محترم مجلس در باب منابع حاصل از هدفمندی یارانه‌ها در جریان بررسی لوایح و طرح‌ها در این باب چه می‌شود؟ طبق قانون مسئولیت وصول و ایصال منابع درآمدی دولت به عهده عالی‌ترین مقام مسئول در وزارتخانه‌هاست. سؤال این است که چرا وزیر نفت برای تأمین منابع هدفمندی یارانه‌ها این مبالغ نجومی را به وزارت امور اقتصادی و دارایی نمی‌دهد؟ از سوی دیگر وزیر اقتصاد و دارایی که دادش از کمبود منابع قانون هدفمندی یارانه و کسری فاحش آن به آسمان بلند است چرا در انتقال سهم هدفمندی یارانه‌ها از این مبلغ عظیم از طریق برداشت از حساب‌های تمرکز وجوه نفت (حساب‌های شرکت ملی نفت مفتوحه نزد خزانه به حساب‌های تمرکز وجوه درآمد عمومی نزد خزانه) تعلل می‌ورزد؟
انبارلویی می‌نویسد: جناب آقای وزیر اقتصاد و دارایی! همین سه عدد و رقم کلیدی را کنار هم بگذارید، خواهید دید در سال 92 بیش از 30 هزار میلیارد تومان مازاد درآمد حاصل از منابع قانون هدفمندی یارانه‌ها خواهید داشت. متأسفانه خزانه‌دار کل کشور نمی‌داند با این مازاد چه کند یا ممکن است مجاز به هزینه کردن این منابع مازاد نباشد؟! در طرح این مطلب به سایر منابع مالی قانون هدفمندی یارانه‌ها مثل آب و برق و نان و هزینه‌های پستی اصلا اشاره نشده بلکه فقط به سه قلم انفالی آن اشاره رفته است. برخی نهادهایی که مسئول تأمین منابع هدفمندی یارانه‌ها به وظیفه خود عمل نمی‌کنند و منابع درآمدی دولت را در بنگاه‌های خود بلوکه می‌کنند. شرکت ملی نفت با قانونی کردن سهمی از نصاب درصد ارزش فروش نفت خام به خود در بودجه سنواتی و ندادن سود شرکت و مالیات حقه، به درآمد عمومی خزانه در صف اول این بی‌انضباطی مالی قرار گرفته است. اگر دیگر بنگاه‌های اقتصادی دولت هم با تاسی به بزرگترین بنگاه اقتصادی دولت همین مسیر را بروند نتیجه‌اش این می‌شود که هر سال با کسری بودجه بیشتری مواجه شویم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    دولت باید صداقت داشته باشد. . برخی سخنان روحانی باعث بی اعتمادی مردم به دولت خواهد شد
  • ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    دولت نخبه هاست دیگه!!! خوبه طیب نیا استاد تمام اقتصاده!!!!
  • ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    دولت اعتماد رای دهندگانش را دارد و شما که رای ندادید از طرف مردم حرف نزنید
  • علی ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    دولت راستگویان!!!!!!!
  • mohtaj ۱۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    اینا همه بازی هستش تا دشمن سرگیجه بگیره نتونه درست تشخیص بده چقدر دارایی در صندوق ایران وجود دارد
  • ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    طیب نیا بین اقتصاد دانان مطرح کشور جایی نداره. حتی برخی میگویند اسمش را اولین بار در دولت شنیده اند
  • ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    آیا حق مردم اینه بعد از 34 سال تازه بیان توی صفهای طویل بایستند و جنسهای کم کیفیت کوپنی تهیه کنندو آیا دولت برای تهیه کالاها نباید پول بده. یا فکر میکنند از خود مردم بهتر میفهمند که چطور یارانه هاشونو خرج کنند. واقعا متاسفم. اگه پول نیست چرا میخوان بن کالا بدن. اگه پول هست اینقدر برای حق قشر ضعیف اما و اگر نیارن. واقعا خدا خیر بده آقای احمدی نژادو که با چه عزت و احترامی سر وقت میرفتیم یارانه ها که حق سالیان مالیات دهیمون بود میگرفتیم. ازتون عدالت نمیخوایم. مساوات رو رعایت کنید و اینقدر جادهصاف کن اغنیا نباشید.حق ملت رو بدید.
  • گگه ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    کدام اقتصاد رامی گویید که ایشان استاد تمام است؟...
  • میترا1 ۱۹:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    مشرق ! انتار نداشتم نظرمو سانسور کنی !
  • ۲۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    ان سبو بشکست و ان پیمانه ریخت دیگه خوابشو ببینیم
  • ۲۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    فتنه ۸۸عامل تحریم‌ها بود نه طرح‌هلوکاست
  • ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    برخی، نانجیبانه تلاش می کنند جا بیندازند که تحریم های فعلی علیه مردم ایران، نتیجه سیاست های نظام و یا مسائل حاشیه‌ای، نظیر هلوکاست بوده است که این، یک عملیات فریب است که می خواهد اذهان عمومی را از عامل اصلی تحریم ها منحرف کند. آقای روحانی که خود از ابتدای مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب دست اندرکار و مطلع بوده، بهتر از همه، روند مذاکرات غرب با ایران را می داند. آقای روحانی به خوبی می‌داند که فتنه ۸۸ عامل اصلی تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران بوده است. عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان تاکید کرد: خرداد ماه ۱۳۸۷ و طی سفر به تهران، خاویر سولانا طرح موسوم به "فریز در مقابل فریز" را پیشنهاد داد که این موضوع، حاکی از اذعان طرف مقابل به مفاهمه و بازی برد – برد با ایران بود. به عبارتی طرف مقابل با اذعان به حقوق هسته ای کشورمان، خواستار توقف تحریم ها و همزمان توقف رشد فعالیت های هسته‌ای ایران شده بود. این پیشنهاد، به خوبی وضعیت جمهوری اسلامی در آن برهه را نشان می دهد. همان زمان خبرهایی درباره نامه های رییس جمهور آمریکا به رهبر معظم انقلاب برای مذاکره مستقیم منتشر شد، اما یک سال بعد، درست در خرداد ۸۸ فتنه گران، به بهانه‌ی دروغ زشت تقلب، مدتی وضعیت تهران را ناآرام کردند؛ ناامنی در برخی خیابان های تهران باعث شد روند کوتاه آمدن آمریکا در قبال ایران هسته‌ای، وضعیت معکوس بگیرد.
  • ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    مقاله روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال ببینید. این روزنامه همزمان در مقاله ای نوشت که باید تحریم ها بر موضوع معیشت، متمرکز شود تا شورش های خیابانی در تهران احیاء گردد.
  • ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    کیم‌آر هولمز" تحلیلگر ارشد نشریه واشنگتن‌تایمز، حدود ۲ ماه پیش از قطعنامه ۱۹۲۹ در سرمقاله این نشریه نوشت: «تحریم به تنهایی کافی نیست. ما باید دیپلماسی عمومی را به نقض حقوق‌بشر در ایران متمرکز کنیم.
  • ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    ، آمریکا قصد دارد همزمان با تشدید تحریم‌ها، اعمال فشار سیاسی علیه تهران را با حمایت «رسمی»، «علنی» و «گسترده» از موسوی و خاتمی وسعت بخشد چرا که هیچ فشاری به دولت ایران، بدون تقویت جریان‌های طرفدار غرب در ایران کارساز نیست». وی در ادامه می‌گوید "همین حالا هم این موضوع پنهانی نیست که ما از موسوی و خاتمی حمایت می‌کنیم اما علنی شدن این حمایت، همزمان با اعمال تحریم‌ها می‌تواند این فایده را داشته باشد که مردم ایران به این نتیجه برسند که تنها راه رهایی از تحریم‌ها گرایش به این افراد است".
  • ۲۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    اگر سال ۸۸ دشمن در مقابل ایران کوتاه نیامد و تحریم های یکجانبه نفتی و بانکی را اعمال کرد، این بدون تردید نتیجه آشوب های سال ۸۸ و باز شدن یک فضای تحلیلی در مقابل دشمنان برای استفاده از ظرفیت های داخلی در جهت تضعیف نظام و در نتیجه فشار در موضوع هسته ای بود. بنابراین، این قبیل حرف‌ها که عامل تحریم‌ها، سؤال از هلوکاست یا مقاومت بر احقاق حقوق مردم بود، حرف های بی اساس است که عاملین اصلی تحریم ها برای فریب مردم بکار می‌برند.
  • ۲۱:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    0 0
    اگر سال ۸۸ دشمن در مقابل ایران کوتاه نیامد و تحریم های یکجانبه نفتی و بانکی را اعمال کرد، این بدون تردید نتیجه آشوب های سال ۸۸ و باز شدن یک فضای تحلیلی در مقابل دشمنان برای استفاده از ظرفیت های داخلی در جهت تضعیف نظام و در نتیجه فشار در موضوع هسته ای بود. بنابراین، این قبیل حرف‌ها که عامل تحریم‌ها، سؤال از هلوکاست یا مقاومت بر احقاق حقوق مردم بود، حرف های بی اساس است که عاملین اصلی تحریم ها برای فریب مردم بکار می‌برند.
  • ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۰
    0 0
    چرا باید حقوق یک کارمند غیر نفتی یک چهارم حقوق بگیر نفتی باشد ؟ این آقایان نمایندگان فقط بلدند پشت تریبون که میرند حرف بزنند و ژست های سخنرانی را در بیاورند ، خواب هستند تو این زمینه ها تحقیق کنند مگر نماینده مردم نشدند!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس