به گزارش مشرق، طعم دلار جهانگیری را رانتخواران چشیدند و در مقابل سفرههای مردم با همان ارز بازار آزاد فاکتور شده است. تنها دلالان و وارداتچیها که پولهای بادآورده را به جیب زدند. دولت که حضورش مدتی است در زندگی اقتصادی مردم احساس نمیشود در حال ادامه دادن سیاست غلط اقتصادی خود است و ارز یارانهای را با پر کردن جیب دلالان و وارداتچیها حیف و میل میکند.
حالا سخنگوی دولت که اتفاقاً یکی از تاثیرگذارترین افراد در سیاستگذاری اقتصادی کشور هست اعتراف تلخی کرده است. اعتراف در خصوص حیف و میل شدن پولی در مقیاس حدود یک پنجم بودجه کشور آن هم توسط اقدام پوپولیستی و غیرکارشناسی دلار جهانگیری!
محمدباقر نوبخت روز سهشنبه در مراسم رونمایی از دو برنامه «اصلاح ساختار بودجه» و «توسعه، تولید و اشتغال» در محل سازمان برنامه و بودجه، گفت: سال گذشته ۲۵ کالای اساسی ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت کردند.
وی ادامه داد: هم اکنون برای واردات ۲۵ قلم کالای اساسی ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت میشود و بر این اساس پارسال ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد یارانه برای کالای اساسی پرداخت شد و پیشبینی کردیم که امسال نیز ۱۴ هزار میلیارد یارانه پرداخت شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه با طرح این سوال که با اختصاص این اعتبار آیا به هدف خود رسیدهایم؟ اعتراف کرد: برای نمونه گوشت قرمز از جمله اقلامی که برای واردات ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت میشد اما شاهد بودیم که قیمت گوشت به دلیل خروج دام و نبود نظارت کافی کاهش نیافت و مردم از پرداخت یارانه بهرهای نبردند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: باید قبول کنیم که شیوه کنونی پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به کالاهای اساسی درست نیست و این منافع به دست مردم نمیرسد. معاون رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه نباید جو جامعه را متشنج کنیم، ادامه داد: بحث حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از کالاهای اساسی هنوز نهایی نشده است.
همانگونه که نوبخت گفته است حدود ۱۳ میلیارد و پانصد میلیون دلار صرف خرید کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی شده است. با احتساب این رقم به تومان با نرخ دلار ۱۲ هزار تومانی (که البته اکنون دلار در بازار آزاد نزدیک به ۱۴ هزار تومان است) یارانهای که در اختیار وارداتچیها قرار گرفته است ۱۰۵ هزار میلیارد تومان است.
برای فهم این مقدار قابل توجه باید دانست که رقم بودجه ۹۸ کشور ۴۸۷ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. به عبارت دیگر بیش از یک پنجم بودجه به دلیل بیتدبیری تبدیل به یارانهای شده که فقط جیب رانتخواران را پر کرده و مردم آن را در زندگی خود لمس نمیکنند. به گفته کارشناسان از این یارانه هنگفت تنها ۲۰ تا ۳۰ درصد به دست مردم رسیده و مابقی آن توسط رانتخواران استفاده شده است.
پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در همین خصوص با اشاره به مابهالتفاوت کالاهای اساسی، بیان کرده است: «حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان مابهالتفاوت به کالاهای اساسی پرداخت میشود، از این میزان حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد به دست مردم میرسد و ۷۰ درصد رانت است.»
یادآور میشود این روزها سالگرد تصمیم دولت برای واگذاری ۱۸ میلیارد دلار ارز به قیمت ۴۲۰۰ هم هست که رانتی بالغ بر ۱۳۰ هزار میلیارد تومان تولید کرد.