دزفول در دوران دفاع مقدس يكي از مقاوم‌ترين شهرهاي كشورمان بود كه بارها مورد هجوم هواپيماها و موشك‌هاي دشمن بعثي قرار گرفت. اين شهر رزمندگان توانمندي نيز داشت كه هسته اصلي لشكر7 ولي‌عصر(عج) استان خوزستان را تشكيل مي‌دادند و رزمندگان ...

گروه جهاد و مقاومت مشرق - دزفول در دوران دفاع مقدس يكي از مقاوم‌ترين شهرهاي كشورمان بود كه بارها مورد هجوم هواپيماها و موشك‌هاي دشمن بعثي قرار گرفت. اين شهر رزمندگان توانمندي نيز داشت كه هسته اصلي لشكر7 ولي‌عصر(عج) استان خوزستان را تشكيل مي‌دادند و رزمندگان ساير مناطق كشورمان نيز خاطرات خوبي از مهمان‌نوازي دزفولي‌ها دارند. چهارم خرداد روز مقاومت و روز دزفول بود كه ما نيز در صفحه پايداري روزنامه جوان مطالب مفصلي در خصوص آن منتشر كرديم. همين امر باعث آشنايي‌مان با برخي از رزمندگان اين شهر شد كه غلامحسين سخاوت يكي از آنهاست. متن زير گفت‌وگوي ما با اين رزمنده دفاع مقدس با محوريت حملات وحشيانه ارتش بعث به مردم بي‌دفاع دزفول است كه پيش رو داريد.

دزفول در دوران جنگ يكي از اهداف اصلي بمباران دشمن بود، آماري از شهداي اين حملات وحشيانه وجود دارد؟
در كل دزفول 2 هزار و 600 شهيد و 4 هزار جانباز تقديم كرده است. اما اگر بخواهيم در اين آمار ريزتر شويم، نكات عجيب و جالبي به دست مي‌آيد. ما در شهداي شهرمان از خردسال گرفته تا پيرمرد سالخورده داريم، چراكه بمباران دشمن روي مناطق مسكوني صورت مي‌گرفت و عموم مردم را مورد هدف قرار مي‌داد. مثلاً اولين كودك خردسال شهيد دزفول سهيلا قيلاوي‌نژاد است كه در سن چهار سالگي بر اثر حمله توپخانه‌اي دشمن به شهادت رسيده است. يا اولين نوزاد شهيد الهام شيرزاد فرزند شيرعلي بر اثر بمباران دشمن حوالي خيابان شهيد محمد منتظري به شهادت رسيد كه كمتر از دو سال داشت يا مسن‌ترين شهيد كريم خاكسار مدني است كه در 60 سالگي به شهادت رسيده است. البته ايشان به عنوان رزمنده در عمليات رمضان حضور يافته و به شهادت رسيده بود. از شهداي زن شهرمان نيز مي‌توانم به طاهره فضل علي پور، طوبي پا طلا، طيبه طاهري نسب، كوكب صحاف شوكت بگم علمچي اشاره كنم كه بر اثر بمباران هوايي در حوالي خيابان شهيد محمد منتظري در 11 مهر ماه 59 به شهادت رسيدند.

پيش آمده بود كه در شهرتان يك خانواده بر اثر بمباران دشمن با هم به شهادت برسند؟
بله، اتفاقاً ما 16 شهيد تنها از يك خانواده داريم. خانواده شهيد مسعود آريانپور كه در تاريخ 28/09/1361 در خيابان امام سجاد(ع) در ساعت 5:45 بعد از ظهر با اصابت موشك دشمن به شهادت رسيدند. از اين دست موارد در دزفول كم نيست.

اين همه جنايت دشمن آن هم در يك شهر كوچك بازتاب رسانه‌اي هم داشت؟
غير از رسانه‌هاي داخلي در آذرماه سال 59 كه كمتر از سه ماه از شروع جنگ گذشته بود، تلويزيون بلژيك قسمت‌هايي از جنايات صدام را به نمايش گذاشت، خبرنگار تلويزيون بلژيك ضمن تشريح مسافرت خود به دزفول، آثار خرابي‌هاي به جا مانده از پرتاب موشك‌هاي زمين به زمين به دزفول را نشان داد و گفت: صدها تن از اهالي دزفول بر اثر اين موشك‌ها كه در نيمه‌هاي شب پرتاب مي‌شوند، زير آوار نابود مي‌شوند. در حالي كه عراقي‌ها بارها سقوط دزفول را اعلام كرده‌اند، اما واقع امر اين است كه ارتش عراق در 30 كيلومتري دزفول و در كنار رودخانه كرخه متوقف شده است و تصاحب دزفول بسيار مشكل است زيرا اهالي اين شهر مصمم هستند كه به هر صورت از شهر خود دفاع كنند.

اين حجم از بمباران‌هاي دشمن چه ميزان خسارت به شهر دزفول وارد كرده بود؟
همانطوركه عرض كردم، در طول دفاع مقدس كه 2900 روز طول كشيد، چيزي در حدود 2600 شهيد داده‌ايم كه تقريباً در هر روز يك شهيد داده‌ايم. طي اين مدت 19هزار واحد مسكوني و تجاري ويران شدند كه ماحصل اصابت 176 موشك، 2500 گلوله توپ و 300 راكت است.

و سخن پاياني
بعضاً مي‌پرسند چرا بايد دزفول اين همه مورد كينه و غضب دشمن قرار مي‌گرفت؟ پاسخ ما اين است كه اگر مقاومت مردم دزفول نبود و دشمن 15 كيلومتر ديگر جلوتر مي‌آمد و مي‌توانست شهر ما را بگيرد، آن وقت كل خوزستان را اشغال كرده بود و اين استان تبديل به عربستان مي‌شد. اما مقاومت دزفول برنامه‌هايشان را به هم ريخت. دزفول جلويشان ايستاد و اينها هزينه آن ايستادگي بود كه با افتخار پرداخت شد.
* روزنامه جوان