داروخانه نمایه

پس از حذف انحصار از مجوز داروخانه، تعداد بسیار زیادی از داروسازان تقاضای مجوز تاسیس داروخانه در مناطق کم‌برخوردارها و شهرستان‌های دور افتاده را ثبت کردند.

به گزارش مشرق، اگر به وضعیت سال‌های گذشته داروسازان جوان نگاه شود، چند حقیقت تلخ نمایان می‌شود. داروسازان جوان برای دریافت یک حقوق معمولی باید ساعت‌های طولانی در داروخانه‌ها به عنوان مسئول فنی خدمت کنند. حال در طرف مقابل وضعیت چگونه می‌گذرد؟ انحصار در تاسیس داروخانه وضعیتی را ایجاد کرده است که داروسازان جوان با وجود توانایی و انگیزه خدمت از تاسیس بخاطر انحصار ظالمانه محروم شوند. علاوه بر این مساله انحصار به گونه‌ای پیشرفت کرد که حتی اجازه تاسیس در مناطق محروم هم داده نمی‌شد و همین مسئله، زمینه خدمت رسانی داروسازان به تمام مردم کشور را غیرممکن می‌کرد.

در یک اتفاق تاریخی پس از شکایت داروسازان جوان به دیوان عدالت اداری کشور، دیوان عدالت حکم به رفع انحصار در مساله تاسیس داروخانه داد. پس از گذشت مدتی طولانی بالاخره رای دیوان با ارائه آیین نامه تاسیس، ارائه خدمات و اداره داروخانه‌ها توسط سازمان غذا و دارو در خرداد ۱۴۰۰ به حالت اجرایی درآمد. در این حین کش و قوس‌های فراوانی پیش آمد اما در نهایت مرداد ماه ۱۴۰۰ رفع انحصار با ارائه ضابطه آیین نامه توسط سازمان غذا و دارو اجرایی شدن آیین نامه تقریبا قطعی شد و آرامش به جامعه داروسازی بازگشت.

پس از حذف انحصار از مجوز داروخانه، تعداد بسیار زیادی از داروسازان تقاضای مجوز تاسیس داروخانه در مناطق کم‌برخوردارها و شهرستان‌های دور افتاده را ثبت کردند. البته این اتفاق به مذاق ذی‌نفعان حفظ انحصار خوش نیامده و با اقدامات گوناگونی مثل ارسال نامه به رئیس جمهور، سعی بر متوقف کردن آئین نامه جدید داشتند. اما هربار شخص وزیر جدید بهداشت، حمایت خود از رفع انحصار از مجوز داروخانه‌ها را شفاف اعلام کرده و بر اجرای دقیق آئین نامه‌ها تاکیده کرده است.

اما یک خبر کوتاه کافی بود تا دوباره وضعیت جامعه داروسازی کشور بعد از بازه کوتاهی آرامش دچار اغتشاش بشود. دکتر عین‌اللهی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی که اخیرا طی دونامه در تاریخ ۱۰ و ۲۸ شهریور خطاب به سازمان نظام پزشکی حمایت خود را از آیین‌نامه تاسیس، خدمات و اداره داروخانه‌ها اعلام کرده و از لزوم اجرایی شدن آیین نامه صحبت به میان آورده بود؛ پس از جلسه‌ای با محمد رییس‌زاده (از اعضای جدید هیئت مدیره سازمان نظام پزشکی) در یک چرخش ۱۸۰ درجه‌ای از حمایت از آئین نامه جدید رویگردانده و بر لزوم انجام کار کارشناسی جهت بازبینی در اجرای آیین‌نامه تاسیس داروخانه‌ها صحبت به میان آورده است. تحلیل‌های متفاوتی را می‌توان در مورد اقدام عجیب وزیر بهداشت که در تضاد واضح سیاست‌های کلان دولت سیزدهم است، در نظر گرفت که در ادامه به دو مورد محتمل‌تر آن پرداخته می‌شود:

تحلیل اول، دروغ‌پردازی سازمان نظام پزشکی

قابل ذکر است که ارائه اطلاعات نادرست در مورد مساله آیین‌نامه جدید تاسیس، ارائه خدمات و اداره داروخانه‌ها  مسبوق به سابقه است. در تاریخ ۳ تیر ماه در حالی که طرفین دعوای آیین‌نامه در حال تلاش بودند، صفحه رسمی سازمان نظام پزشکی در شبکه‌ی توییتر ابتدا در یک توییت، خبری از ملغی شدن آیین نامه تاسیس به دستور وزیر بهداشت منتشر کرد و مدتی بعد ملغی شدن را به توقف اصلاح کرد. حال آنکه پس از فشارهای موافقین آیین‌نامه بعد از دو روز یعنی در ۵ تیرماه دکتر خاندوزی نماینده محترم مجلس و دکتر شانه‌ساز رییس سازمان غذا و دارو  از کذب بودن این خبر اطلاع دادند.

می‌توان چندین دلیل برای توجیه این رفتار نظام پزشکی آورد اما چیزی که بیش از بقیه نظرها مطرح است هدف از این رفتار را سنجیدن واکنش طرف مقابل می‌توان پیش‌بینی کرد. زیرا در صورت عدم واکنش صریح موافقان آیین‌نامه این احتمال وجود داشت که سازمان نظام  پزشکی در جهت تقویت استدلال خود مبنی بر بیش‌تر بودن مخالفان آیین‌نامه استفاده کند.

تحلیل دوم، قبیله‌گرایی وزیر بهداشت

در این گونه رفتار افرادی که در عضویت یک مجموعه خاص هستند، منافع مجموعه را به منافع عموم ملت ترجیح می‌دهند. در اینجا به چند نمونه از رفتارهای قبیله‌گرایانه وزیر بهداشت قبلی و زیان‌های حاصل از آن برای کل جامعه و سودهای کلان نامشروع برای دسته خاص اشاره می‌شود.

دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی دولت یازدهم و نیمه اول دولت دوازدهم:

در دوره ایشان طرح تحول نظام سلامت کلید خورد. این طرح موافقان و مخالفان زیادی داشت و هم چنین سود و زیان‌های بسیاری برای آن مطرح بود اما یکی از اصلی‌ترین ایراداتی که به آن مطرح می‌شود، ایجاد شکاف درآمدی در جامعه کادر درمان است. به طوری که پزشکان بخصوص متخصصان درآمدهای بسیار زیاد و چندبرابری کسب کردند اما پرستاران  در وضعیت مالی بسیار سختی گرفتار شدند. این رفتار از سمت یک پزشک متخصص رفتاری قبیله‌گرایانه مطرح می‌شود که باعث ایجاد تضاد و اختلاف زیادی در کادر بهداشتی کشور شد.

نمونه‌های رفتارهای قبیله‌گرایانه این چنینی و نتایج مستقیم حاصل از آن نشان می‌دهد که این رفتارها هیچ موقع به نفع مردم کشورمان نبوده صرفا عده‌ای خاص را به سودهای نامشروع کلانی می‌رساند اما هزینه و خسارت‌های بسیاری به بدنه جامعه و کشور عزیزمان وارد میکند.

حال دکتر عین اللهی نیز در شرایط مشابه قرار گرفته است. اگر در جهت حمایت از سازمان نظام پزشکی و دیگر ذی‌نفعان انحصار در مجوزها گام بردارد و درصدد تغییر آیین‌نامه برآید، اولین لغزش دوره وزارت خود را انجام داده است. اتفاقی که نتایج زیان بار خود را به صورت یک بحران جدی نشان خواهد داد. بحرانی پیچیده که حاصل ترکیب چندین فاجعه از جمله بحران کمبود شغل در جامعه داروسازی، مشکل خدمت رسانی دارویی در مناطق محروم، مشکلات بهداشتی حاصل از رویه داروخانه‌های حال حاضر که فروش دارو را به هر قیمتی ماموریت خود می‌دانند.

موافقان آیین‌نامه که در خارج از جامعه داروسازی قرار دارند و منفعت شخصی در تسهیل مجوز داورخانه ندارند همگی در مورد اینکه آیین‌نامه جدید قابلیت حل بحران‌های گفته شده را دارد اتفاق نظر دارند اما مخالفان این آیین‎نامه همگی از تضاد منافع در این مساله برخوردارند و صلاحیت ارائه نظر در این مورد را دارا نمی‎باشند.

در نهایت با در نظر گرفتن هر دو تحلیل گفته شده، اگر این مسیر به هر دلیلی به سمت توقف آیین‌نامه و اصلاح آن در جهت منافع ذی‌نفعان برود نتیجه خوشایندی حاصل نخواهد شد و به مانند پوست خربزه‌ای که توسط سازمان نظام پزشکی به زیر پای دولت جدید در همین ابتدای راه انداخته شده است، عمل خواهد کرد. دولتی که با شعار رفع انحصارهای ظالمانه کسب و کار، ایجاد اشتغال برای جوانان و حمایت از محرومان رای اکثریت را کسب کرده است شایسته نیست وزیر آن جهت گیری مخالف شعارهای دولت داشته باشد. دولتی که ریاست آن بر عهده شخصیتی است که ریاست قوه قضاییه را در کارنامه خود دارد شایسته نیست در خلاف جهت حکم دیوان عدالت اداری حرکت کند.

منبع: فارس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 19
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    14 3
    لعنت بر بهداشت ایران من یه مغازه کوچک دارم می‌خوام بکنمش ساندویچی همین آشغالها به بهانه متراژ کم نمیگذارن
    • IR ۱۴:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      5 7
      نادان بخاطر خودت و مردم اینکارو میکنن
    • IR ۱۹:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      7 1
      هیچوقت نباید یک پزشک وزیر بهداشت شود. علتش همین تعارض منافع است. در دنیا وزیران بهداشت کمی هستند که همزمان پزشک هم هستند.
    • GB ۱۴:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
      1 0
      چرا باید نگذارند تو یه ساندویچی ی نی لابد یه مکان غیر استانداردی بوده می خوای هر آشغالی را به خورد ملت بیچار ه بدی
  • IR ۱۳:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    13 1
    تا وقتی قانون مدیریت تعارض منافع در اینجا درست تصویب نشود و با جدیت اجرا نشود اوضاع همین است که هست
  • IR ۱۴:۳۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    2 6
    راه حل تمام این مسایل توجه به طب سنتی هست که با کمترین هزینه بیشترین تاثیر رو داره
    • IR ۱۵:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
      7 0
      کمترین هزینه!؟ هل که تو چایی میریزی شده ۱.۵۰۰ میلیون!
  • IR ۱۶:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    2 0
    باید یه آدم شجاع ، وزیر بهداشت بشه .
  • دکتر قزل IR ۱۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    2 1
    این قانون برداشتن انحصار مطابق با میل پولدارها نوشته شده وگرنه داروسازان جوان با قانون قبل هم میتونن در مناطق محروم داروخانه بزنن مثل خودم که در منطقه 3 در شهر کوچک داروخانه زدم با قانون جدید شما اگر پول داشته باشی هر جایی از کشور میتونی داروخانه بزنی و اگر دوست داشتی وسط تهران داروخانه بزنی اگر پول خرج کنی مجوز رو بهت میدن من خودم اگر این قانون تصویت بشه احتمال زیاد مثل بقیه میام توی شهر بزرگ داروخانه خودم رو تاسیس میکنم و این قانون اصلا به نفع مردم و مناطق محروم نیست
  • IR ۱۹:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    3 1
    خدا رو شکر مث اینکه پات توی مطب دکتر باز نشده که ببینی چه جوری جیبتو خالی میکنن که مثال هل رو میزنی مگه میخوای یک کیلو بخوری
  • علی IR ۱۹:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    4 0
    انحصار مگر در داروخانه است کل مملکت در انحصار یک عده زالو صفت و از ما بهتران شده که فقط دنبال منافع نا مشروح خود هستند
  • IR ۲۲:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۲
    3 0
    پزشکی چون پولدار عجیب انحصار ایجاد کرده باید جمعشون کنید از درمان پول در میارن و از پیشگیری بیزارند
    • IR ۰۶:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
      0 0
      اون هاشمی بود بیمارستانهای دولتی را با خصوصی سازی داد دست پیمانکار و بیمارستان شد تجارت خانه و چرا خدمات پزشکی آنقدر برا مردم گران هست چرا دولت به درمان مردم رسیدگی نمیکنه اکثر بیمارستانها یا خصوص اند یا خیرین میسازند پس دولت و تامین اجتماعی نباید برا مردم بیمارستان بسازند و پرسنل بیمارستان هم اگر شرکتی هست حق و حقوقشان کامل بگیرن و و دولت با یارانه درمان مردم را در هزینه پزشکی کمک کنه به اندازه توان مردم باشه والله این پیمانکاران در هر کجا باشند نتیجش ضرر اول برا کلیه مردم پزشک غیر پزشک هست و هر چی بگیرند قانع نیستند و میگن ضرر هست و اگر سرمایه شان در بازار دلار یا ساختمان سازی یا دلالی جای دیگه بود سود بیشتری میکردند
    • GB ۲۳:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
      0 0
      کجا اکثر بیمارستانها خصوصی اند اصلا بخش خصوصی به دلیل هزینه های سرسام اور توانایی ورود به بیمارستان داری را نداره تو کل تهران تعداد بیمارستانهای خصوصی به عدد انگشتان دست هم نمی رسه در صورتی که دهها بیمارستان دولتی و تامین اجتماعی و نظامی داریم.
  • IR ۱۲:۰۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 0
    بهتر است نام وزارت بهداشت به کاسبان ثروت و ترویج بیماری تغییر کند. چون در این وزارت فقط فکر تولید و وارد کردن دارو و تجهیزات است . حال این مواد چقدر در سلامتی ملت موثر است یا حتی کشنده است مانند دارو های ضد ویروسی مصرفی در کرونا اهمیت ندارد. مدیران طالب پول هستند. فکر و هدف دیگری دنبال نمی شود. برای هر مجوزی به بهانه های گوناگون فقط باید رشوه پرداخت شود.
    • GB ۱۴:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
      0 0
      خوب به نظرت نباید دارو یا تجهیزات پزشکی مثل دستگاههای رادیولوژی یا ام ارای یا مثلا تجهیزات اتاق عمل وارد بشه ؟ ایران که در این زمینه تولیدی نداره اینها که همه دست دولته و وارد کنند اصلی دولت محترم هست
    • به انگلیس IR ۱۵:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
      0 0
      اتفاقا ایران هم تولید كننده دستگاهی ام ار ای و خیلی تجهیزات دیگه داره، و دقیقا همین باندها و انحصار طلبا اجازه نمیدن كسی ازمخترعین ایرانی بخره و خودشون میرن از چین وارد میكنن.
  • GB ۱۴:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
    0 0
    در عرصه پزشکی ایران هیچ انحصاری نیست یه قانون بدون مطالعه نگذارید که بعدش پشیمون بشید واردات دارو دست خود دولته و ذی نفع اصلی خود دولته و خو ب درستش همیگه چون با سلامت مردم در ارتباطه
    • IR ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۲۳
      0 0
      دولت که دارو یا غذا یا نهاده های دامی و000000 وارد می کند. همین مدیران هستند. یک لحظه فکر کن. اگر بابت هر واحد هر کالائی فقط 10 تومان پورسانت گرفته شود . هر ماه در امد مافیای دولتی واردات چقدر است.اما اگر همه بتوانند . واردات نمایند وکسب و کار ازاد وبدون انحصار داشته باشند. بواسطه رقابت هیچ فسادی ایجاد نمی شود

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس