تقلیل ارزش راهبردی تحریم‌ها؛ مهمترین دستاورد دولت در مذاکرات وین

مهمترین دستاورد عملکرد دولت در مذاکرات وین این بوده که به واسطه استراتژی خنثی‌سازی تحریم‌ها و بی‌توجهی به فشارها و اداره کشور با فرض وجود تحریم، ارزش راهبردی تحریم‌ها برای طرف مقابل را تقلیل داده است.

به گزارش مشرق، دولت سیزدهم در شرایط خاص و ویژه‌ای کار خود را شروع کرد و چالش‌های دولت سیزدهم در آغاز کار بیشمار بود؛ این دولت حداقل در پنج حوزه اصلی با مشکلات بسیاری مواجه بود، حوزه بهداشت و درمان با شیوع گسترده کرونا و کمبود واکسن و معوقات کادر درمان، دست و و پنجه نرم می‌کرد و مردم و پزشکان خسته و فرسوده شده بودند، در حوزه اقتصادی تورم لجام گسیخته و رشد نقدینگی و کاهش قدرت خرید مردم در کنار کسری بودجه دولت و کمبود کالاهای اساسی و نهاده های دامی، سیکل ‌معیوبی از تامین و توزیع کالا را رقم زده بود. اما در حوزه سیاسی هم با وجود تحریم‌های روز افزون و ادامه کمپین سیاست فشار حداکثری آمریکا و عدم توازن در سیاست خارجی و همچنین رکود در حوزه دیپلماسی اقتصادی ما شاهد انفعال در روابط منطقه‌ای و همسایگان بودیم؛ ضمن اینکه بی‌توجهی به پیمانهای منطقه‌ای نیز به غرب گرایی محض در سیاست خارجی دامن زده بود، در این شرایط دولت سیزدهم تصمیم گرفت برای عبور از این مشکلات، فصل جدیدی را در حوزه سیاست خارجی کشور باب کند که محورهای آن را در این گزارش، در سه سرفصل تجارت خارجی، دیپلماسی متوازن و مذاکرات رفع تحریم بررسی کرده‌ایم. 

تجارت خارجی

از ابتدای شروع به کار دولت و اقدامات مثبت صورت‌گرفته در حوزه تعامل با کشورهای مختلف به ویژه همسایگان و دیپلماسی متوازن شاهد نوعی از رونق نسبی در حوزه تجارت خارجی بوده‌ایم به طوری که حجم تجارت خارجی ایران در ۱۱ ماهه سال گذشته، بیش از ۹۰ میلیارد دلار بوده که در مقایسه با سال گذشته ۴۰ درصد رشد داشته و ارزش صادرات حدود ۴۵ میلیارد دلار بوده است.

با وجود تحریم ها و موانعی که بر سر تبادلات مالی کشورمان ایجاد شده اما ۷۳ درصد از کل ارز حاصل از صادرات به روش‌های مختلف به کشور بازگردانده شده است.

همچنین از ابتدای دولت سیزدهم ۶ مرکز تجاری در کشورهای ترکیه، ارمنستان، امارات، پاکستان، سوریه و چین ایجاد شده و راه‌اندازی مرکز تجاری در برخی کشورهای دیگر نیز در دستور کار است.

تقلیل ارزش راهبردی تحریم‌ها؛ مهمترین دستاورد دولت در مذاکرات وین

دیپلماسی فعال و متوازن

دولت سیزدهم در شرایطی کار خود را آغاز کرد که کشور با پیامدهای ناشی از همه گیری ویروس کرونا و فشار تحریم‌های غیرقانونی آمریکا و همراهی متحدانش در چارچوب فشار حداکثری چالش‌های اقتصادی متعددی را در سطح منطقه و بین‌الملل پشت سر می‌گذاشت؛ در این شرایط کاخ سفید به تلاش برای اجماع سازی علیه کشورمان از طریق پیش گرفتن دیپلماسی فعال با همکاری متحدان غربی و منطقه‌ای ادامه می داد و از سوی دیگر شروع روند عادی سازی روابط کشورهای عربی به ویژه در حوزه خلیج فارس با رژیم صهیونیستی اوضاع را پیچیده تر و دشوارتر از قبل کرده بود.

نوع رویکرد دولت دوازدهم به سیاست خارجی باعث شده بود عملاً خروجی خاصی از این حوزه عاید کشور نشود تا وقتی که در این شرایط دولت سیزدهم در سیاست خارجی با اولویت سه گانه در حوزه همسایگی، سیاست آسیا محوری با تاکید بر توازن در سیاست خارجی و دیپلماسی اقتصاد محور فضا را تغییر داد.  

رئیس‌جمهور طی شش ماه گذشته ۳ سفر خارجی داشته و از سوی دیگر اقدامات دولت در راستای تأمین منافع ملت ایران به منظور رفع تحریم، خنثی سازی تحریم‌ها، دیپلماسی عمومی و ارتقای چهره جمهوری اسلامی، تعامل هوشمند با کشورهای جهان و متوازن سازی مناسبات خارجی و فعالیت‌های کنسولی و امور ایرانیان و ارتقای دیپلماسی سلامت انجام شده است.

تقلیل ارزش راهبردی تحریم‌ها؛ مهمترین دستاورد دولت در مذاکرات وین

مذاکرات رفع تحریم

در همین زمینه، دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم از همان ابتدا صریحاً اعلام کرد در کنار راهبرد خنثی سازی تحریم ها و تعامل متوازن با همه کشورها، مذاکره برای لغو تحریم را هم به صورت جدی پیگیری خواهد کرد.

بنابراین حضور تیم مذاکره کننده ایرانی با ترکیبی جدید و متنوع از کارشناسان دیپلماسی، حقوقی، امنیتی و اقتصادی در وین نشان داد دولت مردمی برای رفع تحریم‌های ظالمانه اراده جدی دارد.

از ۸ آذر که اولین دور گفت‌وگوهای وین با حضور علی باقری و تیم جدید آغاز شد و تاکنون هم ادامه دارد، مذاکرات فشرده و پیچیده‌ای بین طرفین انجام شده است، هرچند از اواخر اسفند تاکنون این مذاکرات متوقف شده اما بر اساس اظهارات طرفین بیش از هر زمان به توافق نزدیک شده‌اند.  

تقلیل ارزش راهبردی تحریم‌ها؛ مهمترین دستاورد دولت در مذاکرات وین

مسیر متفاوت دولت سیزدهم در مذاکرات هسته‌ای نسبت به دولت قبل چند ویژگی دارد؛ تمرکز و تاکید بر خطوط قرمز ایران، رفع حفره های برجام به ویژه در راستی آزمایی و تضامین پرونده‌های ادعایی، حفظ حقوق هسته‌ای کشور ازجمله توانمندی در غنی‌سازی، تحقیق و توسعه و در نهایت رفع موانع برجامی و خارج برجامی از مسیر لغو تحریم ها.

درواقع مهمترین دستاورد عملکرد دولت در مذاکرات وین این بوده است که به واسطه استراتژی خنثی سازی تحریم ها و بی توجهی به فشارها و اداره کشور با فرض وجود تحریم، ارزش راهبردی تحریم ها برای طرف مقابل را به شدت تقلیل داده است.  

منبع: ایرنا

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 7
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • ح IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    0 0
    بنازم نادری رو...دومادازاین بهترمگه هست؟
  • ۱۸:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    0 0
    آقای ردوقان هم سفره هفت سین نچید
  • ۱۸:۵۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    0 0
    آقای رئیس جمهور محترم مدیران میانی بازماندگان دولت قبل با وضع بخشنامه ها و دیگر کارهای‌ غیرضرور و عمدی همچنان سعی در ناراضی سازی عمدی مردم دارند.
  • IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    0 0
    هنوز دردی از مردم دوا نشده.
  • IR ۲۲:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    1 0
    واقعاً چرا باید با وعده‌های دروغ لغو تحریم‌هایی که به بهانه‌های مختلف بر علیه ما وضع شده و مطمئناً هرگز لغو نخواهد شد، صنعت هسته‌ای خود را هم، به دست خودمان محدود و تخریب، و جاسوسان آژانس صهیونیست‌ها را پشتیبانی کنیم و اقتصاد کشور را هم شرطی نماییم؟! مطمئناً برجام چکی نیست که قابلیت نقد شدن داشته باشد، بلکه تجربه‌ی تلخی است که از اعتماد به غرب با صرف هزینه‌ی زیاد به‌دست آمده و تاکنون هم اشتباهات زیادی در مواجهه با آن در پیش گرفته شده است؛ اکنون تنها نفعی که می‌توان از این تجربه به‌دست آورد، برداشتن این یوغ از گردن صنعت هسته‌ای و اقتصاد کشور، با عدم توافق مجدد با شیطان بزرگ و مستکبران و زورگویان دنیا، و خروج قاطعانه و مقتدرانه از برجام در روز ملی فناوری هسته‌ای با توکل بر خدا، و خنثی‌سازی تحریم‌ها از طریق ایجاد حرکت تولیدی و تحرک اقتصادی داخلی، و توسعه‌ی صنعت هسته‌ای با حداکثر سرعت و به هر میزان لازم با اخراج کامل جاسوسان آژانس و جمع‌آوری تمام دوربین‌ها است؛ و این، خواست مؤکد ما از دولت و مجلس انقلابی است که ان‌شاءالله منتظر تحقق آن هستیم.
  • IR ۲۲:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    1 0
    مذاکره فرسایشی نباید بشود؛ نباید جوری باشد که طرف‌ها بخواهند همین طور مدام این مذاکره را کش بدهند که این برای کشور ضرر دارد. این جور نیست که آمریکا بخواهد مذاکره کند تا اینکه یک حرف حقی را قبول کند؛ نه، می‌خواهد مذاکره کند تا یک حرف باطلی را تحمیل کند. مطمئناً عدم توافق با شیطان بزرگ قلدر و سه نوچه‌ی اروپائیش بزرگترین موفقیت در مذاکرات است. آن‌ها در پشت صحنه‌ی دیپلماسی، گرگ درنده و روباه حیله‌گر هستند. تجربه‌ی برجام در دولت قبل به ما نشان داد که اعتماد به غرب جواب نمی‌دهد، لذا ما به غربی‌ها هیچ اعتمادی نداریم و معتقدیم که به ما کمک نمی‌کنند و هر جا بتوانند ضربه می‌زنند. بهترین راه این است که بدون هیچ‌گونه توافقی، مذاکرات را تا بیستم فروردین روز ملی فناوری هسته‌ای تعلیق کنیم؛ چنانچه تا آن تاریخ تمام تحریم‌ها لغو شد و این امر راستی‌آزمایی گردید و تمام مطالباتمان هم وصول شد، به مذاکرات برگردیم و در غیر این‌ صورت در همان روز این شجره‌ی خبیثه‌ی برجام را که از روی زمین ناپاک و بی‌ثمر اعتماد به غرب برکنده شده و ثبات و قراری ندارد را برداریم و آن را بر سر آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان بکوبیم و با اقتدار از برجام خارج شویم. نباید گذاشت اقتصاد کشور بیش از این شرطی شود؛ کار عمده خنثی کردن تحریمها از طریق ایجاد حرکت تولید داخلی و تحرک اقتصادی داخلی است.
  • IR ۲۲:۲۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۰۵
    1 0
    توافق نکردن از توافق کردنی که در آن، منافع ملّت پامال بشود، عزّت ملّت از بین برود، ملّت ایران با این عظمت، تحقیر بشود، توافق نکردن شرف دارد بر یک چنین توافق کردنی.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس