به گزارش مشرق، بهرام افشارزاده گفت و گوی مفصلی با خبرنگار ورزشی ایسنا انجام داده که در ادامه آن را می خوانید:
* اساسنامه جدید کمیته ملی المپیک اخیرا برای IOC ارسال شد.
- هفته گذشته اساسنامه پیشنهادی را برای کمیته بینالمللی المپیک ارسال کردیم. اساسنامه نیاز به ویرایش بیشتری داشت که بعد از چهار، پنج بار ترجمه به زبان انگلیسی این ویرایش انجام شد و برای IOC ارسال شد.
* در آخرین روزهای قبل از ارسال اساسنامه، اعلام شد که رییس کمیته ملی المپیک تاکید داشته که همه اعضای هیات اجرایی آن را امضا کنند. علت این همه تاخیر چه بود؟
- قبل از نشست هفته گذشته هیات اجرایی، اساسنامه پیشنهادی به امضای همه اعضا رسیده بود. اساسنامه تنها نیاز به ویرایش اندکی داشت که خیلی زمان بر نبود. به دلیل دقت در ترجمه و تغییر زبان از فارسی به انگلیسی چندین مرحله آن را ترجمه کردیم. کار ترجمه زمانی صرف نکرد، اما برگزاری جلسات متوالی برای تکمیل اساسنامه زمان بر بود.
* فکر میکنید اعلام نظر IOC درباره اساسنامه چقدر به طول بیانجامد؟
- ما قبلا اساسنامه بدون تغییر را برای IOC فرستادیم. فکر میکنم طی یک یا دوهفته دیگر پاسخ ما را بدهند. ما سعی کردیم به همه توقعات کمیته بینالمللی المپیک توجه کنیم تا از اساسنامه ایرادی گرفته نشود و هر چه زودتر با اصلاحات آن موافقت شود. اساسنامه در کمیتهها بر اساس چارت IOC به صورت قدم به قدم و مطابق با هدف استقلال کمیتهها تغییر میکند. ما تمام موارد پیشبینی شده در اجلاس کپنهاگ و خواستههای IOC را با یک تفکر تنگاتنگ با دکترعباسی و دکترسجادی لحاظ کردیم.
* پس از گذشت ماهها از روند اصلاح اساسنامه اعلام شد که اساسنامه قبلی کمیته با کمترین تغییر برای IOC ارسال شده است، از تغییرات بگویید.
- در اساسنامه جدید میبایست بیشتر فدراسیونهای المپیکی عضو مجمع باشند. منشور المپیک میگوید که رشتههایی هم که در المپیک حاضر نیستند، ولی مسابقات جهانی و قارهای دارند باید عضو باشند. ما رشتههایی همچون چوگان را به دلیل سابقه دیرینه و زورخانهای و باستانی را به دلیل تاکید مقام معظم رهبری به عضویت مجمع کمیته ملی المپیک در آوردیم.
* قبل از پایان مراحل اصلاح اساسنامه، فدراسیون انجمنهای ورزشی به یکباره حذف و فدراسیون ناشنوایان به عضویت مجمع در آمد. چندی بعد با نظر وزارت ورزش و جوانان دوباره انجمن ورزشی صاحب رای شد.
- فدراسیون انجمنهای ورزشی بدون هیچ بحثی در مجمع گنجانده شد. برای عضویت فدراسیون ناشنوایان و بیماریهای خاص نیز به IOC نامه نوشتیم تا در صورت موافقت، یک عضو جدید به مجمع اضافه شود. ورزش ناشنوایان جزو بازیهای المپیک و پارالمپیک نیست، ولی از آنجایی که سابقه دیرینه دارد و قشر زیادی از جامعه مخاطب آن هستند احساس نیاز میشود که عضو مجمع کمیته ملی المپیک باشند. این دسته از افراد وقتی حس کنند که در جامعه جایی ندارند ناامید میشوند. ورزش معلولان و جانبازان در بازیهای پارالمپیک با 20 مدال دوازدهم شد. این نتیجه خود به خود جایگاه معلولان را نسبت به ورزشکاران سالم در جامعه بالاتر برد و باعث شد که مردم ورزشکاران این قشر را قبول کنند.
* گویا در اساسنامه جدید شرایط دبیر کل و رییس تا حدودی با گذشته تفاوت کرده است. آیا با تغییر شرایط انتخاب رییس و دبیر کل موافق هستید؟
- رییس کمیته ملی المپیک نیازی به مدیریت ویژه ورزشی ندارد، ولی باید در سطح کلان توان مدیریت داشته باشد. هیات اجرایی کمیته ملی المپیک جلسات مداومی دارد و مجری تصمیمات هم دبیر کل است. بنابراین دبیر کل باید شرایط خاصی داشته باشد. به نظر من، خیلی این نیاز حس نمیشود که رییس سابقه غنی در ورزش داشته باشد، بلکه تنها باید مدیر قابلی باشد.
* آقای افشارزاده! در اصلاح اساسنامه شائبههای زیادی مطرح شد که کمیته ملی المپیک اصلاحات را به نفع خود تغییر داده است، آیا این شائبهها را میپذیرید؟
- هر زمانی که کمیته ملی المپیک میخواست اساسنامه را تنظیم یا تغییر دهد به یک نقل و انتقال در ورزش برخورد میکرد، همین مساله هم باعث میشود که خود به خود شائبه وجود بیاید که کمیته ملی المپیک میخواهد اصلاحات را به سود خود انجام دهد. قبول کنیم که اصلاحات نیاز به وقتی داشت که IOC هم امکان دادن پاسخ سریع به درخواست ایران را بدهد. قبول دارم که تغییرات باید زودتر از اینها انجام میشد؛ چرا که آن زمان چنین حوادثی مطرح نبود، باید سعی کنیم در فضایی آرام و انسانی با تفکری که وزیر دارد، فدراسیونها را برای چهار رویداد مهم پیشروی ورزش آماده کنیم.
* روند نهایی اصلاح اساسنامه چطور خواهد بود؟ گویا قرار است نمایندگان IOC در مجمع 30 بهمن حضور داشته باشند.
- ما فعلا ناچاریم صبر کنیم تا پاسخ IOC بیاید. بعد هم سعی میکنیم در اولین فرصت انتخابات کمیته ملی المپیک را برگزار کنیم. برای برگزاری مجمع عمومی در تاریخ 30 بهمن اقدامات لازم را انجام میدهیم. در ماکائو قرار شد برای تصویب اساسنامه نمایندگانی از IOC و OCA به ایران بیایند تا اگر احتمالا در مجمع کمیته نیاز به تغییر حس شد همان نمایندهها اعمال نظر کنند و اصلاحات نهایی شود.
* آقای افشارزاده! فدراسیونها با مشکلات مالی دست و پنجه نرم میکنند. چقدر از بودجه پیشبینی شده در سال 91 را پرداخت کردید؟
- مابین 75 تا 100 درصد بودجه در نظر گرفته شده برای فدراسیونها را تخصیص دادیم. سعی داریم در این هفته نیز به فدراسیونهایی که کارهای فوق برنامه دارند و با مشکل مالی مواجه هستند، پرداختی داشته باشیم. ما 12 میلیارد از بودجه امسال را دریافت نکردیم. بودجه سال آینده هم 20 میلیارد به عنوان بودجه جاری و 10 میلیارد برای آماده سازی جهت شرکت در بازیهای اسلامی پیشبینی شده که این مبلغ هنوز محقق نشده است. با توجه به تورم و گرانی دلار 30 میلیارد تومان اعتبار کافی نیست. ما خیلی مواقع از محل بودجه جاری و پس انداز برای آماده سازی تیمها هزینه کردیم. بازیهای اینچئون کره هم در پیش است و باید خودمان را برای موفقیت در آن آماده کنیم.
* مجمع عمومی کمیته ملی المپیک پس از کش و قوسهای فراوان قرار است 30 بهمن تشکیل شود. آیا تعیین زمان برگزاری مجمع ارتباطی به جمعآوری امضا توسط روسای فدراسیونهای ورزشی دارد؟
- درخواست روسای فدراسیونها در قالب یک نامه برای علی آبادی آمده است. در زمان حضور وزیر در نشست هیات اجرایی کمیته ملی المپیک قرار شد که تاریخ مجمع تعیین شود که زمان آن تعیین شد. البته درخواست مجمع فوقالعاده حق فدراسیونها بود. فدراسیونها حق دارند که بخواهند وضعیت بودجه و کارشان مشخص شود، وزیر هم اعلام کرد که برگزاری مجمع و انتخابات دیر شده است و بیشتر کشورهای دنیا انتخاباتشان را برگزار کردند، ما هم باید بلافاصله بعد از اصلاح اساسنامه و ارسال آن برای IOC تاریخ مجمع را مشخص کنیم. در جلسه بعدی هیات اجرایی هم تاریخ مجمع مشخص شد. البته تعیین این زمان هیچ ارتباطی به درخواست روسای فدراسیونها نداشت.
* اخیرا شایع شده که نامهای برای کمیته ملی المپیک ارسال شده و IOC اعلام کرده که نیازی برای برگرداندن روسای برکنار شده فدراسیونهای ورزشی وجود ندارد، آیا این خبر صحت دارد؟
- خیر. چنین نامهای برای کمیته ملی المپیک ارسال نشده و احتمالش هم بسیار کم است که برای عباسی هم فرستاده شده باشد چرا که IOC مکاتباتش را با کمیته ملی المپیک انجام میدهد نه وزارتخانه.
* برای برگزاری مجمع انتخابات کمیته ملی المپیک، علاوه بر اصلاح اساسنامه کمیته، اساسنامه فدراسیونها هم باید اصلاح میشد، آیا این تغییرات همزمان با روند اصلاح اساسنامه کمیته ملی المپیک در حال انجام است؟
- طبق اساسنامه فدراسیونهای ورزشی رییس مجمع باید رییس فدراسیون باشد. در تغییرات جدید وزیر حق رای ندارد و به صورت یک فرد آزاد میتواند در انتخابات شرکت داشته باشد. این تغییرات همان اصلاح تبصره یک بند 10 اساسنامه فدراسیونهای ورزشی است.
* با توجه به گران شدن نرخ ارز و بالا رفتن هزینهها جلسات متعددی برای اولویت بندی فدراسیونهای اعزامی به بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی برگزار شد و در نهایت قرار شد شش رشته مردان و دو رشته زنان راهی این رقابتها شوند. برنامه کمیته چیست؟
- ما 12 میلیارد تومان از بودجه امسال را نگرفتیم، سال آینده هم چهار رویداد مهم را در پیش داریم. ما فدراسیونها را به سه گروه تقسیم کردیم، در دسته اول فدراسیونهایی که شانس طلا دارند جای گرفتند. در گروه دوم رشتههایی که شانس مدال آوری دارند و در دسته سوم فدراسیونهایی که امکان کسب نشان ندارند گروه بندی شدند. در نهایت هم پس از گرفتن پیشبینی وضعیت کسب مدال از روسای فدراسیونها تصمیم بر آن شد که تنها رشتههای گروه اول عازم مسابقات شوند. در کنار تیمهای مردان، برای کمک به ورزش بانوان هم در دو رشته پرتابهای دوومیدانی و تیروکمان ورزشکاران زن را اعزام خواهیم کرد.
* گویا بسکتبال و فوتبال هم در لیست اعزام به بازیهای اسلامی بودند، اما حذف شدند.
- فدراسیونهای بسکتبال و فوتبال قول کسب مدال برنز دادند که هیات اجرایی تصمیم گرفت با توجه به کمبود نقدینگی فعلا اعزام نشوند.
* اخیرا اتفاقات و حواشی زیادی در کشتی رخ داده که سرآمد آن کنار کشیدن محمد بنا از هدایت تیم ملی و گرایش مربیان به هدایت تیمهای خارجی است. کمیته ملی المپیک چه برنامهای دارد که از کنار کشیدن مربیان بزرگی همچون بنا جلوگیری کند؟ آن هم در شرایطی که هنوز ورزش ما از کنار گذاشتن مهماندوست لطمه میخورد!
- چندین نوبت با بنا صحبت کردم. استنباط من این است که او نیاز به زمان دارد تا واقعیتها را بپذیرد. همان طور که او بارها گفته عاشق کشتی است، او با کشتی شروع کرده، با کشتی قهرمان شده، رشد کرده و خودش را مدیون آن میداند و نمیتواند از کشتی دور باشد. باید بپذیریم که اکنون وضعیت کشتی مطلوب نیست. یکسری از مربیان به آذربایجان رفتند و یکسری هم میخواهند بروند! این یک ضایعه است. درست است که ما پشتوانههای خوبی داریم، ولی نباید آنها را از دست بدهیم. همان طور که دکترعباسی اعلام کرده به دنبال راه حل ویژهای برای کشتی هستیم. کار سادهای نیست. وضعیت کشتی آتش زیر خاکستر است. اگر بودجه کم است باید تامین شود، چنانچه مشکل نیروی انسانی است باید افرادی را اضافه کنیم تا کشتی از این حالت تنشزا خارج شود.
* تیم ملی فوتبال امید سرمربی ندارد، آیا بنا ندارید برای این تیم فکری کنید؟
- ما به کفاشیان گفتهایم که خودش برای این تیم سرمربی بیاورد. من روی حرفم هستم. باید تیم ملی امید را فراموش کنیم و برویم یک مربی بدنساز و تمرین دهنده خوب خارجی یا داخلی پیدا کنیم و طرح استعدادیابی بگذاریم. مثلا 60 نفر را گزینش کنیم و با همانها پیش برویم تا یک تیم خوب بسازیم. اگر منتظر باشگاهها بمانیم دوباره به مشکل میخوریم، چرا که آنها برای بازیکنانشان هزینه کردند و به راحتی نفر خودشان را در اختیار ما قرار نمیدهند. فدراسیون لیگ دارد و هر باشگاهی میخواهد از بازیکنانش استفاده کند.
* برای امضای قرارداد با مربی احسان حدادی چه کردید؟ چه زمانی قرارداد نهایی میشود؟
- من با حدادی تماس تلفنی داشتم. قرار شده فعلا با مربیاش کار کند. مربیاش ماهانه هفت هزار دلار و خودش پنج هزار دلار میخواهد. قرار شده نیمی از این اعتبار توسط کمیته و مابقی توسط فدراسیون پرداخت شود. قرارداد مربی حدادی هنوز تنظیم نشده، قرار است قراردادش را برای ما بفرستد تا آن را مطالعه کنیم و تصمیم بگیریم. البته برای این که وقفهای در تمرینات او نیفتد گفته ایم که تا پایان اسفند ماه با همین شرایط تمرین کند. حدادی باید در بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی شرکت کند. او امید مدال طلای ماست. 57 کشور در این بازیها حضور دارند، رقیبان نزدیکی هم در این بازیها خواهد داشت.
* اخیرا اعلام شده که کمیته ملی المپیک دیگر با مربیان خارجی قرارداد نمیبندد. این در حالی است که امضای قرارداد تاکنون بر عهده کمیته بوده است.
- تصمیم بر این شد که تا زمان ثابت شدن نرخ ارز با مربیان خارجی قرارداد نبندیم. ما مبلغی را به فدراسیون میدهیم تا از آن محل حقوق مربیان پرداخت شود. به عنوان مثال بودجه سال 91 فدراسیون والیبال یک میلیارد و 200 میلیون تومان بوده که از این محل 85 درصد را دریافت کردند. سعی داریم تا پایان سال هم مابقی آن را بپردازیم. داورزنی اخیرا اعلام کرده که با ولاسکو قرارداد بستهاند. مبلغ قراردادش تا خرداد ماه را پس از پایان خرداد به او میدهیم. کمیته دیگر ارز 1226 تومانی نمی گیرد. با توجه به نرخ ارز و تورم موجود ما مبلغ معادل حقوق مربیان را به فدراسیونها میدهیم تا خودشان دستمزد مربیانشان را بدهند. تا زمانی هم که موانع برداشته نشود، وضع بر همین منوال است.
* شما بارها اعلام کردید که بالا رفتن نرخ ارز باعث قطع همکاری با مربیان خارجی شده و باید از این پس به دنبال جذب مربیان با کیفیت و سطح بالا باشیم. گویا اخیرا تصمیم گرفتید برای تیم ملی سپک تاکرا ، مربی تایلندی بیاورید. آیا بهتر نبود برای رشتههای مهمتر و تاثیرگذارتر مربی خارجی میآوردید؟
- حقوق این مربی توسط کمیته پرداخت نمیشود، ما از محل مابقی بودجه این فدراسیون مبلغ مورد نیاز را میپردازیم. در غیر این صورت همه هزینهها با فدراسیون است. ما بودجه ای برای فدراسیون انجمنهای ورزشی در نظر میگیریم، آنها باید خودشان این مبلغ را تقسیم کنند. وزارت ورزش و جوانان نیز به آنها بودجه میدهد تا صرف امور خود کنند.