جبهه های سوریه طی روزهای اخیر شاهد تحولات میدانی بسیار مهمی بود که از این دست می‌ توان به آزادسازی 56 منطقه در ریف شمالی لاذقیه و مهمتر از آن همکاری اطلاعاتی اهالی ادلب با ارتش سوریه اشاره کرد که به شدت موجب وحشت جیش الفتح شده است.

گروه بین‌الملل مشرق - عرصه میدانی سوریه ظرف روزهای اخیر شاهد تحولات میدانی بسیار مهمی بود که می‌ توان آن را در آزادسازی 56 منطقه در ریف شمالی لاذقیه، یک گام مانده به آزادسازی کامل ریف جنوبی حلب و مهمتر از همه همکاری اطلاعاتی اهالی ادلب با ارتش سوریه است که به شدت موجب وحشت جیش الفتح شده است.
 
عملیات ارتش سوریه با همکاری نیروی هوایی روسیه در محورهای مختلف عملیاتی سوریه ادامه یافت و در این راستا تحولات میدانی جاری در محورهای عملیاتی ریف شمالی لاذقیه، ریف ادلب، ریف جنوبی حلب از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.


موقعیت استان لاذقیه در سوریه

لاذقیه‌: آزادسازی 56 منطقه ظرف 68 روز

پیروزی‌ ها و پیشروی‌ های ارتش سوریه در جبهه عملیاتی ریف شمالی لاذقیه پس از آزادسازی «جبل النوبه» در این منطقه با آزادسازی چندین منطقه دیگر در ریف شمال شرقی و شمال غربی لاذقیه همراه بود که از جمله مهمترین نقاط آزاد شده می توان به کوه راهبردی «السيد»، مشرف به دو شهرک راهبردی و بسیار مهم «سلمی» و «المرج»، کوه الأسود الكبير، برج السيرتيل، ارتفاعات 652، 687.5، 526، 662.8، 427، 754.5 در ریف شمال شرقی لاذقیه و به تبع آن شهرک‌ های عظیره، بيت ملك، القنطرة، بيت شروق، الخضراء، زاهية، الكبير، الصواف و قلعه بوجاک اشاره کرد.


همچنین منابع میدانی سوری تاکید کردند که نیروهای ویژه ارتش سوریه برای پشتیبانی از یگان‌ های ارتش در این منطقه، وارد ریف شمالی لاذقیه و نقاط نزدیک به خطوط مرزی سوریه و ترکیه شده و در این راستا کنترل یک گذرگاه غیر قانونی گروه‌های تروریستی را در دست گرفتند.

در میان پیروزی های اخیر ارتش سوریه در جبهه عملیاتی لاذقیه، آزادسازی «جبل النوبه» از اهمیت بسیاری برخوردار است، چون این منطقه حلقه ارتباط گروه های مسلح در ریف شمالی لاذقیه به ریف شرقی آن شمرده می شد و با سیطره ارتش سوریه بر این کوه ارتباط گروه های مسلح تکفیری این دو منطقه نیز با یکدیگر قطع شد.



نقشه میدانی ریف شمالی لاذقیه

از سوی دیگر، از آنجا که جبل النوبه به بزرگراه بین المللی لاذقیه – حلب، بزرگراه قدیم اريحا ــ لاذقية قديم، جاده اصلی و کوهستانی سلمی - لاذقیه و شهرک «سلمی» مشرف است، بنابراین علاوه بر آغاز درگیری های شدید اطراف این شهرک، ارتش سوریه از دو محور کفر دلبه و جبل النوبه نیز این شهرک را به محاصره در خواهد آورد.

این درحالی است که سیطره ارتش سوریه بر جبل النوبه به معنای استحکام مواضع این نیروها در منطقه «غمام» است که در آینده نزدیک شاهد عملیات گسترده‌ ای در این محور خواهیم بود.

براساس جدیدترین گزارش های میدانی ارتش سوریه درحالی در ادامه عملیات خود در جبهه ریف لاذقیه خود را برای آزادسازی «جبل القصب» آماده می کند که باید در ابتدا سد «برادون» را که زیر پوشش آش گروه های تروریستی قرار دارد، آزاد کند.


عملیات ارتش سوریه در ریف شمالی لاذقیه

آزادسازی جبل القصب به این جهت که مشرف به روستاهای منطقه «جبل الاکراد» و خط امداد و کمک رسانی گروه های تروریستی از شهرک «خان الجوز» به منطقه «ربیعه» است، از اهمیت بسیاری برخوردار است. 

عملیات ارتش سوریه در ریف شمالی لاذقیه به اینجا محدود نمی شود، بلکه این نیروها عملیات آزادسازی دو منطقه الكوم تحتاني و الکوم فوقاني را نیز آغاز کردند که در نزدیکی شهرک سلمی واقع شده اند. 

پایگاه های اینترنتی وابسته به گروه های مسلح تروریستی و حامی آنها نیز ضمن درج پیروزی های ارتش سوریه در این ریف شمالی لاذقیه و اذعان به شکست گروه های مسلح در این نبردها، هشدار دادند، ادامه پیروزی های ارتش سوریه و پیشروی آنها در جبهه ریف شمالی لاذقیه از دست دادن و سقوط بسیاری از مناطق تحت تصرف گروه های مسلح از یک سو تا مرزهای ترکیه و از سوی دیگر تا جبهه «سهل الغاب» در ریف شمالی حماه را به دنبال خواهد داشت.


عملیات ارتش سوریه در ریف شمالی لاذقیه

به این ترتیب از آغاز مرحله جدید عملیات ارتش سوریه در ریف لاذقیه از دهم اکتبر گذشته تاکنون، این نیروها موفق شدند، 130 کیلومتر از اراضی این منطقه را آزاد کنند که از «سهل الغاب» شروع و به کوه «الاقرع» منتهی می شود.


نقاط جدید آزاد شده توسط ارتش سوریه در ریف شمالی لاذقیه

براساس آمار و گزارش های منتشر شده ارتش سوریه ظرف 68 روز عملیات در ریف شمالی لاذقیه 56 شهرک، روستا، تپه، کوه و منطقه را به شرح زیر آزاد کردند:

محور شمال شرقی لاذقيه «جب الاحمر»
1- رويسة الجلط
2- رويسة الزعبره
3- رويسة بلغالي
4- رويسة الطنبور
5- كتف البطيح
6- قرية جب الاحمر
7- رويسة اسكندر
8- مفرق ابو الريش
9- كتف الحريق
10- كتف الساعور
11- بورحمود
12- جبل الفرك
13- جب الزعرور
14- جبل الكتف
15- ارفاعات 1154- 1281 مشرف به كباني
16- بورعبدالله
17- كتف السفح
18- زينوته
19- تل الرشوان
20- الملوحه
21- مرشليه
22- كتف الغنمه
23- كتف الغدر
24- تل الشيخ احمد
25- عين سامور
26- ارض سمكوفه
27- كتف يعقوب
28- خندق السترك
29- جبل الساروت
30- وادي الشعار
31- بورحمود
32- جبل الكاروره
33- عرافيت التحتا
34- عرافيت الفوقا
35- كتف يعقوبر
36- كتف الزياره
37- كتف الحمضيه
38- مركشليه 
39- خندق السترك
40- رويسة الديبات


نقاط جدید آزاد شده توسط ارتش سوریه در ریف شمالی لاذقیه

محور غمام
41- کوه راهبردی النوبه به مساحت 3 كيلومتر مربع و ارتفاع 1600 متر
42- غمام
43- جبل بكداش
44- جبل جميله
45- الدغمشليه
46- جبل الزويك
47- دير حنا


نیروهای ارتش سوریه در حال استراحت در مناطق کوهستانی ریف شمالی لاذقیه

محور زاهیه در ریف شمال غربی لاذقيه 
48- جبل زاهيه مرتفع 817
49- برج زاهي 803
 50- جبل العزر
51- عطيره
52- جنگل های الفرنلق
53- تلة السيرتيل
54- جبل الكوز
55- جبل برندي
56- تله الرحمليه


مناطق آزاد شده در ریف شمالی لاذقیه ظرف 68 روز عملیات ارتش سوریه

نقشه پیوست مناطق آزاد شده در مدن زمانی فوق الذکر را به رنگ نارنجی نشان می دهد. رنگ قرمز مناطق تحت کنترل ارتش سوریه را نشان می دهد و رنگ خاکستری مناطق تحت تصرف گروه های مسلح تکفیری است.

ادلب: همکاری اطلاعاتی مردمی با ارتش سوریه
جبهه عملیاتی ادلب، در شمال غربی سوریه نیز این روزها نه تنها شاهد تحولات میدانی که مهم تر از آن شاهد تحولات امنیتی بسیار مهمی است که بی تردید عرصه میدانی را هم تحت الشعاع قرار خواهد داد.

بنابر تاکید منابع آگاه محلی به تازگی مناطق مختلف استان ادلب شاهد موجی از همکاری بین مردم این مناطق از طوایف و گروه های مختلف با ارتش سوریه و نیروهای مسلح و داوطلب مردمی این کشور بوده است.

بازتاب این همکاری اطلاعاتی و امنیتی مردمی با ارتش سوریه خیلی زود خود را نمایان ساخت، به گونه ای که بر اساس این اطلاعات جنگنده های روسی یک انبار تجهیزات و تسلیحات نظامی گروه تروریستی تکفیری «جبهه النصره» را در شهرک «كنصفرة»، در منطقه «جبل الزاويه» بمباران و منهدم کنند.

به همین منظور منابع نزدیک به گروه های تروریستی در ادلب تصریح کردند که گروه تروریستی «احرار شام» به عنوان دومین گروه بزرگ تشکیل دهنده ائتلاف تروریستی «جیش الفتح» پس از جبهه النصره، تحقیقات گسترده ای را برای کشف شبکه محلی متشکل از ساکنان منطقه که با ارتش سوریه همکاری می کنند، آغاز کرده اند.


موقعیت شهر اریحا در استان ادلب در شمال غربی سوریه

به گفته این منابع این تحقیق و تفحص ها به شکلی ویژه در شهر «اریحا» و روستاهای اطراف آن جریان دارد که طی هفته گذشته شاهد حملات هوایی گسترده جنگنده های سوری و روسی بود و طی آن نه تنها انبارهای تسلیحات نظامی و تجهیزات و خودروهای نظامی این گروه در این منطقه منهدم شد، بلکه این حملات ده ها کشته و زخمی نیز در میان عناصر احرار شام برجا گذاشت.

به همین دلیل، اتاق عملیات جیش الفتح دستور تخلیه مواضع و پایگاه های قرار گرفته در منطقه بین شهرک «محمبل – جسر الشغور» در مسیر بزرگراه حلب – اریحا – لاذقیه را از بیم دادن اخبار و اطلاعات تحرکات گروه ها و عناصر مسلح و مواضع و پایگاه ها و انبارهای تسلیحاتی آنها به ارتش سوریه و مورد حمله واقع شدن از سوی نیروی هوایی سوریه و روسیه صادر کرد.

در همین راستا، جیش الفتح بر این باور است که نیروی هوایی سوریه و روسیه براساس اطلاعاتی که اهالی منطقه در اختیار ارتش سوریه قرار می دهند، هم اکنون عملیات خود را بر ریف شمال غربی سهل الغاب متمرکز کرده تا پیش زمینه آزادسازی روستاها و شهرک های این منطقه را فراهم کند.

هم اکنون نوعی نگرانی و یاس در صفوف گروه های مسلح این منطقه به ویژه گروه های تروریستی وابسته به ائتلاف جیش الفتح و عناصر خارجی این ائتلاف را از بیم هدف قرار گرفته شدن از سوی ارتش سوریه که به طور مستمر از سوی اهالی منطقه تغذیه اطلاعاتی می شوند، فرا گرفته است.

به همین منظور جیش الفتح دستور اکیدی مبنی بر عدم تجمع بیش از 5 نفر را به عناصر مسلح و انتقال نشست ها و گردهمایی های فرماندهان رده بالا و ارشد این ائتلاف به مناطقی به دور از شهر ادلب و شهرک ها و روستاهای اطراف آن صادر کرده است.

اما پس از تاخیر سه ماهه در آتش بس دو شهرک شیعه نشین «کفریا» و «فوعه»، در ریف شمالی ادلب به نظر می رسد، ظرف ساعت های آینده باید شاهد برقراری این آتش بس باشیم.

در این راستا منابع آگاه اعلام کردند که توافق آتش بس در کفریا و فوعه روز یک شنبه یا دوشنبه آتی وارد مرحله اجرا خواهد شد و با اجرای آن صلیب سرخ سوریه به همراه هیاتی از سازمان ملل که در زبدانی حضور دارد، اقدام به وارد کردن کمک های امدادی و بشر دوستانه به این دو شهرک و انتقال 129 نظامی و غیر نظامی به منطقه «المصنع» در نزدیکی مرزهای لبنان و سوریه خواهد کرد تا در آنجا این افراد با 379 نفر از اهالی کفریا و فوعه مبادله شوند 


حلب: ریف جنوبی حلب در آستانه آزادسازی کامل

در استان حلب نیروهای پیاده نظام ارتش سوریه با پشتیبانی نیروی هوایی این کشور و جنگنده های روسی عملیات آزادسازی نقاط جدید در محورهای مختلف اطراف فرودگاه نظامی «کویرس» در ریف شهر حلب را آغاز کردند که مزارع و روستاهای راهبردی ریف های شرقی و جنوبی شهر حلب را دربر می گیرد و با آزادسازی آنها امنیت بزرگراه بین المللی دمشق – حلب تامین خواهد شد که یکی از شاهرگ های حیاتی کشور سوریه به شمار می آید.

{$sepehr_media_1298194_400_300}
حمله ارتش سوریه در ریف حلب

براساس جدیدترین گزارش های میدانی رسیده از ریف جنوبی حلب، ارتش سوریه در آستانه سیطره کامل بر این ریف است و ظرف روزهای آینده باید در انتظار اعلام آزادسازی کامل ریف جنوبی حلب از اشغال گروه های مسلح تروریستی باشیم.

آزادسازی شهرک های العیس و الحاضر نقش مهمی در پیشروی ارتش سوریه در مناطق مختلف ریف جنوبی داشت و به واسطه آن این نیروها موفق شدند، مناطق برنة، بانص، مريودة، تل باجر، قراصى، الزربة، حكمة و تل موتى در امتداد بزرگراه بین المللی حلب – دمشق و مزارع راهبردی ايكاردا را آزاد کردند و اکنون این بزرگراه زیر پوشش مستقیم آتش ارتش سوریه قرار دارد تا پیش زمینه عملیات گسترده ارتش سوریه اطراف آن را آماده و امکان بهره برداری مجدد از آن را به عنوان اصلی ترین شاهرک اقتصادی شهر حلب فراهم کند.

بالطبع پیشروی ارتش سوریه در این محور تا شهرهای دیر حافر و الباب ادامه خواهد یافت که مهمترین و بزرگترین و مهمترین پایگاه های داعش و جبهه النصره در ریف حلب شمرده می شوند.


موقعیت استان حماه در سوریه

حماه: آزادسازی دو منطقه جدید مشرف به سرمانیه

در ریف حماه کمیته‌ های موسوم به کمیته های هماهنگی گروه های تروریستی مسلح درحالی خبرهای منتشر شده درباره ارسال کمک از سوی ترکیه به گروه های فعال در این منطقه را به شدت تکذیب کردند که ارتش سوریه از آزادسازی دو منطقه شیر الصحاب و تپه 793 مشرف به شهر سرمانیه در ریف شمالی حماه خبر داد.


نقشه استان حماه و تقسیمات اداری و استانی آن

به موازات آن دیگر یگان‌های ارتش سوریه پیشروی به سمت شهرک های البانة و تل عثمان و كفر نبودة، در ریف شمالی حماه را آغاز کردند و هم اکنون درگیری های شدیدی در اطراف این شهرک ها جریان دارد و گروه های مسلح برای مقابله با حملات گسترده و سنگین ارتش سوریه اقدام به درخواست کمک از گروه های مسلح مستقر در ریف ادلب جنوبی کرده اند.


درعا: شکست های متوالی النصره از داعش

در استان درعا در جنوب سوریه منابع محلی از درگیری های شدید بین گروه تروریستی تکفیری موسوم به «لواء شهدای یرموک»، شاخه داعش در این استان با جبهه النصره، شاخه رسمی القاعده در دو شهرک نافعة و جملة در ریف غربی درعا خبر می دهند که با غلبه شهدای یرموک بر النصره در این مناطق همراه بوده است، به گونه ای که این گروه در روزهای اخیر کلیپی تصویری در پایگاه های اینترنتی پخش کرده که در آن اقدام به اعدام دو تن از عناصر النصره با منفجر کردن آنها می کند.



نقشه ریف دمشق

ریف دمشق: توسعه کمربند امنیتی اطراف منطقه مرج السلطان

در استان ریف دمشق و در منطقه غوطه غربی درگیری های ارتش سوریه با گروه های تروریستی در شهر «داریا» همچنان ادامه دارد و بنابر اذعان کمیته های هماهنگی گروه های تروریستی در جریان این درگیری ها ده ها عنصر مسلح از جمله «محمد درویش»، مسئول دفتر شرعی احرار شام در غوطه شرقی کشته شدند.


نقشه میدانی ریف دمشق مناطق عملیاتی ارتش سوریه در این استان با فلش قرمز نشان داده شده است

از سوی دیگر، ده ها نفر از اهالی اردوگاه آوارگان فلسطینی یرموک، در جنوب دمشق با برگزاری تظاهراتی خواستار خروج گروه های مسلح تروریستی از این اردوگاه و بازگشت اهالی و زندگی عادی به آن شدند.

این تظاهرات به مناسبت اعلام انزجار و اعتراض ساکنان اردوگاه یرموک به مناسبت سومین سالگرد سیطره گروه های مسلح تروریستی بر این اردوگاه برگزار شد.


در جریان درگیری های ارتش سوریه با عناصر گروه تروریستی جیش الاسلام در محور حرستا – القنطره در غوطه شرقی دمشق نیز «عمر القطیفانی»، فرمانده عملیات المرج کشته شد.

از منطقه مرج السلطان که شهرک و فرودگاه مرج السلطان را شامل می شود، گزارش شده که ارتش سوریه موفق شده در ادامه عملیات های خود در این محور نقاط جدیدی را اطراف فرودگاه و شهرک مرج السلطان آزاد کند.

آزادسازی منطقه مرج السلطان از آن جهت اهمیت دارد که بر خطوط امداد و کمک رسانی گروه های تروریستی در جنوب غوطه شرقی دمشق اشراف دارد و در دست گرفتن کنترل آن توسط ارتش سوریه به معنای قطع راه های ارتباطی گروه های مسلح از شهرک های بلالیه، حرستا، القنطره و بزینه در شرق با شهرک بزینه در غزب غوطه است و این زمینه گسترش و توسعه عملیات ارتش سوریه در غوطه شرقی دمشق را فراهم خواهد کرد.



منطقه القلمون و موقعیت دو شهرک الزبدانی و مضایا در آن

اما از شهرک «مضایا» در نزدیکی شهرک زبدانی گزارش شده، یک گروه تروریستی که قصد فرار از منطقه را داشتند، در کمین رزمندگان حزب الله و ارتش سوریه در کوه های شرقی شهرک مضایا گرفتار شدند که در اثر آن ده ها تروریست کشته و زخمی شدند، در میان کشته ها «علی شبلی» سرکرده این گروه مشاهده می شود.


نقشه غوطه دمشق، غوطه غربی به رنگ بنفش و غوطه شرقی به رنگ کرم مشخص شده است

توضیح آنکه غوطه دمشق، منطقه ‌ای است که از شرق و غرب و جنوب شهر را دمشق را فرا گرفته و از حیث اداری و استانی تابع دو استان دمشق و ریف دمشق است و در واقع دشتی گسترده و وسیع پوشیده از باغ‌ ها و بوستان ‌های میوه است و از جمله سرسبزترین و حاصل خیزترین مناطق جهان به شمار می ‌آید.

درباره سرسبزی و حاصل خیزی منطقه غوطه تنها کافی است که گفته شود، از این منطقه در کتاب «عجایب و شگفتی‌ های کشورها» و از آن تحت عنوان یکی از بهشت ‌های روی زمین یاد شده است.

منطقه غوطه دمشق به دو بخش غوطه شرقی و غوطه غربی تقسیم می‌ شود.
غوطه غربی دمشق از تنگه «ربوه» دمشق آغاز می ‌شود و با امتداد به سمت غرب و جنوب مناطق اطراف مزه، کفر سوسه، داریا، ببیلا، صحنایا، الأشرفیة و سبینه را در برمی‌ گیرد.

اما غوطه شرقی از شهر دوما آغاز می ‌شود و به سمت شرق و جنوب امتداد می‌ یابد و اطراف شهر دمشق را بوستان‌ ها و باغ‌ های سرسبز را در برمی ‌گیرد که مهمترین آنها شهرها و شهرک‌ هایی مانند جرمانا، ملیحه، عقربا، حزّه، کفربطنا و عربین است.

از سوی دیگر، سخنگوی ارتش سوریه در بیانیه ای اعلام کرد: نیروی هوایی سوریه ظرف یک هفته گذشته 139 سورتی پرواز در ریف های دمشق، حمص، حماة، ادلب، حلب، لاذقية و دير الزور انجام داد و در جریان آن 563 مرکز تجمع و پایگاه و موضع گروه های تروریستی در این مناطق را بمباران کرد که در نتیجه آن دستکم 130 تروریست اغلب وابسته به جبهه النصره کشته شدند.