به گزارش مشرق، روسیه اعلام کرد دولت انگلیس میلیونها دلار برای ایجاد شبکهای با هدف مداخله و اثرگذاری در جامعه مدنی روسیه صرف کرده است.
به نوشته وبگاه شبکه «راشا تودی»، «ماریا زاخاروا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت، انگلیس قصد داشت بر نهادهای جامعه مدنی در روسیه اثر گذاشته، مسیر سیاسی روسیه را به سمت دلخواه انگلیس تغییر داده و چنین اقداماتی بسیار تعجب برانگیز است.
اظهارات زاخاروا پس از آن بیان شد که اخیرا انتشار اسنادی از فعالیتهای دیپلماتهای انگلیسی در روسیه پرده برداشت.
بیشتر بخوانید:
مهمترین تحولات سال ۲۰۲۱
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت، بر اساس این اسناد، مقامات انگلیسی هزینههای هنگفتی را جهت تلاش برای بیثبات کردن اوضاع سیاسی در روسیه صرف کردهاند که بخشی از آن به «حمایت مالی» از اعتراضات شده است.
این مقام روس لندن را به تمرکز بر «افزایش تنش و ایجاد دو قطبی در جامعه» روسیه متهم کرد و از وزارت امور خارجه انگلیس درخواست کرد پا پیش گذاشته و به این اقدامات اعتراف کند.
راشا تودی به نقل از گروه تحقیقاتی «آندرساید» که این اسناد را منتشر کرده نوشت، وزارت امور خارجه انگلیس برای اثرگذاری بر جامعه روسیه بین ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳ بالغ بر ۱۷ میلیون دلار هزینه اختصاص داده است.
در این مدارک که گفته میشود از سفارت انگلیس در مسکو درز کردهاند لیست بلندی از سازمانهای غیرانتفاعی روسی دیده میشود که از مقامات انگلیسی برای چندین پروژه کمک هزینه دریافت کردهاند. همچنین طبق این اسناد لندن به فعالیتهای شبکه «بیبیسی» برای روس زبانها توجه ویژهای دارد.
از سوی دیگر طبق این اسناد، دولت انگلیس به تبلیغ فرهنگ همجنسگرایی در روسیه و استفاده از عبارت ملت «همجنسهراس» برای روسها تمرکز دارد.
همچنین راشا تودی به نقل از این اسناد مینویسد، پروژههای خاصی به تعلیم افرادی اختصاص یافته که استعداد دستیابی به مقامات بالا در روسیه دارند و تلاش شده گروههای طرفدار انگلیس در میان نخبگان روس ایجاد شود.
در میان سازمانهای غیرانتفاعی نامبرده در این گزارش، نام سازمان «مموریال» به چشم میخورد که اخیرا به نقض قانون «عامل خارجی» در روسیه و «تحریف تاریخ» این کشور متهم شده و با حکم دادگاه تعطیل شده است.
تصمیم روسیه برای تعطیل کردن این سازمان با انتقاد و واکنش تند دادگاه حقوق بشر اروپایی مستقر در «استراسبورگ» همراه شد و این نهاد از دادگاه روسیه درخواست کرد حکم مربوطه را لغو کند.
در اسناد منتشر شده توسط آندرساید آمده است، مقامات انگلیسی قانون عوامل خارجی روسیه را «تهدیدی» برای برنامههای خود دانسته است. در برخی از این اسناد بهوضوح آمده است این قانون میتواند موجب دلسردی متخصصان روس و عدم همکاری آنها پروژههای انگلیسی شود.
تلاشهای انگلیس برای مداخله در امور داخلی روسیه در حالی افشا شده است که لندن طی سالهای گذشته بدون ارائه هیچ مدرکی بارها مسکو را به اقدامات مشابه متهم کرده است.
در همین رابطه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه خرداد امسال به «ریچارد مور» رئیس سازمان جاسوسی خارجی انگلیس (MI۶) درخصوص اظهارات ضد روسی وی هشدار داد.
رئیس جمهور روسیه در ادامه به مور توصیه کرد: «سرت به زندگی خودت باشد و تلاش نکن روابط روسیه و بریتانیا را از آنچه هست بدتر کنی».
ریچارد مور اخیراً در مصاحبه با یک رسانه انگلیسی ادعاها در خصوص حمله شیمیایی در منطقه سالزبری انگلیس و انفجارهای سال ۲۰۱۴ در جمهوری چک را تکرار و روسیه را مقصر آنها دانست.
در سال ۲۰۱۸، «سرگئی اسکریپال» یک جاسوس دوجانبه و دخترش در شهر سالزبری انگلیس با مادهای شیمیایی به نام «نوویچوک» ترور شدند. انگلیس مقصر این ترور را روسیه عنوان کرد، اما مقامات مسکو این اتهام را رد کردند و آن را ادعایی فاقد شواهد دانست.