دبیر هیات رسیدگی به امور فرهنگی وزارت ارشاد هرگونه فعالیت خانه سینما را خلاف قانون و ضوابط اعلام کرد و هیات مدیره خانه سینما به رغم اعلام حکم هیات رسیدگی مبنی بر تعطیلی دائم خانه سینما روز هشتم خرداد تشکیل جلسه دادند تا از فکری برای خانه سینما بکنند.
در این جلسه فرهاد توحیدی که آن روزها رئیس هیئت مدیره بود گفت: "رای هنوز به ما ابلاغ نشده و هر موقع ابلاغ شد، مطابق آیین نامه که رای اخیر بر اساس آن صادر شده است، ما ظرف 20 روز طبق همان آیین نامه می توانیم شکایتمان را به مقام وزیر ارشاد ببریم و نهایتا اگر ایشان هم این رای را تایید کرد، ما می توانیم به ویان عدالت اداری شکایت کنیم."
درگیری قضایی میان خانه سینما و ارشاد بالا گرفت به طوری که در نهایت نماینده وزارت ارشاد با همراهی نیروی انتظامی به محل "خانه سینما" آمد و این محل را پلمپ کرد.
بعد از این اتفاقات خانه سینما زیر سایه دیگر اخبار و اتفاقات فرهنگی کشور قرار گرفت و به نوعی می توان گفت که به اغما رفت. اواخر سال 91 جمال شورجه، ابوالقاسم طالبی و عباس بابویه به عنوان مسئولان اصلاح اساس نامه این ارگان انتخاب شدند. همچنین خانه سینما جمال خندان کوچکی(وکیل دادگستری)، فرهاد توحیدی ( رئیس هیت مدیره) و ابراهیم مختاری (عضو هیئت مدیره) را به عنوان سه نفر نماینده خود معرفی کرد تا پرونده این سازمان وارد فاز جدیدی شود.
***مشایی وارد گود شد
این فاز جدید البته کار به جایی نبرد و فقط گرد و خاک نشسته بر پرونده تقریبا مختومه خانه سینما را تکاند. هنوز تصمیم گیری درباره خانه سینما رسمیتی به خود نگرفته بود تا این که چند روز قبل و در سال 92 اسفندیار رحیم مشایی در پاسخ به پرسشی درباره اینکه گفته میشود بنا بر اظهارات برخی افراد و مسؤولان، ممکن است بازگشایی خانه سینما به دولت بعدی موکول شود، تاکید کرد که «حتما» خانه سینما در دولت دهم بازگشایی خواهد شد.
این اظهار نظر کافی بود تا موضوع بازگشایی خانه سینما دوباره به تیتر یک رسانه های فرهنگی بدل شود.
بلافاصله مهدی عظیمی، معاون فعالیتهای سازمان سینمایی طی حکمی از سوی جواد شمقدری عهدهدار رسیدگی به روند بازگشایی خانه سینما شد. وی در این رابطه گفت: زمانی که هیئت مدیره جدید انتخاب شوند هیئت بازگشایی کارشان به اتمام خواهد رسید . هیئت بازگشایی متشکل از هفت نفر خواهد بود، پنج نفر از اهالی سینما که افراد معتبر و متنفذ سینمای کشور هستنددر این جمع حضور دارند و مدیراجرایی هیئت ساماندهی صنوف و یکی از مسئولین مرتبط در سازمان سینمایی که معاون اداره کل مجامع و تشکل های سازمان سینمایی است، در این هیئت حضور دارند.
وی درباره برگزاری جلسات این هیئت توضیح داد: اولین جلسه هیئت بازگشایی خانه سینما برگزار شد. جلسه خیلی خوبی بود و امور مربوط به بازگشایی خانه سینما آغازشد تا بتوانیم ظرف دو ماه آینده خانه سینما را با حضور اصناف قانونی بازگشایی کنیم.
*** مخالفت اصناف سینمایی با بازگشایی خانه سینما
روز بعد 24 صنف سینمایی از جمله انجمن بازیگران، انجمن منتقدین و نویسندگان سینمایی، شورای عالی تهیه کنندگان، انجمن مدیران سالنهای سینما، انجمن سینمایی فیلم انیمیشن، کانون دستیاران فیلمبردار، انجمن صدای سینمای ایران ،انجمن مستند سازان و...در یادداشتی نسبت به تشکیل هیات بازگشایی خانه سینما واکنش نشان دادند و تشکیل آن را غیرقانونی دانستند. در متن بیانیه این اصناف آمده بود:
بیش از یک و نیم سال است که جامعه اصناف سینمایی ایران متحمل شرایط نابسامان و قربانی سیاستهای زیانبار بوده است. اخیراً ریاست سازمان سینمایی طی حکمی معاونت آن سازمان را مأمور تشکیل هیأت بازگشایی خانه سینما کرده در حالی که در اساسنامه خانه سینما چنین هیأتی پیش بینی نشده است و تنها مرجع اداره امور خانه سینما ، هیأت مدیره آن است.
هشدار میدهیم شیوهای که از سوی سازمان سینمایی در پیش گرفته شده است، با نادیده گرفتن مبانی حقوقی و قانونی به خسارتهای بیشتر به جامعه اصناف سینمای ایران منجر خواهد شد. هر اقدامی که توسط این هیأت انجام گیرد، مورد قبول اعضای خانه سینما نخواهد بود.
مصرانه از هیأت مدیره قانونی خانه سینما میخواهیم در اسرع وقت با فراخوان مجمع عمومی فوق العاده طبق تشریفات پیش بینی شده در اساسنامه خانه سینما، اصلاحات پیشنهادی هیات هفت نفره را در مجمع عمومی طرح و پیگیری کند.
همچنین پیشنهاد میکنیم مدیریت خانه سینما پیگیری این اقدام خلاف قانون سازمان سینمایی را از طریق مراجع قانونی و قضایی در دستور کار خود قرار دهد.
***هنرمندانی که قهر کردند
البته تنها یک روز بعد از انتشار این بیانیه روسای ۵ صنف قانونی سینما طی نامهای به هیئت ساماندهی صنوف سینمایی، امضای عنوان صنف متبوع خود در ذیل نامه برخی اصناف در خصوص چگونگی بازگشایی خانه سینما را تکذیب کردند.
نهایتا روز دوشنبه هفته جاری اعلام شد که هیئت بازگشایی خانه سینما متشکل از هفت نفر است که یک نفر مدیر اجرایی هیئت ساماندهی صنوف و یکی از معاونین اداره کل مجامع و تشکلهای سازمان سینمایی در این هیئت حضور دارند.قرار بود سید جمال ساداتیان،یدا... صمدی، پوران درخشنده، مهدی سجادهچی و علی سرتیپی نیز به عنوان 5 هنرمند شناخته شده، در جلسات حضور یافته و هیئت بازگشایی خانه سینما را تشکیل بدهند.
در ساعات پایانی دوشنبه شب، پوران درخشنده نیز با صدور نامه سرگشاده ای از عضویتش درمیان اعضای این هیات پوزش خواست و اعلام کرد: من هم چون دیگر اعضای سینما، پس از اتمام کار هیئت هفت نفره، که به دستور مستقیم رییس جمهور محترم با انگیزه رفع موانع قانونی در راه بازگشایی خانه سینما تشکیل شده بود، امیدوار بودم که هرچه سریع تر در کنار دیگر اعضای خانواده عزیزم زیر سقف خانه به گپ و گفت بنشینم که نشد. شاید وقتی دیگر. به هر حال من هم مانند بقیه اهالی خانواده چشم امید به بازگشایی خانه مان دوخته ام و از حضور در هر جلسه ای که مورد تایید خانواده ام نباشد معذورم.
آنچه مسلم است، نقش یک نهادی مثل خانه سینما در پیشبرد اهداف فرهنگی کشور آنقدری موثر نیست که یک سال از وقت مسئولان فرهنگی فقط خرج هیئت تصمیم گیری و دادگاه و صدور بیانیه و گوش دادن به صحبت های مظلومانه هنرمندان شود که بعد از بسته شدن خانه سینما خود را بی پناه می نامند و ارتقا سطح کیفی فیلم ها و فیلمنامه ها را فقط در گرو فعالیت این نهاد می دانند.