به گزارش مشرق، 7 کشور عربستان، اردن، مصر، آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا در بیانیهای در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، بر ضرورت هماهنگیهای دیپلماتیک و اقدامات سیاسی برای پایان دادن به بحران سوریه تأکید کردند.
به گزارش اسپوتنیک، در این بیانیه همچنین، هفت کشور مذبور خواستار تشکیل سریع کمیته قانون اساسی جهت پیشبرد تلاشهای سازمان ملل برای رسیدن به راهحل سیاسی بر مبنای قطعنامه 2254 شورای امنیت، شدهاند.
این کشورها که در سالهای گذشته به دنبال براندازی دولت سوریه از راه نظامی بودند در بیانیه خود تأکید کردهاند: «بحران سوریه راهحل نظامی ندارد و جایگزینی برای راهحل سیاسی نیست».
در این بیانیه آمده است: از سازمان ملل و دفتر فرستاده ویژه به سوریه جهت تشکیل کمیته قانون اساسی که نمایندگی همه گروهها را داشته باشد و همچنین زمینهسازی برای اجرای انتخابات پاک تحت نظارت سازمان ملل حمایت میکنیم.
کشورهای امضاء کننده این بیانیه بدون تأکید بر لزوم کنار رفتن بشار اسد اسد یا لزوم نبود دولت سوریه در روند تدوین قانون اساسی، از همه گروههای سیاسی خواستهاند تا در کمیته قانون اساسی حضور داشته باشند.
روز گذشته (پنجشنبه) نیز وزرای خارجه روسیه، ایران و ترکیه ضمن استقبال از توافق «ادلب»، بر ضرورت تشکیل هر چه سریعتر کمیته قانون اساسی سوریه و آغاز فعالیت آن تأکید کردند.
توافق درباره کمیته قانون اساسی سوریه در اجلاس کنگره گفتوگوی مردمی سوریه در سهر «سوچی» روسیه در تاریخ 30 ژانویه سال 2018 میلادی با حضور تمام طرفهای سوری حاصل شده بود. «استفان دیمیستورا» نماینده سازمان ملل در امور سوریه در نظر دارد نشست این کمیته را هر چه سریعتر در ژنو برگزار کند. این کمیته قرار است از میان هیأتهای نمایندگی دولت سوریه، معارضان و گروه سیاستمداران مستقل سوری تشکیل شود. دیمیستورا اعلام کرده که این کمیته بیشتر از 50 عضو نخواهد داشت.
«مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه نیز امروز در نیویورک در این خصوص گفت: کمیته 15 عضو خواهد داشت که از سه لیست انتخاب خواهند شد؛ یک لیست را ترکیه از میان معارضان و یک لیست را روسیه معرفی خواهد کرد و لیست سوم نیز از میان سازمانهای مدنی خواهد بود.
او پیشبینی کرد که این کمیته در ماه آتی میلادی (اکتبر) از میان معارضان و دولت سوریه تشکیل شود.