به گزارش مشرق، حزب بزرگ «کنگره ملی» در هند، از احزاب قدیمی و بزرگ این کشور است و رهبری مبارزه با استعمار بریتانیا را برعهده داشته روز پنجشنبه به شدت از دولت نخستوزیر «نورندا مودی» بابت کرنش در برابر فشارهای آمریکا و کاهش واردات نفت از ایران انتقاد کرد.
وبگاه روزنامه هندی «اکونومیکتایمز» که دومین روزنامه پرمخاطب دنیا در زمینه تجارت است، روز پنجشنبه گزارش داد «کنگره ملی» هند با توجه به کاهش واردات نفت هند از ایران، نخستوزیر این کشور را به «ببر کاغذی» تشبیه کرد که تسلیم فشارهای آمریکا شده است.
منابع خبری گزارش دادهاند واردات نفت هند از ایران در ماه ژوئن کاهش ۲۵ درصدی داشته، اما انتظار میرود برخی از محمولههای نفت که ماه گذشته بارگیری شدهاند ماه جاری وارد این کشور شوند.
«جیویر شرگیل»، سخنگوی «کنگره» در جمع خبرنگاران گفت کاهش واردات نفت از ایران یکبار دیگر اثبات میکند سیاست خارجی نخستوزیر مودی، «گیجکننده» است. وی تأکید کرد مودی یکبار دیگر، منافع آمریکا را به منافع ملی هند ارجح دانسته است.
«کنگره ملی» از احزاب بزرگ و قدیمی در هند است که بین سالهای ۱۸۸۵ تا ۱۹۴۷ رهبری مبارزات برای استقلال هند از بریتانیا را به عهده داشت. این حزب تأثیر زیادی هم بر سایر جنبشهای استعمارستیز بر جای گذاشت.
هند دومین خریدار بزرگ نفت ایران به شمار میآید که برای تامین بخشی از نیازهای خود در بخش انرژی، وابسته به جمهوری اسلامی میباشد.
«شرگیل» گفت کاهش واردات نفت ایران مستقیماً روی جیب مردم هند کاهش خواهد داشت و با کاهش عرضه، بهای سوخت را بالا خواهد بود. او گفت: «در زمینه نفت، دولت هند این سیاست منحصر به فرد را دنبال میکند که سودها برای من و ضررها برای شما باشد.»
او اضافه کرد: «هند نباید استقلال در تصمیمگیریهای سیاسیاش را تسلیم دولت آمریکا کند. چرا نخستوزیر مودی اجازه میدهد ایالات متحده آمریکا تصمیمهای سیاسی را به هند دیکته کند.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا روز ۸ می (۱۸ اردیبهشتماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.
از جمله تحریمهایی که اجرای آن ۱۸۰ روز بعد از خروج آمریکا از برجام، در تاریخ ۴ نوامبر (۱۳ آبانماه) اجرایی خواهد شد، تحریمهای ذیل بند ۱۲۴۵ (د) قانون «اختیارات دفاع ملی آمریکا، ۲۰۱۲» هستند.
این تحریم که برای محدود کردن فروش نفت ایران وضع شده وزیر خزانهداری آمریکا را ملزم به معرفی تحریمهایی علیه آن دسته از بانکهای خارجی میکند که با بانک مرکزی یا هر یک از دیگر موسسات مالی تحریمشده ایران معامله انجام میدهند.
با وجود این، وزارت دارایی آمریکا تعیین کرده در صورتی که کشورهای میزبان بانکهای خارجی در بازه ۱۸۰ روز قبلتر خرید نفت خام از ایران را به «میزان قابل توجه» کاهش داده باشند، بانکهای این کشورها از تحریمها مستثنی میشوند.
آمریکا قبل از اجرایی شدن برجام با استفاده از همین تحریمها توانست میزان فروش نفت ایران را کاهش دهد.
در قانون «اختیارات دفاع ملی» تعیین اینکه چه میزان کاهش خریداری نفت از ایران «میزان قابل توجه» محسوب میشود به عهده قوه مجریه آمریکا گذاشته شده و دولت آمریکا بایستی با در نظر گرفتن عواملی از جمله میزان عرضه نفت در بازارهای جهانی، میزان مورد قبول برای کاهش خریداری نفت از ایران توسط کشورها را مشخص کند.
دولت «باراک اوباما»، رئیسجمهور سابق آمریکا قبل از اجرایی شدن «برجام» و رفع شدن این تحریمها حدود ۲۰ درصد کاهش خریداری نفت را «میزان قابل توجه» تعیین کرده بود. دولت ترامپ، هنوز درباره این رقم تصمیمگیری نکرده اما مقامهای این کشور اظهارات ضد و نقیضی درباره کاهش صادرات نفت ایران به صفر مطرح کردهاند.