سرویس جهان مشرق _ اتاق عملیات مشترک گروههای مقاومت فلسطین در تاریخ ۳۰ دسامبر ۲۰۲۰ نخستین رزمایش مشترک خود را با عنوان «رکن شدید ۱» (تکیه گاه محکم) آغاز کردند که حامل پیام های متعدد برای دوست و دشمن بود.
این مانور درحالی برگزار شد که اواخر سال ۲۰۲۰ تجاوزات رژیم اشغالگر ضد فلسطینیان در سراسر اراضی اشغالی به ویژه نوار غزه، به شکل قابل توجهی افزایش یافته بود و بنابراین فلسطینیان این پیام روشن را به دشمن اشغالگر رساندند که برای ورود به هرگونه تقابل نظامی آمادگی دارند.
پیامهای اولین رزمایش مشترک گروههای مقاومت فلسطین
یکی از پیامهای این مانور به تمام طرفهای منطقهای و جهانی آن بود که هماهنگی نظامی مقاومت تا آنجا پیش رفته که اتاق عملیات مشترک گروههای فلسطینی در قالب این اتاق، مانورهای خود را برگزار میکنند.
برگزاری چنین مانوری برای نخستین که در آن از موشک های زمین به دریا و پهپادهای مقاومت استفاده شد سرآغاز مرحله جدیدی از توانمندی نظامی فلسطینیان بود که نتایج آن صراحتا در جریان «نبرد شمشیر قدس» در ماه مه ۲۰۲۱ دیده شد؛ جایی که همه گروه های فلسطینی به صورت هماهنگ و یکپارچه در دفاع از قدس و مسجدالاقصی، مواضع رژیم صهیونیستی را آماج موشک و راکت های خود قرار داده و افسانه «گنبد آهنین» صهیونیست ها را نابود کردند.
عوامل زمینه ای برگزاری مانور «رکن شدید ۲»
بعد از پایان جنگ ۱۲ روزه غزه که شکست سنگینی در سطح نظامی و امنیتی و اطلاعاتی به رژیم اشغالگر تحمیل کرد، اوضاع در اراضی اشغالی همچنان ملتهب بوده و صهیونیستها درحالی که صراحتا اعتراف میکنند آمادگی ورود به هیچ جنگ جدیدی را ندارند، تجاوزات خود را ضد فلسطینیان در قدس اشغالی و کرانه باختری افزایش داده اند.
مقاومت فلسطین نیز تاکید کرده که برخلاف رژیم اشغالگر، آماده ورود به یک جنگ جدید برای دفاع از همه فلسطینیان است. عملیات های شهادت طلبانه اخیر در کرانه باختری و قدس اشغالی نیز که طی هفته های گذشته به شکل مستمر ادامه پیدا کرده، دیگر عامل نگرانی صهیونیستها در خصوص انفجار اوضاع در فلسطین اشغالی است.
در همین راستا صهیونیستها اقدامات جنون آمیز و تجاوزات وحشیانه خود علیه فلسطینیان در مناطق مختلف را افزایش داده اند. شکنجه و بدرفتاری با اسرای زن و مرد فلسطینی در زندان های رژیم اشغالگر و هجوم روزانه شهرک نشینان صهیونیست به منازل فلسطینیان از جمله عواملی است که خشم فلسطینی ها را بر می انگیزد.
از سوی دیگر حمایت تشکیلات خودگردان فلسطین از جنایات رژیم صهیونیستی و جاسوسی برای این رژیم در لو دادن عملیاتهای شهادت طلبانه فلسطینیان موجب شده تا جایگاه این تشکیلات بیش از پیش نزد فلسطینیان تنزل یافته و به موازات آن اعتماد عمومی فلسطینیان به مقاومت که بعد از پیروزی در نبرد شمشیر قدس به طرز قابل توجهی بالا رفته بود، همچنان در حال افزایش است.
از سوی دیگر عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی و هماهنگی امنیتی با این رژیم موجب شده تا فلسطینیان از هرگونه حمایت عربی از آرمان و ملت فلسطین دلسرد شده و مقاومت را تنها گزینه دفاع از حقوق خود بدانند. علاوه بر مردم، گروه های مختلف فلسطینی نیز به همین نتیجه رسیده اند. گروه های فلسطینی با الهام از نتایج نبرد شمشیر قدس و احتمال ورود به یک تقابل نظامی جدید با اشغالگران در سال ۲۰۲۲ درحال هماهنگی نظامی بیشتر هستند.
اهداف و پیامهای اصلی دومی مانور مشترک گروههای فلسطینی
در همین راستا اخیراً اتاق عملیات مشترک گروههای مقاومت فلسطین اعلام کرد که مانور جدیدی با عنوان «رکن شدید ۲» را آغاز کرده که دومین مانور مشترک این گروه ها بعد از «رکن شدید ۱» است که در دسامبر ۲۰۲۰ برگزار شد.
در بیانیه اتاق عملیات مشترک گروههای مقاومت فلسطین آمده که این مانور با هدف بالا بردن کارایی و آمادگی رزمی گروههای مقاومت جهت مقابله با چالش ها و تهدیدهای مختلف انجام میشود.
«محمد حماده» سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) درباره اهداف و فعالیت های مشترک مانور مذکور گفت: این رزمایش در چارچوب تقویت اقدامات مشترک میان گروههای فلسطینی انجام میشود و در چارچوب رساندن این پیام روشن به رژیم اشغالگر صهیونیستی است؛ مبنی بر اینکه مردم فلسطین همواره در برابر دشمن صهیونیستی ایستادهاند و فلسطین تجزیهناپذیر است. همچنین ما برای همه سناریوها آمادگی کامل داریم.
همچنین به گفته سخنگوی حماس، هدف اصلی اتاق مشترک و مانور آن، تبادل تخصص فنی بین شاخههای نظامی جناحهای فلسطینی است و هر گروه دادهها و تجربیات اخیر خود را در آخرین یافتههای خود در سطح برنامهریزی و فناوری ارائه میکند.
علاوه برآن تبادل تجربیات در بسیاری از رشتهها که مهمترین آنها مهندسی و ارتباطات و سایبری می باشد و همچنین دستیابی به دقت بالا در هماهنگی میدانی میان گروههای مختلف فلسطینی و یکپارچه کردن تلاشها و تسریع در اجرای برنامه های تخصصی از دیگر اهداف برگزاری این مانور است تا در نهایت گروههای فلسطینی به سطح بالایی از قدرت و ثبات در رویارویی با دشمن اشغالگر برسند.
محافل تحلیل نظامی فلسطین نیز به نوبه خود تاکید میکنند که این مانور، آزمایشی برای آمادگی گروههای فلسطینی جهت آمادگی در هرگونه رویارویی نظامی احتمالی با دشمن اشغالگر است. علاوه بر آن برگزاری چنین مانوری همه ادعاهای مقامات رژیم اشغالگر صهیونیستی مبنی بر اینکه توانمندیهای مقاومت فلسطین در جنگ اخیر مورد هدف قرار گرفت را رد می کند و بیانگر آن است که مقاومت همچنان در حال توسعه قدرت نظامی و افزایش تجربیات و تخصص خود در این زمینه است.
مقاومت؛ تنها گزینه فلسطینیان برای مقابله با اشغالگران
علاوه بر آن برگزاری دومین مانور مشترک میان گروه های فلسطینی تاکید می کند که همه مردم این سرزمین درباره درستی گزینه مقاومت برای احیای حقوق خود جهت حفظ دستاوردهای سیاسی و نظامیشان به توافق جمعی رسیدهاند.
محمد حماده، سخنگوی حماس در این زمینه ادامه داد که از جمله فعالیتهای این مانور نظامی، شبیهسازی شلیک موشکهای آزمایشی، هجوم به ساختمانها و سایتها و دفاع از مکانهای مقاومت نظامی و اجتماعات غیرنظامی که در آن طرحهای دفاعی ترسیم میشود، است. علاوه بر آن پرونده اسرای فلسطینی و آزادسازی آنها نیز جدا از کار میدانی گروههای مقاومت فلسطین نیست.
به گفته این مسئول حماس، در همین زمینه نیروهای فلسطینی در این مانور یک جنگ زمینی با رژیم اشغالگر صهیونیستی و به اسارت گرفتن سربازان اسرائیلی را نیز شبیهسازی میکند تا در پرونده تبادل اسرا از آنها استفاده نمایند.
اتاق عملیات مشترک متشکل از گروههای فلسطینی و شاخههای نظامی آنها یعنی جنبش حماس - گردانهای عزالدین قسام، جنبش جهاد اسلامی - سرایا القدس، جبهه مردمی برای آزادی فلسطین - گردانهای شهید ابوعلی مصطفی، جنبش فتح - گردان های شهدای الاقصی (تیپ نضال العمودی، ارتش طوفان) گروه های شهید ایمن جوده، گردانهای شهید عبدالقادر الحسینی، کمیتههای مقاومت مردمی - گردانهای ناصر صلاح الدین، جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین - گردانهای مقاومت ملی فلسطین، جبهه مردمی برای آزادی فلسطین (فرماندهی کل) - تیپ های شهید جهاد جبرئیل، جنبش لیبرال فلسطین - تیپ های انصار، تیپ های مجاهد، طرف های شرکت کننده در این رزمایش هستند.
اهمیت مانورهای مشترک فلسطینیان
یکی از نکات حائز اهمیت در دو مانور مشترک گروه های فلسطینی در آن است که این گروه ها پیش از این کمتر به بحث رزمایش نظامی آن هم به صورت مشترک توجه داشتند و چنین مانورهایی صرفا منحصر به جنبشهای بزرگ همچون حماس و جهاد اسلامی بود. اما در ۲ رزمایش اخیر همه گروه های فلسطینی با شاخه های نظامی خود مشارکت کردند. از آنجایی که اختلاف میان جناح های مختلف فلسطینی همواره یکی از مهمترین عوامل شکست برخی طرح های آنها بود، اکنون گروههای مقاومت به یک انسجام و وحدت درونی دست یافتهاند که نوید روزهای موفقی را در آینده می دهد.
از طرف دیگر از آنجایی که مانور برگزار کردن ویژگی همه ارتش های رسمی دنیاست که با اهداف مشخص در شرایط گوناگون انجام می شود، اقدام گروه های فلسطینی به برگزاری چنین رزمایشی تحت محاصره رژیم اشغالگر، حامل پیامی برای این رژیم و همه دشمنان مقاومت است مبنی بر اینکه مقاومت فلسطین در حال تبدیل شدن به یک ارتش قدرتمند است و همانگونه که نتایج نبرد شمشیر قدس ثابت کرد، مرحله آینده تقابل فلسطینی-صهیونیستی پر از شوک و غافلگیری برای دشمن اشغالگر خواهد بود.