"اسفندیار" در سیطره سعودی‌ها / رد پای انگلیس در نقشه تصاحب منابع نفتی و گازی ایران

کویت و عربستان به‌گونه‌ای مرزبندی دریایی کرده‌اند که سعودی‌ها سهم ایران از میدان مشترک نفتی اسفندیار را به کویت بخشیده‌اند و کویتی‌ها سهم ایران را از میدان مشترک گازی آرش به به سعودی‌ها داده‌اند.

به گزارش مشرق، اخیرا عربستان و کویت، قراردادی مشترک برای تولید روزانه ۱ میلیارد فوت‌مکعب گاز و ۸۴ هزار بشکه میعانات گازی از میدان مشترک دورا (آرش) به امضا رساندند و نکته این قرارداد در این است که اولا عربستان سهمی در این میدان مشترک با ایران ندارد و ثانیا، طبق قراردادی که سعودی‌ها با کویت به امضا رسانده‌اند، تولید گاز از این میدان به‌طور مساوی بین این دو کشور همسایه تقسیم شده و اساسا سهم ایران را از این میدان مشترک گازی که برآورد شده بیش از ۷۰ درصد آن در آبهای ایران است، نادیده گرفته‌اند.

این موضوع با واکنش مسئولان ایرانی مواجه شد به طوری که سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این قرارداد را غیرقانونی دانست و وزیر نفت ایران نیز از برنامه کشورمان برای استقرار دکل حفاری در میدان آرش در آینده ای نزدیک خبر داد.

اما این قرارداد، ابعادی فراتر از شبیخون سعودی‌ها به منابع گازی ایران در میدان آرش دارد و پشت پرده آن به مراتب بزرگ‌تر از این است.

میدانی نفتی با ذخایر سبک و باکیفیت در سال ۱۹۶۰ در میانه خلیج فارس کشف شد که مشخص شد این ذخایر نفتی بین ایران و عربستان مشترک است. این میدان در آبهای ایران با نام "اسفندیار" و در آبهای عربستان با نام "لؤلؤ" شناخته می‌شود. مخزن میدان نفتی اسفندیار که دارای ۵۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام شناسایی شده بود، نفتی سبک و باکیفیت دارد که API آن ۳۰ است.

میدان اسفندیار/لؤلؤ در نزدیکی میدان آرش/دورا قرار دارد و در نزدیکی این دو میدان، میادین هوت و خفجی واقع شده‌اند. این ۴ میدان در منطقه‌ای به‌نام divided zone به‌معنی "منطقه تقسیم شده" قرار گرفته‌اند.

میادین مشترک نفت و گاز ایران ,

«منطقه بی‌طرف/ تقسیم شده» بین کویت و عربستان به‌عنوان یکی از مواریث حضور و عملکرد بریتانیا در مرزبندی‌های خاورمیانه، از جمله پدیده‌هایی است که تأثیرات خاص خود را بر فرایند تحدید حدود مرزهای دریایی خلیج فارس داشته است. منطقه بی‌طرف طی توافقنامه ۱۹۶۵ و توافقنامه تکمیلی آن در ۱۹۶۹ بین عربستان و کویت تقسیم شده است. در واقع مرزبندی دریایی با نام "منطقه بی‌طرف/ تقسیم شده" بین کویت و عربستان، مورد قبول ایران نبوده و یک مرزبندی نادرست و زیاده‌خواهانه است. ۴ میدان نفتی و گازی "اسفندیار/لؤلؤ" "آرش/دورا"، "هوت" و "خفجی" در این منطقه قرار گرفته‌اند و عربستان و کویت سالهاست که اقداماتی را برای تولید نفت و گاز و حتی صادرات آن در این ۴ میدان انجام داده اند.

اگر در قرارداد اخیر سعودی‌ها با کویت، موضوع میدان آرش دیده شده و مورد واکنش مسئولان ایرانی قرار گرفته، باید توجه داشت که میدان نفتی اسفندیار نیز با مقادیر نفت خام باکیفیت خود، در منطقه تقسیم شده بین دو کشور عربستان و کویت قرار داشته و توسط این دو کشور در حال برداشت است. منابع نفتی میدان اسفندیار نیز در توافقات این دو کشور عربی، بدون درنظر گرفتن سهم ایران، مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

منطقه بی‌طرف بین عربستان و کویت تنها جایی است که شرکت‌های نفتی خارجی در میدان‌های نفتی سهمی در اختیار دارند؛ در خاک دو کشور میدان‌های نفتی در اختیار شرکت‌های نفتی دولتی است و تولید نفت از این میدان‌ها نیز به‌طور برابر بین دو کشور مشترک است.

‌شرکت کی‌جی‌او یک شرکت مشترک بین شرکت آرامکو گلف اوپریشن (یکی از شرکت‌های تابعه سعودی آرامکو) و شرکت نفت کویت گلف (کی‌جی‌اوسی) است که کار برداشت نفت خام از میدان خفجی را به عهده دارد.

شرکت آمریکایی شورون هم در بخش متعلق به عربستان سعودی فعالیت می‌کند، این شرکت با به‌کارگیری فناوی‌های نو سعی در افزایش تولید نفت خام سنگین منطقه را دارد. شرکت نفت کویت گلف در بخش کویتی این منطقه بی طرف مرزی فعالیت می کند.

عربستان و کویت دهم دسامبر ۲۰۲۱ در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که "هم‌اکنون هماهنگی میان شرکت‌های فعال در منطقه بی‌طرف و منطقه مجاور آن در جریان است." 

دستبرد کویت و عربستان به منابع نفتی و گازی ایران به‌این صورت است که این دو کشور عربی به‌گونه‌ای مرزبندی دریایی کرده‌اند که سعودی‌ها سهم ایران از میدان مشترک نفتی اسفندیار را به کویت بخشیده‌اند و کویتی‌ها سهم ایران را از میدان مشترک گازی آرش به سعودی‌ها داده‌اند.

این دو کشور سالهاست درحال سندسازی جعلی در این زمینه هستند؛ به عنوان نمونه در کتاب Kuwaiti Oil Fires که در سال ۱۹۹۵ نوشته شده مرز مورد ادعای کویت برای شراکت در میادین مشترک خلیج فارس به‌گونه‌ای رسم شده که بهره برداری از میدان لؤلؤ (مشترک با اسفندیار) و میدان دورا (مشترک با آرش) را حق کویت دانسته است.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 14
  • IR ۱۴:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    1 0
    از وقتی رضا شاه ملعون را انگلیس خائن حاکم ایران کرد تا به امروز تمام منابع و ثروت ملی در اختیار ملعونین انگلیسی میباشد
  • نیما IR ۱۵:۳۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    10 1
    غلط کرده اند
    • IR ۱۷:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
      4 5
      حالا اونا این غلط رو کردن شما چه غلطی میخواید بکنید؟! تقریبا نه دقیقا هیچ غلطی نمیتونید بکنید
    • SE ۲۱:۴۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
      1 1
      باید سکوها را با موشک زد
  • IR ۱۵:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    10 1
    ایران باید سهمش استخراج کند وجلوزیادی سعودی وکویت رابگیره
  • نیما IR ۱۵:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    8 0
    باید دکل حفاری نفت در میدان نفت آرشی هر چه سریل استقرار یابد و هنچنین با این موضوع با مشت آهنین برخورد شود
  • IR ۱۶:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    4 0
    دزدی در روز روشن ، عدالت اسلامی کشور سعودی ک مدعی ام القرای مسلمین است !!!!!!!!!!!!!
    • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
      0 0
      رژیم آل سعود نماینده صهیونیستها هستند . از یهودی زاده بنی قریض چه انتظاری دارید ؟
  • فرشاد IR ۱۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    15 0
    بفرمایید بروید بهره برداری کنید. اگر نمی توانید هم اعصاب ما رو با این خبرها خورد نکنید... چرا با کشتی جنگی و نیرو نمی رید جلوشونو بگیرید؟ یا چرا سال ها نیومدید سمت این مناطق که الان موهاتون سیخ شده؟ امیدوارم خبر حضور کشور در این منطقه رو بدهید، وگرنه ننگ بر کسانی که لیاقت ندارند و پست گرفتند...
  • IR ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    2 0
    انصافابا این همه گرفتار و مشکلات مردم منابع زیر زمینی هم مثل خاک کشور است ما که اطلاعی نداریم مسئولین و متولیان امر با جلوگیری و اقدام کنند وهر چه زودتر حق قانونی ملت و سهم ایران را بگیرندکوتاهی خیانت است
  • IR ۱۹:۵۹ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    3 4
    وقتی با دنیا در می افتید و تحریم می شید نه می تونید استخراج کنید و در صورت استخراج نمی تونید بفروشید. کشورهای عربی خلیج فارس با ثروت‌های ایران خوشبخت شدند.الان باید کیش و بوشهر و آبادان جای دبی بودند و ایران روزانه ۸ میلیون بشکه نفت می فروخت.ولی ما رفتیم سراغ آرمانها
    • IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
      1 1
      با خام فروشی کشوری به جایی نرسیده. با تولیدات صنعتی چند برابر نفت می تونیم درآمد کسب کنیم. عربستان با ملیون ها بشکه صادرات نفت فقط سالی ۱۰۰ ملیارد دلار درآمد داره
  • IR ۲۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    0 1
    اگه راست میگید کافی یه کشتی جنگی بفرستید اونجا وایسه در غیر اینصورت دروغ تحویل مردم ندید
  • IR ۲۰:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    1 0
    چند سال پیش هم یک میدان مشترک در بحرین را عربستان با کشتی های جنگی تصرف کرد و دولت روحانی هیچ کاری نکرد
  • IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    0 0
    یعنی هیچکاری نمیشه کرد؟ مثل بحرین شد؟
  • IR ۲۱:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    0 0
    کویت استان جداشده اسران است و باید به کشور بازگردد
  • IR ۲۱:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    0 0
    پس مسئولان ما دارن چیکار میکنن؟!
  • CA ۲۲:۰۴ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۶
    0 0
    دولت گفتار درمانی فقط حرف می‌زنند و عمل نمی کنند
  • ایرانی IR ۰۴:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۷
    0 0
    بی لیاقت ها اگر قراردات کویت و سعودی نبود بی لیاقتی شما افشا نمی شد سالهاست دست درازی به منابع ما داشتن و شما منافع ملت رو فدای بی عرضه بودن خود کردین .....

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس