به گزارش مشرق، پس از چالشهای بسیار زیاد بالاخره عرضه خودرو در بورس از اردیبهشتماه امسال آغاز شد. اولین خودروی عرضه شده وانت کارا بود و پس از آن عرضه خودروهای پرفروش و متعدد ادامه یافت.
در چند ماه گذشته استقبال خوبی از عرضههای بورس کالا شده است. علت این موضوع به تفاوت قیمتی خودروها با بازار آزاد بر میگردد. تمامی خودروهای عرضه شده در بورس کالا تفاوت قیمتی نسبتا خوبی با بازار آزاد دارند و به نوعی با قیمت درب کارخانه به مردم عرضه میشوند.
برخی عقیده دارند که قیمت بورس کالا همان قیمت قرعهکشیهاست با این تفاوت که در بورس با شفافیت میتوان خودرو خرید اما در قرعهکشی روند مشخص نیست و ممکن است پس از دهها بار ثبتنام در این قرعهکشی برنده شوید. برای مثال برخی از خودروهای عرضهشده در بورس کالا، تفاوت قیمتی بیش از ۱۰۰ میلیون تومانی با بازار آزاد دارند که این تفاوت برگ برنده خریداران است.
در نتیجه میتوان گفت که خرید خودرو از بورس کالا با شفافیت و قیمت واقعی رخ میدهد و خریدار میتواند با قیمتی معقول و به صرفه و در زمان درست صاحب خودرو شود. در مسیر این عرضه مشکلات بسیار زیادی وجود داشت و مهمترین مخل آن وزارت صمت بود و هر روز با یک بهانه جدید قصد دارد که اجازه این عرضهها را ندهد.
صحبتهای سخنگوی وزارت صمت نشان دهنده این بهانهها است؛ برای نمونه قالبیاف میگوید «دولت و وزارت صمت موافق عرضه خودرو در این بستر نیستند و تنها بهدلیل شفافسازی قیمتها این اقدام صورت گرفته است. اما باید از حقوق مصرفکننده دفاع کرد و پس از تنظیم بازار، عرضه خودرو در این بستر متوقف میشود.»
سخنگوی وزارت صمت چندین بار در صفحات مجازی و نشستهای خبری خود این موضوع را تایید کرده است. نکته جالب اینجاست که چند هفته پیش قالیباف در برنامه میز اقتصاد گفت که «وزارت صمت در دولت سیزدهم به دنبال حذف قرعهکشی بوده است؛ در مقابل بورس کالا مخالف عرضه خودرو بودهاند.» این بلاتکلیفی در صحبتها نشانه خوبی برای وزارت صمت نیست و عدم مشخص بودن موضع و دخالتهای این وزارتخانه را نشان میدهد.
چه تعداد خودرو در بورس عرضه شد؟
عرضه خودرو در بورس کالا روز ۱۹ اردبیهشت ماه آغاز شد و تا نهمین روز آذرماه حدودا ۷۷۰۶۴ عدد خودرو در بورس معامله شده است.
اولین عرضه مربوط به خودرو فیدلیتی با ۷۲۴ عدد، پس از آن دیگنیتی ۵۴۹ عدد، وانت کارا ۱۵۲۶، هایما ۱۴۳۱ عدد، شاهین ۱۰۰ عدد، لاماری ۳۷۴ عدد، جک ۱۱۸ عدد، کی ام سی T۸ ۷۹ عدد، پژو ۲۰۷ نیز ۱۶۰۰ عدد و در نهایت ۵۰۰ عدد تارا در بورس عرضه است.
البته در این مدت ۱۶۵ عدد کامیون نیز در بورس کالا عرضه شده است.
مزیت عرضه خودرو در بورس
عرضه خودرو در بورس کالا مزیتهای بسیار زیادی دارد. برای نمونه بازار خودرو که یکی از مهمترین بازارهای اقتصادی کشور به حساب میآید به ثبات میرسد و دست دلالان از این بازار کوتاه میشود و به بیان دیگر رانت از بین میرود. از سوی دیگر، کارخانجات با کشف قیمت، خودرو خود را میفروشند؛ یعنی یک قیمت پایه تعیین میشود و پس از آن به وسیله رقابت قیمت افزایش مییابد که به واسطه این موضوع تولیدکننده خودرو میتواند سود بیشتری را کسب کند.
مزیت بعدی که بسیار مهم است به گردش نقدینگی در بورس باز میگردد؛ عرضه خودرو باعث میشود که میزان گردش نقدینگی در بازار سرمایه افزایش یابد و در این شرایط بازار، یک امید و اعتماد برای سهامداران است. البته نباید فراموش کرد که موفقیت عرضه خودرو در بازار سهام میزان اعتماد سهامداران را نیز افزایش میدهد.
منبع:تجارت نیوز