وضع فعلی اقتصادی کشور،نتیجه «تَکرار می کنم» های سران اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و شورای شهر است.

سرویس سیاست مشرق - روزانه می‌توان از لابه‌لای گزارش‌ها و عناوین خبری رسانه‌های مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابل‌توجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که می‌تواند برای مخاطبین قابل‌استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژه‌های مشرق" نکات و تأملات قابل‌استخراج از رسانه‌ها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژه‌های مشرق» همراه شوید.

*******

** اگر توان موشکی را محدود نکنیم اروپا قهر می‌کند

روزنامه شرق در یادداشتی به قلم «جاوید قربان اوغلی» از مدیران وزارت خارجه در دولت اصلاحات نوشت:«ایران باید در انتخاب استراتژی مناسب و تالی آن(درباره برجام)، واقعیت‌های جهان امروز را به‌درستی مشاهده و از رفتارهای احساسی پرهیز شود...خروج از برجام نفعی برای ایران نخواهد داشت؛ چراکه با مقابله‌به‌مثل اروپا مواجه شده و عملا پایان این توافق، برای طرف‌های آن بازی باخت-باخت محسوب خواهد شد. اعاده پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت، بازگشت تحریم‌ها با پشتوانه شورای امنیت و تبدیل آمریکا به بازیگر اصلی علیه ایران حتی در شورای امنیت، پیامد این اتفاق خواهد بود».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت:«با توجه به اختلاف‌نظر آمریکا و اروپا درباره توافق هسته‌ای، هر دو در موضوعات فعالیت موشکی ایران و نفوذ ایران در منطقه نظرات و نگرانی‌های مشترکی دارند. ایران می‌تواند برای حفظ موضع اروپا در توافق هسته‌ای و جلوگیری از "نقش‌آفرینی دیگر موضوعات" در به شکست کشاندن کامل برجام، تصمیماتی اخذ و اجرا کند. تفکیک برجام از دیگر موارد و گفت‌وگو با اروپا به شکل صریح درباره مسائل مختلف، امری است که می‌تواند در شرایط موجود راهگشا باشد. زیرا در غیر این صورت اروپا تحت فشار آمریکا از ایران فاصله گرفته و مواضع آمریکا و اروپا در مسائل غیربرجامی به یکدیگر نزدیک خواهد شد».

روزنامه شرق در ادامه تاکید کرد:«علاوه بر این...می‌توان با حل مسائلی مانند اتباع زندانی[بخوانید جاسوس های دوتابعیتی]، همچنان از انگلیس در برجام بهره برد. تلاش برای حفظ موضع اروپا حتی اگر تأمین‌کننده منافع حداکثری پیش‌بینی‌شده در برجام نباشد، در حفظ منافع حداقلی کشور و به‌ویژه پشت‌سرگذاشتن مرحله حساس در شرایط کنونی حائز اهمیت است».

همچنین «مصطفی هاشمی طبا» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه ایران گفت:«من بارها از زبان مسئولان رده بالای کشور، بخصوص آنهایی که مخالف دولت هستند یا افرادی که می‎خواهند جایگاه فعلی خود را حفظ کنند، شنیدم که می‎گویند برجام باعث بدبختی ما شده است. اتفاقاً برجام امکانات خوبی را به‌کشور بازگرداند و خروج امریکا از آن باعث ایجاد همه این مشکلات شد».

برخی دولتمردان و فعالین اصلاح طلب به هیچ عنوان به «اصالت دستاورد» اعتقاد ندارند. بلکه مهمترین مسئله برای این طیف «اصالت مذاکره و توافق» است. به همین خاطر، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه در اوج مذاکرات هسته ای و دقیقا در برهه ای که باید از طرف مقابل امتیاز می گرفتیم، در اظهارنظری عجیب گفت:«هر توافقی بهتر از عدم توافق است»! در همان مقطع، «جان کِری» وزیر خارجه دولت اوباما گفت:«توافق نکردن، بهتر از توافقِ بد است».

پس از امضای برجام، علیرغم نقض فاحش توافق توسط آمریکا و اروپا، دولت روحانی در برجام ماند. در حقیقت دولت به طرف غربی این پالس را داد که «به هر قیمتی در توافق خواهد ماند». به همین خاطر بود که وقتی آمریکا از برجام خارج شد، روحانی در اظهارنظری عجیب گفت:«مزاحم رفت،برجام را با اروپا ادامه می دهیم»!

رویکرد غلط «امضای هر توافق، بهتر از عدم توافق» و سپس رویکرد خسارت بار «اجرای غیرهمزمان و نامتوازن توافق» و در ادامه «ماندن در توافق به هر قیمت» موجب شد تا «هسته ای برود، اما تحریم ها بماند».

حالا علیرغم نتیجه خسارت بار توافق هسته ای و در شرایطی که آمریکا به صورت رسمی و اروپا به صورت عملی از برجام خارج شده است، برخی اصلاح طلبان مدعی هستند که باید به طرف غربی امتیازات جدید بدهیم تا شرایط بدتر نشود!

روزنامه اصلاح طلب شرق صراحتا اعلام کرده است که اگر درباره توان موشکی و قدرت منطقه ای کشورمان با اروپا مذاکره نکرده و به توافق نرسیم، طرف اروپایی را از دست می دهیم!

آیا برای جلب رضایت اروپا باید بر توان دفاعی کشور چوب حراج زد؟! آیا همین کشورهای اروپایی حاضرند درباره توان دفاعی خود معامله کنند؟!

هنوز چهل روز هم از شهادت سردار سپهبد حاج قاسم سلیمانی سپری نشده است. گویا برخی اصلاح طلبان برای مذاکره با قاتلان حاج قاسم سلیمانی لحظه شماری می کنند!

** ابتکار: مردم ایران از انقلاب خسته شده‌اند

روزنامه ابتکار در یادداشتی با عنوان «سکوت انتخابی جامعه ایران» نوشت: «جامعه ایران...در یکصد سال اخیر تجربه دو انقلاب و دو کودتا را در کارنامه دارد و طی چهل سال گذشته هم از معبر جنگی بزرگ در طول ۸ سال و منازعات متعدد سیاسی در عرصه داخلی و بین‌المللی عبور کرده است. به طور طبیعی نباید از مردمان چنین جامعه‌ای توقع زیستنی متعادل و معمول داشت».

این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «وضعیت در سال‌های اخیر هم رهیافتی متعادل و متناسب را نوید نمی‌دهد. حذف همه‌جانبه برخی جریان‌های سیاسی از عرصه قدرت، برملا شدن فسادی فراگیر در بخش‌های متعدد، پنهان‌کاری‌های گاه و بی‌گاه طبقه حکمران و فشار مضاعف اقتصادی در نتیجه سوءتدبیرها و فساد اقتصادی ـ رانتی، همه‌وهمه موجب شده تا جامعه خسته از دو انقلاب، دو کودتا، یک اشغال (شهریور ۲۰) و یک جنگ طولانی، امکان و فرصت گفت‌وگو را از دست بدهد. در حقیقت به نظر می‌رسد جامعه ایران مجالی برای حرف زدن در دوره‌های مختلف تاریخی و به ‏ویژه تاریخ معاصر کشور پیدا نکرده است. این همه موجب شده تا "سکوتی فراگیر" همه ارکان و ابعاد جامعه ایران را فرا گیرد...در پاسخ به انتخابی یا اجباری بودن این سکوت نیز شواهد نشان می‌دهد که جامعه ایران "سکوت انتخابی" را در دستورکار قرار داده است. سکوتی که نتیجه عوامل پیش‌گفته و البته ناشنوایی تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان است».

ابتکار در ادامه نوشت:«ارباب قدرت هرگز گوشی شنوا برای گفت‌وگوهای عمومی جامعه نداشته‌اند و این موجب شده تا جامعه به سکوتی انتخابی پناه ببرد. این پناه بردن اما نتایجی بسیار وخیم در پی خواهد داشت...سکوت انتخابی واجد دو ویژگی بارز شناختی است. نخست آن‌که این اختلال متعلق به دوران پیش از بلوغ است و دومین ویژگی آن‌که بروز این اختلال نسبتی مستقیم با مسئله اضطراب اجتماعی دارد...جامعه ایران هنوز به بلوغ کامل نرسیده است. رفتارهای توده‌وار، بی‌توجهی به نهادهای مدنی، عدم شناخت کارکرد و خاستگاه قانون و رفتارهای هیجانی، همگی حکایت از آن دارند که جامعه ایران تا رسیدن به بلوغ کامل اجتماعی فاصله‌ای معنی‌دار دارد...ایران جامعه‌ای است که بسیاری از امنیت‌های آن سلب شده است. مردم ایران مدت‌ها است که نگرانی‌های متعدد و متکثر اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی را تجربه می‌کنند».

این روزنامه اصلاح طلب با توهین به مردم ایران، آنان را جماعتی نابالغ نامیده و مدعی شده است که مردم ایران از انقلاب اسلامی خسته شده اند. نویسنده یادداشت مذکور، مسئولین کشور را نیز به ناشنوابودن متهم کرده است!

برخلاف ادعای این روزنامه اصلاح طلب، نه مردم ایران از انقلاب اسلامی خسته شده اند و نه تصمیم گیران و تصمیم سازان کشور ناشنوا هستند. حضور میلیونی مردم بصیر و عزیز ایران در تشییع باشکوه و تماشایی سردار حاج قاسم سلیمانی، تنها یک نمونه از پشتوانه مردمی نظام جمهوری اسلامی ایران است.

مردم ایران دلخور هستند، اما نه از انقلاب و نظام بلکه از دولتی که همه امور، حتی آب خوردن مردم را به نشست و برخاست و اخم و لبخند مقامات آمریکایی گره زد. مردم از برجام زدگی و در برجام ماندگی دولت آقای روحانی گله مندند. از اینکه دولت- با امکانات و اختیارات گسترده- به وزارت خارجه خلاصه شده و وزارت خارجه- با امکانات و اختیارات گسترده- به وزارت امور برجام خلاصه شده است.

مردم ایران، مردمی فهیم، بصیر، بالغ، پرشور و باشعور هستند. رهبر معظم انقلاب- «این ملت بیدار و آماده است؛ این ملت خسته نیست. کسانی که تبلیغ می‌کنند که این ملت خسته است، خودشان خسته‌اند، خودشان بی‌نشاط‌اند؛ این را تعمیم می‌دهند و قیاس به نفس می‌کنند...این ملّت خسته نیست، نومید نیست... ملّت ایران باید بیدار باشد؛ باید توطئه‌ها را بشناسد. برادران عزیز، خواهران عزیز! در سراسر کشور، امروز توطئه‌ی دشمن عبارت است از فشار اقتصادی به توده‌ی ملّت ایران برای اینکه اینها را خسته کنند».

** تقلای شورای عالی سیاستگذاری اصلاحات برای فرار از کارنامه

روزنامه آرمان در گزارشی نوشت:«کمتر از دو هفته تا انتخابات مجلس یازدهم باقی است و جریانات سیاسی کم‌کم درصدد انتشار لیست‌های انتخاباتی خود هستند. در این میان اصلاح‌طلبان که بنا به گفته بسیاری از فعالان سیاسی این جریان با ردصلاحیت مواجه بوده‌اند صلاح کار را در عدم انتشار لیست در تهران و سپردن عنان امور در استان‌ها به شوراهای استانی دیده‌اند. با این حال چند روزی است که برخی رسانه‌ها از انتشار لیست انتخاباتی توسط احزاب اصلاح‌طلب خبر می‌دهند. گرچه این خبر در همان ابتدا از سوی شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاح‌طلبان رسما تایید نشد و هرگونه ائتلافی در قالب اصلاح‌طلبان را رد کردند اما اظهارات برخی دبیران کل احزاب و شخصیت‌ها نشان می‌دهد که برخی احزاب چنین قصدی دارند».

چند هفته پیش از آنکه بررسی صلاحیت کاندیداها توسط شورای نگهبان آغاز شود، «عبدالله ناصری» مشاور رئیس دولت اصلاحات در اظهارنظری تأمل برانگیز گفت:«اصلاح طلبان اگر مشروط در انتخابات شرکت نکنند، پفیوز سیاسی هستند».

اصلاح طلبان پیش از آغاز بررسی صلاحیت ها، با ادعاهایی همچون «تحریم انتخابات» و «حضور مشروط در انتخابات» سعی کردند تا فضا را برای امتیازگیری از شورای نگهبان و عبور حداکثری از فیلتر بررسی صلاحیت ها مهیا کنند.

شورای نگهبان براساس قانون و در رویکردی فراجناحی و بدون توجه به فضاسازی اصلاح طلبان، به بررسی صلاحیت ها پرداخت. اما فعالین اصلاح طلب مدعی شدند که این طیف توسط شورای نگهبان قلع و قمع شده است. این در حالی بود که طیف اصلاح طلب با ترافیک کاندیدا روبروست.

در همین رابطه، پروانه مافی، نماینده اصلاح طلب مجلس اذعان کرد که اکثریت نمانیدگان اصلاح طلب مجلس تایید صلاحیت شده اند.

حالا اصلاح طلبان پس از ادعای «لیست نمی دهیم»، تاکید کرده اند که در تمامی استان ها لیست خواهند داد.

تنها تفاوت در این است که تابلوی شورای عالی سیاست گذاری اصلاحات به احزاب اصلاح طلب تغییر خواهد کرد. یکی از علت های اصلی این اقدام، فرار از کارنامه است.

وضع فعلی اقتصادی کشور، نتیجه «تَکرار می کنم» های سران اصلاحات در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و شورای شهر تهران است.

برچسب‌ها