سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
***********
روزنامههای امروز یکشنبه ششم شهریورماه در حالی چاپ و منتشر شد که شروط ایران برای برجام؛ دوران پساتوافق و تصمیمهای سخت اقتصادی، در صفحات نخست روزنامههای امروز برجسته شده است.
در شرایطی که حتی اروپاییها نیز اعتراف کردهاند که مقصر اصلی عدم توافق آمریکا است؛ برخی در داخل به طرز عجیبی تمایل دارند تهران را عامل شکست توافق نشان دهند!
روزنامه شرق حتی جلوتر از مقامات آمریکایی پیرامون توافق نوشته است: اگر برجام احیا شود، زمینه جهش اقتصادی بسیار خوبی فراهم میشود و باعث تعدیل فشار روی دوش مردم میشود؛ بنابراین من با نظر برخی دوستان که مدعی هستند اگر برجام احیا شود، اثر روشنی بر اقتصاد کشور وزندگی مردم ندارد، ایران در طول چند هفته بهاندازه چند سال میتواند ثروت وارد کشور کند.
در ادامه این تحلیل آمده است:
همان ۱۵ ماه زمانی که از دست رفت، اگر توافق حاصل میشد، بهتر از هر تضمینی میتوانست عمل کند؛ یعنی در ۱۵ ماه گذشته میتوانستیم میلیاردها دلار درآمد داشته باشیم و فرصتهایی را که با جنگ اوکراین ایجادشده بود، به دست آوریم؛ اما برخی سیاستمداران ایرانی سیاستمداران زمانشناسی نیستند و فرصت سوزی میکنند. ایکاش ۱۵ ماه پیش برجام امضا میشد؛ چراکه این گذر زمان بهترین تضمین بود و نیاز نبود برای گرفتن تضمین پافشاری کنیم.
روزنامه اصلاحطلب جمهوری اسلامی نیز پاسخهای آمریکا به پیشنویس اروپا را گامی بهپیش خوانده و مینویسد:
پاسخ آمریکا بر اساس این خبر، یک گام به جلو است بهویژه آنکه تمام این سه مورد به بهرهوری اقتصادی ایران از برجام مربوط میشوند و اگر آمریکا در این موارد تضمین ندهد، احیاء برجام، ایران را به منافع اقتصادی نمیرساند. موضوع سوئیفت برای استفاده ایران از بانکهای بینالمللی اهمیت دارد. اگر ایران به «افایتیاف» نپیوندد همانطور که آمریکا شرط دسترسی ایران به سوئیفت را به دستور کار آن مرکز موکول کرده، استفاده از بانکهای بینالمللی غیرممکن خواهد بود؛ بنابراین، احیاء برجام و رفع تحریمها بر حصول توافق درباره این سه موضوع متوقف است و تا در این زمینهها توافق حاصل نشود، این توقف ادامه خواهد داشت بهویژه آنکه دیروز رسانههای رژیم صهیونیستی از تلاش این رژیم برای به شکست کشاندن برجام خبر دادند.
روزنامه همشهری امانگاه دیگری به شرایط رسیدن به توافق داشته و نوشته است:
ایران از هیچکدام از اظهارات و مواضعی که از ابتدا درباره مذاکرات و احیای برجام مطرح کرده، عدول نکرده یا خواستههای فرابرجامی نداشته است و در پاسخ خود به اتحادیه اروپا حفظ عزت و مصالح نظام را مدنظر داشته است. غربیها و آمریکا میخواهند ایران غنیسازی خود را تا میزان ۲۰ درصد متوقف کند، آنها به دنبال کسب بیشترین امتیاز هستند، درحالیکه میخواهند کمترین امتیازات را به ایران بدهند.
همشهری در ادامه مینویسد:
حفظ عزت و مصالح نظام جمهوری اسلامی اولویت ماست و در همه دوران مذاکرات و پاسخی که به اتحادیه اروپا اعلام کردیم، خواستار لغو تحریمها، راستی آزمایی و تضمین اقتصادی بودیم که از روز نخست هم مطرح کردیم. در قانون اقدام راهبردی مجلس نیز بر حفظ عزت و کرامت ملت ایران و دستاوردهای جمهوری اسلامی تأکید شده است. مسائل پادمانی هم باید منتفی شود، دوربینهای آژانس در چارچوب توافق اطلاعات لازم را ثبت میکنند و بیش از آن لازم نیست. متأسفانه آژانس به دنبال ماجراجویی است تا شرایطی را ایجاد کند که ایران باز در بنبست قرار گیرد یا اماواگرهایی ایجاد کند که توافق را تحت تأثیر قرار دهد اما معتقدیم توافق باید روشن و بدون چالش باشد. بر همین اساس خواستیم که پرونده پادمانی ایران بسته شود.
روزنامه ایران نیز پیرامون شرط توافق را پایان ادعاهای سیاسی آژانس قلمداد کرده و نوشته است:
درحالیکه ایران بررسی پاسخ امریکا به بسته پیشنهادی «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا را در دستور کار خود قرار داده است، منابع خبری از وجود اختلافات بر سر جزئیاتی کلیدی خبر دادهاند. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا بهعنوان هماهنگکننده مذاکرات رفع تحریمها ماه گذشته متنی را بهعنوان پیشنویس توافق در اختیار طرفهای مذاکره قرارداد که از طرفها خواست نظراتشان را پیرامون آن ارائه کنند. ایران چند روز بعد با طرح اصلاحات و پیشنهاداتی روی این طرح، پاسخ رسمی خود را برای اروپا فرستاد که «بورل» این پاسخ را معقول توصیف کرد و گفت که بیشتر طرفهای حاضر در برجام با آن موافق هستند.
در ادامه این گزارش آمده است:
دولت امریکا نیز چهارشنبه هفته گذشته پاسخ خود به پیشنویس اروپا را ارسال کرد تا آخرین رایزنیها درباره اختلافنظر تهران و واشنگتن در پاسخهای ارسالی آغاز شود. این در حالی است که راستی آزمایی رفع تحریمها، گرفتن تضمین در خصوص بقای توافق احتمالی و رفع ادعاهای پادمانی آژانس اتمی، اصلیترین خواستههای ایران در ایدههای پیشنهادیاش به طرفهای مقابل است و تأکید کرده که تنها بازگشت به قرارداد دوجانبهای که درازای برخی محدودیتها نفع ملموس اقتصادی برای ملت ایران به همراه داشته باشد را منطقی میداند و آن را میپذیرد.
موسویان: غرب عامل شکست برجام است
در شرایطی که برخی گروههای رادیکال اصلاحطلب از حالا انتظار شکست توافق را کشیده و خط مقصرنمایی ایران را پیش میبرد؛ حسین موسویان عضو سابق و فراری تیم هسته ای در یادداشتی که در اختیار روزنامه جوان قرارگرفته نوشته است:
در سخنرانی اخیر کنفرانس دوحه سه محور کلیدی را مطرح کردم: اول اینکه همه دولتهای قبل از دولت آقای رئیسی تلاش کردند که بالانسی در روابط با بلوک شرق و غرب برقرار کنند و همه نیز شکست خوردند آنهم به خاطر: ۱- سیاستهای خصمانه امریکا علیه ایران، ۲- خرابکاریهای اسرائیل علیه ایران، ۳- فشار برخی از کشورهای عربی همسایه به امریکا برای تحریم و حتی حمله نظامی به ایران. مقام معظم رهبری همدست همه دولتهای گذشته را برای تحقق بالانس در روابط ایران با بلوک غرب و شرق باز گذاشتند.
در یادداشت قابلتأمل سفیر سابق ایران در آلمان آمده است:
دنبال یکجانبهگرایی است، درحالیکه چین و روسیه مثل ایران معتقد به چندجانبه گرایی هستند؛ ۹ امریکا و غرب استراتژی سلطه اسرائیل بر منطقه را دنبال میکنند، درحالیکه چین و روسیه دنبال بالانس قدرت در منطقه هستند؛ ۱۰. امریکا دنبال تغییر رژیم در ایران بوده درحالیکه چین و روسیه چنین سیاستی نداشتهاند؛ غرب درمورد موضوعات حقوق بشر و دموکراسی استاندارد دوگانه دارد، به گونهای که از دیکتاتورهایی مثل شاه و مبارک حمایت کرده و به اسرائیل برای انجام هر جنایتی علیه فلسطینیها چک سفید امضا داده است، غرب برای نابودی ارزشهای اسلامی، برنامه تهاجم فرهنگی را دنبال کرده است.
در کنفرانس دوحه اینچنین تصریح کردم که باید واقعبینانه و منصفانه به موضع مقام رهبری ایران نگاه کرد. این درست است که ایشان به امریکا بیاعتماد بوده و همیشه هم اظهار کردهاند، اما واقعیت دیگر هم این است که در طول ۳۲ سال رهبری ایران، به همه دولتهای قبل از دولت آقای رئیسی این شانس را دادند که حسن نیت امریکا را امتحان کنند.
نگرانی مدافعان فشار خارجی از ماجرای ورود زنان به ورزشگاه
آذر منصوری دبیر کل غیرقانونی حزب اتحاد ملت و از بازداشتیهای فتنه ۸۸ در یادداشتی در روزنامه اعتماد به بهانه ورود زنان به ورزشگاهها نوشت:
خداوند متعال در سوره آلعمران به پیامبر (ص) یادآور میشود که اگر با تندی و خشونت با مردم رفتار کنی از رسالت تو و دینی که بشارتدهنده آن هستی بیزار و گریزان و پراکنده میشوند. این مردم شامل زنان و مردان است. زنانی که زندهبهگور کردن آنها را از بزرگترین گناهان برشمرده است. این ضرورتها بهخصوص در نظامی که بیش از دیگران خود را اسلامی میداند و قرار بوده در پرتو آن زنان به حقوق انسانی خود دست پیدا کنند، انتظاری بجاست که بهگونهای رفتار نکند تا آنها را از اسلام و دینی که خود را مبلغ آن میداند، گریزان کند.
این فعال اصلاحطلب در ادامه این یادداشت نوشته است:
آیا این انتظار بجایی نیست که با رفتارش به مردم، درس رواداری و مدارا و تحمل مخالف را بیاموزد و خود پیشتاز دفاع از حقوق انسانی همه شهروندانش اعم از زنان و مردان با همه گرایشهای متفاوتی که دارند، باشد؟ در جامعهای که مستعد التهاب و انواع اعتراض و خشونت است، تقابل با خواست نیمی از جمعیت کشور، اعم از رفتن آنها به استادیوم و دوچرخهسواری و حق انتخاب پوشش و در یک کلمه پایان دادن به تبعیضها علیه خود است.
یکی از مهمترین سرمایهگذاریهای دشمن در سالهای اخیر روی ماجرای ورود زنان به ورزشگاه آن بود که تئوری فشار خارجی برای براندازی را در داخل جا بیاندازند، این پروژه نرم در داخل و خارج از کشور همکارانی دارد.
در حالیکه بنا به تصمیم دولت ورود زنان به برخی ورزشگاهها تسهیل شده است، برخی از فعالان حقوق بشری و سیاسی در دچار افسردگی حاد شدهاند زیرا حالت مطلوب برای آنها آن بود که فوتبال ایران یا تعلیق شود یا آنکه فشار خارجی وارد عمل گردد ابتکار دولت در بهینهسازی ورزشگاهها فرصت را از عوامل دشمن در داخل گرفته است.