توجه به معماري ايراني و اسلامي نکته‌اي است که به رغم تاکيد مسئولان ارشد نظام در سالهاي اخير در قم مورد بي‌توجهي قرار گرفته به نحوي که اينک حرم حضرت معصومه در پشت ساختمانهاي نوساز پنهان شده است و تدبير در اين خصوص عزم مسئولان را مي‌طلبد.

به گزارش خبرنگار ديپلماسي عومي مشرق به نقل از مهر ، مقام معظم رهبري در سفر اخير خود به قم به نکته‌اي اشاره کردند که درد جانکاه بسياري از دلسوزان شهر قم است. معظم‌له فرمودند: "آنچه را که من تأکيد مي‌کنم معماري و شهرسازي قم است. امروز کارهاي بزرگي در قم دارد انجام مي‌گيرد، ساخت و سازهايي انجام مي‌گيرد، حتما در اين معماري‌ها بايد ملاحظه کنيد که معماري اسلامي باشد، نمادهاي انقلاب در اين شهر در معماري مشاهده شود، چون اينجا شهر اسلام و شهر انقلاب است."

سه دهه از انقلاب گذشته است، مديران زيادي آمده‌اند و رفته‌اند، برخي حرف‌هاي قشنگ هم زده‌اند ولي جز برخي شعارها در کوچه پس‌کوچه‌هاي تنگ قديمي قم و بر در و ديواري که دست عوامل شهرداري از آنها کوتاه است، چه نمادي از انقلاب در اين شهر مي‌توان يافت؟

اگر برخي اسامي که در سال‌هاي اول انقلاب بر روي خيابان‌ها و ميادين اين شهر گذاشته شده، نبود، معلوم نبود مسئولان چه اقدامي را مي‌توانستند بعنوان نماد انقلاب در اين شهر نام ببرند!

از سوي ديگر قم عش آل محمد(ص) و ام‌القراي جهان تشيع است. سيماي معماري شهر قم، خيابان‌کشي‌ها و مبلمان شهري چه تناسبي با اين جايگاه دارد؟ اگر حرم مطهر حضرت معصومه(س) را لحاظ نکنيم،‏ يک فرد تازه‌وارد از چه مناظري مي‌تواند پي ببرد که به ام‌القراي جهان تشيع وارد شده است.

حرم مطهر حضرت معصومه(س) نيز اين روزها به سرنوشت ميدان نقش جهان اصفهان گرفتار مي‌شود و در چمبره ساختمان‌هاي باشکوه سر به فلک کشيده و معماري‌هاي کپي‌برداري شده در درون شهر قم، گم مي‌شود.

در زماني نه‌چندان دور اجازه نمي‌دادند کسي ساختماني با بيش از سه طبقه در قم بسازد، تا از همه بام‌هاي شهر، گنبد و بارگاه حضرت معصومه(س) هويدا باشد. امروز عده‌اي با يک طرح وارداتي، عزم را جزم کرده‌اند که منظره گنبد و بارگاه حضرت معصومه(س) را از تنها خياباني که هويدا بود کور کنند.

از سوي ديگر شهرداري براي کسب درآمد بيشتر و باز کردن راه براي انبوه‌سازان جهت ساخت و سازهايي با معماري‌هاي وارداتي، امروز کالبد شهري بخش‌هاي زيادي از قم را رها کرده‌است، تا هرکسي هرگونه که خواسته آن را بسازد.

آيا امروز آنچه که در منطقه پرديسان و به‌ويژه آنچه که در ساخت و سازهاي مسکن مهر مي‌گذرد بويي از معماري اسلامي برده است. يک شهر پرديسان با يک مسجد کنار شهر، دورافتاده کنار يک فضاي سبز بيرون از کالبد جمعيتي، چه سنخيتي با معماري اسلامي دارد؟

آيا مسئولان امر متوجه هستند که امروز چه فاجعه‌اي از لحاظ ساختار شهري در منطقه کوي انسجام در حال وقوع است؟ بگذريم از اينکه در بافت مرکز شهر چه نمادهايي بوده است و امروز آثاري از آن برجا نيست!

امروز مسئولان تصميم گرفته‌اند که بافت فرسوده شهر را احيا کنند. اين احيا به چه قيمتي است؟ آيا مي‌خواهند بگذارند بلايي که بر سرکوچه‌ها و محلات قديمي تهران آمد در قم هم پياده شود؟ البته براي شهرداري بد نيست، ولي چه نفرين‌ها و چه حسرت‌هايي بدرقه مسئولان مي‌شود که در وظيفه خود در گسترش و احياي يک شهر با معماري اسلامي و انقلابي کوتاهي کرده يا مي‌کنند و يا خواهند کرد!
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس