به گزارش مشرق، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران صبح امروز (پنجشنبه) ۲۴ فروردین ماه و در حاشیه چهارمین نشست کشورهای همسایه افغانستان در دومین نشست چهارجانبه جمهوری اسلامی ایران، چین، روسیه و پاکستان شرکت و دیدگاه جمهوری اسلامی ایران در خصوص همکاریهای منطقهای درباره افغانستان را تشریح کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی الگوی همکاریهای مشترک منطقهای بین چهار کشور را مهم خواند و همسایگان افغانستان را بیش از هر کنشگر و بازیگر دیگری نگران آینده افغانستان دانست.
امیرعبداللهیان نگرانی جمهوری اسلامی ایران از تروریسم و افراط گرایی و سیاستهای نادرست آمریکا در تداوم توسعه تروریسم و ناامنی در افغانستان را مورد اشاره قرار داد و گفت: افغانستان بیش از اینکه امروز نیازمند مداخله غرب، آمریکا و کنشگرانی که بیش از دو دهه این کشور مهم منطقه را به فقر و بی ثباتی کشاندهاند باشد، نیازمند همکاریها و راهحلهای منطقهای است.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: آمریکا و متحدان آن مسؤولیت دارند هم به عنوان اشغالگر در عملکرد دو دهه گذشته خود در افغانستان و هم به عنوان یک عضو سازمان ملل متحد پاسخگوی شرایط به وجود آمده در افغانستان باشند.
امیرعبداللهیان همچنین بر ضرورت مدیریت وضعیت اقتصادی در افغانستان تأکید کرد و فشارهای اقتصادی در افغانستان را یکی از آثار افزایش پدیده مهاجرت آوارگان و در دل این آوارگان، برخی ناامنیها به سوی کشورهای همسایه خواند و در این خصوص همکاری منطقهای، توجه بینالمللی و همچنین تمرکز بیشتر هیأت حاکمه موقت افغانستان بر مسؤولیتهای خود در این موضوع را مورد تاکید قرار داد.
وزیر امور خارجه با تأکید بر اینکه مسئله مواد مخدر در ٢٠ سال اشغال آمریکا نه تنها حل نشد بلکه کشت و قاچاق مواد مخدر در افغانستان چندین برابر شد، وجود شبکه مافیایی کشورهای غربی در گسترش این تجارت سیاه را کاملا آشکار و روشن دانست.
امیرعبداللهیان با تأکید بر اینکه مسئله محرومیت تحصیلی زنان و دختران و سلب فرصت حضور اجتماعی زنان و دختران در افغانستان برای ما نگران کننده است، افزود: ایران آماده کمک بیشتر به امر آموزش دختران و زنان افغانستان به کمک سازمان ملل متحد و تشویق هیأت حاکمه موقت به این امر مهم است.
وزیر امور خارجه ادامه داد: توصیه اکید ما به هیأت حاکمه افغانستان عمل به وعده خود مبنی بر تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه اقوام افغانستان است.
امیرعبداللهیان همچنین در پایان ضرورت پایان بخشیدن به برخی تنش آفرینیها در مرزهای مشترک با همسایگان افغانستان را مورد تاکید قرار داد.