جنگ سایبری - نمایه

بررسی‌ها نشان می‌دهد موج‌های توئیتری ضدایرانی که اخیراً هشتگ‌هایی را در حمایت از نشست لهستان و تحریم صداوسیما ترویج داده‌اند، در حقیقت چیزی بیشتر از یک کانال و چندهزار ربات‌ مجازی نیست!

سرویس جهان مشرق - شبکه‌های اجتماعی از مؤثرترین ابزارهای دست‌کاری افکار عمومی در دنیای امروز محسوب می‌شوند. میلیاردها کاربر از سراسر جهان به هر یک از این شبکه‌ها دست‌رسی دارند و انتشار اخبار و اطلاعات در آن‌ها به معنای ارتباط هم‌زمان با صدها میلیون نفر در آن واحد است. در حالی که تا چند سال پیش، فیس‌بوک به عنوان رایج‌ترین شبکه اجتماعی محسوب می‌شد، اکنون توئیتر توانسته است بخش عمده‌ای از کاربران فیس‌بوک را به سوی خود جذب کند. این شبکه اجتماعی با نوآوری و ایجاد محدودیت در تعداد کاراکترهای مجاز در هر پیام ارسالی، به انتقال سریع‌تر و حتی شتاب‌زده اطلاعات کمک و توجه کاربران بی‌حوصله امروزی را به خود جلب کرد. در حال حاضر بخش قابل‌توجهی از کاربران فضای مجازی اخبار و اطلاعات روزمره خود را نیز از شبکه‌های اجتماعی و به ویژه توئیتر دریافت می‌کنند و ذهنیت و تحلیل‌های سیاسی و اجتماعی خود را نیز حول محور همین اطلاعات شکل می‌دهند.

شبکه‌های اجتماعی از قوی‌ترین ابزارها برای شکل‌دهی به افکار عمومی مردم جهان هستند

در همین‌باره بخوانید:

›› براندازی در ایران به سبک ترامپ: ایجاد نارضایتی با پروپاگاندا

تأثیرگذاری شگفت‌انگیز شبکه‌های اجتماعی روی افکار عمومی انگیزه‌ای شد تا خیلی زود موضوع سوءاستفاده از این شبکه‌ها پیش بیاید و پای معضل همیشگی انتشار «اخبار جعلی» ( Fake News ) به آن‌ها باز شود. حجم گسترده اطلاعاتی که هر کاربر در فضای مجازی دریافت می‌کند، موجب می‌شود تا وظیفه راستی‌آزمایی درباره این اطلاعات روزبه‌روز کم‌رنگ‌تر شود و به این ترتیب افراد، نهادها و حتی دولت‌های سودجو به راحتی می‌توانند با انتشار اخبار یک‌سویه، جهت‌دار و مغرضانه، افکار عمومی کاربرانِ نه تنها یک کشور، بلکه تمام نقاط جهان را تحت تأثیر قرار دهند. در گزارش پیش رو به بررسی یکی از مواردی می‌پردازیم که در آن رسانه‌ها و به‌اصطلاح ارتش سایبری اپوزیسیون با استفاده از شبکه اجتماعی توئیتر به دنبال انتشار اخبار جعلی و دست‌کاری افکار عمومی هستند.

«جف گلبرگ» کارشناس آمریکایی شبکه‌های اجتماعی در مراسم «جایزه شورتی»

ارتباط آمدنیوز با هشتگ‌های «تحریم صداوسیما» و «حمایت از نشست لهستان»

«جف گُلبِرگ» فعال و کارشناس رسانه‌های اجتماعی روز دوشنبه، ۸ بهمن ۹۷، در یک رشته توئیت در صفحه توئیتر خود، موضوع جالبی را بررسی کرد. این کاربر آمریکایی توئیتر که سال ۲۰۱۶ به عنوان یکی از تأثیرگذارترین کاربران شبکه اجتماعی «پریسکوپ» (بخشی از توئیتر) نامزد دریافت «جایزه شورتی [۱] » شده بود [۲] (جایزه‌ای که سالانه به کاربران شبکه‌های اجتماعی به خاطر انتشار پیام‌های «کوتاه» و تأثیرگذار تعلق می‌گیرد)، در رشته توئیت خود فعالیت مشکوک برخی کاربران توئیتر را بررسی می‌کند که ظاهراً ایرانی هستند اما هشتگ‌های ضدایرانی را ترویج کرده‌اند. گلبرگ در اولین توئیت این رشته توئیت می‌نویسد:

۹۵۰۰ توئیت اخیر را که از هشتگ IraniansWantIRIBban # [= «ایرانی‌ها خواهان تحریم صداوسیمای ایران هستند»] استفاده کرده بودند، بررسی کردم. ۱۰,۲۰۰ حساب کاربری، این توئیت‌ها را منتشر کرده، بازنشر داده، یا در آن‌ها مِنشِن [= ذکر] شده بودند. بسیاری از حساب‌های کاربری‌ای که این هشتگ را منتشر کرده‌اند، همان حساب‌هایی هستند که از هشتگ WeSupportPolandSummit # [= «ما از نشست لهستان حمایت می‌کنیم»] نیز استفاده می‌کنند [۳] .

پیام اول در رشته توئیت گلبرگ [عکس بزرگ‌تر]

آماری که گلبرگ ارائه داده است به وضوح نشان می‌دهد اپوزیسیون، و به طور خاص افرادی که خود را با افتخار «برانداز» معرفی می‌کنند، بار دیگر ارتش سایبری خود را به توئیتر اعزام کرده‌اند و به شدت مشغول فعالیت هستند. ارتباط میان هشتگ‌های تحریم صداوسیما و حمایت از نشست لهستان، با بررسی برخی واقعیت‌ها جالب‌تر هم می‌شود: هر دوی این هشتگ‌ها ارتباط مستقیمی با فعالیت‌های «آمدنیوز» دارند. آمدنیوز یکی از رسانه‌های ضدانقلاب و برانداز است که از ماه‌ها پیش روی تحریم صداوسیما توسط مردم کار کرده و اخیراً نیز با طرح موضوع برگزاری نشستی ضدایرانی در کشور لهستان، به شدت از این نشست ذوق‌زده شده است. اگرچه آمدنیوز بارها و بارها علیه صداوسیمای ایران دست به پروپاگاندا زده است، اما در این‌جا به یکی از موارد مهم آن اشاره می‌کنیم. این کانال تلگرامی ضدایرانی در یکی از پست‌های خود تحت عنوان «چگونه در برابر رژیم به نافرمانی مدنی دست بزنیم؟»، در تاریخ ۱۹ مردادماه ۹۷، علاوه بر دعوت به خشونت و درخواست از مردم برای افزایش فعالیت‌های فردی‌شان، خواهان «تحریم صداوسیما و خودداری از خرید روزنامه‌ها و مجلات» نیز می‌شود [۴] .

حمایت کانال تلگرامی «آمدنیوز» از تحریم مردمی صداوسیما [عکس بزرگ‌تر]

چرا لهستان برای برگزاری نشست ضدایرانی انتخاب شد؟ [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› پیشنهاد ترور مقامات ارشد ایران با بودجه سعودی / آیا ترامپ می‌تواند کودتای ۲۸ مرداد را تکرار کند؟

از سوی دیگر، در حالی که دستورکار نشست روزهای آتی در شهر ورشوی لهستان کاملاً ضدایرانی است و حتی کشورهایی مانند روسیه نیز از حضور در این نشست انصراف داده‌اند، آمدنیوز هم‌چنان به شکلی جدی [۵] از این نشست حمایت می‌کند [۶] ، چراکه پیامد این نشست ضدایرانی را براندازی در ایران می‌پندارد. صرف‌نظر از مفاهیمی مانند میهن‌پرستی و وطن‌فروشی، حمایت آمدنیوز از نشست ورشو و دعوت از اعضای کانال تلگرامی‌اش برای انتشار هشتگی با همین مضمون، نشان می‌دهد این رسانه اپوزیسیون نقش مهمی در ایجاد توهم «حمایت مردمی از نشست لهستان» دارد. توهمی که از یک کانال (که با حمایت مستقیم تلگرام و سرویس‌های امنیتی تا کنون به فعالیت ضدایرانی خود ادامه داده است) آغاز با همراهی دهها هزار حساب کاربری جعلی دیگر حمایت می‌شود.

حمایت کانال تلگرامی «آمدنیوز» از نشست لهستان و ترویج هشتگ حمایت از این نشست ضدایرانی [عکس بزرگ‌تر]

دیدگاه اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک درباره نشست ضدایرانی لهستان [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› آمریکایی‌ها در آرزوی براندازی / آیا «توافق بهتر» ترامپ همان «نقشه سال ۹۸» است؟

ربات به جای آدم؛ ارتش سایبری یا سیاهی‌لشکر توئیتری؟

گلبرگ در ادامه رشته توئیت خود، برخی آمارهای دیگر را هم درباره «کاربران» استفاده‌کننده از هشتگ‌های تحریم صداوسیما و حمایت از نشست ورشو بیان می‌کند که نشان می‌دهند رشته توئیت‌های حاوی این هشتگ‌ها سر درازی دارد. گلبرگ در توئیت دوم خود ۱۲ حساب کاربری‌ای را فهرست می‌کند که بیش از بقیه در توئیت‌های مذکور تکرار شده‌اند [۷] . در کنار این اسامی، تاریخ ایجاد حساب‌های کاربری، آمار روزانه توئیت‌ها و برخی آمارهای دیگر نیز در جدولی آورده شده است. بسیاری از این کاربران پیش از این هم به عنوان سیاهی‌لشکر سایبری رژیم صهیونیستی فعالیت کرده‌اند و البته برای کاربران قدیمی توییتر شناخته‌شده هستند.

پیام دوم در رشته توئیت گلبرگ [عکس بزرگ‌تر]

در همین‌باره بخوانید:

›› شناسایی مردمی اغتشاشگران، تاکتیک جدید حکومت ایران

این فعال رسانه‌ای آمریکایی در ادامه رشته توئیت خود، اشاره می‌کند که ۲۱۵ حساب کاربری از حساب‌های کاربری‌ای که هشتگ‌های مربوط به تحریم صداوسیما و نشست ضدایرانی لهستان را به کار برده‌اند، هرکدام بیش از ۱۰۰ توئیت در روز منتشر کرده‌اند [۸] . این آمار یعنی این کاربران به طور متوسط، دست‌کم هر ۱۴/۴ دقیقه، یک پیام در توئیتر منتشر کرده‌اند؛ رفتاری که بسیار شبیه به رفتار «ربات» های توئیتری است. گلبرگ فهرست تمامی ۲۱۵ حساب کاربری مشکوک را همراه با برخی آمارها درباره آن‌ها، از تعداد دقیق توئیت‌های آن‌ها در هر روز، را آورده است [۹] . بررسی این آمار نتایج بسیار جالبی به دنبال دارد. اولین «کاربر» در این فهرست، به طور متوسط در هر روز بیش از ۱۲۱۳ پیام در توئیتر منتشر می‌کند. چگونه ممکن است یک انسان عادی در هر ۱/۲ دقیقه، یک پیام در توئیتر ارسال کند؟ اما مسئله به همین‌جا هم ختم نمی‌شود.

پیام سوم در رشته توئیت گلبرگ [عکس بزرگ‌تر]

جف گلبرگ در چهارمین و آخرین پیام از رشته توئیت خود یک آمار جالب دیگر را نیز ذکر می‌کند: ۴۸۷ عدد از حساب‌های کاربری استفاده‌کننده از هشتگ‌های تحریم صداوسیما و نشست ورشو، تنها در کم‌تر از یک ماه گذشته، یعنی در ۲۸ روز آغازین سال جدید میلادی ایجاد شده‌اند [۱۰] . این کارشناس و تحلیلگر شبکه‌های اجتماعی، فهرست تمامی حساب‌های کاربری ایجاد شده از ابتدای سال ۲۰۱۹ میلادی را نیز در جدولی همراه با تاریخ دقیق ایجاد، آمار توئیت‌های روزانه، شمار افراد دنبال‌کننده آن‌ها و برخی اعداد و ارقام دیگر منتشر کرده است [۱۱] . در میان این آمارها و اعداد و ارقام نیز موارد جالب‌توجهی به چشم می‌خورد. به عنوان نمونه، برخی از این نام‌های کاربری کاملاً تصادفی به نظر می‌آیند که نشان‌دهنده ربات بودن آن‌هاست. آیا قابل‌تصور است که یک کاربر انسانی برای خود نام کاربری S۷AEk۳AOJanxXIc یا Csrp۲AUQ۲WrPfCB یا ۶۹ s۷KyIxuxREVsP یا مواردی مشابه با این‌ها را انتخاب کند؟ نکته قابل‌توجه دیگر این‌که بسیاری از همین حساب‌های کاربری‌ای که در همین روزهای اخیر ایجاد شده‌اند، هرکدام صدها پیام در روز در توئیتر منتشر می‌کنند.

پیام چهارم در رشته توئیت گلبرگ [عکس بزرگ‌تر]

لزوم توجه و برنامه‌ریزی برای شبکه‌های اجتماعی

مواردی که در بالا ذکر شد، حکایت از فعالیت‌های گسترده عاملان اپوزیسیون در جهت براندازی با استفاده از ابزارهای نرم، مدرن و به شدت تأثیرگذار دارد. اگرچه بخش مهمی از این فعالیت‌ها با جمع‌آوری آمارهایی مانند آن‌چه که گلبرگ به آن‌ها اشاره کرده، قابل‌افشاست، اما کاربرانی که در فضای مجازی با این پیام‌های مغرضانه مواجه می‌شوند، لزوماً آموزش‌ها و آمادگی‌های لازم برای دیدن پشت پرده این فعالیت‌ها را ندارند. به عبارت دیگر، گروههای ضدایرانی با استفاده از ظرفیت‌های فنی، مانند ایجاد ربات‌های توئیتری، به دنبال تأثیرگذاری روی افکار عمومی است و اگر مسئولین کشور هرچه زودتر به فکر مقابله با این تکنیک‌های جدید نیفتند، رفته‌رفته بخش قابل‌توجهی از کاربران فضای مجازی فریب این نوع پروپاگاندا را خواهند خورد.

ذوق‌زدگی ضدانقلاب از نشست لهستان و براندازی در ایران [دانلود]

در همین‌باره بخوانید:

›› چرا ایران به مرکز مقابله با «اخبار جعلی» نیاز دارد؟

مسئله شبکه‌های اجتماعی در ایران با توجه به محدودیت‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی، پتانسیل تبدیل شدن به مسئله‌ای غیرقابل‌حل را دارد. اگرچه بخشی از فعالیت‌ها در شبکه‌های اجتماعی مسلماً با فرهنگ ایرانی-اسلامی مردم ایران سازگاری ندارد، اما موضوع فیلترینگ و تلاش برای قطع دسترسی کاربران ایرانی به این شبکه‌ها نیز به نوبه خود چالش‌های متعددی را ایجاد کرده است.

به عنوان نمونه، در حالی که کاربران و فعالان وابسته به جریان‌های ضدایرانی در شبکه‌های اجتماعی به شدت فعال هستند و مخاطبان داخلی و خارجی آن‌ها نیز به لطف (یا بدون نیاز به) دسترسی به ابزارهای ضدفیلترینگ می‌توانند به فعالیت‌های آن‌ها پر و بال بدهند و تأثیر اطلاعات و اخبار جعلی آن‌ها را چندبرابر کنند، کاربرانی که در داخل ایران توانایی و تمایل به حمایت از جمهوری اسلامی و مقابله با این فعالیت‌های مغرضانه را دارند، متأسفانه با سدی هرچند قابل‌نفوذ به نام فیلترینگ مواجهند.

جنگ سایبری می‌تواند نه تنها زمینه‌ساز بلکه تأثیرگذارتر از جنگ نظامی باشد

در همین‌باره بخوانید:

›› شبکه‌های اجتماعی؛ گنج اطلاعاتی جدید ارتش آمریکا

به نظر می‌رسد موضوع شبکه‌های اجتماعی با توجه به نفوذ گسترده‌شان در میان مردم و پیامدهای آن‌ها برای کشور نیاز به یک بررسی دقیق و کارشناسی‌شده و سپس یک اقدام قاطع و حساب‌شده دارند. با توجه به تعمدی که برای انتشار اخبار جعلی در شبکه‌های اجتماعی در کار است و تمایلی که در مسئولان اکثر این شبکه‌ها برای حذف یا مقابله با این اخبار جعلی در کار نیست، قطعاً امکان حذف اخبار جعلی از شبکه‌های اجتماعی وجود ندارد. با این وجود، با برنامه‌ریزی درست و ارائه آموزش‌های کافی به مردم، می‌توان گام‌های مهمی در جهت مقابله مردمی با اخبار جعلی در شبکه‌های اجتماعی و یا دست‌کم کاهش تأثیرپذیری کاربران ایرانی فضای مجازی از اخبار جعلی و هدفمندی برداشت که در این شبکه‌ها منتشر می‌شود.


[۱] Shorty Awards Link

[۲] Geoff Golberg Link

[۳] Pulled ۹.۵K recent tweets which include #IraniansWantIRIBban… Link https://bit.ly/۲G۷gl۲E

[۴] چگونه در برابر رژیم به نافرمانی مدنی دست بزنیم؟ لینک

[۵] طوفان توییتری مستمر در حمایت از نشست کنفرانس ورشو… لینک

[۶] کارزار توییتری در حمایت از اجلاس لهستان… لینک

[۷] These ۱۲ accounts appeared most frequently in the dataset… Link

[۸] These ۲۱۵ accounts are averaging over ۱۰۰ tweets per day (bot-like activity)… Link

[۹] #IraniansWantIRIBban_>۱۰۰TweetsPerDay Link

[۱۰] These ۴۸۷ accounts were created this month (January ۲۰۱۹)… Link

[۱۱] #IraniansWantIRIBban_CreatedJan۲۰۱۹ Link

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 25
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 13
  • OoO IR ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    سلام / مشرق داداشیا ! یعنی دمت گرم با این مقاله نوشتنت ، یعنی مرز های مقاله نویسی با مستندات دقیق رو شما جابه جا کردین! / واقعا خدا قوت!
    • IR ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
      25 67
      قبرستان لهستانی ها در تهران را باید فورا"به پارک تبدیل کنند.
    • US ۱۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
      8 26
      در همین سایت مشرق هم از این دست فعالیت های مشکوک کم نداریم...مثلا شخصی کامنتی میذاره و در ابتدا نسبت لایک های مثبت به منفی 70 به 30 درصد هست و بعد ناگهان ظرف یک ساعت برعکس می شود! در حالی که قاعدتا باید تا آخر این نسبت باقی بمونه...نمیشه که تصادفا همه کسانی که با اون نظر مخالف بودند با هم وارد سایت شدند و به اون نظر منفی دادند!!!
    • IR ۲۲:۴۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
      6 26
      این ربات ها بشدت در امتیاز دهی به برخی از نظرات در بعضی از اخبار منتشر شده در همین سایت مشرق نیوز (که بعضا مرتبط با پهلوی و موضوعات مقاومت اسلامی است) دیده می شه مشرق حتما باید برای این قضیه یه فکر اساسی بکنه
  • محمد IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    22 94
    خخخخ ارتش رباتی از آلبانی مشغول مجاهدت پشت کامپیوتر هستن یه چند وقتیه تو مشرق هم فعال هستن البته ۲۲ بهمن باید بشینن تو تشت
    • US ۱۶:۲۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
      خورشید همیشه پشت ابر نمی مونه حالا تو یه مدته آلبانی آلبانی راه انداختی چند صباحی خوش باش وقت زار زدنت هم میرسه
    • محمد IR ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
      20 46
      زار زدن که مخصوص رییست رجوی بود که جلو اربابش صدام زار میزد حالا هم جلو ارباب های یانکی مثل اینکه خوب به هدف زدم
    • علی IR ۱۹:۲۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
      10 54
      بابا اسرائیل داره نابود میشه اونوقت منافقان قمپز در میکنند.اشتباه نکن آمریکا شما را فرستاد البانی که بمیرید.همونجا قبرستان شما خواهد شد.
  • a nazi IR ۱۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    9 43
    ما دوباره لهستان را تسخیر خواهیم کردیم.#نازیسم卐
  • آریو سوئد IR ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    38 96
    همه میدونن که رهبران کشورهای اروپای شرقی سابق نوکر امریکا و صهیونیستها هستند. من ۵ سال در سوئد با اینها کار کردم و از نزدیک با افکار اینها آشنایی دارم. حتی رژیم نژادپرست آفریقای جنوبی در دهه ۸۰ میلادی قبل از سقوط کمونیزیم از بین اینها سرباز مزدور استخدام میکرد تا سیاهان را قتل عام کند.
  • IR ۱۲:۱۴ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    26 87
    سلام واژه ربات درست نیست. شما با یک جریان استخدام شده مواجه هستید. اینها ربات نیستند، مثلا در کمپ آلبانی موجودند یا در لس انجس.
  • sam IR ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    10 97
    تازه دولت هم بجای برخورد و مبارزه در حمایت از خودش یه گروه راه انداخته با هدف اینکه تقصیرها زیر سر دیگران هست منفی وفحش دادن به منتقدان بازی همیشگی دولت پنهان جالبه روحانی خودش رییس شورای امنیت عالی بوده
  • احمد IR ۱۳:۰۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    52 89
    ما بیشماریم، به صورت مجازی!! بجای این کارها برید پولتون صرف فقیر بیچاره های کشورتون کنید، مثل فرانسه نشید.
  • علی IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    3 75
    حالا با تشکیل ستاد مقابله با فیلترینگ در وزارت ارتباطات ایا حامیان جمهوری اسلامی در فضای مجازی بیشترو غالب تری در اختیار دارند یا شبکه ضد انقلاب و برانداز ؟ دیگر اینکه ایا سازمانهای مسئول آماده مقابله با این شبکه ها هستند ؟ ایا باید منتظر فتنه دیگر و شدیدتری در سال 98 از این ناحیه باشیم یا نه ؟
  • داوود IR ۱۳:۱۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    43 10
    برای تحریم صدا و سیما نیازی به تبلیغات خارجی نیست خودش با برنامه های به دردنخور خودش را تحریم کرده است
  • حاج منصور IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    لابد هشتگ هایی که برای حمایت از اهداف شما تو فضای مجازی هست همش از بطن جامعه و مردمه !!!!
  • IR ۱۳:۵۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    24 77
    جان جمهوری اسلامی درود بر ایران
  • مهماندار هواپیما IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    46 8
    اگر قرا باشه فقط پولداران در ایران زندگی راحت داشته باشن بهتر است این انقلاب در همین 40 سالگی به پابان برسه چون دیگه نه دین داریم ونه نان
  • عباس IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    9 16
    از مسئولین کنفرانس ورشو (لهستان) در خواست میگردد که از دولت روحانی به عنوان میهمان ویژه به کنفرانس دعوت شود تا تجربیات خود را در رابطه با تحریم های داخلی( دولت علیه مردم ایران )در اختیار میهمانان قرار دهد . حتما از ظریف و ماجدی و آشنا و آخوندی دعوت شود .
  • IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    21 71
    مه فشاندن نور و سگ عوعو کند انشاالله بفضل و قدرت الهی همه شان را زیر پیایمان له تر می کنیم .
  • IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    12 3
    بزرگترین خطری که باعث سقوط نظام خواهد شد دلسردی مردم از حکومت است و لا غیر.
  • IR ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    8 43
    لعنت به افسادات بی عرضه و گوش مخملی
  • علی IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    9 47
    اولا هیچ غلطی نمیتوانند بکنند . ثانیا اگر خیلی نگرانید بفرمایید دولت به جوانان اینترنت رایگان بدهد تا مبارزه کنیم و پدرشان را دربیاوریم .
  • IR ۱۶:۴۲ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    9 58
    همه اینها را می دانند. مهم یقه جر دادن روحانی برای حمایت از این شبکه ها است.
  • IR ۱۷:۴۹ - ۱۳۹۷/۱۱/۱۱
    5 42
    خیلی از این حمله به صفحه افراد مختلف هم کار همین ربات ها برای تخریب چهره مردم ایران هست

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس