اگر به صحبت‌های مقامات آمریکایی و حتی شیوخ خلیج فارس در دیدار با پوتین و لاوروف توجه کنیم، به برخی پیشنهادات قابل تامل برمی‌خوریم؛ حال سوال اینجاست، چرا با وجود چنین پیشنهاداتی پوتین پشت اسد را خالی نمی‌کند!؟ انگیزه‌های روسیه از رد پیشنهادات مالی اغواکننده چیست؟

گروه گزارش ویژه مشرق - "سوریه" دیگر تنها نام یک کشور نیست؛ نام رمزی است که اختلافات ریشه‌ای بین ابرقدرت‌ها را با جرقه‌ای برافروخته و مشکلات پنهان آنان را آشکار ساخته است.

اگر به بحران سوریه نگاه کنیم درمی یابیم که این بحران به موضوع اول ‌دستگاه های امنیتی - اطلاعاتی کشورهای غربی و منطقه تبدیل شده است. که از جمله این کشورها می توان به تقابل روسیه با غرب و آمریکا پرداخت.



در ابتدای بحران در سوریه نگاه روسیه نگاهی ناظر و خنثی و حتی گرایش‌هایی در جهت حمایت از تحولات داخلی و دادن آزادی‌های مدنی و اعطای دمکراسی در سوریه داشت. به تدریج که بحران شدت گرفت و صف بندی ها در درون سوریه مشخص شد روسیه تلاش کرد نقش ناظر و میانجی گر را در مقابل کشورهای دیگر بازی کند. در این بین روسیه تلاش کرد نقش بین المللی خود را افزایش دهد و در دوره ای میزبان مخالفان سوریه بود و در اجلاس های بین المللی مشارکت می کرد. اما اقدامات در سوریه فراتر از تحولات داخلی بین جماعت ناراضی و حاکمیت بود و دسته بندی ها در سوریه مشخص تر شد و کشورهای عرب که حامی سیاست های غرب و رژیم صهیونیستی در منطقه هستند دخالت های بیشتری داشتند و فشارها نیز بر سوریه بیشتر شد. همزمان با این موضوع نقش روسیه در کنار چین و ایران پررنگ تر شد و ایفای نقش آن بیشتر گشت.

پس از طرح حمله شیمیایی موضوع حساس شد و روسیه موضع گیری هایی محکم تر نسبت به دوره های قبل ایراد کرد؛ و اگر به مواضع مقامات روسیه توجه کنیم می بینم که در برخی موارد حتی از خود دولت سوریه واکنش جدی‌تر و سریع‌تری دارد.



برای مثال می بینیم رسانه‌های روسی در همان ساعات اولیه، خبر پرتاب موشک به سواحل مدیترانه را انعکاس می‌دهند، حتی مقامات روس نیز سریع‌تر از دولت سوریه واکنش نشان داده تا طرف غربی بفهمد که تمام حرکاتشان رصد خواهد شد.

و یا با پر رنگ شدن موضوع سلاح شیمیایی در سوریه، بازهم این رسانه های روسی هستند که تصاویر ماهواره‌ای از عامل حملات شیمیایی منتشر کردند تا از این طریق بار روانی را از دوش دولت روسیه بردارند.



چرا روسیه پشت بشار اسد را خالی نمی‌کند؟

اگر به صحبت‌های مقامات آمریکایی و حتی شیوخ خلیج فارس در دیدار با پوتین و لاوروف توجه کنیم، به برخی پیشنهادات قابل تامل برمی‌خوریم؛ حال سوال اینجاست، چرا با وجود چنین پیشنهاداتی پوتین پشت اسد را خالی نمی‌کند!؟ انگیزه‌های روسیه از رد پیشنهادات مالی اغواکننده چیست؟



دلایل حمایت روسیه از سوریه

* از بین بردن نظام تک‌قطبی آمریکا

آمریکایی‌ها در طول تاریخ به دنبال این بودند که خود را به عنوان کدخدای جهان معرفی کرده و نظام تک قطبی را پیاده کنند.

تقريبا از اوايل قرن بيست و يكم اين صحبت در بين نظريه پردازان روابط بين‌الملل هست كه آيا واقعا دنيا يك قطبي شده و آيا اساسا پديده قطب در دنياي امروز مطرح است؟ آيا هنوز هم مي‌شود از مفاهيمي مانند موازنه قوا صحبت كرد؟ به نظر مي‌رسد اتفاقاتي كه درباره مساله سوريه و بعضي مسائل ديگر در روابط بين قدرت‌هاي بزرگ پيدا شده به نوعي مي‌تواند به ما نشان دهد كه دنيايي به نام دنياي تك قطبي واقعا مطرح نيست و ما نمي‌توانيم در مسائل بين‌المللي از سيستم تك‌قطبي سخن بگوييم.



تحولات اخير خاورميانه و به‌ويژه مسائلي كه اخيرا در مورد سوريه به وقوع پيوست نشان داد كه در دنياي امروز نظام تك قطبي وجود ندارد چرا كه بسياري از خواسته‌هايي كه ايالات متحده آمريكا در عرصه بين‌المللي دنبال مي‌كند و يا نظرات و ايده‌هايي كه مطالبه كرده در عمل به نتيجه نرسيده است.

روسیه ‌به صورت صریح در زمینه امنیت ملی و سیاست خارجی خود، به این امر اذعان دارد و در مواضع و اظهار‌نظرهای پوتین و مقامات روس در سال‌های اخیر نیز این را دید‌ه‌ایم که نظم تک قطبی و یک‌جانبه‌گرایی را در عرصه بین‌الملل نمی‌پذیرند و در این چهارچوب، چین را نیز در کنار خود می‌داند.

روسیه در قضیه سوریه به دنبال فروپاشی نظام تک قطبی آمریکا و درصدد است تا به دولت آمریکا بفهماند باید به نظام چند قطبی دنیا احترام بگذارد.

مقامات روس برای اثبات این ادعای خود حاضرند از هیچ تلاشی برای ابقای بشار اسد دریغ نکنند و با ارائه پیشنهاداتی به مجامع بین المللی همواره خود را به عنوان "قدرت راه حل" مطرح سازند.

"هنری کسینجر" مشاور امنیت ملی و وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در پاسخ به پرسش تلویزیونی سی ان ان درباره انگیزه روس ها در توافق اخیر با آمریکا بر سر سوریه گفت: "به باور من پوتین نمی خواهد آمریکا به صورت یکجانبه تعیین کننده روند تحولات در منطقه باشد."


* مدیریت امنیت در خاورمیانه

"خاورمیانه" به عنوان منطقه استراتژیک و اقتصادی جهان همواره جایگاه خاصی در معادلات بین‌المللی داشته که اگر به سایقه آن نگاه شود در خواهید یافت نقش روسیه در آن کم و کمتر شده و در عوض نفوذ غرب و آمریکا در کشورهای خاورمیانه روز به روز در حال افزایش است.

تغییر معادلات قدرت پس از فروپاشی شوروی جهان را عرصه مانور آمریکا نمود. اشغال افغانستان و عراق به بهانه حضور طالبان که خود عامل ایجاد آن بودند و همچنان وجود سلاح‌های کشتار جمعی در عراق که آثاری از آن یافت نشد، همگی پوششی برای توجیه سلطه و تک تازی آمریکا بود.

با توجه به مواضع شیوخ خلیج فارس می بینید که آنان نیز به مانند عروسک‌هایی در دستان آمریکا و غرب هستند که منافع آنان را تامین می کنند.


دیدار پوتین با بندر بن سلطان

روسیه سعی دارد با توجه به جایگاه حساس ایران و سوریه، در معادلات خاورمیانه جدید نقش ایفا کند و سهم خود را از بابت این تحولات بگیرد و نشان دهد خارج از اراده روسیه معادله‌ای شکل نخواهد گرفت.

در واقع سوریه نقطه ای بوده که روسیه باید تصمیم می‌گرفت یا به حمایت خود از سوریه و ایستادگی در مقابل تمایلات یک‌جانبه غرب ادامه دهد یا چشم خود را ببند. اگر روسیه در مقابل این موضوع کوتاه بیاید و حالت ناظر و خنثی را پیشه کند در کار تغییر معادله به نغع نیروهای تکفیری آینده سیاسی روسیه در منطقه از نظر استراتژیک به شدت با تهدید و خطر روبر خواهد شد. روسیه دیگر نمیتواند نظر کشورهای خاورمیانه را به عنوان یک دوست و همسایه و همپیمان استراتژیک مورد ارزیابی قرار گیرد. بنابراین روسیه تصمیم می گیرد در مقابل تمامیت خواهی و زیاده خواهی ایستادگی کند. این موضع همچنین می تواند کمک زیادی به احیا نقش نقش سنتی روسیه در نظام بین الملل باشد و قدرتی که از ابرقدرتی به قدرت منطقه ای تبدیل شده بود و سالها گرفتار بود در حال احیا به عنوان ابرقدرت باشد. یعنی سوریه محلی برای احیا روسیه است.



از طرفی دیگر یکی از مهم‌ترین دلایل حمایت روسیه از اسد ریشه در نگرانی عمیق این کشور از گسترش اسلام سلفی‌ـ‌وهابی به جمهوری‌های سابق شوروی در قفقاز و آسیای مرکزی و جمهوری‌های مسلمان‌نشین این کشور دارد. روسیه خود را متحد سوریه نمی‌داند، بلکه سوریه را به عنوان هدف می‌نگرد. روسیه نیز مانند سوریه توسط تروریست‌های سلفی، که از طرف غرب پشتیبانی می‌شوند، ثبات و امنیتش در خطر است.

با هر قتل و کشتار در سوریه، ترس روسیه از سلفی‌ها فزونی می‌یابد. بعد از عملیات‌های تروریستی رادیکال‌های اسلامی در سوریه به طور مشخص مواضعمقامات روسیه در مورد حامیان سلفی‌ها، به خصوص کشورهای عربی از جمله عربستان، تندتر می‌شود ومکرراً تأکید می‌کنند با افزایش خون‌ریزی‌ها رسیدن به توافق مشکل می‌شود.

این موضوع تا جایی پر‌رنگ شد که "جو بايدن" معاون رئيس جمهور آمريکا موضع گرفت و گفت: "منافع روسيه باعث شد، ولاديمير پوتين رئيس جمهور اين کشور پيشنهادي را براي حل مسئله سلاح شيميايي سوريه مطرح کند تا مانع از حمله نظامي شود.
باراک اوباما به روس ها پيشنهاد کرد در حل مسئله شيميايي سوريه مشارکت کنند. پوتين نه به اين علت که آدم خوبي است، بلکه براي حفظ منافع خودش وارد عمل شد. "


سوریه محلی برای احیا روسیه است.


* ترکیبات انرژی و گازی در حوزه مدیترانه و خاورمیانه

بررسی بعد اقتصادی تراژدی سوریه به شفاف‌سازی موضوع کمک خواهد کرد. در واقع، مسئله اصلی تمامی این کشورها و ائتلاف آن‌ها بر علیه دولت سوریه، چیزی جز منابع انرژی و گاز طبیعی - که در حال تبدیل شدن به عمده‌ترین سوخت در قرن بیست ‌ویکم است- نیست. قطعاً غرب مسائل ژئوپلتیکی مرتبط با تولید، حمل و نقل و مصرف گاز را بیش از هر موضوع دیگری در راهبردهای خود مد‌نظر قرار می‌دهد.

در واقع، دوگانه‌ای که غرب بر سر راه آن قرار گرفته این است که خطوط لوله گاز از کدام مسیر به اروپا برسد: از ایران به عراق و سواحل سوریه در دریای مدیترانه یا از قطر و عربستان سعودی به سوریه و ترکیه و سپس اروپا. اتحادیه اروپا به‌خوبی می‌داند که خطوط لوله ناباکو و ترانس آدریاتیک (تپ) و به‌طور کلی کریدور جنوبی، تنها به ذخایر گازی آذربایجان متکی است و این برای کنار زدن روسیه و قطع وابستگی گازی اروپا به این کشور کافی نیست. لذا اتحادیه اروپا شدیداً تمایل دارد به منابع گازی واقع در خلیج فارس نیز دسترسی داشته باشد. سوریه یک حلقه اساسی از این زنجیره است و به دلیل نزدیکی استراتژیک دولت سوریه با ایران و روسیه، غرب پروژه تغییر رژیم را در این کشور به‌صورت جدی و با هر ابزار موجود دنبال می‌کند. جنگی که هم‌اکنون با سوریه به نام «دموکراسی» دنبال می‌شود، هدف اصلی آن نه دموکراسی بلکه هدف‌های ژئوپلتیک این‌چنینی است.



عراق، سوریه و لبنان تا کنون نیاز خود به گاز ایران را اعلام کرده‌اند و با این حال، این خط لوله توانایی این را خواهد داشت که سالانه 20 میلیارد متر مکعب گاز به اروپا صادر نماید.

خط لوله ایران- عراق- سوریه برای سوریه کاملاً مقرون به صرفه و سودآور است. با این حال، دولت‌های غربی، متحدان آن‌ها در خلیج فارس و ترکیه هیچ تمایلی به اجرایی شدن این پروژه ندارند. این پروژه ترکیه را به‌عنوان گذرگاه شماره یک انتقال گاز به اروپا حذف خواهد کرد و موقعیت ایران را نیز در مقایسه با قطر و عربستان سعودی تقویت خواهد نمود.

همچنین دولت آمریکا برنامه احداث خط لوله جدیدی را تصویب کرده است. این خط لوله، گاز را از قطر به اروپا منتقل خواهد کرد و ترکیه و اسرائیل را نیز دربر می‌گیرد. ظرفیت این خط لوله با توجه به ذخایر گازی خاور میانه، خط لوله مذکور حتی می‌تواند صادرات گاز روسیه به اروپا را نیز به چالش بکشد. تدوین‌کننده این طرح کسی جز فردریک هوف نیست. وی در عین حال یکی از اعضای «کمیته بحران سوریه» در دولت آمریکاست. بر اساس این طرح، خط لوله ذکرشده از قطر شروع شده و با گذشتن از عربستان و اردن، و لذا دور زدن و کنار گذاشتن ایران و عراق، به سوریه می‌رسد. در نزدیکی حمص واقع در سوریه، این خط لوله به شاخه تقسیم می‌شود و یکی از این شاخه‌ها به لاتاکیا، دیگری به طرابلس در شمال لبنان و سومی به ترکیه می‌رود. شهر حمص برای این خط لوله، تقاطع اصلی است و عجیب نیست که شدید‌ترین نبردها در این شهر و همچنین، شهر القصیر در نزدیکی آن صورت می‌گیرد. در واقع غرب و آمریکا به دنبال شکستن انحصار روسیه برای تامین گاز اروپا و همچنین قطع وابستگی ترکیه با گاز ایران هستند.



با توجه به شرایط بوجود آمده، روسیه به خاطر منافع انرژی و اقتصادی خود هیچ‌گاه از یکه تازی در بازار اروپا دست نخواهد کشید و از طریق سوریه راه را برای رقبای خود بسته باقی خواهد گذاشت.


* بی اعتمادی روسیه به غرب

روسیه به هیچ وجه به اقدامات آمریکا در شمال آفریقا و خاورمیانه اعتماد نداشته و ندارد و به رغم این که روسیه در مورد عراق سکوت کرد و یا درباره حمله به لیبی ـ که قطعنامه آن در دوره مدودوف تصویب شد ـ برداشت پوتین این است که همراهی روسیه، باعث شده ‌آمریکا ‌قطعنامه‌ای از شورای امنیت بگیرد و به شکل گسترده‌ای از آن سود جوید و تنها اهداف خود را دنبال کند؛ به همین دلیل برای تصویب قطعنامه ‌علیه سوریه، نه تنها موافقت نکرد، بلکه در دو سال گذشته، به همراهی چین، سه بار قطعنامه علیه سوریه را وتو کرده است.



برداشت روسیه در این باره این است که در سالیان گذشته، به ویژه در مورد عراق و لیبی، منافع منطقه‌ایش از دست رفته و اقدامات آمریکا و متحدین اروپایی‌اش به گونه‌ای بوده ‌که منافع روسیه را نادیده گرفته‌اند و عملیات در عراق و لیبی، باعث کاهش حضور روسیه در خاورمیانه و شمال آفریقا شده است و به همین دلیل، اجازه نمی‌دهد دوباره چنین سناریویی تکرار شود.

[ماجرای دخالت نظامی در لیبی چهره غرب و امریکا را برای روسیه بیش تر از پیش سیاه ساخت.
روسیه در ابتدای بحران لیبی به دلیل رابطه صمیمی با معمر قذافی از مخالفان جدی دخالت نظامی در این کشور بود. اما به مرور زمان از مواضع خود کوتاه آمد تا جایی که به قطعنامه حمله نظامی رای ممتنع داد. البته پس از حمله نظامی بلافاصله این اقدام را محکوم کردند.
آمریکا و غرب در ازای رای ممتنع روس‌ها به آنان وعده داده بودند که منافع روسیه در دولت جدید لیبی را در نظر بگیرند و رابطه صمیمی مسکو- طرابلس آسیب نبیند.
اما پس از حمله نظامی و سرنگونی قذافی ورق برای روس‌ها برگشت و غربی‌ها به هیچ کدام یک از تعهدات خود عمل نکردند.]


سوریه آخرین پایگاه روسیه در سواحل مدیترانه است
 که به هیچ وجه نمی‌خواهد این پایگاه استراتژیک خود را از دست دهد.


موضوع بی اعتمادی روسیه به غرب که زمان جنگ سرد آغاز شد تا جایی پیش رفت که"سرگئی شایگو " وزیر دفاع روسیه در این رابطه می‌گوید: بی اعتمادی روسیه به غرب مانع برقراری روابط عادی بین دو طرف می شود و این موضوع در آینده به چالش بزرگی برای غرب تبدیل خواهد شد چرا که کشورهای غربی برای برخی از روابط و مناسبات بین المللی خود به حمایت روسیه نیاز دارند.

روسیه دیگر تاوان لیبی جدید را نخواهد داد و به وعده‌های آمریکا در قبال سوریه اهمیت نمی‌دهند.

از طرفی باتوجه به نفوذ روزافزون غرب در سواحل دریای مدیترانه، سوریه آخرین پایگاه روسیه در سواحل مدیترانه است که به هیچ وجه نمی‌خواهد این پایگاه استراتژیک خود را از دست دهد.

این موارد 4سناریو روسیه در قبال حمایت از سوریه بود؛ که البته باید دید دولت روسیه در قبال این سیاست‌های راهبردی پافشاری کرده و یا از اصول خود کوتاه خواهد آمد.


منابع:


http://peace-ipsc.org
http://www.asemanweekly.com/article/1745
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%B1%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%87
http://persian.ruvr.ru/
http://khabaronline.ir/detail/312453/World/middle-east
http://www.iribnews.ir/NewsText.aspx?ID=2080946
http://arabic.rt.com/
http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13911118000614
http://www.iras.ir

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 81
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ۰۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    ملاک حال فعلی افراد هست :D
  • حسن ۰۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    1 0
    اللهم اشغل الظالمین بالظالمین مشرق جان دمت گرم عجب گزارش های خوبی می نویسی
  • شناص ۰۳:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    پس این روسیه کی میخواد اس300 ما رو بده؟!
  • راد ۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    افرین بر بچه های مشرق چه تحلیل هوشمندانه ای . کیف کردم . واقعا دست مریزاد....
  • کویر395 ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    کلا از پوتین خوشم میاد. اند سیاسته. و جالبه که هم مردمشو با سیاستهای خوب اقتصادی و داخلی راضی نگه داشته هم برای اقتدار و ثبات و اثر گذاری کشورش در دنیا به خوبی نقش ایفا می کنه . پوتین می تونه الگوی خوبی برای سیاستمداران ما باشه.
  • کانا ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    جمش کن مشرق با این گزارش های ابی و غیر واقعی کی رو میخوای گول بزنی
  • چقر بد بدن ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    کشتی ایران با کمک چه کسانی قهرمان شد آیا غیر از بشاراسد کسی میتوانست ما را به قهرمانی کشتی برساند؟
  • ۰۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    چرا همسر اسد حجاب نداره ؟؟؟!!!
  • ۰۸:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    ای کاش دستگاه دیپلماسی ما هم این ها را می فهمید و هماهنگ با ملت غیور و رهبر فرزانه و نظامیان غیرتمند ما در مسائل حضور پیدا می کرد . حیف که سیاست خارجی ما مدتهاست که خود را در سطح حظور در فیس بوک تنزل داده
  • محمد ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    روسیه (سران روس)فقط به منافع خود فکر میکند ومعنای دموکراسی را نمیداند و هرکجا که بودند جز ویرانی و بند برای مردم چیزی نداشتند.
  • ۰۹:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    مشرق جون تو این گزارشت چند بار اسم سوریه رو روسیه نوشته بودی
  • ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    خوب بود استفاده کردم
  • هدایت ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    با تشکر بعضی از مواردش رو میدونستیم، اما بعضی مسائل جدید بود
  • ahmad ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    پس توي اون تصوير متن چرا خبري از "thanks IRAN"نيست مگر ما هزينه نمي پردازيم ويا كمتر از چين و روسيه از سوريه حمايت مي كنيم تصوير فوق گوياي ان است كه در اينده سوريه ما نقشي نداريم..
  • م ص ر ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    پس همه دعواها سر گاز و نفته ؟؟؟
  • م ص ر ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    اس300 در کار نیست و نمیدن به ما... ولی نمیدونن که اگه خیلی دیر کنن و ندن خودمون تو پارچین یا قلعه حسنخان درست میکنیم و از روش کپی میزنیم... خخخخخخخخخخخخخخخ
  • کاوه ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    البته سوریه بدون روسیه و با کمک حزب الله و ایران هم می توانست مقابل آمریکا قد علم کند - البته ایرانی با احمدی نژاد84 - ولی متاسفانه با کناره گیری نیمه آشکار دولت دهم از تحولات منطقه صحنه گردانی اوضاع سوریه و تصویر حامیانش به دست روسیه افتاد . اخیرا هم که تکرار صفین و نرمش قهرمانانه و دیگر هیچ ... ولی به هر حال برای سوری نسبتا فضای خوبی ایجاد شده است ، گواینکه اگر ملت سوریه دستشان را بهزانوی خود می گرفتند بهتر بود.
  • حسین ۱۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    اس300 ؟وقت گل نی.
  • سجاد ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    سیاست روسیه جزء کثیف ترین سیاستهاست حالا معلوم نیست قبلا براش نفعی نبوده الان داره حمایت میکنه کشور ما بیشترین ضرر را در طول تاریخ از روسها کرده
  • ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    واقعا احمقانه است ، زن هر رئیس جمهور کنار دیگری می ایستد واقعا تف به غیرت این آدمها
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    شونصد بار سوریه و روسیه رو قاطی کردم چند بار هم کاملا هنگ کردم حالا یه کشور دیگه از یه کشور دیگه حمایت میکرد آسمون به زمین میومد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • کاوه ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    البته سوریه بدون روسیه و با کمک حزب الله و ایران هم می توانست مقابل آمریکا قد علم کند - البته ایرانی با احمدی نژاد84 - ولی متاسفانه با کناره گیری نیمه آشکار دولت دهم از تحولات منطقه صحنه گردانی اوضاع سوریه و تصویر حامیانش به دست روسیه افتاد . اخیرا هم که تکرار صفین و نرمش قهرمانانه و دیگر هیچ ... ولی به هر حال برای سوری نسبتا فضای خوبی ایجاد شده است ، گواینکه اگر ملت سوریه دستشان را بهزانوی خود می گرفتند بهتر بود.
  • ۱۱:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    مشرق فوق العاده بود این گزارش
  • بنده خدا ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    با سلام و تشکر مشرق جان یکبار دیگر هم تذکر داده بودم لفظ "خاورمیانه" را به کار نبرید و به جای آن بگویید منطقه "غرب آسیا"... حضرت آقا پارسال در جمع اساتید دانشگاه امام حسین فرمودند من این لفظ را قبول ندارم، خاورمیانه تعریفی است که غرب و اروپا برای خود کرده اند... خاور نزیک یعنی نزدیک به اروپا، خاور دور یعنی دور از اروپا، خاورمیانه یعنی بین این دو منطقه. تعریفی است که اروپاییها برای خود کرده اند، یعنی اروپا مرکز دنیاست و ما نسبت به مرکز دنیا تعریف می کنیم... عین لفظ آقا: بنابراین اسم منطقه ما "منطقه ی غرب آسیاست"
  • ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    مسیحی است همسر بشاراسد
  • ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    اشتباهی مثبت دادم اصلا موافق نظر نیستم کویر 395 شما نخون
  • اَمیر ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    هر وقت منافعش ایجاب کنه
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    گزارش جامع ای بود ممنون مشرق
  • ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    به جای تمسخر مشرق یک مقدار اون ته مونده عقلت رو بکار بنداز
  • محمودی ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    برادر کاوه احمدی نژاد در دور دوم ریاست جمهوری و تحت تاثیر حلقه انحرافی دیگر مفهوم مقاومت را قبول نداشت و هیچ کمک مادی یا معنوی به بیداری اسلامی یا بشار نکرد بلکه تا می توانست مانع هم می شد لطفا با دقت تامل کن
  • ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    دعواها کردیم با مشرق و مهر بر سر این لفظ،کوگوش شنوا؟
  • محمودی ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    نکته ای که مقام معظم رهبری در این مورد اشاره کردند بسیار راهبردی و بجاست ولی توجه داشته باشید که بهر حال زمان می برد تا جای این دو لفظ عوض شود خوب نیست که مته به خشخاش بگذاریم و سایت های ارزشی و خوب مثل مشرق را که با گزارش های ویژه اش همیشه گل کاشته، خدشه دار کنیم
  • کاوه ۱۲:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    جناب محمودی بنده هم عرض کردم که : با احمدی نژاد سال84 و نه 90به بعد و ایضا جناب کلید دار!!
  • ایمپورتنت ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    گزارش بسیار خوبی بود،ولی لطفا یه کم در باره روسیه و چین و... مثل پوریای ولی زمان حرف نزنید! دیری نمیپاید که بیاین و بنویسید که چقدر اینها نامرد هستند!!! جوری حرف نزنیم که فردا نتونیم محکومشون کنیم!!!!!
  • شعبانی ۱۲:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    گزارش تحلیلی فوق خیلی خوب و منطقی بنظر می رسد، من حیث المجموع علاوه بر همه منافع روسیه که بدان اشاره شد ، نقطه ضعف آمریکا در برخورد با سوریه و ضعف در مقابل بیدرای اسلامی در مصر و تلاش برای مدیریت تهدیدات منطقه شرق مدیترانه ، فرصت را به روس ها داده است تا در اداره معضلات منطقه نقشه مکمل را برای نجات آمریکا بازی نماید و البته روسیه در اذهان عمومی نیز قابلیت لازم را برای حمایت از سوریه دارد، و دیگر اینکه روس ها متاسفانه یکی به نعل می زنند و یکی به میخ ، آنجایی که دیگر آمریکایی ها از حمله به سوریه عقب نشینی کردند روس ها بازی را عوض کردند و موضوع تخریب تسلیحات شیمیایی سوریه را پیش کشیدند و الان دیگر ابتکار عمل را بدست گرفتند به این خاطر دیگر یکدستی فشار مخالفان حمله به سوریه از سوی آمریکا از دست رفت و مجدند مثلث فرانسه ، انگلیس و امریکا جان دوباره گرفت و خلاصه کاری که روس ها کردند نه تنها حمایت از سوریه نبود بلکه خیانت به آنان هم بود و البته روسها بر سر لقمه های کوچک با امریکاییها معامله های گران تر می کنند و الان دم خروس روس ها بیرون زده و ادعای حضور نظامی در قطب شمال را مطرح کردند تا امریکاییها در صورتی به روس ها امیدوار می توانند باشند که مزاحم منافع روس ها در مناطق استراتژیک جهان نشوندو...
  • ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    بله که سر نفت و گازه. مشکل آمریکا با ایران هم سر اورانیوم غنی شده ای است که ایران کم کم میتونه سازنده و فروشنده اش بشه و دست احتکارگران و گران فروشان آمریکایی رو ببنده. همین و بس.
  • ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    چقد چیز نوشتین. یک کلام بگین منافعش ایجاب میکنه. شمن اینکه سوریه زمین بخوره تنها کشور بلوک شرقی خاورمیانه هم از بین میره و خاورمیانه میشه مال آمریکا. البته ایران که زیر بلیط روسیه نیست و روسیه تنها از ایران استفاده کرده و خیرش به ایران نرسیده. چقدر ساله به تعهداتش هنوز عمل نکرده؟ چه در عرصه انرژی هسته ای چه در عرصه سلاح های دفاعی، چه در عرصه توافقنامه های زیست محیطی دریای خزر و چه در قضیه سهم ایران در این دریاچه.
  • فاضلی ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    سلام درسته ولی یادت باشه که استراتژی جمهوری اسلامی با روسیه در این جمله خلاصه میشه: «ایران مستقل، روسیه مقتدر»
  • ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    انگار متوجه نیستی شرایط اون کشور با ایران کاملا متفاوته. به نظرم بعضی سیاستمدارهای ایرانی ، آخر سیاست هستن. جایگاه منطقه ای و بین المللی ایران، جنگ 8 ساله ، مدیریت بحران تو فتنه 88، مدیریت نظام اقتصادی تو دوران تحریم نمونه های بارز سیاستمداری هست. البته از پوتین خوشم میاد چون روسیه رو از خاک سیاه بلند کرد.
  • گمنام ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    جناب کاوه منظورتون از تکرار صفین ونرمش قهرمانانه چیه؟نرمش قهرمانانه رو خود آقا مطرح کردند.نکنه اونو قبول نداری؟
  • ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    چی؟! چ ربطی داشت؟؟؟
  • ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    وای خدا. چشاتونو بستین ؟! احمدی نژاد 89 رفت لبنان. احمدی نژاد 88 ، اولین مهمون خارجیش بشار بود. احمدی نژاد 92 رفت مصر. احمدی نژاد اتفاقا به مفهوم مقاومت کاملا اعتقاد داشت و داره. بابا شما دیگه چرا انقد پرتین. شوت شوت شوت! خدا از سر تقصیراتتون بگذره.
  • ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    ای ول
  • ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    چرت و پرت
  • محمودی ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    آقای ناشناس طرفدار حق باش نه طرفدار فرد یا گروه احمدی نژاد در سفر به لبنان یک بار اسم مقام معظم رهبری را بر لب نیاورد و خیلی هم حزب الله را اذیت کرد سفر به مصر هم در راستای حمایت از بیداری اسلامی نبود و به یک افتضاح در الازهر تبدیل شد اصولا دولت احمدی نژاد (بوسیله تاثیرات مستقیم مشایی) بحث بیداری اسلامی در کشورهای منطقه را به هیچ وجه قبول نداشت و حوادث این کشورها را ساخته دست آمریکا !! می دید. در مورد بشار اسد هم که مشخص بود شروع شورش در سوریه ربطی به بیداری اسلامی ندارد و به تحریک آمریکا آغاز شده تحلیل ایشان این بود که بیداری اسلامی است و بشار باید برود!! خلاصه اینکه انتظار ندارم این سخنان را به راحتی قبول کنید ولی برادرانه هشدار میدهم که از طرفداری 100 درصدی یا مخالفت 100 درصدی بردارید چون نهایتا دیده حق بین خود را از دست خواهید داد. مضمون فرمایش حضرت علی (ع) اینست که در پی حق باش و نه در پی افراد. تنها فردی که 100 باید او را قبول داشت پیامبر و ائمه معصومین و به تبع آنها ولی فقیه و رهبر معظم انقلاب است. یا علی
  • ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    چی؟؟
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    من هم موافقم
  • حزب الله پیروز است ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    روسیه و آمریکا هدفشون اینه که باز هم به زمان جنگ سرد برگردند و دنیا رو به دو تیکه بلوک شرق و غرب و تبدیل کنند و کشورهای بیچاره رو بدوشن اگر سوریه هم مثل ایران قدرتی برای خودش بود روسیه هرگز بهش کمک نمیکرد سوریه بدونه که فقط ایران خالصانه کمکش خواهد کرد پیروزی سوریه مقاوم نزدیکه و وحشی گری ها آخرین حربه دشمنی است که خودش ترسیده و میخواد طرف مقابلش رو بترسونه فان حزب الله هم الغالبون
  • ۱۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!؟؟
  • ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    سوال تاریخی داشتیم؟!
  • وحید ۱۵:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    سلام دستون درد نکنه,عالی بود میدونم ربطی نداره ولی... لطفا در مورد سامانه s300 ,و اینکه این ماجرا به کجا رسیده گزارش تهیه کنید با سپاس, یا علی
  • ۱۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    عقل که نباشه جون در عذابه !!!
  • ۱۶:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    حظور نه ، حضور ! بله درسته ، با نظرت موافقم.
  • ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    روسها و انگلیسی ها ! تاریخ معاصر رو بخونید. این دو کشور فجایعی عظیم رو در ایران رقم زدند ! خصوصا انگلیس ملعون !
  • ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    ایول .این فیس بوکو خیلی خوب اومدی
  • اسمال ۲۰:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    خداقل مثل زنان سران عرب نیست که داخل و خارج کشور پوششون با هم فرق کنه
  • امیر ۲۰:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    ای ول برادر این قلعه حسن خان رو خوب اومدی!
  • فردین ۲۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    در ابتدای بحران سوریه مردم مطالبات اندکی داشتند ولی حکومت دمشق به رهبری اقای اسد از آوردن اصلاحات خوداری کرد وی اگر به مطالبات مردم پاسخ میداد ، سوریه ویران نمیشد و مردم به این روز نمی افتاد.
  • ۲۲:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    مهم اینه که دارن با استکبار میجنگن و از مواضعشون کوتاه نمیان
  • ۲۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد
  • ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    گزارش بسیار کامل و جامعی بود و از اهداف پشت پرده رو نمایی شد
  • یاس ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    مث همیشه - عالی و مستند و مستدل . بارک الله
  • محمودی ۲۲:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۸
    0 0
    این درسته که بشار در براورده کردن برخی نیازهای مردم سوریه در ابتدای کار کوتاهی کرده ولی ویرانی سوریه به دست امریکا و سلفی های تکفیری مزدور انجام میشه شما فکر می کنی چند درصد مخالفین مسلح بشار سوری هستند؟ اصلا هیچ ربطی به سوریه ندارند.یه عده مزدور بی شرف و بی دین و به تعبیر بهتر انسان نما هستند که با پول قطر و عربستان و ترکیه و حمایت آمریکا و اسراییل شیعه و سنی را در سوریه قتل عام می کنند یک نکته مهم که این تحلیل رو تایید می کنه اینه که در ابتدای بحران سوریه محبوبیت بشار در داخل سوریه حدود 60 درصد بود و بعد از گذشت بحران و اشکار شدن وحشی گری های سلفی ها محبوبیتش بالاتر هم رفت یعنی مخالفین بشار هم دیدند این سلفی ها وحشی اند و به صغیر و کبیر رحم نمی کنند. بهرحال توصیه می کنم در تحلیل مسائل به تمام واقعیت ها دقت کنید تا تصویری جامع و صحیح به دست آری
  • عماد ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    روسیه نه عاشق ما هستش نه سوریه هر کشوری دنبال منافع خودشه چیزی که معلوم نیست ما کی باید شروع کنیم
  • علی رضایی ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    وقتی رسانه های ما دشمن شناسی ندارند این میشه که به موازات رسانه های یهود نقش روسیه رو تو این جریان برجسته میکنند؟ به نظر من اگه تصمیم جنگ در سوریه قطعی بشه و جریان صهیونیستی از عواقبش نترسه اون موقع خواهید دید روسیه چقدر به حرفایی که امروز میزنه پایبنده مگه نمیدونیم یهود چقدر در روسیه نفوذ داره. پس علت این سر و صداهای رسانه ها در مورد روسیه چیه؟ واضحه پوشش دادن قدرت و هژمونی ایرانه که یک تنه در مقابل تمام این برنامه ریزی ها وایستاده تا دنیا نفهمه با چه قدرتی طرفه. اینو شما از عکسی که از اون بنده خدای عرب از همه جا بی خبر تو دستشه و پرچم سوریه رو مابین پرچم چین و روسیه قرار دادهمیتونید بفهمید... مشرق جان تحلیل رو بر مبنای واقعیت میدانی انجام بده نه القائات رسانه های غربی.
  • ناشناس ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    اين حق روسيه است كه به عربستان حمله كنه مرگ بر سران اول و اخر عربستان
  • محمد امیرl ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    مشرق تحلیل خوبی بود متشگرم
  • ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    عالی بود
  • مختاری ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    روسها دنبال منافع خودشون هستند یادمون نرود سر نیروگاه بوشهر چه امتیازاتی از ما گرفتند هنوز هم 000
  • حافظ ۱۵:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    روسیه به دنبال منافع خود در سوریه و اروپای شرقی است و از دست دادن تنها پایگاه خود در غرب آسیا و شرق اروپا و به دنبال آن اجرای احتمالی طرح سپر موشکی آمریکا در کشورهای بلوک شرق و تسلط غرب بر روسیه باعث حمایت روسیه از سوریه شده است.بحث صادرات گاز قطر از طریق کریدر جدید نیز که باعث از دست رفتن بازار گاز روسیه در اروپا می گردد،مزید بر علت شده است.دم مشرق نیوز گرم تحلیل جامع و صحیحی بود.همه کشورهای دنیا به دنبال منافع خود در جای جای دنیا هستند و روابط بین الملل نیز برگرفته از نگرش دولتها به چگونگی حفظ منافع خود در این کشمکش دائمی است.
  • فرهاد ۱۸:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    یک عامل مهم دیگر را هم نادیده نگیرید قذافی و صدام بر خلاف جرزنی های زیادشان چندان محکم و مقاوم نبودند ولی بشار اسد نشان داد که مردی محکم و رهبری با اعتبار است و می توان بگونه ای با او متحد بود که روی شراکت و درستی پیمان با او صد در صد حساب کرد و این برای روسیه یک اصل است در مورد قذافی که تمام تجهیزات هسته ای اش را بار کرد به آمریکا فرستاد و آمریکا هم مزدش را دو سال بعد داد نظر روسیه ازقبل از او برگشته بود
  • ۱۸:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    هروقت اطمینان کرد مماشات گران غربگرا دیگر در میان مانیستن که منافقانه اسرار این اسلحه پیشرفته رو به آمریکا بدن !
  • ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۲۹
    0 0
    در عوض مریم رجوی داره مگه نه ؟!!!!!
  • سعید ۰۱:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
    0 0
    یعنی ورزشکارامون داشتن خودشونو باد میزدن؟؟؟ اشتباهی مثبت دادم
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
    0 0
    با وجود همه نظرات ولی باید بگم ایران هم در سوریه در پی منافع خود است ایرانی ها با این هوش دست به کار بدون سود نمی زنند
  • فرهاد راس میگه ۱۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
    0 0
    فرهاد راست میگه
  • ۱۱:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
    0 0
    بشار اسد علویه نه؟
  • نسيم ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
    0 0
    متشكرم از اين مطلب ، واقعا پاسخ سؤالم رو گرفتم
  • صمدآقا ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۳۰
    0 0
    تو فقط این پوتینو بمن نشان بده!!!!!!!! دوووشواری نداره که!!!!!!!
  • افتاب ۲۳:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۹
    0 0
    جواب فقط منافعه نه چیز دیگه
  • ۲۱:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۴
    0 0
    امروز بیست و چهارم خرداد نود و چهار جواب شما اومد . معلوم شد روسیه اونقدام که فکر می کنید قابل اعتماد نیست .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس