کد خبر 1155409
تاریخ انتشار: ۲۳ آذر ۱۳۹۹ - ۲۲:۴۲
اردوغان تاریخ بخواند! - کراپ‌شده

براساس منابع معتبر تاریخی و همچنین تحقیقات زبان‌شناسی، ‌ مردم ایران در عهده باستان به زبان‌ها یا لهجه‌های مختلفی سخن می‌گفته‌اند که ریشه همه آنها یکی است.

به گزارش مشرق، یدالله جوانی در مطلبی تحت عنوان «اردوغان تاریخ بخواند!»  در هفته نامه صبح صادق نوشت: در روز رژه پیروزی کشور جمهوری آذربایجان در جنگ قره‌باغ، ‌ رئیس‌جمهور ترکیه شعاری را خواند که از یک‌سو با تدبیر حسن همجواری و همکاری با همسایگان سازگار نبود و از سوی دیگر، نشان داد خواننده از مسائل تاریخی بی‌اطلاع است. تجربه نشان داده است هرگاه رهبران سیاسی، ‌با بی‌اطلاعی از تاریخ دست به اقدامی بزنند، تاوان سختی خواهند داد.

بیشتر بخوانید:

از این رو بهتر است آقای اردوغان، اول تاریخ را بخوانند و سپس شعرخوانی داشته باشند! اما در این خصوص فرازهایی از تاریخ دانستنش برای همگان و از جمله رئیس‌جمهور ترکیه، بیش از دیگر مقاطع ضروری است؛ فرازهایی چون:

۱-آذربایجان در دوران هخامنشیان و پیش از آن جزئی از سرزمین‌ ایران بود. سرزمینی که بین کوه‌های قفقاز، دریای خزر، رود ارس، ‌سرزمین سرمتها(کوه‌های کراوان)، ایبری(گرجستان) و رود آلازان ارمنستان قرار گرفته، ‌ در آثار نویسندگان کلاسیک یونان و روم، آلبانیا و در آثار نویسندگان متأخر یونانی «آریایا»، ‌در فارسی میانه «آردان»، ‌در ارمنی، «الوانک» و «اخوانک» در گرجی «رانی»، ‌در سریانی «آران» و در عربی «اران» نامیده شده است. به دنبال جنگ‌های ایران و روس در دوره فتحعلی شاه، این مناطق از ایران جدا شد و از سال ۱۸۲۸ میلادی ضمیمه خاک روسیه شد. نکته قابل توجه اینکه، چه در این تاریخ و چه قبل از آن، سرزمینی که اکنون از آن با عنوان جمهوری آذربایجان نام برده می‌شود، ‌هرگز چنین نامی نداشته است.

۲-قصه تاریخی تغییر نام اران به آذربایجان حکومت ترکان جوان وقتی در ترکیه به قدرت رسید از ضعف دولت روسیه تزاری به خاطر انقلاب اکتبر بهره برد وبا حمله به منطقه قفقاز، بخش‌هایی از آن و از جمله اران را تصرف کرد. با به قدرت رسیدن هواداران ترکان جوان در بخشی از قفقاز در سال ۱۹۱۸میلای از سوی حزب مساوات نام «جمهوری آذربایجان» با اهداف سیاسی بر سرزمین اران گذاشته شد. با این اقدام، اینچنین تبلیغ شد که آذربایجان نام سرزمین واحدی است که بر اثر جنگ‌های ایران و روس دو قسمت شده و پس از آزادی‌بخشی شمالی از استیلای روس، باید بخش جنوبی هم از استیلای ایران آزاد شود! در آوریل سال ۱۹۲۰م حکومت مساواتیان وابسته با ترکیه، با تهاجم ارتش سرخ و تصرف باکو سرنگون شد، ولی بلشویک‌ها نامی را که جدایی‌طلبان برای این بخش از قفقاز انتخاب کرده بودند، حفظ کردند. «بارتولد» دانشمند برجسته روسی، ‌ هدف اصلی بلشویک‌ها از حفظ نام جعلی را در کتابی که در سال ۱۹۶۳ میلادی در مسکو منتشر کرد، ‌چنین بیان می‌کند:‌ «نام آذربایجان برای جمهوری سوسیالیتی آذربایجان، ‌ از آن جهت انتخاب شد که گمان می‌رفت با برقراری جمهوری آذربایجان، ‌آذربایجان ایران و جمهوری آذربایجان یکی شوند.»

۳- قصه جمهوری خودمختار پیشه‌وری با ورود ارتش سرخ شوروی به ایران، ‌ بلشویک‌ها به دنبال پیاده‌سازی نقشه جداسازی بخش‌هایی از ایران برآمدند. مبتکر این نقشه «میر جعفر باقراف» دبیر اول حزب کمونیست آذربایجان شوروی بود. وی نقشه تصرف آذربایجان ایران را در سر می‌پروراند و اسم آن را «آذربایجان جنوبی» گذاشته بود. احسان طبری در کتاب «کژراهه» در این خصوص می‌نویسد: «باقراف یک بار با صراحت گفته بود که اگر پنج میلیون  سکنه آذربایجان جنوبی به سه میلیون اهالی آذربایجان شمالی ملحق گردند، ما یک جمهوری هشت میلیونی خواهیم داشت و همین افزایش جمعیت، ‌ راه ورود مرا به دفتر حزب کمونیست شوروی باز می‌کند.»در راستای همین سیاست بود که در سال ۱۳۲۳ هجری‌شمسی جعفر پیشه‌وری به عنوان رهبر فرقه دموکرات از سوی شوروی برگزیده شد تا یک دولت دست‌نشانده در مناطق آذری‌نشین ایران ایجاد کند. طبق اسناد فراوان تاریخی، ‌ارتش سرخ قبل از خروج از ایران، ‌فرقه دمکرات پیشه‌وری را برای شکل‌دهی به یک حکومت خودمختار ماندگار و وابسته، با یک میلیون قبضه سلاح و مهمات تجهیز کرد. پس از خروج ارتش سرخ شوروی، عمر جمهوری ‌خودخوانده دموکرات‌های وابسته به بیگانه در آذربایجان، یک سال بیشتر طول نکشید. نکته تاریخی بسیار مهم آن است که پس از خروج ارتش سرخ، ‌ این مردم آذربایجان بودند که فرقه‌های‌ تجزیه‌طلب را، دستگیر، ‌محاکمه، اعدام و متواری کردند. ارتشبد فردوست که خود از نزدیک شاهد قضایای آن دوران بوده، می‌گوید: «... وارد فرودگاه تبریز شدیم، ‌ ساختمان آن هنوز می‌سوخت، ‌با کامیون به شهر رفتیم، ‌ تمام مسیر و سطح خیابان‌ها مملو از جمعیت بود و همه سلاح‌ در دست داشتند و به نفع ارتش تظاهرات می‌کردند و دائما تیراندازی هوایی می‌کردند و باز هم به دنبال طرفداران پیشه‌وری بودند و آنها را از خانه‌های‌شان بیرون آورده و خود اعلام می‌کردند. در کنار خیابان جسد اعدام شده زیاد دیده می‌شد و حدود ۲۰۰۰ الی ۳۰۰۰ نفر را اعدام کرده بودند. اهالی تبریز، تا بستان‌آباد به استقبال ارتش آمده بودند که ما پیشه‌وری را بیرون کردیم و شهر در اختیار ماست.» بنا بر اظهارات ارتشبد حسین فردوست، ارتش هیچ نقشی در شکست دادن فرقه پیشه‌وری تجزیه‌طلب و وابسته به بیگانگان نداشت و این مردم آذربایجان بودند که خائنان به تمامیت ارضی ایران را به سزای اعمال‌شان رساندند.

۴- براساس منابع معتبر تاریخی و همچنین تحقیقات زبان‌شناسی، ‌ مردم ایران در عهده باستان به زبان‌ها یا لهجه‌های مختلفی سخن می‌گفته‌اند که ریشه همه آنها یکی است. یکی از کامل‌ترین این تحقیقات در این زمینه، ‌منسوب است به عبدالله بن مقفع (روزبه) که ابن ندیم در کتاب معروف «الفهرست» خود به آن اشاره کرده و می‌نویسد: «زبان‌های ایرانی عبارتند از پهلوی، دری، ‌فارسی، ‌خوزی و سریانی، ‌ پهلوی منسوب است به پهله (فله) که خود شامل پنج ناحیه است، ‌اصفهان و ری و همدان و ماه نهاوند و آذربایجان.»

ابوعبدالله محمدبن خوارزمی که در قرن چهارم هجری می‌زیسته، در کتاب «مفاتیح العلوم» نظری شبیه ابن مقفع دارد و می‌نویسد: «پهلوی (فهلویه) یکی از زبان‌های ایرانی است که پاداشان در مجالس خود با آن سخن گفته‌اند. این زبان به پهله منسوب است و پهله نامی است که بر پنج شهر اطلاق می‌شده: اصفهان، ری، ‌همدان، ‌ ماه نهاوند و آذربایجان.» «ابن حوقل» از دیگر محققانی است که در نیمه نخست قرن چهارم زندگی کرده و در کتاب «المسالک و الممالک» خود، ‌درباره زبان مردم آذربایجان می‌نویسد: «فاما لسان اهل آذربایجان و اکثر اهل ارمنیه فالفارسیه تجمعهم.» بنابراین زبان مردم آذربایجان آذری(نه ترکی) است و آذری از گویش‌های اصلی زبان مادری، یعنی زبان فارسی است. بسیاری از اسامی روستاها، ‌ کوه‌ها، دشت‌ها و... فارس است و اگر هم تغییراتی در تلفظ دارد، به دلیل لهجه‌های محلی است.

۵- اما در پایان، ‌اشعار استاد محمدحسین شهریار، این شاعر معاصر، ‌تاریخ را و پیوستگی آذربایجان و دیگر مناطق ایران را باید یادآور شد. شهریار در شهریور ۱۳۲۰ وقتی ایران را زیر باران بلا می‌بیند، چنین می‌سراید:

روز جانبازیست ای بیچاره آذربایجان سرتو     باشی در میان هرجا که آمد پای جان

ای بلاگردان ایران سینه زخمی به پیش   تیر باران بلا باز از تو می‌جوید نشان

کاخ استقلال ایران را بلا بارد به سر   پای دار ای روز باران حوادث ناودان

تو همایون مهد زرتشتی و فرزندان تو.    پور ایرانند و پاک آئین نژاد آریان

اختلاف لهجه ملیت نزاید بهر کس   ملتی با یک زبان کمتر به یاد آرد زمان

هر زیانی کو قضا باشد به ایران عزیز   چون تو ایران را سری، بیشت رسد سهم زیان

مادر ایران ندارد چون تو فرزندی دلیر   روز سختی چشم امید از تو دارد همچنان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 21
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 37
  • حسین رضا IR ۲۲:۵۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
    15 11
    احسنت حق با شماست. علاوه بر تاریخ جغرافی هم باید بخواند.!!!
  • امیر IR ۲۳:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
    18 16
    میشه چند جمله آذری بگید !
    • iran IR ۲۳:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
      16 0
      ماذا فاذا ؟ !!!!
  • IR ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
    3 1
    اتفاقا اردوغان تاریخ را خوب خوانده و آگاهانه،هدفمند و با زیرکی داره کاراشو انجام میده اردوغان و الهام علی اف خیالشان از بابت قره باغ راحت شده حالا هم برای مناطق آذری نشین ایران دارن نقشه می کشند ماشاالله به دولت ما که مثل بیشتر وقتها صبورانه و ساده داره به قضیه نگاه میکنه
  • IR ۲۳:۴۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
    11 14
    خدا پدرت رو بیامرزه. خدا خیرت بده.اونقدری هم منابع قدیم موجود هست که بعضیا رو به اصالت خودشون واقف کنه. واقعا نسبت به آگاه سازی مردم آذربایجان کم کاری شده.
  • DE ۲۳:۴۴ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
    12 2
    جناب جوانی، با وجود وادادگی های فعلی در سیاست خارجی ایران، چرا باید ادغوان تاریخ بخواند؟ بهتر نیست شما و بخصوص دولت محترم وصیتنامه امام خمینی (ره) را بخوانید و به آن عمل کنبد؟
    • رضا IR ۲۳:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
      3 1
      این سخنان جناب جوانی بدلیل عمل به فرمایشات امام وحضرت آقاست.!
    • حسین رضا IR ۲۳:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۳
      1 0
      خوب بود شما هم عملکرد جناب جوانی را با دولت قاطی نمیکردی.!!!
    • عبدالله IR ۰۹:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
      1 1
      توهین نکن...!!!
  • IR ۰۰:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    15 9
    وقتی خودمان تاریخ خودمان حذف میکنیم انتظار دارید اردوغان تاریخ مارو بخونه؟چرا بجای جومونگ خیالی از کوروش و انوشیروان فرمانروایان دروازه های قفقاز دربند و دروازه الان فیلم نمیسازید؟
  • بوغاج IR ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    19 11
    آقای یدالله جوانی اگه آذربایجانی ها زبان اصلیشون چیز دیگس و ترک نیستند پس حماسه کوراوغلو مشترک بین آذربایجان ترکیه ازبکستان ترکمنستان ازکجامیاد که تقریبا در هر چهار کشور هم اصلی ترین و معروف ترین حماسست خداییش اردوغان از شما بهتر می دونه که مردم آذربایجان ترک جنوبی هستند و این حماسه ریشه مشترک تمام ترک های جنوبی(ه چه اوغوز و چه اویغور) رو نشون میده اگه فقط یه سر سوزن درمورد ترکها مطالعه کنید اردوغان هم میره تاریخ میخونه !
    • آذری و ایرانی IR ۱۹:۴۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۹
      0 0
      کوراغلی برگرفته از رستم در شاهنامه است،به گفته های سجاد آیدنلو مراجعه کن، تاریخ بخوون بفهمی ترک واقعی کی هست،ما آذری ها ترک نیستیم.
  • NL ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    17 0
    ابوعلی بلعمی در کتاب تاریخ بلعمی درباره محدوده آذربایجان می نویسد : اول از حد همدان درگیرند تا به ابهر و زنگان بیرون شوند و آخرش به دربند خزران و بدین میانه اندر هر چه شهر ها است همه را آذربایجان خوانند.(تاریخ بلعمی تصحیح محمد روشن صفحه 529)
  • NL ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    17 3
    در دربند نامه ای که در سال 1898م درتفلیس چاپ شده است در صفحه 25 آن می نویسد که حدود جغرافیایی آذربایجان از شهر همدان تا دربند خزران می باشد.در اکثر دوره های قاجار نیز همدان ازلحاظ اداری وابسته به آذربایجان بوده است.
    • iran IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
      3 4
      همدان حگمتانه بزرگ در تاریخ بخوانید پایتخت مهم ایران بوده هیچ ارتباطی با توهمات و جعلیات پانترکیسم ندارد ؟ جانم!
  • NL ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    11 4
    محمود میرزا در کتاب سفینه محمودی که در سال 1240 تالیف شده همدان را جزؤ آذربایجان می آورد و در ذیل شهرهای آذربایجان می نویسد:شهرهای اردبیل تبریز مرند نخجوان ایروان گنجه قاراباغ شروان دربند همدان و ....و اهل آن دیار به صداقت معروفند و اغلب ترک زبانند
  • NL ۱۰:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    7 3
    پسندیده تر بود که سردار جوانی به خاطر احترام و جایگاه سپاه پاسداران و همچنین احترام رزمندگان دفاع مقدس وارد این مباحث آن هم با مستندات بسیار ضعیف نمی شدند!
  • بوغاج IR ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    22 33
    این شعر جعلی و متناقض رو چرا زور میزنید به شهریار بچسبونید اختلاف لهجه ملیت نزاید یعنی می خواسته مردم آذربایجان با ترکیه و ترکمنستان یه ملت بشن و بالا هم گفته نژاد آریایی؟؟؟!!!! اونهم شهریار که در شعر سفر خیالی به ترکیه آخرین شعر ترکی شهریارگفته منده آذر بالاسی تورک اوغلی قوناغام دوغما قارینداشلاریمیزدا یعنی من نیز فرزند ترکان آذربایجان مهمان برادران همنژادمان هستم شما مخاطب خودتون رو چی فرض کردید من خودم یه ترک آذربایجانی هستم
  • IR ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    4 2
    درود بر شرف و دانش و میهن دوستی تو و درود بر روان شهریار سخن
  • علی IR ۱۹:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۴
    2 3
    اردوغان کتاب تاریخ بوخون یکم عاقلتر باش
  • IR ۰۶:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۲۶
    1 6
    اقای اردوغان دلش واسه جمهوری آربایجان نسوخته از پدر سوخته بازی شه میخواد آب رو گلالود کنه وبا جنگ افروزی میان آزربایجان وارمنستان ورود تروریستارو افزایش داده وتو این بلبشو منفعتشو ببره مثل خرید وفروش نفت از واعشیهای سوریه ووووو....

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس