به گزارش گروه خواندنی های مشرق، كارشناس دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت عنوان كرد: مصرف شير كم چرب خصوصا براي افراد مبتلا به بيماريهاي قلبي و عروقي، ديابت و افراد چاق به جاي شير معمولي توصيه ميشود.
دكتر پريسا ترابي، ضمن بيان اين مطلب اظهار داشت: عمدهترين منبع توليد شير در دنيا شير گاو است. تعادل و تنوع مواد مغذي در شير باعث شده كه با مصرف يك ليوان از آن در روز، بتوان بخش عمدهاي از مواد ضروري مورد نياز بدن را تامين كرد.
وي افزود: 87 درصد شير را آب 5/3 تا 4 درصد پروتئين، 5/3 درصد لاكتوز يا قند شير، 7/4 درصد املاح و 8/0 درصد باقي مانده را ويتامينها تشكيل ميدهد.
وي تصريح كرد: پروتئين موجود در شير منبع مهمي در تامين پروتئين روزانه به حساب ميآيد به طوري كه نيم ليتر شير20 تا 25 درصد از كل پروتئين مورد نياز روزانه افراد بالغ را تامين ميکند و حاوي مقادير قابل توجهي از تمام اسيدهاي آمينه ضروري بدن است.
به گفته اين كارشناس تغذيه، مصرف 2 تا 3 واحد شير و يا فرآوردههاي آن حدود 100 درصد از كل نياز روزانه بالغين به كلسيم را برآورده ميكند. دريافت كافي كلسيم در برنامه غذايي روزانه براي پيشگيري از پوكي استخوان ضروري است.
دكتر ترابي بيان كرد: درصد چربي موجود در شير بسته به نياز تغذيهاي افراد خاص متفاوت است و افراد بايد با توجه به نيازهاي تغذيهاي خود يكي از انواع شير را انتخاب نمايند.
وي با اشاره به اين كه مقدار چربي شير استاندارد يا شير معمولي درايران 5/2 درصد است، گفت: شير كم چرب حدود 1 درصد و شير پرچرب يا شير كامل حدود 3/3 درصد چربي دارد چربي شير حاوي ويتامين هاي محلول در چربي مثل ويتامين آ، كلسترول و اسيدهاي چرب اشباع است.
كارشناس دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت، ويتامين موجود در شير را براي رشد كودكان بسيار حائز اهميت دانست و افزود: طبق آخرين توصيه سازمان جهاني بهداشت 25 تا 30 درصد از كل انرژي دريافتي روزانه افراد بالغ ميتواند از روغن و چربي تامين شود كه اين مقدار شامل چربي شير و لبنيات نيز ميشود.
وي خاطرنشان كرد: يك ليوان شير (240ميلي ليتر) در صورت پرچرب بودن 150 كيلوكالري، در صورت داشتن چربي معمولي 120 كيلوكالري و در صورت كم چرب بودن 102 كيلوكالري توليد خواهد كرد.
*کفش پاشنه بلند سبب افزايش قوس كمر در زنان ميشود
يك فيزيوتراپ يكي از عوامل قوس كمر در زنان را استفاده از كفشهاي پاشنه بلند عنوان كرد و افزود: استفاده از اين كفشها سبب خم شدن زانو و به دنبال آن ناحيه مفصل رانها و افزايش قوس كمر ميشود.
ذبيح ا.. برجسته گفت: عمدتا گودي كمر به دليل عوامل محيطي نظير وضعيت غلط ايستادن، نشستن و خوابيدن و همچنين ضعف عضلات ناحيه شكم و كمر ايجاد ميشود كه عامل توارث هم ميتواند يكي از عوامل ضعف باشد.
وي با بيان اينكه بر حسب نوع علت گودي كمر، درمان نيز متفاوت است، گفت: معمولا گودي كمر به علت ضعف عضلات ستون فقرات و ناحيه شكم ايجاد ميشود.
وي افزود: همچنين با توجه به اينكه ضعف عضلاني مربوط به كدام قسمت باشد، انجام تمرينات خاص عضلات آن ناحيه توصيه ميشود به عنوان مثال اگر به علت ضعف عضلات شكم، قوس كمر زياد شود تمريناتي مانند دراز نشست داده ميشود تا بيمار آنها را در وضعيت طاق باز و خوابيده انجام دهد.
اين فيزيوتراپ خاطرنشان كرد: اگر ضعف عضلاني مربوط به عضلات ستون فقرات باشد تمرينات وضعيت خوابيده به بيمار داده ميشود. علاوه بر اين تمرينات وضعيت ايستادن و نشستن و همچنين اصلاح قوس ناحيه كمر به بيمار آموزش داده ميشود.
برجسته در مورد اندازهگيري قوس كمر فرد اظهار كرد: فرد بايد در وضعيت ايستاده و پشت به ديوار باشد و پاشنه پا، ناحيه باسن، ناحيه پشت سر و شانهها با ديوار تماس داشته باشد و در اين حالت كف دست خود را پشت ناحيه كمر قرار دهد كه در وضعيت ايدهآل فقط انگشتان از پشت كمر عبور ميكنند و كف دست عبور نميكند و در صورتي كه قوس كمر زياد باشد تا مچ دست به راحتي از پشت كمر عبور مي كند.
وي افزود: براي تشخيص پزشكي قوس كمر، عكس راديولوژي از فرد گرفته ميشود و با اندازهگيري خاص آن زاويه قوس افزايش يا كاهش مشخص ميشود.
وي در خاتمه علت شايع بودن قوس كمر در زنان را كاهش قدرت عضلات ناحيه شكم به ويژه عضلات عرضي ناحيه شكم از ناف به پايين دانست و گفت: قدرت اين عضلات به دنبال بارداري بطور شديد كاسته ميشود و به علت انجام ندادن تمرينات و تقويت اين عضلات در حين بارداري يا پس از زايمان موجب كاهش قدرت عضلات باقي مانده و در نهايت ماندگاري و افزايش قوس كمر ميشود.
*چرا بايد موز بخوريم؟
متخصصان تغذيه، موز را بعنوان يك منبع غذايي مقوي و ضروري معرفي ميكنند كه سرشار از عنصر مفيد پتاسيم است و به همين دليل تعادل الكتروليتي در سلولهاي بدن را حفظ ميكند.
افزايش سطح پتاسيم در بدن خطر سكته را به ميزان چشمگيري كاهش ميدهد. موز همچنين سرشار از ويتامينها و املاح معدني است. يكي از مهمترين ويتامينهاي موجود در اين ميوه ويتامين A است كه وجود آن براي رشد بافتهاي نوري موجود در چشمها حياتي است. ويتامين A درعين حال براي سلامت پوست و رشد ناخنها ضروري است.
به گزارش روزنامه اكسپرس، موز درعين حال يكي از مهمترين منابع غذايي حاوي سروتونين است كه باعث افزايش خلق و كاهش افسردگي ميشود. موز هضم بسيار راحتي دارد، براي افرادي كه به زخمهاي گوارشي مبتلا هستند مفيد است و هم چنين حالت اسيديته موجود در ستگاه هاضمه را خنثي ميكند.
*اعتياد به اينترنت در رديف اختلالات رواني
روانشناسان ميگويند اعتياد به اينترنت و بازيهاي شبكهاي يا سوء استفاده از اينترنت به زودي در طبقه بندي آسيب شناسي بيماريهاي رواني به عنوان يك اختلال رواني معرفي خواهد شد.
مشكل سوء كاربرد اينترنت شامل اختصاص دادن ساعات طولاني به استفاده از شبكه و بازيهاي آنلاين، كارشناسان بهداشت رواني را بر آن داشته است كه اين عادت غيرطبيعي را در آينده بعنوان يك اختلال رواني معرفي كنند. به اين ترتيب والدين ترغيب ميشوند فرزندان خود را كه به اينترنت و بازيهاي شبكهاي اعتياد پيدا كردهاند نزد روانشناس و مشاور ببرد تا هرچه زودتر اين گونه رفتارهاي افراطي و اختلال آور را در فرزندانشان تعديل نمايند.
به گزارش شبكه خبري تورنتو نيوز، سيما هينگورراني يك روانشناس باليني و متخصص تروما درماني در اين مقاله خاطرنشان كرد: من بيماري داشتم كه يك دختر نوجوان 12 ساله بود و به دليل اعتياد شديد به اينترنت نميتوانست به مدرسه برود. اين دختر نوجوان در ساعات پاياني شب صفحه اينترنت را باز ميكرد و سرگرم سايتهاي اجتماعي ميشد و 4 تا 5 ساعت در نيمه شب مشغول كار با اينترنت بود تا جايي كه صبحها ديگر نميتوانست به مدرسه برود و درس بخواند.
به دليل رفتارهاي مشابه و بيمارگونه، بسياري از كارشناسان سلامت روان معتقدند كه اين قبيل عادات بايد تحت درمان قرار بگيرند تا بهداشت رواني فرزندانمان را در سالهاي آتي زندگي به خطر نيندازند.
*نيكوتين درماني به ترك سيگار كمك نميكند
در يك مطالعه جديد كه در آمريكا صورت گرفته معلوم شد استفاده از روشهاي مختلف نيكوتين درماني از جمله اسپري بيني در بلند مدت به افرادي كه قصد دارند سيگار را ترك كنند، كمكي نميكند.
اين مطالعه كه از سوي متخصصان دانشكده بهداشت عمومي دانشگاه هاروارد و روي 787 فرد بالغ در ايالت ماساچوست انجام گرفته معلوم كرد به مرور زمان افرادي كه تحت نيكوتين درماني جايگزين (NRT) قرار گرفته بودند، موفق نشدند سيگار را ترك كنند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، هيلل آلپرت از متخصصان هاروارد در اين مطالعه تاكيد كرد: بررسيهاي ما تاييد ميكند كه استفاده از روش NRT در كمك به افراد سيگاري براي ترك سيگار در طولاني مدت تاثيري ندارد. شركت كنندگان در اين مطالعه در سه دوره مختلف زماني از سال 2001 تا 2006 ميلادي تحت آزمايش قرار داشتند.
اين بررسيها تاييد كرد نه تنها استفاده از روش NRT براي ترك سيگار در مقايسه با عدم كاربرد آن هيچ تاثيري ندارد بلكه حتي در سيگاريهاي به شدت وابسته به دخانيات نيز استفاده از اين روش و بدون نظارت متخصص، احتمال اينكه دوباره به سيگار روي بياورند تا دو برابر بيشتر ميشود.
جزئيات اين ارزيابي در مجله كنترل دخانيات ارائه شده است.
*دود سيگار باعث تشديد علائم آسم ميشود
يك فوق تخصص آسم و آلرژي با اشاره به اين كه بيماري آسم طي سالهاي اخير روند رو به افزايش داشته است، توصيه كرد: در صورت داشتن علائم خفيف آسم حتما به پزشك مراجعه و از درمانهاي خودسرانه پرهيز شود.
دكتر محمدحسن بمانيان اظهار كرد: آسم يکي از بيماريهاي مزمن و شايع است به طوري كه 300 ميليون نفر در دنيا مبتلا به آسم هستند.
وي يکي از علل افزايش آسم را تغييراتي دانست كه در محيط زندگي ايجاد ميشود و افزود: نقش آلايندههاي محيط زيست در تشديد علائم و حتي ايجاد و بروز آسم واضح است. اين آلايندهها در گروههاي مختلف به طور طبيعي در طبيعت ايجاد ميشوند بطور مثال بعضي از گازها حاصل فعاليت آتشفشانها و صدماتي كه به لايه ازن وارد شده هستند و همچنين گازهاي سمي كه در فضا وجود دارد حاصل اين آلايندهها است.
وي تصريح كرد: آلايندههاي صنعتي به دنبال فعاليتهاي بشر و احتراق سوختهاي كارخانجات و اتومبيل بوجود ميآيند به طوري كه آلودگيهاي کارخانجات و وسايل نقليه، مجموع بسيار زيادي از گازهاي سمي CO2 و NO2 ، ازن و ذرات معلق در هوا و بعضا فلزات سنگين از اين دسته هستند.
وي اضافه كرد: آلايندههاي موجود در محيط خانه ناشي از طبخ غذا و احتراق غيركامل گاز و يا وسايل گرم كننده مانند شومينه است.
دكتر بمانيان مهمترين آلاينده در داخل خانه را سيگار دانست و افزود: سيگار بيش از 40 هزار نوع ماده سمي دارد و باعث تشديد علائم آسم ميشود به طوري كه براي فردي كه بيماري آسم دارد و با يك فرد سيگاري زندگي ميكند كنترل آسم بسيار مشكل است. همچنين فرزنداني كه والدين سيگاري دارند بيشتر در معرض ابتلا به بيماري آسم هستند.
وي با بيان اينكه آسم يک بيماري مزمن است و در طول زمان فرد را درگير ميكند، از علائم مهم آسم را سرفه، تنگي نفس، خس خس سينه و احساس ناراحتي در سينه برشمرد و گفت: ممکن است فرد بيمار هر چهار علامت يا يکي از آنها را داشته باشد و بيمار ممكن است در طول زمان دورههايي از بهبود يا تشديد علائم را داشته باشد.
اين فوق متخصص ايمونولوژي، آسم و آلرژي با بيان اينكه مهمترين عواملي كه باعث ميشوند تا علائم آسم خود را نشان دهد، آلايندهها هستند، افزود: عوامل ديگر شامل عفونتهاي ويروسي (سرماخوردگي)، مواد حساسيت زا و آلرژن هستند كه ممكن است منشا جانوري، گياهي و يا غذايي داشته باشند. بطور مثال ممكن است گرده گياه و يا بعضي از پروتئينهاي جانوري ايجاد حساسيت كند و احتمال ابتلا به آسم و شيوع آن در غذاها كمتر است ولي وجود دارد.
وي با اشاره به اين كه آسم انواع مختلفي دارد، افزود: اخيرا بيش از 12 گونه آسم تقسيم بندي شده است.
دكتر بمانيان يكي از شايعترين نوع آسم را آسم آلرژيك دانست و تصريح كرد: اين نوع آسم در اثر حساسيت بوجود مي آيد بنابراين خود آسم ميتواند به تنهايي يك بيماري حساسيتي باشد.
اين فوق تخصص آسم و آلرژي خاطرنشان كرد: آسم يك بيماري مزمن است كه بالقوه خطرناك است و در شرايطي خاص ممكن است بيماري كه مدتها علائم خفيف آسم داشته است را دچار حمله شديد و مرگبار كند بنابراين توصيه ميشود حتما به پزشك مراجعه و از درمانهاي خودسرانه پرهيز شود.
*چرا برخي افراد تا 110 سالگي عمر ميكنند؟
متخصصان ميگويند افرادي كه تا سن 110 سالگي و حتي بيشتر عمر ميكنند مانند باقي مردم دنيا داراي بسياري از ژنهاي بيماري زا هستند اما از سوي ديگر عاملي كه موجب افزايش طول عمر آنها ميشود وجود ژنهاي نگهبان و محافظت كننده است.
گروهي از متخصصان آمريكايي در اين رابطه متذكر شدند: افرادي كه بيش از 100 سال عمر ميكنند بسيار نادر هستند به طوري كه در كشورهاي توسعه يافته از هر 5 ميليون نفر فقط يك نفر ميتواند چنين طول عمري داشته باشد. شواهد فزاينده نشان ميدهد كه ژنتيك، نقش اصلي را در اين زمينه ايفا ميكند.
به گزارش سايت اينترنتي هلت دي نيوز، اين متخصصان روي توالي ژنوم كامل يك مرد و يك زن كه بيش از 114 سال عمر كرده بودند، مطالعه كرده و دريافتند كه آنها هم مثل ساير مردم جامعه به همان اندازه ژنهاي بيماري زا دارند اما تفاوت آنها با ديگران اين است كه احتمالا داراي نسخههاي ژني مرتبط با افزايش طول عمر هستند و اين نسخههاي ژني فعاليت ژنهاي بيماري زا را متوقف ميسازند.
اين يافته حاصل تلاش متخصصان مركز پزشكي دانشگاه بوستون بوده و شرح آن در مجله «تازههاي ژنتيك» به چاپ رسيده است.
*به جاي چيپس ذرت بوداده بخوريد
ذرت بو داده يا پاپ کورن يکي از بهترين انتخابها براي ميان وعده هاي غذايي است.
ذرت بو داده خواص حبوبات کامل را دارد و از فيبر بالايي برخوردار است.
يکي از ويژگيهاي ذرت بو داده ايجاد احساس سيري براي مدت زياد است زيرا 25 گرم از اين ميان وعده فضا بيشتري را در قياس با ديگر اسنکها در معده اشغال مي کند.
از سوي ديگر اين ميان وعده در قياس با ديگر ميان وعده ها از چربي کمتري برخوردار است.
بهتر است از نوع ساده اين ميان وعده استفاده شود و از مصرف نوع روغني، کره اي يا نمکي آن پرهيز شود.
به طور کلي ذرت بو داده با چاشني فلفل يکي از بهترين ميان وعده ها براي ايجاد احساس سيري و کنترل وزن است.
*كودكان، چاقي را از والدين خود به ارث ميبرند
در يك بررسي آماري جديد معلوم شد كودكاني كه والدين چاق دارند خيلي بيشتر در معرض اضافه وزن و ابتلا به چاقي هستند.
در اين مطالعه 20 ساله كارشناسان بهداشت عمومي در دانشگاه گلاسگو روي 1500 خانواده كه ساكن غرب اسكاتلند بودند، مطالعه كرده و متوجه شدند 9 درصد از كودكان والديني كه وزن طبيعي دارند و 24 درصد از كودكان والديني كه چاقي يا اضافه وزن دارند، گرفتار معضل چاقي ميشوند. اين تفاوت آماري از نظر كارشناسان سلامت بسيار حائز اهميت است.
به نوشته روزنامه ديلي ميل، اين مطالعه هم چنين معلوم كرد احتمال چاقي در دختراني كه مادر چاق دارند به مراتب بيشتر از پسراني است كه پدر يا مادر آنها چاق هستند. اين كارشناسان ارزيابي كردند كه هرچند عوامل ژنتيكي نيز نقش مهمي در بروز چاقي ايفا ميكنند اما تفاوتهاي جنسيتي نيز از اين حيث بسيار موثر و تاثيرگذار هستند چون در نحوه تغذيه كودك نقش دارند.
به بيان ديگر، زنان خيلي بيشتر از نظر وزني شبيه به مادران خود هستند و به اعتقاد كارشناسان اين ارتباط ميتواند به اين خاطر باشد كه مادران مهارتهاي آشپزي و گزينههاي تغذيهاي خود را به دخترانشان منتقل ميكنند اما اين فاكتور در فرزندان پسر تاثيري ندارد.
اين مطالعه در مجله اروپايي «همهگيرشناسي» منتشر شده است.
*چند توصيه مهم براي ورزش در هواي سرد
كارشناسان توصيه ميكنند كه اگر در هواي سرد و در فضاي آزاد ورزش ميكنيد بايد براي مراقبت از خود در برابر سرما چند نكته مهم را در نظر گرفته و رعايت كنيد.
دكتر سدريك ايكس بريانت، از متخصصان سلامت شوراي ورزش در آمريكا در اين باره اظهار داشت: مشكل اصلي كه در اين شرايط ممكن است ايجاد شود، افت شديد دماي بدن يا به اصطلاح هيپوترمي است. براي جلوگيري از اين وضعيت رعايت نكات زير ضروري است:
- پوشيدن چند لايه لباس در اين مواقع شما را گرم نگه ميدارد و به شما اين توانايي را ميدهد كه در حين ورزش كردن دماي بدن خود را كنترل كنيد.
- استفاده از كلاه گرم يا كلاه ايمني در اين شرايط ضروري است چون وقتي هوا بسيار سرد شود، 50 درصد از گرماي بدن از راه سر از دست مي رود.
- پوشيدن دستكش و جوراب گرم نيز ضروري است. هنگام ورزش و فعاليت در هواي سرد، گرم نگه داشتن دستها و پاها كار دشواري است چون در مواقع كاهش دماي هوا، خون به قسمتهاي مركزي و داخليتر بدن منتقل مي شود تا از اعضاي داخلي محافظت كند و بنابراين دستها و پاها سردتر ميشوند و بايد با پوشش مناسب گرم نگه داشته شوند.
- اگر هواي سرد با وزش باد همراه است حتما بايد قبل از وارد شدن به محيط سرد جلوي دهان و بيني خود را با ماسك ببنديد تا از تنفس و ورود ناگهاني هواي سرد به داخل مجاري تنفسي خود جلوگيري كنيد.
*تفاوتهاي سرماخوردگي و آنفلوآنزا
بيش از 100 سويه ويروسي عامل ايجاد سرماخوردگي هستند اما در آنفلوآنزا 3 نوع ويروس A، B و C دخالت دارند. محل عفونت در سرماخوردگي دستگاه تنفسي فوقاني است اما در آنفلوآنزا كل دستگاه تنفسي درگير ميشود. شروع علائم سرماخوردگي تدريجي بوده و طي يك تا 3 روز بروز ميكند اما علائم آنفلوآنزا ناگهاني و طي چند ساعت خواهد بود. تب و لرز در سرماخوردگي گاهگاهي و خفيف است اما در آنفلوآنزا به صورت مشخص تب بالاتر از 38 درجه سانتيگراد است كه 2 تا 4 روز به طول ميانجامد. سردرد در سرماخوردگي مداوم و معمولا خفيف است اما آنفلوآنزا سردردهاي شديد به دنبال دارد.
سرماخوردگي با درد عمومي بدن خفيف يا بدون درد خواهد بود اما درد عمومي بدن در آنفلوآنزا اغلب شديد و در كل بدن خواهد بود. سرفه و خلط در سرماخوردگي خفيف تا متوسط و به صورت سرفههاي تك تك خواهد بود اما در آنفلوآنزا سرفه و خلط شايع بوده و ممكن است شديد شود.
گلودرد در سرماخوردگي شايع بوده و معمولا خفيف است. در آنفلوآنزا نيز گلو درد گاهي ممكن است وجود داشته باشد. آبريزش و گرفتگي بيني در سرماخوردگي بسيار شايع بوده و با عطسه همراه است. اما در آنفلوآنزا گاهي ممكن است وجود داشته باشد. در سرماخوردگي خستگي يا وجود ندارد و يا بسيار خفيف است اما در آنفلوآنزا خستگي معمولا ممكن است شديد باشد و 2 تا 3 هفته به طول انجامد. در سرماخوردگي ضعف شديد هرگز وجود ندارد اما آنفلوآنزا با خستگي مداوم و معمولا در مراحل اوليه بيماري همراه خواهد بود.
سرماخوردگي در سراسر سال و بويژه در فصل زمستان بروز ميكند اما بيشترين موارد آنفلوآنزا بين ماههاي مهر تا ارديبهشت خواهد بود. درمانهاي آنتي بيوتيكي در سرماخوردگي و آنفلوآنزا كمك كننده نخواهند بود.سرماخوردگي و آنفلوآنزا از طريق ترشحات تنفسي (حلق و بيني) در طي سرفه و عطسه انتقال مييابند.
توصيههاي بهداشتي
به منظور جلوگيري از انتشار سرماخوردگي و آنفلوآنزا رعايت بهداشت فردي و عمومي ضروري است. به اين منظور شستوشوي مرتب دست و صورت با آب و صابون بويژه پس از برخورد با فرد بيمار لازم است. همچنين بايد دهان و صورت هنگام عطسه و سرفه پوشانده شده و از تماس با ديگران هنگام بيماري اجتناب كرد. استراحت و نوشيدن مايعات گرم به ميزان كافي در بهبود علايم اين بيماريها موثرند.