محمود احمدينژاد رئيسجمهور کشورمان سفري 4 روزه به دو کشور نيجريه و مالي داشت که اين سفرها همراه با حاشيههايي بود که در پي ميآيد.
* روز سهشنبه 15 تير ماه احمدينژاد تهران را به مقصد باماکو پايتخت کشور مالي ترک کرد. 8/30 ساعت پرواز ما را به باماکو با 4 نيم ساعت فرق ساعت بين کشور ايران و مالي رساند.
* در بدو ورود احمدينژاد به فرودگاه باماکو از سوي قبايل مختلف اين شهر که لباس محلي به تن داشتند به سبک سنتي مورد استقبال قرار گرفت.
* در طول مسير حرکت رئيسجمهور کشورمان تا محل اقامت شاهد استقبال گرم مردم مالي بخصوص موتورسواراني از مرد و زن بوديم که براي استقبال آمده بودند.
* در يکي از ميدانهاي اصلي شهر باماکو مجسمه عظيمالجثهاي از يک گاو قرار داده شده بود به عنوان نماد دامداري و کشاورزي به عنوان شغل اصلي مردم اين کشور.
* در روز دوم، احمدينژاد سفري چند ساعته به شهر تومبوکتو در شمال مالي داشت و نکته حائز اهميت در فرودگاه مالي هواپيمايي بود که با تأخير مواجه شد و اين موضوع را آشکار کرد که تأخيرهاي هواپيمايي در 5 قاره جهان حالت اپيدمي به خود گرفته است.
* در فرودگاه شهر تومبوکتو احمدينژاد مجدداً مورد استقبال نمايندگان قبائل مختلف قرار گرفت که به صورت سنتي با لباسهاي محلي از وي استقبال گرمي در زير آفتاب سوزان آفريقا به عمل آورند.
* احمدينژاد در شهر تومبوکتو از کتابخانه احمدبابا تومبوکتويي ديدار کرد که اين دانشمند ماليايي حدود 600 سال پيش در شهر تومبوکتو ميزيسته و اهتمام به جمعآوري نسخ خطي نموده است. در حال حاضر مرکز مخطوطات احمدبابا تومبوکتويي که در سال 1970 ميلادي با تجميع 6 هزار نسخه خطي تحت نظارت دولت وقت مالي آغاز به کار نموده با گذشته سالها 28 هزار نسخه خطي را در خود جاي داده است.
* نکته جالب توجهي که در کتابخانه احمدبابا تومبوکتويي توجه هر بازديدکنندهاي را به خود جلب ميکند،شيوه نگهداري کتب خطي است که به علت کمبود امکانات نگهداري و براي در امان ماندن از جويده شدن کتابها توسط مارمولکها، کتابها را در صندوقهايي مخصوص جا داده و در زير رملهاي صحراي تومبوکتو مدفون ميکنند.
* اولين حوزه علميه دروس مذهبي در شهر تومبوکتو در سال 1433 توسط احمدبابا تومبوکتويي تاسيس شده و در آن دروس مذهبي تدريس ميشده است و اين مکان ديگري بود رئيس جمهور در اين شهر از آن بازيد کرد.
* احمدينژاد در شهر تومبوکتو توسط امام سيوطي از علماي اين شهر ملبس به لباس روحاني شد. خاندان امام سيوطي از علماي مهاجر عراق به مصر بودهاند که در حدود 300 سال پيش از کشور مصر به تومبوکتو آمده و در اين شهر به فعاليتهاي مذهبي پرداختهاند و پيشنماز مسجد "جينگارير " از نوادگان امام سيوطي است.
* لباسي که به احمدينژاد اهدا شد، در فرهنگ عامه شهر تومبوکتو به اين معناست که فرد اجازه روايت احاديث اسلامي را پيدا ميکند و ميتواند به عنوان روحاني کار خود را شروع کند.
* در شهر تومبوکتو مسجدي که احمدينژاد ملبس به لباس روحاني شد در کنارش بنايي وجود داشت که در دوران گذشته توسط مهندسان آندولسي با شيوه معماري زيبايي بنا شده بود.
* احمدينژاد با حضور در ميان صحرانشينان شهر تومبوکتو در ضيافت ناهار آنها شرکت جست و نکته قابل توجه در اين ضيافت ناهار کباب کردن دو شتر درسته براي پذيرايي از رئيسجمهور کشورمان بود.
* هنگامي که آشپز قصد تقسيم شترهاي کباب شده در ميان ميهمانان داشت خطاب به هيئت ايراني گفت که شما تصور ميکنيد که اين به تنهايي شتري کباب شده است در حالي که رازهاي زيادي را درون خود پنهان کرده است، سرآشپز تومبوکتويي با شکافتن شکم يکي از شتران رازهاي درون شتر را مکشوف کرد و ابتدا از شکم شتر گوسفندي درسته خارج نمود و از شکم گوسفند مرغي درسته و از شکم مرغ کبوتري درسته و از شکم کبوتر تخم مرغي درسته را خارج کرد.
* پس از ضيافت ناهار احمدينژاد و رحيم مشايي ملبس به لباس صحرانشينان تومبوکتويي شدند.
* نکته قابل توجه در کشور مالي تفاوت آب و هوايي آن بود که پايتخت مالي يعني شهر باماکو شهري سرسبز با خاکي سرخرنگ و شهر تومبوکتو رملهاي زردرنگ توجه مسافران را به خود جلب ميکرد.
* تغيير زبان مردم مالي به فرانسوي که ميراث استعمار بود و کودکان برهنهاي که در هر دو شهر مشغول بازي در کوچهها نکات ديگري بود که از ديد گردشگران دور نخواهند ماند.
* با اتمام سفر احمدينژاد در کشور مالي پروازي 2 و نيم ساعته به مقصد ابوجا پايتخت کشور نيجريه داشتيم. در بدو ورود احمدينژاد به کشور نيجريه شاهد استقبال پرشور مردم مسلمان نيجريه و ابراز احساسات آنان نسبت به رئيسجمهور کشورمان بوديم.
* هفتمين اجلاس سران گروه دي هشت (کشورهاي در حال توسعه اسلامي) با حضور رئيسجمهور کشورمان در نيجريه برگزار شد. در سالن اين اجلاس نکته قابل توجه صندليهاي بود که براي برگزاري اجلاس در سالن چيده شده بود.
* احمدينژاد پس از شرکت در اجلاس گروه دي هشت در جمع خبرنگاران نيجريهاي حاضر شد و با آنان نشستي خبري داشت. نکته جالب در اين نشست خبري خبرنگار خانمي بود که نسبت به عدم امکان سفرش به ايران به رئيسجمهور کشورمان اعتراض داشت که احمدينژاد خانم خبرنگار و ساير خبرنگاران حاضر در جلسه را براي سفر به ايران دعوت کرد که واکنش هيجاني خبرنگاران نيجريهاي را در پي داشت.
* هنگامي که يکي از خبرنگاران نيجريهاي قصد پرسيدن سؤال از احمدينژاد را داشت و زماني که ميکروفن را ميخواستند به وي برسانند، خبرنگار ديگري پيشدستي کرد و به جاي اينکه ميکروفن را به همکار خبري خود برساند زودتر خودش از رئيسجمهور کشورمان سؤال پرسيد.
* احمدينژاد پس از اتمام نشست خبري خود با خبرنگاران نيجريهاي بلافاصله به سمت فرودگاه حرکت کرد و ابوجا را به مقصد تهران ترک نمود.
آشپز تومبوکتويي هنگام سرو غذا به هيئت ايراني گفت که شما تصور ميکنيد که تنها يک شتر کباب شده در پيش روي شماست در حالي که رازهاي زيادي را اين شتر درون خود پنهان کرده است.