به گزارش مشرق، حسین شیخالاسلام مشاورریئس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل در گفتوگو با ایسنا، بابیان اینکه گفته های برخی رسانه های خارجی در مورد انجام مذاکره با آمریکا در خصوص افغانستان صحت ندارد، عنوان کرد: در کنفرانس مشترکی که سه ماه پیش بین مرکز مطالعات استراتژیک راهبردی کابل و گروه سیاسی دهلی برگزار شد به عنوان سخنران دعوت شده بودم و هم در داخل کنفرانس و هم در مصاحبه ای که بعد از آن انجام شد این موضوع را مطرح کردم که اگر آمریکاییها قصد دارند به صورت کامل از افغانستان خارج شوند ایران این آمادگی را دارد تا همانطور که در عراق با آنها و در حضور خود عراقی ها نشستی انجام داد این بار در افغانستان هم همین روند را دنبال کند.
وی افزود: آمریکاییها نگران بودند با خروجشان از عراق ایران جایشان را بگیرد ولی ما به آنها اطمینان دادیم که نه تنها چنین کاری را انجام نخواهیم داد حالا نیزحاضرهستیم در افغانستان هم با حضور خود افغان ها با آمریکایی ها فقط در مورد مسال افغانستان صحبت کرده و به آنها اطمینان دهیم که ما قصد نداریم جای آنها را در این کشور بگیریم و یا از غیاب آنها سوء استفاده کنیم.
شیخ الاسلام با بیان اینکه درگیریهای ما و آمریکا نباید بر سر ملت افغانستان یا عراق خراب شود، گفت: ما معتقد هستیم که مسائل بین ما و آمریکا نباید به دیگر ملتها لطمه بزند و در کنفرانسی که بین مرکز مطالعات استراتژیک راهبردی کابل و گروه سیاسی دهلی برگزار شد هم از این گفتهها استقبال شد.
وی با تاکید براینکه مذاکرهای بین ایران و آمریکا درخصوص افغانستان صورت نگرفته است، عنوان کرد: البته از سرکنسولی آمریکا در این کنفرانس حضور داشتند ولی بین من و آنها گفتوگویی انجام نشد .
این کارشناس مسائل منطقه ادامه داد: البته گفته شده آمریکاییها در حال بررسی هستند که بعد از 2014 دیگر در افغانستان سربازی نداشته باشند و در هر صورت بودن آمریکاییها در افغانستان و این امر که پس از 2014 هم میخواهند پایگاههایشان در این کشور را همچنان حفظ کنند نوعی تهدید برای ما محسوب میشود.
وی با بیان اینکه ادامه حضور آمریکاییها در افغانستان بهانهای در دست گروههای مخالف دولت این کشور است گفت: طالبان و نیروهای مخالف دولت افغانستان وجود پایگاههای خارجی را بهانهای برای ادامه حرکتها و عضوگیری در بین جوانان افغان قرار داده و به عنوان مقابله با حضور خارجیها به تنشهای جامعه دامن بزنند.
شیخالاسلام خاطرنشان کرد: ضرر بروز هرگونه تشنج در افغانستان پس از مردم این کشور متوجه ایران و سایر همسایگان میشود بنابراین نیروهای آمریکایی باید درک درستی از وضعیت منطقه داشته و متوجه باشند حضورشان در افغانستان چه تنشهایی را به همراه خواهد داشت.
نماینده سابق مردم تهران اضافه کرد: درکنفرانس دیگری که اخیراً در دهلی، با موضوع افغانستان برگزار شد سردبیر روزنامه زنان ترکیه با اصرار بر اینکه نیروهای ناتو که ترکیه نیز جزء آن است به دعوت دولت افغانستان که کشوری مستقل است، آنجا هستند. نسبت به صحبت هایم در این کنفرانس مبنی بر اینکه حضور نیروهای خارجی و پایگاه های آمریکا تهدیدی برای ملت و همسایگان افغانستان است، اعتزاض کرد. اینجانب توضیح دادم هنگامی که پهپاد وارد ایران شد درواقع از پایگاههای آمریکا در افغانستان بلند شده بود که اقدامی جدی علیه امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران بود، اعتراض داشتند اما وقتی در عالی ترین سطح مقامات افغنستان هم اعتراض می کنیم که چرا از طریق پایگاههای مستقردر کشورشما علیه امنیت ما اقدام می شود، آنها می گویند که ما قدرتی نداشته ونداریم و آمریکایی ها هر تصمیمی بگیرند آن را عملی خواهند کرد در هر صورت این قبیل اقدامات می تواند برای ما مشکلاتی را ایجاد کند.
وی در بخش دیگری از این گفتوگو با تاکید بر اینکه ماباید همان روندی که در عراق طی کرده و اطمینانی که به آمریکا دادیم را در افغانستان هم عملی کنیم، اظهار کرد: این اقدام ما در گذشته باعث شد کل آمریکاییها از عراق خارج شوند ولی یکی از مهمترین مسائل در این مورد این است که نیروهای آمریکایی در هیچ جا نمیمانند مگر اینکه حق کاپیتولاسیون برای خود بگیرند چرا که خودشان هم میدانند نیروهایشان برخورد مناسبی نداشته و از همه مهمتر اینکه آنها به قوانین سایر کشورها احترام نمیگذارند.
شیخالاسلام گفت: در افغانستان هم شاهد بودیم که سربازان آمریکایی نه به جنازه افغانها احترام گذاشتند و نه به مقدسات مسلمانان که این قبیل برخوردهای آنها در مواقعی است که برخوردهای قانونی و محاکمه افراد خاطی را به دنبال داشته باشد. درچنین شرایطی این دولت آمریکا است که محاکمه میشود نه سربازان خاطی. بنابراین دولت آمریکا تلاش می کند برای نیروهای خود حق کاپیتولاسیون گرفته که در واقع این حق ویژه کنسولی است و نباید فراموش کرد که در ایران تصویب این قانون یک انقلاب را به راه انداخت و مسلما ادامه این روند در افغانستان هم به ضررشان خواهد بود.
مشاور رییس مجلس در امور بین الملل در پایان عنوان کرد: ملت عراق با پشتیبانی مرجعیت و درایت آقای مالکی به خوبی با آمریکایی ها مذاکره کردند تا قرارداد راهبردی ماندن آمریکاییها در عراق را به قرارداد خروج آمریکاییها، تبدیل کنند که همین امر هم منجربه خروج آنها از عراق شد البته ما هم در این زمینه کمک کردیم همچنین امروز هم حاضریم تا همین کمکها را در افغانستان انجام دهیم ولی رسیدن به این هدف مستلزم آن است که هم دولت و هم مراجع دینی افغانستان در این راستا حرکت کنند و به عقیده من این امر قابل دسیابی است. اگرچه آمریکاییها برای باقی ماندن در افغانستان به هر بهانه و دسیسهای متوسل میشوند.