کد خبر 914086
تاریخ انتشار: ۵ آذر ۱۳۹۷ - ۰۲:۰۰
عبدالله گنجی

تاریخ قابل تکرار و معلم همه ماست؛ امروز را برای آینده ننگین ثبت نکنیم. امروز در شعب ابوطالب بودن پیامبر (ص) برای ما افتخار است.

به گزارش مشرق، عبدالله گنجی در روزنامه جوان نوشت:

رئیس‌جمهور در اجلاسیه وحدت اسلامی به نکته بسیار مهمی اشاره کردند که تسلیم شدن نه‌تنها خیانت به امروز است که خیانت به نسل‌های آینده ایران نیز هست. اصولاً این انگاره روشنفکرانه که گذشتگان هر چه کرده‌اند به ما ربطی ندارد و آیندگان نیز هرچه خواهند کرد به ما مربوط نیست و ما باید در زمان حال زندگی کنیم، انگاره‌ای شعاری است. قطعاً عملکرد گذشتگان از جهت حفظ یا افول عزت و غرور ملی بر شخصیت و قضاوت نسل‌های بعدی مؤثر خواهد بود.


قضاوت درباره حال، توسط نسلی که در آن زندگی می‌کند، هم بسیار مناقشه‌برانگیز است هم با جزئیات بیان می‌شود، اما گذشت زمان قضاوت را صریح، بی‌تأمل و کلی می‌کند. جزئیات و مسئله‌های حال در آینده مورد توجه قرار نمی‌گیرد، بلکه صرفاً تصمیماتی که غرور ملی، تمامیت ارضی و عزت ملی را خدشه‌دار یا تقویت کرده است، مورد توجه قرار خواهد گرفت. شاید مهم‌ترین برداشت از سخن رئیس‌جمهور «خیانت ذهنی» به نسل‌های آینده باشد، آیندگان نباید از اقدامات ما احساس حقارت کنند یا لعن خود را نثار ما نمایند. همانگونه که ما امروزه اقدامات قاجاریه در تجزیه کشور را نوعی درگیری ذهنی و خیانت به غرور ملی ایرانیان می‌دانیم. چرا هیچ‌کس در ایران امروز ذره‌ای برای فتحعلی‌شاه حق و شعور قائل نیست که حتماً حکمتی داشته است که بخشی از ایران را واگذار کرده است؟ چرا کسی دفاع نمی‌کند که او حق داشته عهدنامه ترکمنچای را بپذیرد؟ چرا کسی نمی‌گوید اگر نمی‌پذیرفت باید تبریز و تهران را نیز تحویل روس‌ها می‌داد. شاید آن‌روز به او گفته‌اند اگر عهدنامه ترکمنچای و گلستان را نپذیری، باید به‌زودی تبریز و تهران را تقدیم نمایی و او دفع افسد کرده باشد.

بیشتر بخوانید:

ملت ایران با شکست دادن تحریم سیلی دیگری به آمریکا خواهد زد

قانون اقدام متقابل، شرط برجام بود چرا به اجرا نمی‌گذارید؟!

اما امروز آنگونه قضاوت نمی‌کنیم و جزئیات را مدنظر قرار نمی‌دهیم. در فضای عمومی کشور فقط فتحعلی‌شاه متهم است و از ده‌ها دست‌اندرکار و هزاران رزمنده و کشته در دو طرف رود ارس خبری نیست. او به هر دلیل آن دو عهدنامه را پذیرفته باشد، امروز مورد تأیید ما نیست و وی را به بی‌عرضگی، نالایقی، زن بارگی، عقب‌ماندگی و ده‌ها صفت سلبی دیگر متهم می‌کنیم.

ما امروز از واگذاری هرات به خود می‌پیچیم، اما هرگز نمی‌پذیریم که اگر هرات را واگذار نمی‌کرد، انگلستان بوشهر و شیراز را تصرف می‌کرد؛ لذا تا مرز فحاشی به محمدشاه و ناصرالدین‌شاه پیش می‌رویم و لعن و نفرین خود را نثار آنان می‌کنیم و این را برای خود حق می‌دانیم. در مثالی دیگر امروز کسی نمی‌گوید سقوط اصفهان و تسلیم شاه سلطان حسین در سال ۱۱۳۴ قمری با هدف کاهش کشتار مردم و پایان مسالمت‌آمیز جنگ و محاصره ۹ماهه اصفهان بود بلکه آنان را نالایق، بی‌عرضه و خائن به وطن معرفی می‌کنیم.


اصولاً ایرانیان امروز از دوران ۲۳۰ ساله صفویه فقط شاه‌عباس را می‌شناسند. چرا؟ چون غرور ملی خود را در گسترش و حفظ قلمرو، یکپارچگی ایران، بناهای اسلامی و تمدنی، گسترش تشیع، تجارت بی‌نظیر و... می‌دانند.

امروزه کسی سؤال نمی‌کند در زمان کدام شاه صفویه مردم گرسنه بودند یا در فقر و تنگدستی زندگی می‌کردند. آنچه مهم است اینکه کدام توانسته است موجب افتخار و غرور نسل امروز و فردای ایران باشد. اصولاً آیندگان تسلیم شدن نسل‌های قبل خود را به هیچ دلیل نمی‌پسندند. هیچ حجتی را جز ایستادن تا مرز کشته شدن نمی‌پذیرند. به تعبیر مقام معظم رهبری اگر سلطان حسین صفوی از اصفهان بیرون می‌آمد و با افغان‌ها می‌جنگید و در آن جنگ کشته می‌شد، حتی اگر اصفهان نیز بعد از کشته شدن وی سقوط می‌کرد امروز مورد سرزنش سلسله نسل‌ها نبود.

قطعاً آیندگان نیز درباره «نسل جمهوری اسلامی» بدون توجه به جزئیات قضاوت خواهند کرد. ممکن است درباره جنگ تحمیلی ۲۲۰ هزار اسم شهید فراموش شود. همت، باکری، رضایی، کاظمی، خرازی، قالیباف، جعفری و... فراموش شوند، اما ایستادگی ایران و رهبری امام در تاریخ خواهد ماند.

درباره منازعه امروز ما با غرب بدترین چیزی که می‌تواند در تاریخ آیندگان مورد مطالعه و قضاوت قرار گیرد، این است که نسلی بعد از ۴۰ سال مقاومت برای شکم و رفاه بهتر (که آن هم تضمین نیست) تسلیم شدند. عزت و استقلال و غرور ایرانیان را برای نان بزرگ‌تر فروختند و دست از استقلال‌طلبی خود با هدف لذت‌گرایی برداشتند و در مقابل آن آبنباتی هم دریافت نکردند. آیندگان جز عزت، استقلال و تمامیت ارضی کشور همه‌چیز را نسبت به ما فراموش خواهند کرد، همانگونه که ما درباره گذشتگان صرفاً با این سه گزاره قضاوت می‌کنیم و ده‌ها اقدام کوچک و بزرگ سلبی و ایجابی را مدنظر نداریم.ادامه...

عظمت۲۳۰ساله دولت صفوی در یکپارچگی ایران به نام تشیع انجام شد و تا بر دین و جهاد و محوریت علمای تراز اول تشیع اصرار داشتند موفق بودند، اما وقتی به رفاه، خوشگذرانی، زن‌بارگی، حرمسرا و... مشغول شدند، از درون تهی گردیدند و به دست خود عظمت ۲۳۰ ساله را تسلیم یک گروه چریکی یاغی کردند که بویی از تمدن و فرهنگ نبرده بودند.

تاریخ قابل تکرار و معلم همه ماست. امروز را برای آینده ننگین ثبت نکنیم. امروز در شعب ابوطالب بودن پیامبر (ص) برای ما افتخار است و اگر پیامبر در نقطه مقابل قرار می‌گرفت شاید امروز از او و از مسلمانی ما خبری نبود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 17
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 3
  • محمد US ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 1
    برای جلوگیری ازتکراروقابع دردناک زنبارگان ودزدان بیت المال والودگان رادرمفعیتهای مهم مگمارید
  • IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    1 1
    دقت کنید که دلیل بد بودن ترکمانچای این نیست که روس قوی بود و ایرانی ضعیف. نکته اینجا است که ایران در آستانه پیروزی شکست را پذیرفت. در جنگ اصلاندوز اصلا خود توپخانه ایران لشکر ایران هدف قرار داد. هیچ وقت هم دلیل این مساله مشخص نشد. خیانتهای پی در پی و خست و پول خرج نکردن فتحعلیشاه و خیانت پسرش عباس میرزا که به دروغ از این فرد خائن قهرمان ملی تراشیده اند هم عامل شکست بود. عباس میرزا فقط رفته بود تا حمایت روسیه از ولی عهدی خودش را دریافت کند و به برادرانش بفهماند که حمایت روسیه را دارد. برای همین با عجله قرارداد ترکمانچای را بست. والا اگر واقعا عباس میرزا فردی لایق و وطن دوست بود چرا روسیه باید از پادشاهی او حمایت می کرد؟ اینها سوالاتی بی جواب پیش روی اساتید تاریخ است که کورکورانه هر چه قجرها در مدح عباس میرزا نوشتند را باور می کنند.
  • مسعود IR ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    3 0
    باسلام ودرود برمردمي كه هميشه در صحنه ها بوده وهستند دوستان مردم در شعب ابوطالب وساير تنگناهاي صدر اسلام تا كنون باكي ندارند ولي از اين فاصله طبقاتي در شعب وجود دارد گله مندهستندوعده اي با رانت از شعب عبور ميكنند واكثرا در شعب ميسوزند
  • IR ۰۷:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    1 1
    "نسلی بعد از ۴۰ سال مقاومت برای شکم و رفاه بهتر (که آن هم تضمین نیست) تسلیم شدند."
  • IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 0
    بر اساس نوشته این دوست عزیز، من فکر کنم علمای رجال، درباره صحت حدیث "کاد الفقر ان یکون کفرا"، باید مجدداً تحقیق کنند.
    • IR ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
      1 0
      بله. این حدیث مشکوک است. خدا چیز دیگر قرآن می گوید. کلا ان الانسان لیطغی ان رآه استغنی. سوره علق آیه 6و 7. یعنی ثروت است که سرکشی می آورد نه فقر. همین الان هم فقرا بسیار مومنتر هستند تا ثروتمندان.
  • رضا DE ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    4 1
    یعنی بعضی از این نوشته هاتو من آرشیو میکنم که ده مرتبه بخونم و کیف کنم مشرق ، آفرین به این قلم
  • IR ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    1 0
    این جور که معلومه، این دوست عزیز که به بولتن های محرمانه دسترسی دارند، بوی حرکت های اجتماعی جدیدی به مشامشون خورده.
  • IR ۰۷:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 2
    اصلا صلح حدیبیه خیلی ذلت بار بود. پیامبر نباید با کفار قریش مصالحه می کرد. باید تا آخرین قطره خون، باهاشون مبارزه می کرد. اصلا صلح چه معنایی داره؟
  • IR ۰۸:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 0
    اقا جان من می خام جزو کفار باشم ولی در رفاه زندگی کنم چرا با وجود این همه نعمت در شعب ابی طالب زندگی کنم پیامبر برای کسی مجبور نکرد
  • IR ۰۸:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 0
    حیف از ایرانی که دین و فرهنگش از دست رفت
  • IR ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 1
    والا آیندگانی وجود نخواهد داشت ایران در خوشبینانه ترین حالت تجزیه میشود اگر نابود نشود
  • DE ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    0 1
    در این دوره خیانت ها تنها چیزی که از نسل ما می ماند و قضاوت خواهد شد سکوتی مرگبار است
  • IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    1 1
    الان ملت از شبک های ماهواره ای خط میگیرند نه از خدا و پیامبر
  • FR ۰۹:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    1 0
    آقای گنجی رسانه و فیلم و شبکه ها و هجوم فرهنگی دقیق و فروان مردم کشور ایران را خیلی تغییر داده است و دوستان هم کاری نکردند
  • فرهنگی بازنشسته IR ۱۰:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    1 1
    این مطلبها را یکی برای روحانی وظریف بخواند تا بلکه خود با دست خود مورد لعن قرار نگیرند
  • IR ۱۱:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۹/۰۵
    2 0
    درباره نسل طرفدار اعتدال و نسل اصلاح طلب و نسل لیبرال حتما آیندگان تف و لعنت و نفرین شان خواهند کرد و حسابی کنارخواهند گذاشت این موجودات بی وجدان را.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس