کد خبر 89324
تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۰ - ۱۹:۴۳

یک ماه است که اظهارات ضدونقیض و مبهم مسئولان اقتصادی کشور در باب زمان و نحوه اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها، اذهان را به خود مشغول کرده است.

به گزارش مشرق به نقل از تابناک، در این میان، نقاط مبهمی که همه به دنبال روشن شدن آنها هستند، عبارتند از:

الف) افزایش و عدم افزایش حجم یارانه نقدی
ب) مبلغ افزایش یارانه نقدی در صورت درست بودن مسأله افزایش
پ) میزان افزایش بهای حامل‌های انرژی (فسیلی)
ت) افزایش یا عدم افزایش قیمت آب، برق و گاز
ث) حذف برخی از دهک‌ها از میان یارانه‌بگیران

اما شب گذشته، رئیس سازمان هدفمندی یارانه‌ها از قطعیت اجرای فاز دوم در سال 90 و افزایش بهای حامل‌های انرژی خبر داد.

مرادی در عین حال از قطعیت افزایش میزان یارانه نقدی پرداختی به مردم خبر داده و تأکید کرد: بدون افزایش درآمد مردم (مبلغ یارانه) قیمت حامل‌ها افزایش نخواهد یافت. مرادی البته اشاره نکرد که پیش از این افزایش درآمد تعداد 10 میلیون نفر از میان یارانه‌بگیران حذف می‌شوند.

آیا میزان افزایش یارانه با سود حذف 10 میلیون نفر برابری می‌کند؟

اکنون این مسأله مطرح می‌شود که هرچند دولت برای 64 میلیون یارانه‌بگیر باقی مانده، مبلغی به یارانه پرداختی اضافه خواهد کرد و این هزینه بیشتر دولت را در پی دارد، ناگفته نماند که 10 میلیون نفر نیز از کل مبلغ یارانه‌بگیران ماهی 45 هزار تومانی محروم می‌شوند که جمعا 450 میلیارد تومان صرفه‌جویی در ماه را شامل می‌شود؛ بنابراین، اگر میزان افزایش در پرداخت یارانه‌بگیران، کمتر از ماهیانه 7031 تومان باشد، دولت نه تنها با این تغییر، هزینه خود را افزایش نداده، بلکه درآمدزایی نیز کرده است؛ حال آن که افزون بر آن، دولت قرار است رقم چشمگیری نیز از محل افزایش قیمت‌ها در فاز دوم هدفمندی درآمدزایی کند.

قیمت‌ها در فاز دوم چه میزان افزایش خواهند داشت؟

بنا بر قوانین برنامه پنجم توسعه، دولت موظف است پس از پنج سال از آغار هدفمندی یارانه‌ها، بهای حامل‌های انرژی را به قیمت فوب برساند.
در این میان، بهای بنزین تا نزدیک 70 درصد به قیمت فوب خلیج فارس نزدیک شده است، ولی درباره گاز مایع، هنوز قیمت تفاوت زیادی دارد و این افزایش قیمت، می‌تواند به هزینه بالایی در قبوض گاز خانوار ها منجر شود.

هرچند شیخ بهایی مدیر گاز رسانی شرکت ملی گاز اعلام کرده: «در حال حاضر هیچ در خواستی از ستاد هدفمند کردن یارانه ها مبنی بر افزایش قیمت گازبها از شرکت ملی گاز ایران نشده است.» اما این حاتمال می رود که در نهایی سازی مفاد فاز دوم قیمت گاز خانگی و صنعتی تغییر کند.

گفته می شود بنزین در فاز دوم هدفمندی به لیتری هزار تومان رسیده و پس از آن، از بنزین چهارصد تومانی هم خبری نخواهد بود.

در هر صورت، این روزها دلهره اجرای فاز دوم طرح هدفمندی در دل اقشار آسیب‌پذیر، خبر حذف ده میلیون نفر از تعداد یارانه بگیران است:

روستاییان، کارمندان، نظامیان و عدالتیان در امانند؛ چه کسانی حذف می‌شوند؟

هرچند قطعا این تعداد باید از میان دهک‌های بالای جامعه برگزیده شده باشند، این مسأله که چگونه این اقشار شناسایی می‌شوند، محل پرسش است.

مرادی اعلام کرده که قطعا روستاییان، کارمندان، کارکنان لشکری و آنان که سهام عدالت دریافت کرده‌اند، مشمول این حذف نمی‌شوند، اما باز هم اقشار آسیب‌پذیر بسیاری هستند که خود را مستثنی ندیده، از امکان حذف خود نگرانی دارند. ناگفته نماند، در خبرها تأکید شده که تنها دارندگان بیش از 3.000.000 تومان درآمد در ماه، از دریافت یارانه محروم می‌شوند.

این افراد بنا به گفته‌های مدیرکل دفتر تحقیقات و سیاست‌های پولی وزارت امور اقتصادی و دارایی، در حقیقت از دهک 9 و 10 درآمدی جامعه‌اند: مجموع افراد دهک 9 و 10 در کشور نزدیک 15 میلیون نفر است؛ بنابراین، اگر ده میلیون نفر از دهک‌های پردرآمد جامعه هم حذف شود، تنها نیمی از دهک 9 و کل دهک 10 حذف شده‌اند که بر پایه آمار موجود، درآمد آنها حدوداً بالای 3 میلیون تومان در ماه است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس