به گزارش مشرق، «علی باقری» معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و مذاکرهکننده ارشد هیأت ایرانی در مذاکرات وین برای «رفع تحریمها» و احیای برجام در گفتوگو با بخش انگلیسی شبکه «الجزیره» در پاسخ به سؤالی درباره دو سند ارائه شده ایران به طرفهای برجام گفت: «همانطور که میدانید این گفتوگوها شش دور در وین در سال جاری در بهار و تابستان برگزار شد و در نهایت پیشنویسهای اسناد ارائه شد. ما به عنوان نمایندگان دولت ایران و مذاکرهکنندگان جدید ایران، نظرات خود را درباره پیشنویسها را به خصوص پیشنویسهایی که درباره رفع تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه و فعالیتهای هستهای ایران بود، گسترش دادیم و پیشنویس این اسناد را به طرف مقابل ارائه کردیم».
باقری در سؤالی در خصوص جزئیات پیشنویس جدید ارائه شده ایران گفت: «در خصوص پیشنویس ارائه شده درباره تحریمها و موضوعات هستهای، نکته مهم این است که دو طرف در خصوص اساس مذاکرات که همان توافق هستهای ۲۰۱۵ است و آن چه که ما ارائه کردیم، توافق داشتند. یکسری اشکالات و اشتباهاتی بود که در متن (برجام) وجود داشت و ما یکسری اصلاحات ارائه کردیم».
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به تقاضاهای ایران از طرف مقابل گفت: «تأکید ما این است که در چارچوب برجام که در سال ۲۰۱۵ مورد توافق قرار گرفت، تمامی موضوعات مربوط به فعالیتهای هستهای ما باید تداوم داشته باشد».
تمامی تحریمهای ناسازگار با برجام باید فوراً رفع شود
باقری بار دیگر بر لزوم رفع تحریمهای غیرقانونی علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: «این مسئله درباره تحریمها هم صدق میکند، تمامی تحریمهایی که در تناقض یا ناسازگاری با مفاد برجام وضع شده است، باید فوراً رفع شود. تمامی تحریمهای هستهای و تمامی تحریمهایی که از طریق کارزار باصطلاح "فشار حداکثری" اعمال شده، باید فوراً لغو شود».
مذاکرهکننده ارشد ایران درباره ضمانتهایی که ایران درخواست داده تا طرفهای مقابل به منظور تضمین پایبندی طرفهای مقابل به مفاد برجام ارائه کند، گفت: «مسائل مربوط به راستیآزمایی و ضمانتهایی که باید ارائه شود، مسائل و مباحث بسیار جدی است که در سند سوم وجود دارد که ارائه میشود».
پیشنهادات ایران، نشانه عزم جدی تهران است
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در ادامه با تأکید مجدد درباره جدیت ایران در مذاکرات وین گفت: «ما پیشنهاداتی را ارائه کردیم که نشان دادیم نه تنها در مذاکرات جدی هستیم بلکه با پیشنهاداتی که روی میز ارائه کردیم، عزم جدی خود را برای رسیدن به توافق نشان دادیم. پیشنهاد ما در حال حاضر بر روی میز طرف مقابل قرار دارد و هماکنون آنها باید به ما پاسخ دهند که این پاسخها باید با شواهد و منطق عقلانی همراه باشد».
اسناد ارائه شده ایران بر اساس توافق ۲۰۱۵ بوده است
باقری در پاسخ به سوالی مبنی بر این که اگر طرف مقابل حاضر به توافق با ایران نشود، چه رخ خواهد داد، گفت: «پیشنهادات ارائه شده ایران قابل رد شدن نیست زیرا بر اساس مفاد توافق ۲۰۱۵ تنظیم شده است و حتی کشوری که از این توافق خارج شده است نیز قصد بازگشت به این توافق را دارد و طرفهای برجام نیز خواهان از بین بردن این توافق نیستند».
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که دلیلی که تیم جدید مذاکرهکننده را ترغیب به حضور در مذاکرات فعلی وین کرد، گفت: «یکی از تفاوتهایی که با دورهای قبلی مذاکرات وجود دارد این بود که در دورهای قبل بازیگران خارجی تلاش در ایجاد مانع در مذاکرات بودند و هماکنون نیز طبیعی است که آنها تلاش میکنند در مسیر مذاکرات ایجاد مانع کنند اما نکته مهم این است که اقدامات ایران در چارچوب قوانین بینالملل، پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی) و توافقات پادمانی بوده است و تمامی اینها زمینه خوبی را برای ایران برای رسیدن به توافق ایجاد میکند».
باقری درباره ادعاهای اخیر رژیم صهیونیستی در خصوص غنیسازی ۹۰ درصدی اورانیوم در ایران گفت: اخبار مربوط به غنیسازی ۹۰ درصدی توسط رسانهها و منابع صهیونیست مطرح شده و عالیرتبهترین مقام آژانس که همان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، این ادعاها را رد کرده است».
ایران در صورت پایبندی طرفهای مقابل، کاملاً به برجام پایبند خواهد بود
این دیپلمات ایرانی سپس تصریح کرد: «فعالیتهای هستهای ایران در چارچوب توافق هستهای و توافقات پادمانی انجام میشود و واضح است که اگر طرفهای برجام به تعهداتشان ذیل این توافق پایبند باشند، ما نیز همانند آنها عمل میکنیم و به طور کامل به تعهداتمان ذیل برجام پایبند خواهیم بود».
احیای برجام به رفتار آمریکاییها و اروپاییها بستگی دارد
باقری ادامه داد: «هزینه احیا و نگهداری از برجام بر اساس اقداماتی بوده که ایران انجام داده است زیرا ایالات متحده از برجام خارج شد و کاملاً این توافق را نقض کرد و طرفهای اروپایی نیز عملاً نتوانستند به طور کامل به تعهداتشان ذیل این توافق هستهای پایبند باشند و همهچیز به رفتار طرفهای مقابل بستگی دارد و اگر طرفهای اروپایی به طور کامل به تعهداتشان عمل کنند و طرف آمریکایی به این توافق بازگردد، توافق احیا میشود».
علی باقری در پاسخ به سؤالی درباره امکان احیای توافق گفت: «دو طرف برای بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ مصمم هستند».
«علی الهاشم» خبرنگار شبکه الجزیره در ادامه این سؤال را مطرح کرد که آیا چارچوب زمانی برای رسیدن به نتیجه در مذاکرات وین وجود دارد که باقری در این خصوص پاسخ داد: «فکر میکنم که پاسخ طرفهای مقابل به پیشنهادات منطقی جمهوری اسلامی ایران قطعاً پاسخ سؤال شما را میدهد».
مذاکره کننده ارشد ایران در پاسخ به سؤالی درباره عدم احیای برجام گفت: «حضور ما در اینجا نشان میدهد که ما برای رسیدن به توافق مصمم هستیم و ما ارزیابیهای جدی از اراده و عزم و رفتار طرف مقابل انجام دادهایم تا بفهمیم که آیا آنها آماده بازگشت کامل به تعهدات برجامی اشان و کنار گذاشتن نقض این توافق هستند یا خیر».
ایران ثابت کرده که تحریمها نمیتواند کارآمد باشد
باقری در ارتباط با تأثیرگذاری تحریمها و سیاست فشار حداکثری ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی گفت: «اقتصاد ایران در سالهای گذشته که تحت تحریمها و فشارهای اقتصادی آمریکا و همپیمانان این کشور بوده، پیشرفت و رشد داشته است. این واقعیت وجود دارد که تحریمها قطعاً تأثیراتی داشته است اما جمهوری اسلامی ثابت کرده است که تحریمها نمیتواند کارآمد باشد».
«طرح ب» ایران چیست؟
مجری الجزیره در سؤالی درباره «طرح ب» ایران سؤال پرسید و گفت: «ما در واقع به ظرفیتها و توانمندیهای داخلی اتکا خواهیم داشت و تعامل و ارتباط با کشورهایی را توسعه میدهیم که برای تعامل با ما جدیت دارند. ما با جدیت مسیر پیشرفت اقتصادی را دنبال میکنیم».
ایران تلاشهای آمریکا برای انزوای اقتصادی ایران را ناکام گذاشت
باقری درباره تلاشهای آمریکا برای انزوای اقتصادی ایران گفت: «در سالهای گذشته، آمریکا از تمامی تلاش خود برای مسدود کردن ارتباطات اقتصادی ایران با جهان استفاده کرد اما ما نشان دادیم که میتوانیم تلاشهای آنها را ناکام بگذاریم و اقتصاد خود را در مسیر مثبتی ادامه دهیم».
آمریکا باید خسارات وارده به مردم ایران را جبران کند
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران ادامه داد: «اما این به مفهوم آن نیست که آمریکا به اقتصاد و مردم ایران خسارت وارد نکرده است و بنابراین یکی از موضوعاتی که در مذاکرات به دنبال آن هستیم، جبران خساراتی است که ایالات متحده به مردم ما وارد کرده است و این موضوعی است که در سند سوم به آن پرداخته شده است».
به محض دریافت پاسخ طرفهای مقابل، کار بر روی سند سوم ادامه مییابد
باقری سپس در ارتباط با سند سومی که ایران قرار است به طرف مقابل ارائه کند، توضیح داد: «طرف مقابل در حال حاضر در حال بررسی سندهایی هستند که به آنها ارائه کردیم و ما منتظر پاسخ آنها هستیم و به محض مشاهده پاسخ آنها، کار بر روی سند سوم را ادامه میدهیم».
«تصمیم»؛ عنوان سند سوم ایران برای طرفهای مقابل
وی در ارتباط با عنوان سند سوم گفت: «عنوان سند سوم، «تصمیم» است».
معاون سیاسی وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سؤال که آیا درخواستهای ایران، واقعگرایانه است؟ گفت: «در مذاکرات ما با طرفهای مقابل، لزوم دریافت تضمین و لزوم ایجاد مکانیسم راستیآزمایی مورد تأیید قرار گرفت. هم چین، هم روسیه و حتی طرفهای اروپایی نیز آن را تأیید کردند و در اصل، آمریکا نیز باید این درخواستها را بپذیرد».
علی باقری در ادامه در پاسخ به سؤالی که ایران در قبال این خواستهای خود چه چیزی ارائه میکند، گفت: «بده و بستان در چارچوب توافق ۲۰۱۵ انجام گرفته است. دو طرف که منظورم ایران و گروه ۱+۴ است، با توافق موافقت کردند و ایالات متحده که زمانی از برجام خارج شد، خواهان بازگشت به آن است و مفهوم بده و بستان در چارچوب توافق ۲۰۱۵ محقق شده است و هماکنون باید، اشتباهات کشوری که از این توافق خارج شده، ترمیم شود و سپس آن کشور میتواند احراز صلاحیت برای بازگشت به توافق را خواستار شود. بده و بستان زمانی صورت میگیرد که دو طرف توافقی را نقض کرده است، ما چیزی را نقض نکردیم و آمریکاییها بودند که توافق را نقض کردند.».
صهیونیستها به دنبال مانعتراشی در مسیر مذاکرات وین به هر روشی هستند
باقری درباره درخواست صهیونیستها برای توقف مذاکرات با جمهوری اسلامی را گفت: «بازیگران خارجی و صهیونیستها تلاشهای زیادی برای ایجاد مانع در مسیر مذاکرات کردند. صهیونیستها تلاش میکنند تا یا تأسیسات هستهای ایران را مورد حمله قرار دهند یا در مسیر مذاکرات اخلال و مانع ایجاد کنند و استقلال طرفهای مقابل بستگی دارد که نشاندهند نمیخواهند تحت تأثیر رژیم صهیونیستی قرار بگیرند و میخواهند بر اساس منافع خود و کشورشان پیش بروند».
صهیونیستها باید خواب حمله به ایران را ببینند
معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران در ارتباط با لفاظی مقامهای رژیم صهیونیستی در ارتباط با حمله به تأسیسات هستهای ایران گفت: «صهیونیستها باید خواب حمله به ایران را ببینند و اگر چنین خوابی ببینند، دیگر از چنین خوابی بلند نخواهند شد».
صهیونیستها به ایران حمله کنند، دیگر وجود نخواهند داشت
خبرنگار الجزیره در سؤال بعدی پرسید که اگر چنین کنند، چه هزینهای باید بپردازند که باقری با صراحت گفت: «وقتی میگوییم که فردی از این خواب بیدار نخواهد شد، منظورمان چیست؟ منظورمان این است که دیگر وجود نخواهد داشت و دیگر از خواب بیدار نخواهد شد».
ایران به موفقیت مذاکرات خوشبین است اما زودباور نیست
علی باقری در پاسخ به آخرین سؤال خبرنگار الجزیره درباره میزان خوشبینی ایران درباره رسیدن به توافق گفت: «ما به واسطه عزم جدی خود به واسطه رویه منطقی که در مذاکرات در پیش گرفتهایم درباره آینده و موفقیت مذاکرات خوشبین هستیم اما زودباور نیستیم زیرا به طرف مقابل اعتماد نداریم».
وی در پایان گفت: «واضح است که مذاکرات و توافق برای آنهایی است که با یکدیگر اختلاف نظر دارند و این طور نیست که تمامی اختلافات رفع خواهد شد و واضح است که هرکس بر اساس منافع خود وارد میز مذاکره میشود».
دور جدید مذاکرات وین برای «رفع تحریمها» و احیای برجام از روز دوشنبه (۲۹ نوامبر و هشتم آذرماه) در پایتخت اتریش آغاز شد و ایران دو سند درباره رفع تحریمهای غیرقانونی آمریکا و فعالیتهای هستهای ایران به طرفهای مقابل ارائه کرد و طرفهای اروپایی از ایران درخواست کردند که برای رایزنی با مقامهای کشورهای خود، به پایتختهایشان بازگردند و مجدداً به زودی برای ادامه این مذاکرات به وین بازگردند که هنوز زمان دقیق بازگشت به مذاکرات نامشخص است.