کد خبر 192496
تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۳

شیوع بیماریهای غیر واگیر مثل چاقی در کودکان مولود سبک زندگی شهرنشینان است که تغذیه غلط و کم تحرکی از مهمترین عوامل در ایجاد آن است.

به گزارش مشرق، شهر نشینی و تغییر سبک زندگی، نوع بیماریها را از بیماری های واگیردار سل، آبله، وبا به بیماری هایی غیر واگیری مثل چاقی، آلرژی، افسردگی و انواع سرطانها تغییر داده است.

کارشناسان بهداشتی معتقدند کودکان مبتلا به چاقی و اضافه وزن وقتی به سن نوجوانی و جوانی می‌رسند بیش از آنچه تصور می‌شود دچار مشکلات جسمی می‌شوند.

کودکان چاق دو برابر بیشتر با خطر ابتلا به مشکلات جسمی، روانی و رشدی مواجه هستند و این کودکان بیشتر به عفونت‌های گوش، ناراحتی‌های استخوانی، مفصلی و عضلانی مبتلا می‌شوند.

شیوع چاقی در دانش آموزان

کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهددر گفتگو با خبرنگار مهر اظهارمی کند: اضافه وزن و چاقی در میان دانش آموزان شایع شده است که هشداری برای بروز بیماریهایی قلبی و عروقی و دیابت است.

زهرا اباصلتی بیان می کند: استفاده مستمر از فست فودها سبب کمبود ریز مغذی ها مثل آهن و روی در دانش آموزان شده است که عاملی برای ابتلا به سرطان به شمار می رود.

وی تاکید می کند: کمبود ریز مغذی ها از جمله آهن، کلسیم، روی و مواد معدنی از عوارض استفاده از رژیم های نادرست به شمار می رود که به تدریج موجب بروز اختلالات خلقی، ریزش مو و کم خونی می‌شود.

کارشناس مسئول واحد بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می گوید: گرایش به فست فودها کودکان را به سوی اضافه وزن وانواع چاقی پیش می برد در حالی که احیای غذاهای سنتی بر سلامت افراد و اقتصاد خانواده تاثیر مثبت دارد.

وی می گوید: ذائقه از دوران کودکی شکل می گیرد و علاقه افراد به غذای سالم را از دوران کودکی باید پرورش داد.

اباصلتی می گوید: با احیای فرهنگ غذای سنتی و بومی گذشته در استان سعی داریم که این غذاها را به سفره های مردم باز گردانیم.

وی خوردن صبحانه و میان وعده های مناسب را در ارتقاء سلامت و افزایش یادگیری دانش آموزان بسیار موثر دانست.

آشتی کودکان با میان وعده های سنتی

به گزارش مهر، وی با تاکید بر اینکه غذاها و میان وعده های سنتی با اقبال کمتری در میان کودکان رو به رو هستند می افزاید: بهتر است به دخترانمان تهیه غذاهای سنتی را آموزش دهیم و کودکان را با میان وعده هایی مانند انواع میوه ها، خشکبار، ساندویچ های نان و پنیر، تخم مرغ و تنقلاتی مثل کنجد و شاهدونه آشنا کنیم.

اباصلتی با تاکید بر اینکه اضافه وزن دختران را تهدید می کند افزود: چاقی در اثر کم‌تحرکی و فعالیت نامناسب بدنی، استفاده مداوم از تلویزیون و رایانه، رژیم‌های نادرست غذایی، مصرف زیاد تنقلات و نوشابه‌ها به وجود می‌آید.

اباصلتی بیان می کند: کودکان به دلیل داشتن فعالیت زیاد و قرار گرفتن در دوران رشد به وعده های غذایی بیشتری نیاز دارند و باید استفاده از تنقلات کم ارزش را کاهش و آنها را با خوردن میوه ها و خشکبار آشتی داد.

وی تاکید می کند: باید آب به عنوان نوشیدنی مفید جایگزین نوشیدنی های غیر مفید شود و شیر روزانه در برنامه غذایی کودکان باشد.

الگوی تغذیه را از ماهواره نگیرید

کارشناس مسئول بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد می گوید: یکی از مشکلات رایج در میان دانش آموزان دختر الگوهای غذایی غلطی است که از سایت‌های بی اعتبار و ماهواره می گیرند.

وی بیان می کند: برخی از دختران با رژیم های غلط اقدام به کاهش وزن می کنند که دلیل آن راضی نبودن از ظاهرشان است و البته این روش ها اصلا توصیه نمی شود.

اباصلتی با اشاره به تمایل دختران به کم‌ وزنی و لاغری می افزاید: دختران نوجوانی که اقدام به رژیم سخت و خودسرانه ‌می کنند سلامت آینده شان را در دوران بارداری و شیردهی به خطر می اندازند.

وی با تاکید بر غلط بودن رژیم در نوجوانی می گوید: استفاده از رژیم های لاغری در دختران نوجوان ممکن است قاعدگی‌های نامنظم یا نبود قاعدگی در آن‌ها ایجاد کند.

وی یادآور می شود: برنامه غذایی دختران باید شامل ترکیبی از غذاهای مختلف در گروه‌های اصلی غذایی باشد.

فراموشی غذاهای سنتی در سبد شهرنشینان

کارشناس تغذیه مرکز بهداشت استان اظهار می کند: غذاهای بومی و خانگی هر منطقه بدلیل سازگاری با شرایط محیطی با قیمت مناسب و هزینه کم بدست آمده و به راحتی در دسترس هستند و می توانند جایگاه مناسبی در خانواده ها داشته باشند.

فهیمه ناظران پور می افزاید: با نگاهی به سبد غذایی شهرنشینان با حقیقتی تلخ رو به رو می شویم و آن فراموش شدن غذاهای بومی و محلی است.

حلیم و شله هویت تغذیه استان

وی تاکید می کند: بسیارند جوانانی که نام غذاهای بومی منطقه خود را نمی دانند و این اصلا خبر خوبی نیست.

ناظران پور بیان می کند: غذاهای سنتی مانند حلیم، آبگوشت، شله و خورشت قیمه هویت تغذیه استان هستند و تاثیرمثبت بر سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و حتی معنوی دارند.

وی با اشاره به نقش موثر رژیم متعادل در سلامت کودکان می گوید: در برنامه غذایی سالم، تعادل و تنوع غذایی رعایت می شود و گروههای غذایی مختلف در وعده های خوراکی کودکان قرار می گیرد و مواد ناسالم حذف می شود.

ناظران پور تاکید می کند: تغذیه نامناسب به مصرف ناکافی و یا بیش از حد مواد غذایی گفته می شود و چاقی در کودکان با کاهش ضریب هوشی و ایجاد بیماری های دیابت و قلبی و عروقی در بزرگسالی همراه است.

‌وی می افزاید: تغییر شیوه زندگی از سنتی به سمت مدرن و استفاده از غذاهای آماده و فست فودها مهمترین عامل بروز مشکلات تغذیه ای در جوامع است.

وی می گوید: غذای مصرفی باید انرژی، املاح و ویتامین‌های مورد نیاز میلیون‌ها سلول متفاوت بدن را تامین کند و زیان استفاده از فست فودها، چاقی و اضافه وزن به خاطر چربی زیاد و شیرینی های موجود در آنهاست.

تهدید سلامتی با فراموشی غذاهای سنتی

استفاده از نان سبوس دار و کنجدی به جای نان سفید، استفاده از میوه و سبزی به همراه سه وعده غذای اصلی و در میان وعده های غذایی، نوشیدن آب و استفاده از مغزها برای دستیابی به سلامتی توصیه می شود.

آبگوشت مرزه، آش کماج، آش لَخشک، بلغور شیر، گُرماست، اشکنه گوجه و عدس، اشکنه تخم خربزه، اشکنه کشک، شولی، دمی بلغور شیر، کشک زرد، شله مشهدی، جوش بره، نرگسی، قوروتی خرفه از جمله غذاهای سنتی استان است.

شیرینی جات و نان هایی مانند تافتون به نام پِرکی و حلوای دوآرده و شیرینی گردویی نیز از نانهای سنتی ماست و این موادغذایی سرشار از ویتامین و ریز مغذهای مورد نیاز بدن است که نسل جدید به فراموشی سپرده است


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس