۴ ابهام مهم در بورس کشور که سازمان بورس باید شفاف سازی و رفع ابهام کند/ آمادگی کامل قوه قضاییه برای کمک به دولت و سازمان بورس برای رفع آسیب‌ها و مشکلات بورس

رئیس قوه قضاییه با اشاره به چهار ابهام مهم در بورس کشور که سازمان بورس باید پیرامون آنها شفاف‌سازی و رفع ابهام کند، گفت: از طرف ناظرین بورس دخالت‌های غیرمتعارف در امر خرید و فروش سهام صورت می‌گیرد.

به گزارش مشرق، در پی دستور اخیر رئیس عدلیه حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای به سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر به روز کردن گزارشات پیشین در مورد مسائل بورس و تخلفات احتمالی، هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار با رئیس قوه قضاییه دیدار کردند.

در ابتدای جلسه حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای مطالبی در خصوص اهمیت بازار سرمایه و بورس بیان کرد و گفت: با استقبال مردم از بورس فرصت خوبی برای دولت و مردم پیش آمد و نباید این فرصت با عملکرد ناصواب از بین برود و لازم است با شفاف نمودن فرایندها در بورس دغدغه مردم هرچه زودتر رفع شود و مردم با امیدواری بتوانند کماکان در بورس فعالیت نمایند.

بیشتر بخوانید:

اصلاح تعدادی از مواد آیین‌نامه داخلی مجمع تشخیص مصلحت نظام

رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه بدیهی است بازار سرمایه نیز مانند بسیاری از بازارهای دیگر دادوستد دارای سود و زیان است، افزود: طبعاً افراد با اختیار و آگاهی و آشنایی با بازار باید وارد آن شوند لکن رشد فوق‌العاده شاخص بورس در سال‌های ۹۸ و ۹۹ غیرمتعارف و غیرمنطقی بود و به همین جهت خیلی از دلسوزان و سازمان بازرسی کل کشور و دادستانی کل کشور به مسئولین ذی‌ربط به صورت کتبی و شفاهی هشدار دادند و موارد خلاف را متذکر شدند.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای با اشاره به دغدغه‌های موجود در خصوص ریزش بورس در کشور گفت: باید تلاش و ابعاد نظارتی بازار سرمایه تقویت شود تا فرصت بازار سرمایه به ضد آن تبدیل نشود.

بیشتر بخوانید:

ورود رئیس قوه قضاییه به تخلفات بورسی/ مدیران متخلف از گذشته تا به امروز محاکمه می‌شوند؟

رئیس دستگاه قضا همچنین از آمادگی کامل قوه قضاییه برای کمک به دولت و سازمان بورس برای رفع آسیب‌ها و مشکلات بورس خبر داد.

حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای با بیان اینکه با افزایش غیرمتعارف شاخص بورس و تبلیغات صورت گرفته در سال‌های ۹۸ و ۹۹ جمع کثیری از مردم بدون اطلاع و آشنایی کافی حدود ۶۰ میلیون کد بورسی گرفتند، گفت: در آن مقطع زمانی سازمان بورس هم اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی مناسبی انجام نداد و در این فضا بعضی افراد کل موجودی را وارد بورس کردند و حتی بعضی از مردم با شرایط پیش آمده از بستگان و آشنایان خود نیز وجوهی را اخذ کرده و وارد بورس شدند و در حال حاضر برای این دسته مشکل مضاعفی به وجود آمده است.

در این نشست «مجید عشقی» رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز گفت: ورود سرمایه مردم به بازار بورس طی سال‌های ۹۸ و ۹۹ یک فرصت استثنائی برای شرکت‌های بورسی و رونق‌دهی به اقتصاد کشور ایجاد کرد، اما متأسفانه از آن جهت که زیرساخت‌های فنی، حقوقی و نظارتی متناسب با این هجوم سرمایه به بورس تعبیه نشده بود موجب پدید آمدن مخاطراتی شد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین «آزادسازی بخش دوم سهام عدالت»، «مهیا نبودن زیرساخت‌های فنی و حقوقی کامل»، «فروکش کردن نقدینگی موجود با اقدامات دولت وقت» و برخی عوامل دیگر را از جمله دلایل ریزش بورس عنوان کرد.

عشقی در ادامه، وضعیت فعلی بازار سهام را مثبت و امیدوارکننده ارزیابی کرد و گفت: در مدت اخیر سودهای شرکت‌های بورسی افزایش یافته است و مؤید این موضوع، صورت‌های مالی ماهانه‌ای است که شرکت‌های بورس در اختیار سازمان بورس قرار می‌دهند و این فرآیند، ما را به این نتیجه می‌رساند که نباید نگران بود.

حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای پس از اظهارات عشقی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار این سوال را مطرح کرد که این سازمان برای تقویت زیرساخت‌ها و به طور خاص نظارت و اعتمادسازی مردم چه برنامه‌ای دارد؟

عشقی نیز در پاسخ گفت: تا پایان سال با ارتقاء و تقویت سامانه‌های فنی و نظارتی تمام جریان‌های مالی اثرگذار در بازار سرمایه در سریع‌ترین زمان ممکن مورد رصد و شناسایی قرار خواهند گرفت و از این طریق از بسیاری آسیب‌ها و مخاطرات پیشگیری خواهد شد.

در این نشست حجت الاسلام والمسلمین منتظری دادستان کل کشور نیز اظهار داشت: از سال ۹۷ به بعد تذکرات و اخطارهایی به مسئولین ذی‌ربط بورس از جمله وزیر اقتصاد وقت داده‌ایم و به نظر می‌رسد بخش حقوقی سازمان بورس کارآمدی لازم را ندارد.
دادستان کل کشور ساماندهی مجامع شرکت‌های سهام عدالت را ضروری دانست و گفت: در جلسه اخیر شورای عالی بورس فرصت سه ماهه برای این امر تعیین شد.

معاون رئیس سازمان بازرسی کل کشور نیز در این نشست طی سخنانی به تذکرات و گزارشات این سازمان به مسئولین ذی‌ربط سازمان بورس طی دو سال اخیر اشاره کرد.

حجت‌الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای در ادامه گفت: مسائل مطرح شده از سوی رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار و دادستان کل کشور جای بررسی و اقدام دارد لکن اینجانب با ملاحظات گزارشات رسمی و مردمی تفاوت‌هایی بین فرایند بورس در کشور خودمان و سایر بورس‌های دنیا می‌بینم که می‌تواند باعث رانت و سوءاستفاده عده‌ای و متضرر شدن عده دیگری گردد لذا به بعضی از موارد اشاره می‌کنم و امیدوارم سازمان بازرسی کل کشور و مسئولین سازمان بورس و اوراق بهادار به طور دقیق این موضوعات را بررسی کرده و اقدام مقتضی را به عمل آورند.

رئیس عدلیه در همین راستا به «نمایش صف خرید و فروش در بورس»، «دخالت‌های ناظرین بورس در فرایند خرید و فروش سهامداران» و «خرید سهام با کد بورسی افراد حقیقی از سوی صندوق‌های حقوقی» اشاره کرد و افزود: این موارد ابهاماتی است که اعضای هیئت مدیره سازمان بورس باید در رابطه با آن شفاف‌سازی و رفع ابهام کنند.

رئیس قوه قضاییه همچنین در خصوص نمایش صف خرید و فروش در بورس اظهار کرد: با وصف اینکه در بورس‌های متعارف دنیا صف خرید و فروش به نمایش گذاشته نمی‌شود چرا در بورس ایران صف خرید و فروش نمایش گذاشته می‌شود؟

حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای افزود: از طرف ناظرین بورس دخالت‌های غیرمتعارف در امر خرید و فروش سهام صورت می‌گیرد و اموری بر سهامداران حقیقی و حقوقی تحمیل می‌شود و فرضاً نمادی بدون ضابطه بسته می‌شود بدون اینکه توضیحی داده شود.

رئیس قوه قضاییه با اشاره به دسترسی کارگزاری‌ها و سازمان بورس به کلیه ردیف‌ها و سفارشات عرضه و تقاضا گفت: این در حالی است که سهامداران عادی به صورت آنلاین حداکثر ۵ ردیف از سفارشات را می‌توانند مشاهده کنند.

حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه‌ای ادامه داد: همچنین دیده شده که صندوق‌ها به جای کد بورسی خود صندوق، با کدهای حقیقی که در صندوق سرمایه‌گذاری کرده‌اند در بورس شرکت می‌کنند و یا کدهای حقیقی صندوق را در اختیار دیگران قرار می‌دهند و آن‌ها در بورس شرکت می‌کنند.

رئیس عدلیه با بیان اینکه همه این موارد می‌تواند ایجاد رانت و فساد کند، گفت: باید در خصوص همه این موارد شفاف‌سازی شود.

در پایان این نشست رئیس قوه قضاییه از سازمان بازرسی خواست مسائل را به صورت جدی دنبال کند و به هیأت مدیره سازمان بورس نیز گفت: شما موظف هستید آسیب‌ها و کمبودها را شناسایی، جمع‌بندی و رفع کنید و اگر نیاز به کمک قوه قضاییه است حتما کمک می‌کنیم و اگر معتقد هستید مجازات‌ها در این زمینه ناکافی است به صورت موردی اعلام کنید که اقدام لازم به عمل آید.

منبع: میزان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 15
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 1
  • مهم نیست IR ۱۲:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 0
    به جای این که مسئولین سازمان به خصوص ناظرین را که نمادهایی را که بیش از هفتاد درصد ریخته اند در هنگام رشد به دلیل نوسان بیست درصدی میبندند و کد های بسیاری از قدیمی های بازار را بسته و فراری شان داده اند مجازات و محاکمه و زندانی و اعدام کنند نشسته اند با ایشان جلسه گذاشته اند!!!
  • مهندس نفت IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 0
    جناب آقای محسنی اژه ای ، بانیان وضع موجود بورس نمیتوانند اصلاح کننده باشند. متهمان اصلی بورس بدلیل عدم نظارت صحیح،مستوجب معرفی به هیات بدوی تخلفات و دادگاه هستند. نه جلسه ملاقات. به اختصار : 1- مسئولین بورس وقتی خروج نقدینگی حقوقی ها/حقیقی های رانتی را مشاهده کردند چرا همچنان تبلیغ خرید سهام میکردند؟ 2- درخصوص احراز هویت اشخاص حقیقی/حقوقی ، سجام بصورت ناقص اجرا شد و بعضا" احراز هویت اشخاص به خود کارگزاری ها واگذار شد. یعنی خود افرادی که متهم بودند! سوالم این است : الان با بستن حساب بانکی افراد دلال ارزی ، جلوی نوسانات ارز تاحدودی گرفته شد. خب چرا کد بورسی افراد فوتی و شرکتهای غیرفعال مالیاتی بسته نشده در بورس؟ آیا قبول ندارید که بخش زیادی از دستکاری قیمها توسط همین کدها انجام میشود؟ بدنه بورس نمیخواهد به این موضوع ورود کند. شما بعنوان مدعی العموم وارد شوید. استعلام نام شرکتهای "غیرفعال مالیاتی" از سازمان امور مالیاتی،کار سختی نیست. و زیرمجموعه وزارت اقتصاد هست. استعلام افراد فوتی هم از ثبت احوال کار آسانی هست. مشکل اینه که بدنه فاسد بورس نمیخواهد این کار انجام شد. 3- طبق دستورالعمل بازارگردانی ، خود شرکتهای سهامی عام موظف بودند بازارگردانی را رعایت کنند. نظارت بر اجرای صحیح بازارگردانی بعهده سازمان بورس بوده. و ترک فعل این تیم فعلی سازمان بورس محرز هست. الان بازارگردانها خودشان نوسانگیر شده اند . کارمزد هم نمیدهند!! 4- دستورالعمل اخذ کارمزد(یا بهتره بگوییم تیغ زدن) دچار اشکالات اساسی هست. الان مردم عادی بابت خرید و فروش سهام حدود یک ونیم درصد میپردازند. که این رقم نجومی کارمزد در کل کارگزاری های سهام دنیا بی سابقه است!! حالا خوشمزه اش اینه که کارتل های بورس ایران برای کارمزد ، سقف گذاشتند. یعنی برای مردم عادی همان یک و نیم درصد میشه ولی برای حقوقی های با سرمایه کلان، کارمزد موثر درحد صفر میشود. چون سقف گذاشته شده! این چیزی جز فساد است؟ یعنی مردم دارن جیب این کارگزاری ها را پر میکنند ولی افراد با سرمایه سنگین ، کارمزد بسیار کمتری میدهند. بازارگردان ها هم که نمیدهند. یعنی این وسط فقط سر مردم کلاه رفته. 5- حقوقی هایی که پارسال پول خود را خارج کردند و به بازار وارد نکرند به دستگاه قضایی معرفی شوند. بخصوص شرکتهای صندوق بازنشستگی
  • IR ۱۳:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    1 0
    خجالت بکشید
    • IR ۱۴:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
      1 1
      خودت بکش
  • IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    4 0
    و اینجا بود که بورس با منفی ۴۹۰۰ واحد به پیشوار صحبتهای اقای اژه ای رفت بابا گفتار درمانی رو تمام کنید برای یکبار هر کس در هر پست و جایگاهی بوده و در متضرر بودن مردم دخیل بوده رو به سزای عملش برسونید تا حساب کار دست بقیه بیاد
  • IR ۱۵:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    3 0
    حسن روحانی را محاکمه بکن .
  • کرمی IR ۲۰:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    1 0
    باسمه تعالی بزرگ ترین مشکل مدیریت است و این شامل خیلی ها می شود نه تنها رییس بورس. باید خیلی ها را عوض کرد تا درست شود
  • IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 0
    شرکتهای در پیتی را از بورس اخراج و با فروش دارایی هاشون ضررمردم را باز گردانید......
  • محمد IR ۲۱:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    1 0
    تمامی مسئولین در فساد بورس دخیل هستند و تقصیر دارند . اون زمان که هیئت دولت روحانی و خاصه آخوندی در اوج بورس سهام خود را به مردم انداختند و خارج شدند و بورس سقوط کرد باید قوه قضائیه ورود میکرد که نکرد و الان نوشدارو بعد مرگ سهراب است.
  • IR ۲۲:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۰
    2 0
    رئیس بورس در این جلسه داره میگه بورس خوب و رو به رشد هست اصلا حواسش بود چی گفت اصلا هرروز نمای پایانی ونقشه بورس را نگاه کرده لطفا اشتباه به مردم وبالا دستی ها گزارش ندهید
  • کارشناس IR ۰۰:۱۲ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۱
    0 0
    بورس میخواد تغییر روند بده و قله ها رو فتح کنه حالا اینها دارن سرو کلشون پیدا میشه . در این 100 روز نابودی بورس کجا بودی ؟
  • IR ۰۱:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۱
    2 0
    همینکه رییس بورس در دروغی آشکار اعلام میکنه روند بوررس مثبت هست و زیان سهامداران در مدت روی کارآمدن دولت جدید رو انکار میکنه نشان میده ادعای بوررسی ها مبنی بر اینکه عشقی خودش بخش عمده ای از مشکل بوررس هست درست بود. نهادهای نظارتی اگر صادقانه به فکر مردم مالباخته هستن باید اول از عشقی شروع کنن
  • IR ۱۴:۴۹ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۲
    1 0
    اف بر حسن روحانی که با وعده های الکی اش بورس را به این روز انداخت . . علی برکت الله .
  • IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۲
    0 0
    کاش ...
  • IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۰/۰۹/۲۳
    0 0
    حسن روحانی باعث این وضعیت بورس به این شکل شد . باید حسن روحانی بجرم تمام این ضرر و زیان به ملت محاکمه فوری شود .

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس