یاخونت

رسیدن به موشکی با پیشران رم جت می تواند به نیروهای مسلح کشورمان کمک کند با افزایش چشمگیر سرعت موشکها، زمان واکنش حریف را نیز به شدت کاهش دهد که تاثیرات بازدارنده آن در منطقه و جهان کاملا قابل توجه است

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، افزایش سرعت برای هواپیماها، خودروها، کشتی، موشک ها و در کل هر نوع وسیله متحرک خصوصا با کاربری نظامی، یک اصل مهم است و در همین راستا بود که در میانه جنگ جهانی دوم برای اولین بار، نیروهای مسلح با پیشران جت آشنا شده و سرعت های بالا را تجربه کردند. بعد از پایان جنگ جهانی دوم، رقابت بسیار شدیدی در دو سوی دیوار برلین برای رسیدن به پیشران های جت با کیفیت بالاتر آغاز شده و پیشران های توربوجت و توربوفن به ترتیب توسعه پیدا کرد لذا امروزه مدل های توربوفن، به عنوان مدل اصلی برای تامین نیروی هواگردهای نظامی به کار می روند.

در این میان و برای رسیدن به سرعت های بالاتر، موتورهای "رم جت" وارد میدان شدند؛ دستاوردی بسیار مهم که برای نیازهایی بسیار خاص توسعه پیدا کرده و خوشبختانه کشور ما نیز اخیرا قدم های مهمی را در زمینه پیشران رم جت برداشته و حالا ایران نیز وارد گروه و سطح خاصی از تکنولوژی در میان کشورهای جهان شده که این فناوری مزیت های ویژه ای برای صنایع دفاعی و حتی غیرنظامی کشورمان به همراه خواهد داشت.

بیشتر بخوانید:

خلبانان کشور با «یاسین» به عصر جدید نظامی وارد شدند/ ایران هشتمین سازنده جت آموزشی بومی در جهان شد +عکس

رمزگشایی از دستور رهبر انقلاب برای تولید «ابزار نظامی پیشرفته» در سپاه/ ایران سکاندار «نبرد هیبریدی» بدون سرنشین در جهان می‌شود +عکس

در ابتدا نگاهی به این مسئله داشته باشیم که رم جت ها از کجا آمده اند. موتورهای رم‌جت را می‌توان از نظر ساختاری ساده‌ترین نوع از موتورهای جت برشمرد چراکه در آن کمپرسور برای فشرده سازی هوای ورودی و توربین وجود ندارد و در حقیقت از حرکت رو به جلوی موتور برای فشرده‌سازی هوای ورودی به موتور استفاده می‌شود.

اساس کار موتورهای رم‌جت بر پایه پدیده‌ای بنام Ram Effect است که در حقیقت همان فشرده شدن و تراکم خود به خود هوا در اثر حرکت یک وسیله با سرعت بسیار زیاد است. این پدیده از سرعت‌های ۵۰۰ کیلومتر بر ساعت به بالا خود را نشان می‌دهد و تا سرعت صوت و حتی سرعت‌های بالاتر از ۳ ماخ به حداکثر بازدهی خود نمی‌رسد. به همین دلیل است که در چنین سرعتی فشرده شدن هوا تا اندازه‌ای است که تراکم لازم برای عملکرد کامل موتور احتراق به وجود می‌آید و عملا دیگر نیازی به کمپرسور موتور و در پی آن توربین برای چرخاندن کمپرسور نخواهد بود.

شکل گرافیکی یک موتور رمجت

از آنجایی که احتراق موتور در سرعت مافوق صوت مانند روشن کردن یک کبریت در گرباد است، برای ایجاد احتراق در موتورهای رمجت، قسمتی در ابتدای موتور به شکل یک شیء مخروطی با نام دفیوزر تعبیه شده که وظیفه دارد با تولید امواج ضربه‌ای، سرعت هوای ورودی به موتور را به زیر سرعت صوت برساند. در اینجا مجددا پدیده رم افکت بروز پیدا کرده و انرژی جنبشی هوا تبدیل به فشار و حرارت بالا میشود که این فشار و حرارت تراکم لازم برای احتراق را فراهم می‌آورد. پس از این مرحله و ورود هوای فشرده به محفظه احتراق و ترکیب با سوخت و جرقه شمع، احتراق صورت می‌گیرد و در مرحله بعد وارد قسمت بسیار مهمی در موتورهای رم جت با نام Flame Holder یا شعله نگهدار می‌شود که وظیفه مدیریت شعله های خروجی حاصل از احتراق را بر عهده دارد و در نهایت با خروج گازهای خروجی از قسمت انتهایی موتور، نیروی پیشران حاصل می‌شود.

همانگونه که ذکر شد، موتورهای رم جت برای انجام عملیات احتراق نیازمند آن هستند تا سرعت هوای ورودی به زیر سرعت صوت تقلیل پیدا کند، اما گونه دیگری از این موتورها با نام Scramjet یا Supersonic Coumbustion RamJet وجود دارد که قابلیت انجام عمل احتراق در این موتورها در سرعت‌های بالاتر از صوت فراهم است. دلیل این قابلیت استفاده از سوخت هیدروژن در این موتورها به دلیل دمای بالای کارکرد است که آن را قادر به کار کردن در سرعت‌های هایپرسونیک (بالای 5 ماخ) می‌سازد. از جمله پرنده‌هایی که از این نمونه موتور استفاده می‌کنند، هواپیمای بدون سرنشین و تحقیقاتی ناسا تحت عنوان X-43 است که در پروازهای آزمایشی خود توانسته به سرعت۱۰  ماخ نیز دست پیدا کند.

رم جت ها وارد مسابقه تسلیحاتی می شوند

پیشران های رم جت از سالها پیش در تسلیحاتی گوناگونی وارد خدمت شده اند. در این میان می توان به موتور جی 58 مخصوص هواپیمای اس آر 71 که در سرعت بالای یک ماخ در وضعیت رم جت قرار می گرفت، موشک های سطح به هوای سام 6 ساخت شوروی سابق، پروژه پهپاد مافوق صوت شناسایی D-21 آمریکا در زمان جنگ سرد و موشک سطح به هوای Bloodhound ساخت انگلستان اشاره کرد.

هواپیمای شناسایی اس آر 71

هزینه های بالا نه فقط برای توسعه این پیشرانه ها بلکه توسعه موشک ها و هواپیماهایی که نیاز است از این پیشران استفاده کنند، باعث شد که بسیاری از کشورها به سمت این فناوری نروند و امروزه نیز تنها برخی از کشورهای سطح بالای صنعتی و علمی هستند که محصولات عملیاتی با استفاده از فناوری های عملیاتی با پیشران رم جت در اختیار دارند اما با استفاده از نیروی انسانی متخصص و استفاده بهینه از امکانات (همچنان که در کشورمان این اتفاق با همت و هوش یک تیم فنی رخ داده) می توان بر این دغدغه ها فائق آمد. موشک کروز یاخونت (و طرح مشترک روسیه و هند بر اساس این موشک که منجر به تولید براهموس شد)، موشک هوا به هوای Meteor ساخت کنسرسیوم اروپایی MBDA، موشک سطح به هوای آکاش هندی و موشک معروف سان برن ساخت شوروی سابق از جمله گزینه های معروف فعلی با پیشران جت هستند.

موشک هوا به هوای Meteor  در کنار جنگنده تایفون

نبرد رم جت ها در شرق آسیا

مثل همیشه در جنوب شرق آسیا شاهد بروز یک نبرد تسلیحاتی بسیار نزدیک هستیم که این بار شامل موشک هایی با پیشران رم جت است. همان طور که بالاتر به آن اشاره شد هندی ها با کمک روسیه به موشک های کروز براهموس رسیدند که توانایی درگیری با اهداف دریایی و زمینی را داشته و از زمان ورود به خدمت کفه ترازو را به شدت به سمت دهلی نو سنگین کرد. یکی از دلایلی که هند را مجبور را وارد این مسئله کرد بحث توسعه شدید نیروی دریایی چین بود و برای چند سال نیز براهموس دست بالای هندی ها در مقابل با رشد شدید چین بود.

اما مسئله به همین جا نیز ختم نشد. رشد شدید چین در بخش دریایی دیگر همسایگان چین را نیز وارد یک رقابت تسلیحاتی شدید کرد. تایوان به عنوان همسایه کوچک چین که توسط اژدهای زرد بارها به عنوان استان شورشی معرفی شده به سمت توسعه موشک های کروز مافوق صوت رفت و امروز یکی از محصولات مهم تایوانی ها موشک های کروز سری HF-3 است که به قولی می تواند تا بیش از 400 کیلومتر را طی کند. این موشک دارای سرعتی در حدود 2.5 تا 3 برابر سرعت صوت است. تایوانی ها اعلام کردند که برد این موشک را تا 1500 کیلومتر افزایش داده اند و این موشک توانایی درگیری با اهداف دریایی و زمینی را نیز دارد.

موشک HF-3

ژاپنی ها نیز برای مقابله با افزایش قدرت نظامی چین به سمت موشک های کروز با پیشران رم جت رفتند و امروز موشک کروز هوا پرتاب ASM-3 در ارتش این کشور وارد خدمت شده. ASM-3 موشک ضد کشتی ژاپنی ساخت صنایع سنگین میتسوبیشی است که نیروی پیشران خود را از موتور رم‌جت تامین می‌کند و سرعت آن به ۳ ماخ می‌رسد؛ این موشک برای شلیک از جنگنده‌های F-2 نیروی هوایی ژاپن طراحی و ساخته شده و وزارت دفاع ژاپن به دنبال افزایش برد آن از ۲۰۰ کیلومتر به ۴۰۰ کیلومتر است.

موشک HD-1

با این شرایط چین هم بیکار ننشست و چندین طرح در زمین موشک هایی با پیشران رم جت با سرعت های بالا را ارائه دارد. در این میان می توان به موشک کروز CX-1 اشاره کرد که شباهت زیادی به یاخونت روسی دارد. سری موشک های HD-1 از جمله سری محصولات موشکی مافوق صوت چینی است که از پیشران رم جت بهره می برند.

آینده با رم جت ها به چه شکل است؟

در حال حاضر انواع و اقسام موشک ها و حتی مهمات توپخانه ای نیز به سمت بهره بردن از پیشران رم جت هستند. شرکت نروژی Nammo در حال حاضر از جمله پیشروها در این بخش است و از گلوله توپخانه با پیشران رم جت با برد نزدیک به 100 کیلومتر رونمایی کرده و به دنبال توسعه موشک های سطح به هوای برد بلند نیز هستند. یکی از مسئولین این شرکت درباره نسل جدید پیشران های رم جت که Nammo در حال کار بر روی آنهاست این گونه می گوید:

گلوله توپخانه ساخت شرکت Nammo  با پشیران رم جت

"ما تصور می کنیم که در آینده بتوانیم با توسعه این فناوری (پیشران رم جت) به برد 500 کیلومتر برای موشک های هوا به هوا برسیم. سیستم پیشران موشک ها می تواند به جایی برسد که برای زمانی بین 300 الی 400 ثانیه فعال باشد که این مسئله باعث افزایش شدید برد موشک و البته توانایی انجام مانورهای سنگین برای آن می شود. "

ایران و رم جت ها؛ آیا به سلاح های هایپرسونیک می رسیم؟

یکی از اخبار مهم در حوزه فناوری‌های پیشرفته هوافضا که در روزهای اخیر منتشر شد، خبر ساخت موتور رمجت توسط یک شرکت دانش‌بنیان فعال در زمینه پیشرانش هوایی بود که متاسفانه چندان مورد توجه دولتمردان و رسانه های عمومی کشورمان قرار نگرفت. البته کمی قبل‌تر و در جریان بازدید رهبر انقلاب از نمایشگاه محصولات شرکت‌های دانش‌بنیان، تصویری از دو محصول شرکت فوق مشاهده شده بود که شامل یک موتور توربوجت (و احیاناً)  بخش‌هایی از بدنه بیرونی یک موتور «رمجت» است.

بخش‌هایی از بدنه موتور رمجت ساخت یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی

باید گفت که موشک در سالهای پس از پایان جنگ تحمیلی تا به امروز بخش بسیار مهمی از توان بازدارندگی کشور ما را تامین کرده و ایران در زمینه موشک های بالستیک زمین به زمین، بالسیتک ضد کشتی، کروز ضد کشتی و حمله به اهداف زمینی، موشک های سطح به هوا و هوا به هوا دارای محصولات عملیاتی بومی است که برخی از آنها مثل سری سوم خرداد دارای کارنامه عملیات رزمی نیز هستند.

در بخش موشک های کروز در ابتدا نگاهی به موشک های ضد کشتی داشته باشیم. ایران سالهاست که سرمایه گذاری سنگینی را در بخش موشک های کروز ضد کشتی خصوصا برای منطقه خلیج فارس کرده و عمده موشک های کروز ضد کشتی ما در حال حاضر از سرعت های مادون صوت بهره می برند. رسیدن به موشکی با پیشران رم جت می تواند به ایران کمک کند که سرعت موشک ها را شدیدا افزایش و در نتیجه زمان واکنش حریف را نیز به شدت کاهش دهیم. چند سال پیش اخباری در رسانه های بین المللی مبنی بر علاقه ایران به خرید سیستم باستیون از روسیه مطرح شد که حامل موشک های یاخونت است. مشرق در گزارشی که اینجا می توانید مطالعه کنید توضیحات کافی درباره اثرات وجود یک موشک مافوق صوت در منطقه خلیج فارس داده است.

مشخصات اولین پیشران رم جت ایرانی

در بحث موشک های سطح به هوا نیز باید گفت استفاده از پیشران رم جت باعث می شود که موشک های ما انرژی بیشتری برای انجام مانورهای سنگین داشته باشند و فرار کردن اهداف از دست آنها با توجه به مانور مشکل تر شود. البته افزایش سرعت و برد موشک های ضد هوایی ایرانی با این فناوری نیز امری بدیهی خواهد بود.

اما بحث موشک های بالستیک و کروزهای حمله به اهداف زمینی بحثی متفاوت تر و خاص تر است. اگر مخاطبان ما اهل دنبال کردن اخبار دفاعی در سطح جهان باشند به خوبی اطلاع دارند که در چند سال اخیر بحث سلاح های هایپرسونیک در بین آمریکا، روسیه و چین بسیار داغ شده و این کشورها در کنار آزمایش نمونه های مختلف از این سلاح ها به دنبال سیستم های مقابله با آنها نیز هستند. برای داشتن این سلاح ها نیاز به موتورهای رم جت و سپس اسکرم جت است که می تواند سرعت های بالای 5 برابر صوت به بالا را تامین کند.

نمونه از سلاح هایپرسونیک ساخت روسیه که زیر جنگنده میگ 31 برای پرتاب حمل می شود

ایران به عنوان کشوری که بخش مهمی از توان رزمی خود را روی قوای موشکی متمرکز کرده مشخصا مسیر دیگری غیر از توسعه پیشران های رم جت و اسکرم جت و در ادامه رسیدن به تسلیحات هایپرسونیک ندارد. داشتن فرضا یک موشک کروز حمله به اهداف زمینی با سرعت نزدیک به 5 ماخ که به صورت بومی در کشور تولید می شود آنچنان توان بازدارندگی را برای کشور ما ایجاد می کند که نه فقط برخی از رقبای منطقه ای بلکه ابرقدرت های فرامنطقه ای نیز همان صحبت های گاه و بی گاه درباره روی میز بودن تمام گزینه ها را به درون کشوی میز منتقل خواهند کرد!

فضای امروز در بحث رقابت در حوزه هایپرسونیک ها به مانند فضای رقابت درباره موتورهای جت در اواسط دهه 1940 میلادی است که فناوری تازه وارد در حال تغییر دادن تمام شئونات در حوزه نظامی بود. امیدوار هستیم که با بهره گیری از تجربیات گذشته و با استفاده از نیروی جوان و متخصص داخلی به زودی جمهوری اسلامی ایران را به عنوان جدید ترین عضو باشگاه کشورهای دارنده فناوری سلاح های هایپرسونیک معرفی کنیم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 40
  • در انتظار بررسی: 4
  • غیر قابل انتشار: 20
  • IR ۲۲:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
    69 6
    بسیار رشک برانگیز
    • IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      20 82
      با تدبیر و امید تفاوت را لمس کنید
    • IR ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      27 6
      لابد با سریال برجام :)) اتفاقا وقتی سیاهی رو کنار سپیدی میذاری تفاوتش به حد اعلا مشخص میشه.... مدیریت انقلابی در مقابل مدیریت لیبرالی آمریکایی
    • IR ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      23 4
      ۰۸:۵۲ پس به تدبیر و امیدت بگو اینقد چوب لا چرخ نظامی ها نکنه و بودجه شون رو کامل بهشون بده.. دوس داری با اسناد خودتون بشونمت سر جات تا دیگه جرات نکنی به جای وطن فروش به اینا بگی تدبیر و امید..؟؟؟؟؟؟؟؟
    • مظلوم IR ۱۴:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      7 1
      دست پریزاد. به امید موفقیت هر چه بیشتر
    • IR ۲۰:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      8 7
      از بوی گند این تفاوت خیلی وقته جهان گیر شده
  • US ۲۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
    49 4
    البته در اصل نزدیک تر به دستیابی به موشک کروز مافوق صوت (هایپرسونیک) شدیم چون موشک های بالستیک ما که اکثراً در هنگام فرود هم چند ماخ سرعت دارند. موشک کروز هایپرسونیک تنها موشکی هست که در کلکسیون موشکی خودمون نداریم هنوز.
  • IR ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
    27 11
    متاسفانه درموردموشکهای کروز وهواپیمای جنگی هنوز خیلی عقبیم.امیدوارم وزارت دفاع بیشتر تلاش کنه
  • محمد IR ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
    37 3
    فوق العاده مهمه. امیدوارم به تولید انبوه برسد. یک نکته مهم در سرعت بالا نیاز به آلیاژهای مختلف از فلز تیتانیومه. کاش یک مقاله درباره تولید تیتانیوم و آلیاژهاش در ایران تهیه می کردید. با تشکر
  • کوروش IR ۲۳:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
    23 3
    انشاءالله بهترین
  • IR ۲۳:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۴
    5 34
    برای مبارزه با موجودات فضایی و شهابسنگهای بزرگتر از ۲۰۰ متر بهتره که توسط ژاپن و چند کشور غیر مسلمان و بیطرف تدابیری اندیشیده شود چون محتمل است شهابسنگهای بزرگ که قراره بخوره روی ملل مسلمان را امریکا تعمدی نزند
  • IR ۰۰:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    43 78
    خخخخخ مثلا دارید آمادگی ذهنی ایجاد میکنید که بعدا موشک ها را از روسیه تحویل گرفتید بگید اودتون ساختید!
    • CA ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      42 11
      چخه. پیشده
    • قریشی IR ۰۹:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      51 17
      اودتون ؟!!! یکی از منافقین آلبانی ... شما که توی آلبانی داره جیره بخور و نمیر می لمبونی، بهتره یه کم جمعتر بشینی جابشه! آخه دارن دوستای شما رو از فرانسه فرت می کنن بیرون بیان بقل شما پشت کامپیوتر بشینن لایک و کامنت فارسی بذارن ! بقل اودتون!!!
    • IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      21 5
      ۰۰:۰۸ به به آقای اودتون، خوبی آقای اودتون؟؟ می گم آقای اودتون وقتی سوم خرداد عقاب جهانی کدخدا ترامپت رو زد میدونی روسیه چی گفت.؟؟؟ خخخخخخ
  • محمد مسلم GB ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    15 7
    موشک کروز هایپر سونیک(HCM) از موتور اسکرم جت استفاده می کنند اما نوع دیگر سلاح های هایپر سونیک که از نوع لغزشی (HGV) هستند فاقد موتور اسکرم جت هستند این پرتابه ها با موشک بالستیک پرتاب می شوند مانند موشک کینژال و آوانگارد روسی و DF-17 چینی ساخت این نوع از سلاح های هایپر سونیک به علت وجود موشک های بالستیک پیشرفت در ایران و عدم نیاز به موتور اسکرم جت برای ایران آسانتر است و زودتر به نتیجه می رسد
  • GB ۰۰:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    17 8
    خیلی وقته رسیدیم به این فناوری شما بی خبرید مشرق خان
  • هادی IR ۰۰:۲۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    21 4
    موشک هایپرسونیک برای ما که از هر طرف تهدیدمون میکنن از نان شب واجتره..انشاءا... با حمایت از همچین شرکتهایی زمینه رشد وپیشرفتشون فراهم بشه
  • IR ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    15 3
    هزاران درود...
  • میثم IR ۰۱:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    18 3
    کاملا با نظر نویسنده موافقم. هدف و مرحله بعدی توسعه فناوری موشکی ایران باید رسیدن به فناوری هایپر سونیک باشد. کما اینکه روسیه و چین و آمریکا به شدت در حال تلاش در این مسیرند و ظاهرا اول روسیه و بعد چین به جاهای خوبی رسیده اند.
  • IR ۰۲:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    16 4
    یه لبخند که آرامش می بخشه..
  • IR ۰۲:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    10 4
    زودتر فقط رودتر
  • IR ۰۳:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    9 8
    مشرق ایران به این فناوری کاملا دست یافته و مدت ۱۵ سالی می گذره . خیلی عقبی
  • IR ۰۳:۳۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    13 4
    ممنون انشاء الله خبرهای بیشتری پیشرفتهای جدید بشنویم
  • IR ۰۴:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    11 3
    خیلی جالب عااااااااااااااالی و فوق العاده است این موتور جت فوق سریع جالبتر هم اینجاست که چرا این دولت .... هرچی فحش تودنیاست بهش چرا از این دستاورد مهم و ماثر در جنگ که باعث برتری زیاد میشه استقبال نکرده آخرش ما نفهمیدیم این..... هایی که تو دولتن به نفع ایران تصمیم میگیرن یا به ضرر ایران اگر نمیخوان ایران سود کنه پیشرفت کنه گورشون را گم کنن اونجایی که نوکریش را میکنن برای اونا کار کنن ایران یعنی عزت اسلام و علم ایران در خدمت مظلوم دربرابر ظالم انشاالله روز به روز و ثانیه به ثانیه قوی تر میشه و پیشرفته تر و فوق پیشرفته میشه برای نابودی سپاه شیطان دربرابر سپاه اسلام پس هرچی این نفوذی های....ااااااااااااااااااافت استقبال نکرد مثل اینه که اربابش گفته خوب نیست جلوش سنگ بیانداز و تصمیمات نامربوط بگیر پس ما باید با قدرت چند برابر اقدام و پیشرفت اون چیزی کنیم که غرب و تفاله های نفوذیش در ایران ازش خوششون نمیاد امام هم گفت اگر گیج شدین ببینید غرب از چه کار شما ناراحت میشه اون کار درسته پس دولت غرب زده نفوذی کثافت آشغال ........ که از این موتور فوق العاده همایت نکرده یک نقطه قوت برای ضربه ردن به غرب و تسلیحات غربیه و باقدرت باید پیشرفته اش کنیم و روی همه موشکها و مخصوصا گل سر سبدشون باور373 (( صلوات )) قرار بدیم که هنوز دکمه شلیک را نزده اون خورده باشه به دشمن با سرعت فوق سریع
  • ناشناس AE ۰۸:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    11 14
    متاسفانه خیلی عقبیم، موشکهای فرا صوت دشمنانمان بسیار بسیار پیشرفت کرده، من فکر نمی کنم پدافند هوایی توان مقابله این سرعتهای وحشتناک را دارا باشد...واقعا باعث نگرانی شدید است این موضوع...
    • IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      6 4
      برجام به ایران در بخش موشک بالستیک خیلی ضربه زد هنوز موشک های ایران صاب سونیک و سوپر سونیک هستن
    • IR ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      6 5
      ۰۸:۰۰ اونی که فکرمی کنی خودتی مزدور مفت خور.. دفه بعد خواستی نظر بدی قبلش تحلیل فرماندهان نظامی غربیت رو هم حتما گوش بده، بعد بیا در مورد ایران نظر بده، در ضمن نگران نباش موشک اونا به نوکرانش نمی خوره.!!!
    • IR ۲۰:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      7 3
      خیلی عقبیم!؟ دوست عزیز ما صد ها سال درجا زدیم تازه 40 ساله داریم کار میکنیم اونم نصفه... اونم با کلی سنگ اندازی... خیلی هم جلویم.
  • IR ۰۸:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    18 4
    هر چه ایرانی اراده کند به شرط تلاش به تفضل الهی نازل خواهد شد خون شهدا غوغا میکند
    • IR ۲۳:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      5 5
      خونت رو برای آبیاری اسلام بریزم ؟
  • H M IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    20 4
    مقامات ارشد کشورمان باید بدانند که روسیه دوست ما نیست انشاالله به امید خدا هر زودتر به ساخت انواع تسلیحات هايپرسونیک برسیم
  • IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    10 3
    انتشار تصویر دانشمندان این پروژه میتواند موجب شناسایی و ترور انها توسط جاسوسان و منافقین شدد
  • US ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
    19 0
    بومی سازی س-۵۰۰، هایپر سونیک، قاره پیما و هوش مصنوعی از اوجب واجبات است.
    • IR ۱۶:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۵
      6 6
      بشقاب پرنده هم می گفتی مغز متفکر داخلی مغز و اعصاب
  • IR ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۷
    0 0
    گل گفتی
  • علیرضا IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۸/۱۹
    2 1
    با سلام اژدر پیشرفته و ناشناخته حوت رو که خیلی وقت پیش ساختیم از نمونه روسی خودش اشکوال به مراتب سرتر هستش از این نوع تکنولوژی بهره میبره
  • IR ۱۷:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۰۶
    1 0
    همین الانشم موشک فکور ۵ ماخ سرعت داره.
  • مهدی IR ۱۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۴
    0 0
    خدا قوت به همه متخصصان عرصه دفاعی ما می توانیم
  • IR ۱۴:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۰/۰۳
    0 0
    پس چه شد بالاخره موشک کروز ضدکشتی یاسطح بسطح هایپرسونیک تونستیم بسازیم یانه.اگه بتونیم چه عالی میشه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس