سرویس ورزش مشرق - چند روز پیش بود که چند تن از نمایندگان مجلس با قاطعیت اعلام کردند که براساس توافق با دولت قرار است سیدحمید سجادی برکنار و وزیر جدید معرفی شود و از سوی دیگر نیز روابط عمومی وزارت ورزش و جوانان و معاون پارلمانی رییس جمهور با تکذیب این موضوع اعلام داشت که قرار نیست جابجایی در این وزارتخانه صورت پذیرد. اما با انتشار چند خبر غیر رسمی از نامه استعفای سجادی به رئیس جمهور و تایید تلویحی خود سجادی در رابطه با تشدید بیماری اش، شائبه کنار رفتن قهرمان سابق دوومیدانی کشور از صندلی وزارت بیش از پیش به واقعیت نزدیک شده است.
صرفنظر از تبعات این فضای سست و بلاتکلیف در مدیریت ورزش کشور که همه امور را تحت الشعاع قرار داده و باعث از هم گسیختن شیرازه وزارت ورزش و جوانان و به تبع آن نابسامانی در امور فدراسیون های ورزشی و ادارات کل ورزش و جوانان استان ها شده است، وضعیت حضور کاروان های ورزشی ایران در بازی های آسیایی و پارآسیایی هانگژو که طی دو ماه آینده اتفاق خواهد افتاد نیز تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته و معلوم نیست با این اوضاع آشفته مدیریتی، چه سرنوشتی قرار است برای ورزشکاران ایران در این رویداد مهم قاره آسیا رقم بخورد.
در ادامه مروری بر عملکرد سجادی در دوران تصدی وی در وزارت ورزش داشته ایم:
بین وزرای دولت سیزدهم، سیدحمید سجادی آخرین کسی بود که در نهایت سکان هدایت وزارتخانه ورزش و جوانان را در شهریور ۱۴۰۰ با رای نه چندان مطمئن (با کسب ۱۶۵ رای موافق و ۱۰۸ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع) در دست گرفت اما ظاهراً اما و اگرها در رابطه با انتخاب شدن حمید سجادی و مشکلاتی که در این مدت در ادارۀ وزارتخانه تحت امرش داشته همچنان پابرجاست.
دریافت ۳ کارت زرد طی ۱۹ ماه!
حمید سجادی در تاریخ سوم شهریور ماه ۱۴۰۰ پس از دریافت ۱۶۵ رای موافق همراه با ۱۰۸ رای مخالف و ۱۳ رای ممتنع به عنوان وزیر ورزش معرفی شد. اما همین وزیر در فاصله کمتر از یک سال به مجلس فراخوانده شد تا اولین کارت زردش را در تاریخ یازدهم مرداد ماه ۱۴۰۱ از نمایندگان مردم دریافت کند. او در ادامه و در تاریخ سیزدهم دی ماه سال ۱۴۰۱ نیز بار دیگر از سوی نماینده اهواز(مجتبی یوسفی) مورد سوال قرار گرفت و باز هم نتوانست نمایندگان را قانع کند و دومین کارت زردش را هم دریافت کرد.
سجادی که در این حد فاصل با چالشهای متفاوتی دست به گریبان بود بار دیگر در تاریخ بیست و نهم خرداد ماه سال جاری از سوی مجلس کارت زرد سوم را هم دریافت کرد!
این بار روح الله نجابت پیرامون علت بیعدالتی در توضیح زیرساختها و امکانات ورزشی در کشور و کوتاهی در اجرای مصوبات سفرهای استانی رئیس جمهور، سوالاتی را مطرح کرد که در نهایت وزیر نتوانست نمایندگان را با پاسخهایش قانع کند تا سومین کارت زرد را هم بگیرد. سه کارت طی ۱۹ ماه!
مشکلات جانبی به ویژه استقلال و پرسپولیس
اما در این مدت مسائل مختلفی هم گریبان وزیر ورزش را گرفته بود. یکی از موضوعات مهم و پر بحث(که به واسطه فوتبالی بودنش بیشتر دیده شد) موضوع مالکیت سرخابیها بود. بحث صدور مجوز حرفهای AFC و خروج ۲ باشگاه از نظارت مستقیم یک ارگان دولتی. ورود سازمان خصوصی سازی و صحبت از حضور وزارت اقتصاد و دارایی به عنوان مالک جدید باشگاه استقلال، تنشهای زیادی را در این ارتباط برای ۲ باشگاه قرمز و آبی پایتخت ایجاد کرد.
*تغییرات مدیران سرخابی!
تغییرات پرحرف و حدیث پیاپی مدیران، به ویژه در باشگاه استقلال از جمله مواردی بود که در چند نوبت صدای نمایندگان مجلس را هم درآورد.
*سرپرستان معاونت های وزارتخانه!
یکی دیگر از معضلات این مدت در حوزه ورزش و جوانان معاونتهای وزارتخانه بود که تقریباً اغلب آنها با سرپرست اداره می شد و سجادی علاقه چندانی برای صدور حکم رسمی انتصاب برای کسی نداشت. افرادی که هنوز هم به همان شکل مشغولند!
*بلاتکلیفی مجامع انتخاباتی فدراسیون ها
مشکل خسته کننده دیگر نیز به تعویق افتادن انتخابات فدراسیونهای مختلف بود که البته شاهدیم در طول ماه های اخیر و روزهای گذشته مجامع انتخاباتی چند فدراسیون ظاهراً با عجله برگزار شده است. همه این موارد موجب شد تا در نهایت عملکرد کلی وزارت ورزش بیشتر زیر سوال برود.
نمرۀ پایین کارشناسان به قهرمان خوشنام
در آستانه ۲ ساله شدن حضور حمید سجادی و ریاستش بر وزارت ورزش و جوانان مروری بر اظهار نظرهای اغلب کارشناسان ورزشی مشخص میکند او گرچه جزو قهرمانان با اخلاق و خوشنام ورزش ایران در رشته دوومیدانی بوده اما به لحاظ کار عملی در حیطه وزارت ورزش و جوانان آنطور که باید و شاید نمره مطلوبی نمیگیرد.
استیضاحی که اعلام وصول هم شد اما...
پس از دریافت کارت زرد دوم حمید سجادی از مجلس شورای اسلامی، وزیر ورزش همچنان زیر ذرهبین نمایندگان مجلس بود تا آنجا که حول و حوش اواخر بهمن ماه سال ۱۴۰۱ موضوع استیضاح حمید سجادی نیز مطرح و در نهایت خبر اعلام وصولش هم منتشر شد. اما در روزهای ابتدایی اسفند و در شرایطی که نمایندگان مجلس خود را آماده استیضاح وزیر ورزش می کردند در یک حادثه دلخراش هلیکوپتر حامل وزیر ورزش (که به منظور افتتاح چندین پروژه ورزشی در سیرجان از نقطهای به نقطه دیگر میرفت) بر اثر نقص فنی دچار حادثه شده و سقوط کرد. عدم هوشیاری، خونریزی مغزی و جراحات سنگین سجادی باعث شد تا بحث استیضاحش نیز کم کم به دست فراموشی سپرده شود. او که چند روز اول بعد از سقوط شرایط نگران کننده ای را سپری می کرد سرانجام در تاریخ بیست و دوم اسفند ماه توانست در محل کارش حاضر شده و بار دیگر در آستانه فرا رسیدن سال ۱۴۰۲ زمام امور در وزارتخانه اش را در دست بگیرد.
اولین گمانهزنیهای استعفا
در همان برهه (شب عید) خیلیها گمانه زنی کردند که شاید حمید سجادی به خاطر همین سقوط و شرایط بد جسمانیاش از سمت خود استعفا کند اما هرگز چنین حرفی از سوی حمید سجادی مطرح نشد. این در حالی بود که با توجه به کارتهای زرد قبلی که او از مجلس گرفت و بحث مالکیت سرخابیها، همزمان با حذف استقلال از آسیا این موضوع بیشتر رنگ حقیقت به خود گرفت اما در نهایت آقای وزیر از سمت خود کنار نرفت. ادامه حضور سجادی همراه با انتقادهای شدید موجود هواداران باشگاه استقلال و از سوی دیگر تنشهای بین سازمان خصوصیسازی، وزارت اقتصاد و دارایی و مسائل مختلف دیگر در بحث کلان ورزش بود تا آنجا که بار دیگر در تاریخ بیست و نهم خرداد ۱۴۰۲ سال جاری وقتی به مجلس رفت تا بار دیگر سوال نجابت نماینده شیراز را پاسخ بدهد نتوانست نمایندهها را راضی کند و در نهایت با ۱۴۶ رای مخالف و تنها ۶۳ رای موافق همراه با ۶ رای ممتنع سومین کارت زرد خود را هم از مجلس دریافت کرد تا موضوع عدم توان اداره وزارت ورزش از سوی منتقدان به عملکرد حمید سجادی جدیتر از قبل پیگیری شود.
کارت چهارم به شایعۀ استعفا انجامید
در هفته های ابتدایی تیر ماه بار دیگر اسم سجادی برای کاندیدا شدن جهت دریافت کارت زرد چهارم مطرح بود. مرور اخبار رسانههای سیاسی و ورزشی حاکی از آن است که در تاریخ هفدهم تیرماه برای اولین بار شایعۀ استعفای حمید سجادی در رسانهها منتشر شد. این شایعه بلافاصله از سوی روابط عمومی وزارت ورزش تکذیب شد اما درست ۹ روز بعد در تاریخ بیست و ششم تیر ماه بار دیگر خبر استعفای سجادی از تصدی گری وزارت ورزش توسط خبرنگاران و رسانههای مختلف منتشر شد که این بار نیز رسانه رسمی وزارتخانه بلافاصله اقدام به تکذیب آن کرد. تکذیبی همراه با تهدید به شکایت!
سجادی: وضعیت جسمیام را به رییسی گفتم
اما روز دوم مرداد ماه جاری خبرگزاری وابسته به دولت (ایرنا) در خبری اعلام کرد حمید سجادی تاکنون دو بار استعفای خود را تقدیم به رئیس جمهور کرده تا از سمت خود کنارهگیری کند اما باز هم این موضوع از سوی روابط عمومی وزارتخانه تایید نشد تا اینکه سرانجام حمید سجادی روز سوم مرداد در گفتگو با خبرنگاران موضوع استعفایش را تلویحاً تایید کرد و گفت: «در سه چهار روز گذشته حالم بد بود و عمل جراحی انجام دادم. شرایطم را در گزارشی خدمت رئیس جمهور توضیح دادم و اعلام کردم نیاز به درمان دارم. تصمیم گیری با رئیس جمهور است. فعلا انجام وظیفه میکنم و منتظر تصمیم رئیس جمهور هستم».
جهرمی: سجادی به استراحت نیاز دارد
امروز(چهارشنبه ۴ مرداد) نیز پس از خروج اعضای هیئت دولت بهادری جهرمی در گفتگو با رسانهها عنوان کرد: «پس از سقوط بالگرد وزیر ورزش، ایشان به دلیل نیاز به استراحت و افزایش طول دوره درمان استعفای خود را تقدیم رئیس محترم جمهور کرده اما هنوز رئیس جمهور تصمیمی در این مورد اتخاذ نکرده است».
هشدار! شروع بازیهای آسیایی نزدیک است
به گزارش مشرق، نکته حائز اهمیت در این بین بحث فاصله کم باقیمانده تا آغاز بازیهای آسیایی ۲۰۲۳ هانگژو است. بازیهایی که قرار است از تاریخ اول مهر ماه در کشور چین با حضور کاروان بزرگ ورزشی کشورمان، اعزامی به آن رقابتها استارت بخورد. با احتساب روزهای باقیمانده تا افتتاحیه (از حالا حدوداً ۲ ماه) تا آن زمان فرصت باقیست اما عجیب اینکه دولت هیچ تصمیمی برای معرفی جایگزین حمید سجادی نگرفته است!
بازیهای آسیایی؛ شمشیر دودَم!
قطعا رییس جمهور و همراهانش در دولت می دانند نتایج مثبت یا منفی کاروان ورزش ایران در بازیهای آسیایی چه تأثیر مهمی در کارنامه دولتشان خواهد داشت. بازیهایی که نتایج خوب و بدش ممکن است همچون شمشیر دودَم یا بدنۀ دولت را زخمی کند یا منتقدان دولت رییسی را از سر راه بردارد! اما باعث تعجب است که به نظر می رسد کمترین دغدغه ای از سوی دولت برای به حرکت درآوردن چرخ ورزش وجود ندارد و حالا در بهبوهه انتقادها به عملکرد وزارت ورزش و جوانان موضوع واردات خودروهای کارکرده در دستور جلسه هیأت دولت قرار می گیرد ولی کسی توجهی به مهمترین رویداد ورزشی آسیا آن هم پس از دوران کرونا ندارد.
گزینههای جانشینی قوی نیستند
یادآور میشود؛ در این بین رسانههای دور و نزدیک به دولت از چندین فرد سیاسی به عنوان گزینه های جانشینی حمید سجادی نام میبرند که البته با مرور تجربیات ورزشی و سوابق اجرایی شان در امر ورزش، مشخص می کند در صورت واقعیت، شاید اگر حمید سجادی در این سمت باقی بماند قطعاً عملکردی به مراتب بهتر از گزینههای جایگزین مطرح شده برای خودش داشه باشد!