به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: با روی کار آمدن دولت سیزدهم، روابط دوجانبه با کشورهای اوراسیا وارد فاز جدیدی شد که نتیجه آن افزایش صادرات و ارزآوری بیشتر برای کشورمان بوده است.
در اینباره روزنامه اصلاحطلب آرمان در گزارشی نوشت: خبر صفر شدن تعرفه گمرکی میان ایران و پنج کشور اوراسیا تا پایان سال جاری، دریچه روشنی برای افزایش حجم مبادلات کشور به ویژه در صنعت آب و برق با توجه به سابقه خوب بین ایران و کشورهای عضو اوراسیا باز کرده است. استفاده از ظرفیتهای داخلی در حوزه کالاهای آب و برق در کشورهای اوراسیا با توجه به صفر شدن تعرفه واردات و صادرات رویکرد مطلوبی جهت توسعه منابع ارزی کشور محسوب میشود که به گفته کارشناسان در صورت استفاده بهینه از آن میتوان بخش عظیمی از تحریمهای کشور را جبران کرد. کارشناسان معتقدند حدود ۹۸ درصد از صادرات خدمات فنی- مهندسی کشور در سالیان گذشته در حوزه صنایع آب و برق بوده است و با توجه به ظرفیتهای خوب ایران در تولید کالاهای آب و برق میتوانیم درآمد ارزی خوبی از این محل با توجه به بهبود شرایط توسعه همکاریهای فیمابین کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا که ایران نیز عضو آن هست به دست آورد.
سپهر برزیمهر، دبیر سابق سندیکای برق در اینباره به «آرمان ملی» گفت: ظرفیت کشورهای همسایه بهویژه در منطقه اوراسیا برای سرمایهگذاری در پروژههای مختلف آب و برق بسیار خوب است و بازار صادراتی مطلوبی برای ایران بهویژه در صنعت آب و برق محسوب میشود و ایران حساب ویژهای در این منطقه و کشورهای عضو این اتحادیه باز کرده است. صادرات ما به کشورهای این منطقه در زمینه انرژی و صنایع مرتبط از وضعیت خوبی برخوردار است و مردم این منطقه اطمینان خوبی نسبت به کالاهای ایرانی دارند علاوه بر این شرکتهای بخش خصوصی و دانشبنیانها نیز تاکنون حضور خوبی در عرصه تولید و عرضه کالاهای آب و برق به این کشورها داشتهاند.
برزیمهر با اشاره به مزیت برق در مقایسه با دیگر قالبهای انرژی گفت: توسعه کاربردهای برق در سراسر جهان هر روز در حال گسترش است که از جمله آن میتوان به توسعه حملونقل و خودروهای برقی اشاره کرد، بهطوری که حدود ۳۰۰ شرکت دانشبنیان بهطور موثر در صنعت برق فعالیت میکنند که نقش موثری نیز در بازار دارا هستند و با توجه به کارکرد اقتصادی شرکتهای فعال در این بخش علاوه بر درآمدزایی بیشتر در کشور، موجبات رفع فرسودگی شبکه آب و برق و همچنین ممانعت از هدررفت انرژی را فراهم میکند.
صفر شدن تعرفه اقلام صادراتی به کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا رخدادی مطلوب است و در صورت استفاده بهینه از این اتفاق میتوان بخش بزرگی از تحریمها را خنثی کرد و درآمدهای ارزی خوبی به دست آورد و علاوه بر آن سطح اشتغالزایی کشور را نیز افزایش داد. براساس آمار ارائه شده در دو سال گذشته، حدود ۹۸ درصد از صادرات خدمات فنی مهندسی مربوط به حوزه آب و برق بوده که رکورد بسیار خوبی برای کشور محسوب میشود و اعتبار خوبی را نیز در این زمینه برایمان به ارمغان آورده است.
رحمتالله خُرمالی، مدیرکل آسیای میانه، قفقاز و روسیه سازمان توسعه تجارت ایران هم در این خصوص معتقد است: در خصوص فراهم شدن امکان ثبت سفارش واردات کالاهای ممنوعه از مبدا کشورهای اوراسیا باید گفت که واردات برخی از اقلام که بهسبب حمایت از تولید داخلی به کشور ممنوع بوده، پیرو مصوباتی که از نهادهای بالادستی اخذ شده است، امکان ثبت سفارش کالا واردات این دست از کالاها از کشورهای اوراسیا فراهم شده است. کالاهایی امکان واردات به کشور را دارند که حتماً در همان پنج کشور اتحادیه اوراسیا تولید شده باشند، بهعبارت دیگر در گواهی مبدأ این کالاها باید حتماً ساخت یکی از پنج کشور اتحادیه اوراسیا ذکر شده باشد. وی پیشبینی کرد صادرات کشورمان به کشورهای اوراسیا تا پایان سال ۱۴۰۱ به بیش از ۳/۱ میلیارد دلار برسد.