به گزارش مشرق،آخرین وضعیت مناسبات دوجانبه ایران و نیجریه و همچنین تحولات بینالمللی از جمله موضوعاتی بود که دو وزیر خارجه درباره آن به بحث و تبادل نظر پرداختند..
وزیر امور خارجه کشورمان نیم قرن سابقه تاریخی مناسبات ایران و نیجریه را سرمایهای بزرگ و محکم برای توسعه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دو کشور بر مبنای منافع مشترک خواند.
امیرعبداللهیان در این گفتوگوی تلفنی برگزاری ششمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و نیجریه در تهران را موفق ارزیابی و اجرایی شدن اسناد به امضا رسیده در این نشست را مهم قلمداد کرد.
وزیر امور خارجه ۲۱ خرداد ماه سالجاری و در دیدار وزیر مشاور در امور خارجی نیجریه گفت که جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط و مناسبات با نیجریه هیچ محدودیتی قائل نیست.
* پرهیز آژانس از سیاسی کاری
رئیس دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از گفتوگویش با همتای نیجریهای به آخرین وضعیت مذاکرات برای رفع تحریمها اشاره و بر پایبندی جمهوری اسلامی ایران به تداوم گفتوگوها با طرفهای مقابل و اراده ایران برای رسیدن به یک توافق، خوب، قوی و پایدار تأکید کرد.
امیرعبداللهیان همچنین ابراز امیدواری کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی وظیفه خود را در قالب فنی و به دور از سیاسی کاری دنبال کند و گفت: توافق در صورت واقع بینی طرف آمریکایی دست یافتنی است.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه روز دوشنبه ۲۱ شهریور ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران و در پاسخ به فارس با بیان اینکه ایران در پاسخ اخیر داده شده به انریکه مورا مطالبات جدیدی مطرح نکرده، تصریح کرد: نه به زیادهخواهی غربیها تمکین کرده و نه از خطوط قرمز خود عبور میکنیم.
گفتنی است رافائل گروسی مدیرکل آژانس روز دوشنبه در نشستی خبری بعد از آغاز نشست شورای حکام ادعاهایی را درباره برنامه هستهای مطرح و مدعی شد که ایران درباره ۳ مکان ادعایی آژانس به سؤالات این سازمان پاسخ نداده است که بهروز کمالوندی به این اظهارات واکنش نشان داد و با بیان اینکه ایران درباره ۳ مکان ادعایی کمال همکاری را با آژانس داشته، گفت: صرف مشاهده آلودگی در چند مکان را نمیتوان نشانهای از وجود مواد هستهای اظهارنشده تلقی کرد.
* دعوت از وزیر خارجه نیجریه برای سفر به تهران
امیرعبداللهیان در گفتوگو با وزیر خارجه نیجریه همچنین از همتای نیجریهای خود برای سفر به تهران دعوت به عمل آورد.
وزیر امور خارجه نیجریه هم در این گفتوگوی تلفنی با ثمربخش خواندن سفر اخیر هیأت نیجریهای به تهران، سابقه روابط دوستانه بین دو کشور و همبستگی دو ملت در چالشهای مختلف را زمینه مناسبی برای توسعه روابط در حوزههای مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی خواند.
* امیدواری نسبت به انجام سفر امیرعبداللهیان به نیجریه
وی همچنین ابراز امیدواری کرد که نیجریه هم جزو مقاصد سفر آتی وزیر امور خارجه ایران به آفریقا قرار گیرد، سلام گرم رئیس جمهور نیجریه به آیتالله رئیسی رئیس جمهور ایران را ابلاغ کرد.
وزیر خارجه نیجریه همچنین بر حسن نیت ایران در جریان مذاکرات رفع تحریمها تأکید کرده و با اشاره به خروج آمریکا از برجام، نسبت به بازگشت این کشور به توافق و حل و فصل موضوعات ابراز امیدواری کرد.
پس از آنکه «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیشنهادی را روی میز مذاکرات رفع تحریمها گذاشت و متعاقب آن شهر وین از روز پنجشنبه ۱۳ مرداد تا ۱۷ مرداد ماه باز هم میزبان مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا با واسطه «انریکه مورا» بود، طرحهایی از سوی معاون مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره برخی موضوعات باقیمانده به طرفها در این دور از مذاکرات ارائه و مقرر شد هیأتها پاسخهای خود را به هماهنگ کننده اعلام کنند. در نهایت این پاسخ ۲۴ مرداد ماه به اروپا ارائه شد، اما آمریکا در ارائه پاسخ تعلل ورزید.
بالاخره چهارشنبه دوم شهریور ماه «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت امور خارجه از دریافت پاسخ دولت آمریکا به نظرات جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل موضوعات باقیمانده در مذاکرات رفع تحریم از طریق هماهنگ کننده اروپایی گفتوگوها خبر داد و گفت که بررسی دقیق نظرات طرف آمریکایی آغاز شده و ایران پس از تکمیل بررسیها، نظرات خود در این رابطه را به هماهنگ کننده اعلام خواهد کرد. ۹ روز بعد در ساعات پایانی پنجشنبه ۱۰ شهریور ماه پاسخهای ایران بعد از ارزیابی در سطوح مختلف تدوین و به مورا تحویل داده شد و آنگونه که کنعانی روز دوشنبه عنوان کرد پاسخی هنوز از طرف مقابل دریافت نشده است.