کد خبر 1107014
تاریخ انتشار: ۲۶ مرداد ۱۳۹۹ - ۰۰:۳۶
سازمان ملل نمایه

هنوز نمی‌توان به طور قطع گفت که امریکا برنده یا بازنده این وضعیت خواهد بود، هرچند که رأی شورای امنیت در روز جمعه چشم‌اندازی از شکست دوباره امریکا را هم نشان داد.

به گزارش مشرق، «رحیم نعمتی» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

قطعنامه پیشنهادی امریکا به شورای امنیت برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران عصر روز جمعه ۱۴ اوت به رأی اعضای این شورا گذاشته شد. از قبل پیش‌بینی می‌شد که این قطعنامه به تصویب نرسد، چون چین و روسیه گفته بودند که از حق وتوی خود برای رد این قطعنامه استفاده خواهند کرد و حتی دیپلمات‌های ارشد سازمان ملل به رسانه‌ها گفته بودند که شاید این قطعنامه نتواند دست‌کم رأی مثبت ۹ کشور را به دست آورد تا وتوی آن دو کشور لازم باشد.

بیشتر بخوانید:

انتقاد صریح اتریش از ترامپ بابت خروج از توافقنامه‌های جهانی

با این حال، شاید کسی تا قبل از رأی‌گیری تصور نمی‌کرد که قطعنامه پیشنهادی از سوی امریکا تنها دو رأی مثبت داشته باشد؛ یکی خود امریکا و دیگری جمهوری دومینیکن. به این ترتیب، تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران در موعد مقرر ۱۸ اکتبر منقضی خواهد شد، اما وزیر خارجه امریکا مایک پمپئو و دیگر مقامات ارشد این کشور وعده داده‌اند که کوتاه نخواهند آمد و شکست در تصویب این قطعنامه به معنای اتمام کار نیست.

یکی از گزینه‌هایی که پمپئو قبل از این مطرح کرده بود، توسل به مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ مربوط می‌شود به «بازگشت سریع» تحریم‌ها (Snapback) که به نام مکانیزم ماشه هم خوانده می‌شود. این مکانیزم اجازه بازگشت تحریم‌های سازمان ملل را می‌دهد که بنابر برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شده بودند، مشروط بر اینکه مشخص شود ایران از تعهداتش در برجام «به نحو چشمگیری» تخطی کرده است. امریکا مدعی است که بنابر برجام ایران این تخطی را انجام داده و می‌خواهد مکانیزم ماشه را فعال کند، اما مشکل در اینجا است که رئیس‌جمهور دونالد ترامپ در مه ۲۰۱۸ از برجام خارج شد و دیگر شرکای برجام اعلام کرده‌اند، چون امریکا از برجام خارج شده دیگر یکی از طرف‌های آن محسوب نمی‌شود و نمی‌تواند این مکانیزم را فعال کند.

به نظر می‌رسد که حالا امریکا قصد دارد مکانیزم ماشه را به صورت یکجانبه به اجرا درآورد چنان که نماینده امریکا در سازمان ملل کلی کرافت در همین جلسه روز جمعه شورای امنیت وعده انجام این کار را داد. به این ترتیب، باید منتظر مشاجرات پیچیده سیاسی و حقوقی بر سر مکانیزم ماشه بود که یک طرف آن امریکا است و طرف دیگرسایر کشورهای عضو شورای امنیت و به قول ریچارد گووان، مدیر سازمان ملل در گروه بین‌المللی بحران، به زودی با وضعیتی روبه‌رو می‌شویم که می‌توانیم شورای امنیت را در این وضعیت به نام «سرزمین عجایب» بخوانیم.

هنوز نمی‌توان به طور قطع گفت که امریکا برنده یا بازنده این وضعیت خواهد بود، هرچند که رأی شورای امنیت در روز جمعه چشم‌اندازی از شکست دوباره امریکا را هم نشان داد. با این حال، به نظر می‌رسد که امریکا از ایجاد این وضعیت دو هدف را دنبال می‌کند؛ هدف نخست ساقط کردن برجام از حیز انتفاع است تا آن حد که حتی در صورت پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، دولت او هم نتواند کاری برای احیای برجام بکند یا دست‌کم راه دشواری برای دستیابی به این هدف در پیش رو داشته باشد. هدف دیگر بیشتر مصرف داخلی برای امریکا دارد به خصوص اینکه رقابت ترامپ با بایدن به مراحل حساس خود نزدیک می‌شود.

همچنان که سوزان دی مجیو، تحلیلگر اندیشکده کارنگی، گفته؛ قصد امریکا برای اجرای مکانیزم ماشه ایجاد ائتلافی بر سر این موضوع نیست بلکه قصدش ایجاد یک رویارویی دیپلماتیک است تا هواداران ترامپ را تا قبل از انتخابات خشنود سازد. به عبارت دیگر، ترامپ می‌خواهد با این کار از خود تصویر رهبری مبارز به هوادارانش نشان دهد که امریکا را در برابر دیگر کشورهای شورای امنیت قرار داده است.

حسی از ملی‌گرایی، نزاع و جنگ‌طلبی در این تصویرسازی هست که دست بر قضا هواداران ترامپ خواهان آن هستند و ترامپ با ایجاد جنگ دیپلماتیک قصد جلب توجه آن‌ها را دارد. به عبارت دیگر، ترامپ نتوانست در هیچ کدام از پرونده‌های سیاست خارجی از کره‌شمالی گرفته تا چین، اتحادیه اروپا، ایران، صلح خاورمیانه و امریکای جنوبی و ونزوئلا به پیروزی برسد، اما دست کم می‌تواند با تبدیل شورای امنیت به «سرزمین عجایب» و ایجاد هیاهو در آن نظر مثبت هواداران ستیزه‌جوی خود را تأمین کند و این همان کاری است که با طرح مکانیزم ماشه انجام می‌دهد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 2
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
    0 0
    احتمالا قصد پوتین از پیشنهاد تجمع اعضای معاهده برجام در جلسه ای پیرامون این نوع رفتار ترامپ و دولت او که در دوره او کارهای خارق العاده از جمله خاک کردن شورای امنیت و سازمان ملل هست که نشان دهنده گیر ماندن آمریکا در باتلاقی که خود کنده و با چنگ زدن به هر چه دست میزند تا خود را نجات دهد مانند استفاده از ماری خطرناک و بزرگ که دم در دست و سر به سمت چهار چوبی که سازه ای بر آن بنا نهاده شده پرت نموده بلکه مار خود را دور آن بپیچد و آمریکا بتواند خود را نجات دهد حتی به بهای گزافی که از هم پاشاندن این سازه ای هست که تا بحال صورتی از کارکرد در صحنه بین الملل بر اساس خواست چند کشور که تصمیم نهائی را در مورد جهان اتخاذ میکردند داشت .پوتین احتمالا سعی دارد دو کار در پس این درخواست داشته باشد ابتدا جلوگیری از ضرر بنیان کن سازمان ملل توسط آمریکا که بسمت آن میرود و دیگران را بر سر تصاحب حرف آخر که تا کنون لازم نبوده به اینصورت لخت و واضح وارد شود یعنی مسائل روزگار ضرورتی بلحاظ ضعف دیگر اعضا در برابر تنها ابرقدرت دنیا که هر گونه میخواست کافی بود بهانه ای درست کند و پیشنهاد به شورا و عمل توسط خود و همپالگی های غربی نشان مانند جنگ های افغانستان و عراق با داستان یازده سپتامبر و لیبی با بهانه دیگر .اما اکنون با قوت گرفتن چین و روسیه و احساس ضعف بنیه مالی آینده خود را در خطر دیده و با عناوین مختلف از جمله عوارص گمرکی از رقبا و حتی دوستان قصد باجگیری برای جبران مافات خود همه را از خود رنجانده خاطر نموده که مطلب برجام و تحریم و دستور به همه برای همراهی حتی با قبول ضرر تا مطلب آخر که همان تحریم تسلیحاتی ایران علیرغم نقض قانون بین الملل و تعهد نامه برجام که کار را برای آمریکا سخت نموده و واقعیت را برخ آمریکا بمانند سیلی بر چهره آنان وارد شده و اینکه هنوز قصد لجبازی دارد و باز قصد دارد از بند غیر قانونی ماشه بهره ببرد نشان از سواستفاده واضح از سازمان ملل است که قطعنامه و معاهده را به سخره گرفته. و این خوشایند دیگران از جمله روسیه نیست که دنیا اعتمادش از شورای امنیت سلب شود و طبعا دارندگان حق ویژه وتو جایگاه خود را احتمالا درخطر میبینند که نمیخواهند چنین شود.دوم کمک به ترامپ با راضی کردن او به بازگشت به برجام و داستان تبلیغاتی ریاست جمهوری که کمک شایانی در این اوضاع آشفته بازار سیاسی اقتصادی
  • IR ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۵/۲۶
    2 0
    ترامپ و نتانیاهو و بن سلمان و کاسبین تحریم از برجام تنفر دارن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس