بحران سوریه شورای امنیت را به دو جبهه موافق و مخالف تقسیم کرده است. یک سو آمریکا، فرانسه و انگلیس قرار دارند و سویی دیگر روسیه و چین.
این جبهه بندی یک میهمان تازهوارد هم دارد. اتحادیه عرب. اتحادیهای که از ماه نوامبر گذشته اقداماتی علیه یک کشور عربی کرده است که تاکنون در تاریخ 66 ساله خود سابقه نداشته است.
اتحادیه عرب که ۱۲ نوامبر عضویت سوریه را به دلیل آنچه سرکوب معترضان خواند، تعلیق کرد و پس از آن یک بسته تحریمی سخت علیه این کشور وضع کرد. این اقدامات سابقه ندارد.
هفته گذشته اتحادیه عرب طرح برکناری بشار اسد رئیس جمهوری سوریه را تصویب کرد. طرحی که از آن به نام انتقال صلحآمیز قدرت یاد میشود. مردم سوریه پس از تصویب این طرح در میادین و خیابانهای شهرهای مهم سوریه به دخالت اتحادیه عرب اعتراض کردند.
نبیل العربی دبیر کل این اتحادیه به همراه حمد بن جاسم هفته گذشته نامهای مشترک به بانکی مون دبیر کل سازمان ملل نوشتند و از وی خواستار جلب حمایت شورای امنیت از طرح برکناری اسد شدند.
این دو به این نامه اکتفا نکردند و سه روز گذشته راهی نیویورک شدند تا در جلسه شورای امنیت حاضر شوند.
روسیه و چین بشدت با دخالت در امور داخلی سوریه مخالفند و بر مذاکره طرفهای درگیری در این کشور تاکید میکنند.
اکنون شورای امنیت به شکل بیسابقهای دو دسته و دچار اختلاف شدید شده است. به طوری که حقناحق وتو بلای جای آمریکا و فرانسه شده است و چند ماه تلاش بیوقفه برای صدور قطعنامهای ولو ضعیف علیه سوریه را ناممکن کرده است.
شب گذشته نشستی در شورای امنیت برگزار شد که ترکیب آن آمریکا + فرانسه + انگلیس + نبیل العربی + حمد بن جاسم بود و در مقابل روسیه + چین قرار داشتند.
پیش از این اخباری درباره حمایت سران عرب از حمله اسرائیل به لبنان و غزه و همپیمانی اعراب با دولتهای غربی منتشر شده بود ولی این نخستین بار است که اعراب چنین آشکار علیه کشور برادر و عرب خود سوریه، تمام قد و بیپرده در کنار آمریکا، فرانسه، انگلیس و رژیم صهیونیستی عضو ناپیدای شورای امنیت میایستند.
اما نکته مهم دیگر مقاومت و سرسختی روسیه مقابل تلاش نماینده پاریس است که قصد دارد به حمایت آمریکا و انگلیس به هر قیمتی قطعنامه علیه سوریه تصویب شود. هرچند منافع راهبردی روسیه علت اصلی این مقاومت است، اما چنین موضوعی در زمانی که به گفته رهبری انقلاب اسلامی ایران پیچ تاریخی جهان است، اهمیتی دوچندان دارد.
مخالفت روسیه با هر پیشنویسی علیه سوریه تاجایی پیش رفته است که نمایندگان فرانسه، آمریکا و انگلیس شب گذشته یکصدا عقبنشینی از مواضع قبل خود در خصوص سوریه را اعلام و تاکید کردند که اصلا به دنبال تصویب قطعنامهای نیستند که سناریو لیبی را برای سوریه تکرار کند یا حتی دخالت خارجی را در این کشور جایز بشمرد و آنان صرفا به دنبال حل مسالمتآمیز بحران سوریه هستند.
عرصه تا جایی بر آمریکاییها تنگ شده است، که هیلاری کلینتون برای اولین بار اذعان کرد که «اعتبار سازمان ملل» زیر سوال میرود... «جامعه بینالملل باید اختلافاتش را کناری بگذارد و پیامی حمایت آمیز برای مردم سوریه بفرستد».
آلن ژوپه وزیر خارجه فرانسه که کشورش در قبال سرکوب مردم بحرین سکوت کرده است، گفت: امروز باید به سکوت شرمآور شورای امنیت [در قبال سوریه] پایان دهیم.
طرح شورش مسلحانه آمریکا در سوریه تاکنون شکست خورده است و ۱0 ماه طرحریزی علیه سوریه به بنبست رسیده است. مسئله زمانی برای آمریکا بغرنج شد که شورای امنیت به لطف تقابل منافع راهبردی مسکو-واشنگتن دچار اختلافات شدید شد و مقابل موضوع سوریه، با وتوی روسیه خلع سلاح شد و راه به جایی نبرد و نخواهد برد.