موشک پاوه

موشک کروز جدید ایران با نام پاوه در حالی توسط سردار حاجی زاده معرفی شد که بررسی‌ها نشان می‌دهد از زمان رونمایی موشک کروز یاعلی با برد ۷۰۰ کیلومتر، این محصول مهم دفاعی با پیشرفت چشمگیری همراه بوده است.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، سردار امیرعلی حاجی‌زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که روز جمعه ۵ اسفندماه در برنامه صف اول شبکه خبر سیما حاضر شده بود، با معرفی بخشی از جدیدترین دستاوردهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران، از عملیاتی شدن جدیدترین موشک کروز ایرانی با نام "پاوه" خبر داد و گفت: جدیدترین موشک کروز ایرانی، با برد یک هزار و ۶۵۰ کیلومتر وارد سبد موشکی سپاه شده است.

وی با اعلام اینکه "دیگر هیچ موشک غیرنقطه‌زنی نمی‌سازیم"، ادامه داد: "با کروزها و پهپادها، تهدید برای دشمن را ۳۶۰ درجه کرده ایم و از هر طرفی قابلیت زدن آن را داریم. " همزمان با سخنان سردار حاجی زاده در برنامه صف اول، با پخش تصاویری از موشک کروز «پاوه» با برد ۱۶۵۰ کیلومتر، رسما از این محصول مهم دفاعی کشورمان رونمایی شد.

اولین تصاویر رسمی از شلیک موشک کروز پاوه
راز توجه کشورهای مدرن جهان به موشک کروز چیست؟
موشک های کروز حمله به اهداف زمینی، به سرعت در حال تبدیل شدن به یکی از تسلیحات راهبردی برای کشورهای صاحب فناوری و البته کشورهای دارای دسترسی به بازار تسلیحات پیشرفته هستند و اگر آمریکا با موشک های کروز تاماهاوک در طول عملیات طوفان صحرا در سال ۱۹۹۱ این سلاح را معرفی کرد و این موشک در چندین نبرد نظامی بعدی این کشور نیز در مقیاس گسترده استفاده شد، اما حالا علاوه بر آمریکایی ها، کشورهای مهم دیگری از جمله ایران در سالهای بعد طیف گسترده ای از موشک های کروز حمله به اهداف زمینی را توسعه داده و در نیروهای مسلح خود استفاده کرده و برخی نیز با فروش در بازارهای جهانی، سود خوبی را به جیب زده اند.

زمانی نه چندان دور این فناوری به طور خاص در اختیار کشورهای بسیار محدودی در جهان بود ولی به نظر می رسد امروزه با طیف جدیدی از این سلاح ها رو به رو هستیم که روسیه، چین، سوئد، آلمان، فرانسه، نروژ، ترکیه، هند، پاکستان و جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهای دارای فناوری طراحی و ساخت موشک های کروز حمله به اهداف زمینی هستند.

رکوردشکنی «پاوه» با امکان حمله فوجی و ۳۶۰ درجه به اهداف/ تحول چشمگیر موشک‌های کروز زمینی ایران فقط طی ۸ سال +عکس

یاخونت روسی و موشک های هندی و چینی توسعه یافته از روی آن

موشک های کروز حمله به اهداف زمینی با قابلیت پرواز در نزدیکی سطح زمین و حرکت درون شیارها و پست و بلندی ها چالش بسیار بزرگی را برای سیستم های پدافندی ایجاد می کنند. موشک کروز معمولا به سرعت موشک های بالستیک نیستند ولی در اکثر اوقات از اصل پنهانکاری و غافلگیری برای ضربه زدن به دشمن بهره می برند. موشک های کروز معمولا سر جنگی خیلی سنگین ندارند و به دلیل دقت بالا، صرفا یک نقطه خاص و مشخص را نابود می کنند. موشک های کروز در مقایسه با موشک های بالستیک معمولا سبک تر و کوچک تر بوده و می توان آنها را از روی پلتفرم های مختلفی در روی زمین، هوا، دریا و زیر دریا نیز حمله و شلیک کرد.

اما رسیدن به دقت بالا در هدف قرار دادن یک نقطه خاص و البته از آن مهم تر نحوه مسیریابی و حرکت در فضای پر از پستی و بلندی زمین چالش بزرگ و اصلی است که موشک های کروز حمله به اهداف زمینی را تبدیل به یک چالش بزرگ برای بسیاری از کشورهای جهان کرده و در مقایسه با مدل های ضد کشتی کشورهای کمتری دارای فناوری های مربوط به آن هستند.

چرا صنایع دفاعی ایران به سراغ موشکهای کروز رفت؟
سرمایه گذاری سالهای اخیر روی موشک های کروز حمله به اهداف زمینی در ایران نشان دهنده یک برنامه گسترده و وسیع است که در عین اهمیت بالا، در سایه برنامه موشک های بالستیک به طور نسبی در سکوت و با چراغ خاموش خبری پیش رفته است. شاید بتوان دلایل رفتن جمهوری اسلامی ایران به سمت این سیستم را این طور برشمرد که منطقه غرب آسیا و مناطق هدف در هرگونه درگیری فرضی بیش از پیش در حال انباشته شدن با سامانه های ضد موشک بالستیک است و البته همانطور که بالاتر نیز به آن اشاره شد این سیستم ها مشخصا درباره موشک های کروز کارایی ندارند. این مسئله خود می تواند یک دلیل مهم برای ترغیب ایران به منظور رفتن به سمت موشک های کروز حمله به اهداف زمینی باشد.

رکوردشکنی «پاوه» با امکان حمله فوجی و ۳۶۰ درجه به اهداف/ تحول چشمگیر موشک‌های کروز زمینی ایران فقط طی ۸ سال +عکس

موشک کروز ضد کشتی کوثر از جمله اولین نمونه های تولید شده در کشور

مسئله بعدی مربوط به دستور فرماندهی کل قوا در خصوص افزایش دقت موشک های ایرانی مربوط می شود. موشک های کروز اصولا تسلیحاتی به شمار می آیند که به عنوان تسلیحات هوشمند و دقیق شناخته می شوند لذا گزینه ای مطلوب برای کشوری هستند که به دنبال افزایش دقت است. در عین حال این دقت می تواند باعث شود که به سر جنگی کم وزن تری نیز برای موشک نیاز باشد که به این وسیله می توان از خسارت های جانبی در محل مورد نظر دوری کرد. تجربه درگیری های اخیر در منطقه نشان داده که از گروه های تروریستی تا ارتش های اشغالگر حاضر در منطقه، علاقه خاصی به پنهان شدن در کنار مناطق پر جمعیت غیر نظامی دارند و این کار را برای نیروهای خودی بسیار سخت و شاید در مواردی غیر ممکن کند.

رفتن به سمت این دقت بیشتر و البته سر جنگی سبک تر توان درگیری در این شرایط را به نیروهای خودی اعطا خواهد کرد و در عین حال، در مناطقی که پایگاههای نیروهای فرامنطقه ای در کنار شهر یا منطقه غیر از هدف باشد، دقت اصابت و خلاص شدن از تحرکات این مراکز را راحت تر خواهد کرد. مسئله بعدی امکان افزایش قابل توجه توان تحرک قوای موشکی و البته استفاده از این موشک در پلتفرم های مختلف است. ایرانی سرزمینی گسترده است که در سالهای اخیر فضای خوبی را در اختیار قوای موشکی کشور ما داده و حالا موشک های کروز با اندازه کوچک تر و وزن کم تر می توانند در جغرافیایی وسیع و گوناگون ایران پخش شده و برای زمان مورد نیاز آماده باشند. با این اوصاف، ترکیب این سیستم با موشکهای بالستیک، می تواند در آینده ای نزدیک کشور ما را به یک ترکیب تسلیحاتی بسیار نیرومند بدل کرده و نقش مهمی در افزایش توان بازدارندگی کشور داشته باشد.

کدام موشکهای کروز در ایران تولید شده اند؟

برنامه موشک های کروز در کشور ما عمدتا در اطراف بحث گونه های ضد کشتی بوده و حداقل آنچه به صورت رسانه ای شده در عمده سالها از آن مطلع بودیم، توسعه توان کروز بومی با ماموریت اصلی ضد شناورهای سطحی بود. اما از چند سال پیش مشخص شد که بخش موشک های کروز حمله به اهداف زمینی نیز جزو برنامه های مهم در کشور ما بوده و البته بیشتر به صورت چراغ خاموش توسعه پیدا کرده است. در کشور ما تاکنون موشک های کروز حمله به اهداف زمینی همچون یا علی، هویزه و سومار رونمایی شده بودند که بردهای آن بین ۷۰۰ تا ۱۳۵۰ کلیلومتر اعلام شده هرچند که رسانه ها و کارشناسان خارجی با بررسی ویژگی های فنی آن، معتقدند برد آنها در حد موشک های بالستیک ایرانی است.

موشک «یاعلی» اولین «کروز زمینی» ایران

موشک یاعلی

موشک کروز «یا علی» که در سال ۱۳۹۳ در جریان بازدید فرمانده معظم کل قوا از نمایشگاه دستاوردهای این نیرو به نمایش درآمد و به گفته سردار حاجی زاده، موشک کروز یا علی(ع)، دارای برد ۷۰۰ کیلومتر است و علاوه بر اینکه از روی سکوهای زمینی شلیک می‌شود، قابلیت پرتاب از روی هواپیما را هم خواهد داشت.

چند ماه پس از آن بود که رونمایی از موشک کروز حمله به اهداف زمینی "سومار" در اسفندماه سال ۱۳۹۳ برگزار و به نیروی هوافضای سپاه پاسداران تحویل داده شد تا جمهوری اسلامی ایران را به جمع بسیار محدودی از کشورهای دارنده این فناوری وارد کند. در همان زمان رونمایی، سردار دهقان وزیر دفاع وقت کشورمان اعلام کرد که" در سال های آینده، سطوح بالاتری از این موشک‌ها با برد و دقت بالا، قدرت تخریب کنندگی و تاکتیکی را تحویل خواهیم داد و این امر دائم، مستمر و پایدار است. "

رکوردشکنی «پاوه» با امکان حمله فوجی و ۳۶۰ درجه به اهداف/ تحول چشمگیر موشک‌های کروز زمینی ایران فقط طی ۸ سال +عکس

دومین کروز ایرانی به نام سومار

سال ۱۳۹۷ نیز امیر حاتمی وزیر دفاع وقت کشورمان، با رونمایی از موشک «هویزه» که توسط متخصصان سازمان صنایع هوا فضای وزارت دفاع طراحی و ساخته شده بود، گفت: «موشک هویزه» دارای برد پروازی بیش از ۱۳۵۰ کیلومتر است که علیه اهداف زمینی ثابت استفاده می‌شود. حاتمی، آماده سازی و واکنش سریع، ارتفاع پروازی پایین، دقت بالای ناوبری و اصابت به هدف و قدرت تخریب زیاد را از ویژگی‌های برجسته موشک کروز «هویزه» برشمرد و گفت: آزمایش پروازی موشک کروز زمینی هویزه در برد پروازی ۱۲۰۰ کیلومتر انجام و موفق شد اهداف از پیش تعیین شده را با دقت مورد اصابت قرار دهد.

هویزه؛ موشک کروز جدید سپاه +عکس - مشرق نیوز

موشک کروز هویزه با بردی ۲ برابر موشک یاعلی

نکته بسیار مهم، پیچیده‌تر بودن سامانه‌های هدایت، کنترل و ناوبری در کروزهای ضد اهداف زمینی نسبت به کروزهای ضدکشتی است. برخلاف موشک‌های ضدکشتی که به یک ارتفاع سنج برای تنظیم ارتفاع از سطح آب و رادار برای کشف و ردگیری شناور دشمن در فاز نهایی پرواز و یک سامانه ناوبری اینرسی برای هدایت در میانه مسیر مجهز هستند، کروزهای زمینی به واسطه لزوم حرکت روی عوارض زمینی، علاوه بر سامانه‌های ناوبری اینرسی، نیازمند سامانه‌هایی برای تعیین بسیار دقیق مسیر حرکت تا نقطه هدف هستند. در کروزهای دریایی، رادار از مسافت چند ده کیلومتری به راحتی شناور دشمن را پیدا می‌کند اما کروزهای زمینی باید با دقت به هدفی در حد و اندازه یک ساختمان برخورد کنند.

رکوردشکنی «پاوه» با امکان حمله فوجی و ۳۶۰ درجه به اهداف/ تحول چشمگیر موشک‌های کروز زمینی ایران فقط طی ۸ سال +عکس

سه موشک کروز ضد اهداف زمینی ساخت ایران؛ هر سه موشک دارای بال های غیر مثلثی با دهانه بال قابل توجه هستند

پاوه و ادامه مسیر موفق صنعت دفاعی در توسعه موشکهای کروز

همانطور که در بالا نیز اشاره شد، براساس سخنان سردار حاجی زاده، موشک کروز پاوه ۱۶۵۰ کیلومتر برد داشته و ارتفاع پروازی آن نیز کمتر از ۵۰ متر است که همین موضوع، شناسایی و رهگیری آنرا توسط رادارها و سیستم های پدافندی به شدت سخت و مشکل خواهد کرد؛ در عین حال نشان دهنده دستیابی نیروی هوافضای سپاه به سامانه ها و زیرساخت های لازم برای هدایت موشک در برد بالای ۱۵۰۰ کیلومتر و در ارتفاع بسیار پایین است که از جمله آنها، می تواند دستیابی به سیستم های نقشه برداری جدید، دیجیتال و احتمالا ماهواره ای به روز باشد.

رکوردشکنی «پاوه» با امکان حمله فوجی و ۳۶۰ درجه به اهداف/ تحول چشمگیر موشک‌های کروز زمینی ایران فقط طی ۸ سال +عکس

لحظه شلیک موشک (بالا) و باز شدن بالهای موشک (پایین) - محل نصب موتور نیز مشخص است

تصاویر منتشره از این موشک نشان می داد، پاوه از بال‌های جمع‌ شونده روی بدنه خود استفاده می‌کند و موتور این موشک کروز نیز خارج از بدنه بوده و روی قسمت بالایی آن قرار دارد. به همین خاطر، حداقل از نظر ظاهری، پاوه به دو دلیل بالهای بازشونده از روی بدنه و موتور بالای بدنه، از سایر موشکهای کروز ضد اهداف زمینی رونمایی شده تا امروز، متفاوت است. ضمن آنکه در تصاویر منتشر شده، موشک از پرتابگری با یک کنیستر جعبه ای شلیک میشود که کوچک و سریع بوده و دارای پرتابگر یک فروندی است. با توجه به این تصاویر به مزیت دیگری از این موشک می رسیم، اندازه کوچک پرتابگر و تحرک بالای آن، این قابلیت را به این سامانه می دهد که بتواند در هر نقطه ای از کشور برای پرتاب آماده بشود. استفاده از این گونه پرتابگرها، بقاء پذیری این سامانه را شدیدا افزایش داده و این قابلیت را به آنها می دهد که بتوانند به سرعت به شلیک اقدام کرده و سپس با سرعت بالا از هر منطقه شلیک خارج شوند.

رکوردشکنی «پاوه» با امکان حمله فوجی و ۳۶۰ درجه به اهداف/ تحول چشمگیر موشک‌های کروز زمینی ایران فقط طی ۸ سال +عکس

دقت بالا در اصابت به هدف و پرتابگر کوچک و متحرک موشک کروز پاوه

همچنین به نظر می رسد نسبت به سومار و هویزه، محل نصب بالچه ها نیز با تغییراتی همراه شده که بیش از نمونه های قبلی، مشابه تسلیحات هوشمند هدایت ماهواره ای دورایستا است که از جنگنده ها پرتاب می شوند. وضعیت ظاهری این تصاویر و مقایسه آنها با موشکهای قبلی کروز زمینی رونمایی شده در کشورمان، حکایت از کاهش قطر موشک و در نتیجه کاهش بازتاب راداری نیز دارد. ضمن آنکه بنا بر گفته فرمانده نیروی هوافضای سپاه، چنین موشکهایی تبدیل به "تهدید ۳۶۰ درجه" برای دشمن شده اند که معنای آن، می تواند طی شدن مسیرهای متفاوت برای رسیدن به هدف توسط این موشک باشد یعنی پیش از رسیدن به هدف، به میزان مورد نیاز گردش کرده و از سمت دیگری به هدف حمله کند که طبق بررسی ها، نقاط ضعف داشته باشد و یا دارای زوایای کور راداری و پدافندی باشد. بالهای جمع شونده در موشک پاوه حداقل در امکان پرتاب از لانچرهای چند فروندی و حجم پرتاب بیشتر را نیز تسهیل خواهد کرد، همچنین تاثیرات مهمی روی مدل های هواپرتاب این محصول خواهد داشت.

با فرض رسیدن به عدد مشهور ۲ هزار کیلومتر (که تحقق آن با توجه برد پاوه، کاملا قابل دسترسی است)، ایران وارد جمع بسیار محدودی از کشورهای دارنده موشک کروز حمله به اهداف زمینی با برد بلند شده که پیش از این تنها به تعداد کمتر از انگشتان یک دست و کشورهای مشهوری چون آمریکا، روسیه و چین دارای موشک هایی با این برد بوده اند. ضمن آنکه یکی دیگر از قابلیت های موشک های کروز که احتمالا در "پاوه" نیز قابل استفاده است، توان این موشک ها در حمله دسته جمعی و ارتباط با یکدیگر در زمان حمله است. در این روش، یکی از موشک ها در نقش رهبر دسته موشک های مهاجم وارد عمل شده و سایر موشک ها را هدایت می کند. در صورت لزوم یک یا چند فروند از موشک های مورد نظر توسط رهبر دسته به جلو ارسال شده و در حقیقت طعمه قرار می گیرند تا راه برای اصابت دقیق سایر موشک ها باز شود.

بدین سان، سومار، هویزه و پاوه که در دوران دفاع مقدس نماد مظلومیت مردم کشورمان بودند و بارها مورد حمله ناجوانمردانه دشمن بعثی و حامیان غربی و شرقی اش قرار گرفتند، امروز تبدیل به نماد جدیدی از قدرت دفاعی و بازدارندگی ایران شده اند که بیش از همه، اشغالگران قدس را به هراس می اندازد. با توجه به اینکه پیش از این، نصب و تست موفق موشکهای کروز ضد اهداف زمینی، از سکوهای هوایی و دریایی نیز به اجرا گذاشته شده است، لذا می توان امیدوار بود در آینده نزدیک جنگنده ها و شناورهای نیروهای مسلح کشورمان نیز مجهز به نمونه های تطبیق یافته موشک پاوه شده و شعاع بزرگتری از فضای ضد دسترسی را برای دفاع از مرزها و منافع کشورمان ایجاد کنند؛ امری که لایه ای جدید و وسیع از خطوط دفاعی را برای جمهوری اسلامی و ملت ایران ایجاد خواهد کرد؛ انشاء الله.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 65
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 21
  • IR ۰۹:۲۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    86 14
    همه این کارها عالی دست سپاهی های با ولایت و می‌میببوسیم کاش اقتصاد مونم موشکی میرف جلو
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      19 8
      داره موشکی میره
    • IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      76 52
      چند کیلو غذای دام می توانید تولید کنید . پیاز هم از خارج وارد می کنیم. پیشرفت کاریکاتوری سرنوشت شوری را خواهد داشت
    • ح IR ۱۴:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      27 46
      تویی که میگی پیشرف کاریکاتوری دوتا چیزو بدون اول این مشکلات اقتصادی هم حل میشه و روسیاهیش به زغال میمونه دوما دنیا به پیشرفته بودن ایران معترفه ولی امان از شما غربگداها!!
    • شاکی IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      20 8
      ای کاش برخورد با مفاسد و راهزنان اقتصادی هم جزو شرح وظایف سپاه بود
    • IR ۱۸:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      21 11
      ۱۴:۱۶ جناب (ح) بزرگترین اقتصادان دنیا هم بیاد ایران این مشکلات اقتصادی حل نمیشه خیلی راحت وساده مشکلات میتونه برطرف بشه اونم اینکه دشمن شرق بشید ودوست غرب این تنها راهشه غیر از این محاله فرجی صورت بگیره درحل مشکلات اقتصادی
    • IR ۱۸:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      1 0
      زیاد هول نشو
    • IR ۲۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      5 0
      غذای دام به چه درد تو میخوره ؟
    • IR ۲۲:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      2 0
      سلام دست مریزاد به سربازان وطن اگر فحش نمیدین بهتره مشرق یه مقدار هم از مسائلی که کشور بهشون مبتلاست بنویسه اینطوری همه فکر میکنن این نشریه داره در خلاء منتشر میشه
    • AE ۰۳:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      6 0
      این دو قطبی های صهیونیستی یهودی ها با چه هدفی منتشر میشه یادم هست زمان روحانی هم هسته ای رو با همین ادبیات به شدت مشکوک مقایسه می کردن با اقتصاد! آخرش هم وقتی طرف...دنده رو عوض کردن روی موشکی!
    • دکترای آب AE ۰۳:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      2 4
      ایران کشور خشکی هست یک صدم روسیه و یک دهم کره شمالی آب نداره بی خودی این مقایسه های احمقانه هسته ای و موشکی و پهپادی و سایبری با آرزوهای نداشته اقتصادی رو تمام کنید...مزیت نسبی ایران از قدیم نظامی گری و دلالی و راه زن منطقه بودن بوده! نادر شاه خدا رحمتت کنه..بعد از اون خوابی که دید و کل منطقه رو گرفت
  • IR ۰۹:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    42 44
    سلام به امید روزی که جهان پر از عدل داد شود به امید نابودی شیاطین صهیونیسیم
    • سعید IR ۱۴:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      4 6
      موشک فراصوت رو شنیدید؟ یا هایپر سونیک...سرعت پیشرفت اقتصادمان بهمان انده و خصوصا مثل زمان برخورد به هدف از نوع حرکت بالستیکی...همچی عالی
  • IR ۰۹:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    44 39
    دلار هم داره پا به پای رکوردهای پهبادها و جوشکهای ایران رکورد میشکونه ، ببینیم کدومشون پیروز میشن .
    • IR ۱۱:۴۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      31 43
      نه بابا!! کی بهت گفته این رو بگی کوچولوووو
    • محمد قزل IR ۲۳:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      7 3
      وطن فروش ها و خائنین به کشور هر موقع کم میارن بحث اقتصادی را مطرح می‌کنند
  • IR ۱۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    27 10
    خدا قوت. هزاران آفرین و خسته نباشید به مرزداران ایران اسلامی.
  • IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    13 5
    لطفا نام های مناسب انتخاب کنید . سومار - پاوه - سوم خرداد - ذوالفقار - اسامی شهدای دفاع مقدس و حرم و...اسامی خوبی هستند . از اسامی ائمه دوری کنید بهتر است
  • US ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    10 1
    روی موشک های خوشه‌ای برای زدن عرشه کشتی ها ، فرودگاه ها، باند هواپیما و سیستم راداری و دفاعی کار کنیم! زیرا مانند ريختن آتش روی یک منطقه خواهد بود
  • IR ۱۱:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    2 4
    آدم از یک طرف میگه مسدودی اینترنت خوبه برای کنترل کارهای دشمنان ولی از یک طرف میگه خب چه فایده کانال های ماهواره ای که یکطرفه از اینستاگرام بدتر، حداقل در اینستا یک دونفر جهاد تبیین هم فعال هستند جواب شبهات رو بدن
  • صدرا IR ۱۱:۲۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    13 5
    دمشون گرم. ولی مشرق میگم دیگه خبری از اقتصاد نمیزاری ؟ اتفاقی افتاده؟؟
  • سید IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    11 5
    خدا قوت لعنت و به منافقین
  • Ismail IR ۱۱:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    8 2
    ضمن خدا قوت به حافظان کشورمان انشالله باید در همه صنعت ها پیشرفت کنیم
  • حسین IR ۱۲:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    10 9
    عشق است ایران ،ولی بدون داشتن کلاهک اتمی بازدارندگی نخواهیم داشت.
  • بنده خدا IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    8 10
    پرنده ای با قیمت بسیار بالا، سرجنگی ضعیف، سرعت مادون صوت و از همه مهمتر بدون هدایت ماهواره ای صرفا هدر دادن پول خواهد بود. جنگ اوکراین و تجاوز اسرائیل به سوریه نشان داد که حتی مدل های مافوق صوت و با سطح مقطع اندک آنها نیز در مقابل قدرت جنگال، پرندگان پیش اخطار و حتی سامانه های پدافندی نچندان مدرن کار چندانی از پیش نمی برند و برای مدت طولانی هم کاربردی نیستند. استفاده اینها صرفا در موج اول حملات پیش دستانه و علیه اهداف دریایی تا شعاع چند صد کیلومتر است. اگر نبود پهپادهای چند هزار دلاری، معلوم نبود که اکنون چه بر سر رفیق ... آمده بود.
    • IR ۱۳:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      8 4
      اتفاقا" غربی ها هم نظر تو رو دارند ولی چه کنند که هیچ چاره ای براش پیدا نکردند
    • اکبر قادری IR ۱۴:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      10 2
      تاماهاوک آمریکایی هم همینه، سرجنگی ضعیف و هزینه بالای ساخت.. ولی واسه اون به به و چه چه میزنید چون به عهده‌تون گذاشتن اینکارو بکنید ... ولی پاوه چون ایرانیه و نقطه زن باعث سوزش یک قسمتهایی از وجود لیبرالها شده ... همین کروزهای روسی تابحال تمامی زیرساختهای اوکراین رو نابود کرده و هیچ سیستم جنگال و پدافندی هم جلودارش نبوده ...
  • IR ۱۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    9 3
    لطفا مقابله با فساد و گرانی را هم نقطه زن کنید
  • IR ۱۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 5
    به قول عزیزمی گفت جنگ را با فرمانده هان جوان که هیج تجربه ی نظامی نداشتند توانستیم پیروز شویم اما در اقتصاد درزمان کنونی با وزرایی با تحصیلات عالیه نتوانستیم جلوی کوچک شدن سفره مردم را بگیریم. کجای این داستان ملت مقصر هستند.
  • 1 US ۱۳:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    9 5
    به امید اینکه این موشک ها و بزنن توی اورشلیم.. همه رو با هم نابود کنه.. انشاالله
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    9 5
    از رکوردشکنی های دولت هم گزارش تهیه کنید
  • مرتضی IR ۱۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    9 3
    خدا قوت ماشاءالله
  • IR ۱۳:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    0 2
    شما می توانید با ساخت موشک هایی به اندازه یک ساختمان سی طبقه موشک هایی معادل بمب اتم داشته باشید. اگر تعداد این ابر موشک ها زیاد باشد خواهید توانست که بازدارندگی خودتان را افزایش دهید این برابر با زرادخانه هسته ای خواهد بود. همچنین اینکه شما می توانید موشک هایی با مواد منفجره دیگر بسازید.
    • یوسف IR ۲۰:۴۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      2 0
      آفرین به ذهن آمریکا هم نرسیده بود
  • IR ۱۴:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    10 2
    آفرین به شما اما تو را بخدا نامهای ایرانی بزارین روی تسلیحات ساخت داخل که هر کس شنید از روی اسم موشک بفهمه ایرانیه نه شک کنه ساخت کشورهای عربیه..
    • سین IR ۰۱:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۱۵
      0 0
      حالم از این بحث تکراری زیر پست های بخش دفاع و امنیت به هم میخوره. اگر نظری در مورد متن ندارید و سوادتان به اندازه اظهارنظر در مورد اسم هست بهتره نظر نذارید. البته که خیلی هاتون از دردتون این موضوع رو وسط می کشید و مشخصه چه افکاری دارید. ولی برای پاسخ به این نظر بگم مگر کشورهای عربی توان ساخت نصف این موشک ها رو هم دارند که ساخت کشورای عربی باشد؟ جمع کنید این بحث نژادپرستانه ی کثیف و کثافت زده رو
  • ح IR ۱۴:۱۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    6 1
    میدونستید از پاوه تا جده 1650 کیلومتره؟؟
  • IR ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    5 4
    سرعت این موشک به سرعت قیمت سکه طلا میرسه یا نه ؟ خخخخخخخ
  • چی بگم IR ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    3 1
    احسن عالی، ولی اقتصاد مثل بالستیک میره جلو، الان خوش خوشان اصلاح طلبان و حسن هستش، کامنت هارو خوندم دیدم مثل سه چهار سال پیش کسی زیاد خوشحال نیست وهمش واقتصاد اولویت هستش،مشرق دیگه کسی زیاد خوشحال نیست مثل قبل
  • دانیال IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    5 3
    صنایع و فعالیت های نظامی ما در همان طراز و معیارهای انقلابی دهه 60 راه خود را ادامه داد و دهه شصتی اداره شد و اینچنین پیشرفت کرد. اقتصاد ما اما توسط نگاه های ضدانقلابی دچار استحاله شد و از الگوهای انقلابی دهه 60 فاصله گرفت. در اقتصاد به مدار انقلاب برگردیم.
  • IR ۱۸:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    5 10
    یعنی وقتی آلیاژ بیل را نمی توانید تولید کنید از تولید موشک حرف زدن کمی دور از ذهن است
    • IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      2 1
      فکر کنم از طرف رضا ربع پهلوی هستی ناقلا!!! اونها هم میگفتن ایرانی باید آفتابه بسازه
    • IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      0 0
      فکر کنم از طرف رضا ربع پهلوی هستی ناقلا!!! اونها هم میگفتن ایرانی باید آفتابه بسازه
    • IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      0 0
      فکر کنم از طرف رضا ربع پهلوی
    • IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      0 0
      رضا ربع پهلوی هم میگفت ایرانی باید آفتابه بسازه
    • IR ۲۰:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      0 0
      فکر کنم از طرف رضا ربع پهلوی هستی
    • .... IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
      2 0
      ازالبانی وتل اویو چه خبر??
    • FR ۰۳:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      0 0
      بیل و میخ را کم در نظر نگیر ! ایران پهپاد داده تا قطعات فولادی از روسیه بگیرد پهپاد از الیاف کربن تهیه شده در ضمن انرژی و پول محدود باید به چیزی پرداخت که برای اینده سریع ایران حیاتیست موشک و پهپاد ارثز وطن دفاع میکند کی گفته بود که وطن مادر است ، کسی مادرش را نمیفروشد ؟ پاسخ : جنباب اقای آدلف هیتلر دانت برکاتو
  • مهرداد IR ۱۸:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    بدون یک اقتصاد پویا تمام اینها ذره ای ارزش ندارد
  • IR ۱۸:۱۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    از رکود شکنی دلار و سقوط پول ملی چه خبر ؟!
  • IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    0 0
    کنجکاویهای یک پسر چهارده ساله در دفاع مقدس باعث میشد به اوج نابرابری های تسلیحاتی و امکانات ریزودرشت پی ببرم درواقع در جبهه ایران فقط اراده بود که کارراپیش میبرد اما شکرخدا الان ایران عزیز ما صاحب سلاحهایی است که باشگاهی هستند ‌. بعنوان یک مرد میانسال شایدم پیر فکر میکنم سنگرهای دفاعی اتومات درجنگهای آینده جهان نقش اساسی دارند سنگرهایی برای چند نفر یا تانک و آر پی چیززن رباتیک بخصوص برای ایران که استراتژی جنگیش دفاعی است لازم است هوشمندباشند مثلا سنگرهای کمین هوشمند با دوربین مداربسته که جاهایی را پوشش میدهند که احتمال نفوذ دشمن میرود .من متاسفانه جایی نیستم وبقولی کاره ای دراین مقام نیستم اما مشورت میدهم که سنگرهاباید هوشمندباشند مثلا در پایین مدافعین متوجه نفوذ گشت وشناساسایی دشمن میشوند سرفرصت بایک دکمه سنگرهمیشه استتار شده بالامیاید و عملیات میکنند . این نوع سنگرهای انفرادی باید ضدگلوله باشند به محض دریافت حمله هوایی پایین میروند البته در پایین یک اتاق و چند تونلجانبی هست ، تانکها توسط نوعی جک بالا برده میشوند و..کلا سنگرهای اتومات انفرادی مثلا پنج نفره ستون فقرات این ایده هستند ، چیزی شبیه به پیشخوانهای بانکی با صندلی تک تیراندازان که فقط سوراخی نیم دایره جهت پوشش بخشی از روبرو رادارندوهرنفر سمت چپ شیشه ضدگلوله ( جهت دید ) وجداره همه فلز ضدگلوله سلاحهایی مثل کلاشینکف و یاسیمینف یا....هستند . اینها الان سر و محرمانه نیستند شاید هم ایرانیان عزیز و شکست ناپذیر ساخته باشند . چهارده ساله دید که سیمهای خاردار دشمن فولادی بودند و توسط او که تخریب چی بود بریده نمی شدند لاجرم ازمیان سیمها وارد میدان مین شد . خودش هم نمیداند چطور زنده ماند
  • نظر IR ۱۸:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    این همه موشک را کی استفاده خواهید کرد ؟ فکر نان کنید که خربزه آب است
  • US ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    0 0
    چقدر جالب، موشک پاوه
  • على IR ۲۰:۱۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    از طریق دلار و بورس جبران مى کنه
  • IR ۲۰:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    سر جنگی موشک ها در مقایسه با بقیه ی کشورها حتی کره شمالی ضعیف است
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    پس تحول اقتصادی چی میشه!!
  • IR ۲۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    2 2
    الان با ساخت این موشک شکم زن و بچه مردم فقیر سیر شد!!
    • AE ۰۳:۳۳ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
      2 1
      تاریخ 400 سال اخیر ایران رو کمی بخون! چه شکم مردم پر باشه چه خالی ایران ماند! اما وقتی تجزیه شد نماند! و رفت برای همیشه!
  • IR ۲۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    دوباره اسراییل میاد می زنه و می ره اینم هیچی
  • محمد IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    الان دوربرد ترین آرزوهای جونان هست که با پرواز دوربرد دلار داره دست نیافتنی تر میشه
  • امین IR ۲۳:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    خخخخخخ.اخبار موشکی
  • IR ۲۳:۳۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    1 0
    برادر بزرگوار وقتی دلسوزان نسبت به اوضاع کشور هشدار می دهند آنها را مسخره نکنید. چه اتفاقی باید بیفتد تا شما بیدار شوید ؟؟؟ نکنه خدای نکرده منتظر سقوط هستید ؟؟؟
  • IR ۲۳:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۷
    0 1
    موشک ما ایمان و تقوی الهی است .
  • AE ۰۳:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    5 3
    یه کلاهک اتمی اسراییل تقریبا چیزی از یک شهر ده میلیون نفری در ایران باقی نمی زاره این کارها وقت تلف کردن هست ما انتقام سردار رو هم نگرفتیم چون می دونستیم پاسخ اسراییل و امریکا اگر یک جنگ فراگیر و اتمی باشه هیروشیما و ناکازاکی در راهه ما حتی برابر پاکستانم بازنده ایم شاید حتی طالبان
  • محمد IR ۰۷:۴۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۰۸
    4 1
    آقای نتانیاهو پاوه میقولی

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس