کد خبر 870576
تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۷ - ۰۰:۵۰
جهانگیری نمایه

جهانگیری: «نخستین هدف امریکا، ممانعت از فروش نفت ایران است که به این شیوه، بخش خصوصی می‌تواند نفت را از بورس به‌طور شفاف خریداری و صادر کند.»

به گزارش مشرق، «وحید حاجی پور» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:

عرضه نفت در بورس یکی از راهکارهای اسحاق جهانگیری برای دورزدن تحریم‌هاست. معاون اول رئیس‌جمهور گفته است: «نخستین هدف امریکا، ممانعت از فروش نفت ایران است که به این شیوه، بخش خصوصی می‌تواند نفت را از بورس به‌طور شفاف خریداری و صادر کند.»

بیشتر بخوانید:

درخواست ارزی وزیر صنعت از جهانگیری

تفرقه به جای وحدت در هیئت دولت

جهانگیری: هنوز در ابتدای مسیر صنعتی شدن هستیم


این اظهارات جهانگیری نشان می‌دهد، وی هنوز درک درستی از مبانی فروش نفت و معاملات نفت خام ندارد و بدون مشورت درباره اینکه چه مکانیسمی باید برای این مهم وجود داشته باشد، یک راه‌حل کلی بیان کرده است. اینکه نفت ایران از طریق عرضه در بورس یا معاملات دوطرفه صادر شود، هر دو یک نتیجه در بردارد. نفت ایران دارای شناسنامه خاص خود است و اگر این نفت در هر جای دنیا عرضه شود، به‌راحتی قابل‌شناسایی است. نفت خام کمتر از ۲۰۰ نوع شناسنامه دارد که انواع نفت ایران هم در ردیف این دسته‌بندی قرار دارد و این مهم‌ترین مسئله‌ای است که فروش نفت ایران را دچار مشکل می‌کند.


عرضه نفت در بورس که قطعاً شکست خواهد خورد، اما فرض می‌گیریم که نفت ایران در بورس عرضه شده است. یک فعال بخش خصوصی ۱۰۰ هزار بشکه خریداری کرده و قصد دارد آن را صادر کند. باز هم فرض می‌گیریم که این فعال بخش خصوصی به حدی توانمند است که می‌تواند برای آن بازاریابی و نفت را صادر کند. پولش را چه می‌کند؟ با چه مکانیسمی می‌تواند آن را دریافت کند؟


قطعاً شرکت ملی نفت پول محموله را به‌روز محاسبه کرده و ابتدا پول محموله را دریافت کرده و بعد آن را در اختیار بخش خصوصی قرار می‌دهد؛ حالا سؤالی که ایجاد می‌شود این است که کدام فعال بخش خصوصی پول تسویه این محموله‌ها را دارد و با چه ریسکی می‌خواهد نفت برند ایران را به فروش برساند و پولش را بگیرد؟ هر خریدار نفتی در دنیا برای پرداخت پول محموله حداقل دوماه زمان می‌گیرد و حتی در برخی مواقع، خریداران به‌قدری ناتوان هستند که نمی‌توانند دوماهه پرداختی داشته باشند، بنابراین از شرکت‌های تجارتی نفت مثل ویتول استفاده می‌کنند. این شرکت‌ها هم با پرداخت پول محموله در موعد زمانی مشخص، پول خود را چندماه بعد با درصد سودی مشخص از خریدار محموله دریافت می‌کند.


به نظر می‌رسد، آقای جهانگیری شناخت دقیقی از معاملات نفت خام و مسائل مالی آن ندارند که با ارائه یک راهکار بسیار ابتدایی، درصدد دورزدن تحریم‌ها به این شکل است. از یاد نبریم در دوران دولت دهم، چند محموله در بورس انرژی عرضه شد که هیچ خریداری برای آن یافت نشد تا سرانجام با یک دستور، شرکت نیکو ۵۰۰ هزار بشکه از این نفت را خریداری کرد تا شکست معامله نفت در بورس چندان هویدا نشود. مسئله دیگر آن است که شرکت خصوصی این نفت را در چه بازاری می‌خواهد به فروش برساند؟ در بازاری که خود شرکت ملی نفت در آن حضور دارد؟ با توجه به نوع دیدگاه بخش خصوصی و راحت‌طلبی آن، این تصور وجود دارد که آن‌ها بتوانند نفت را از شرکت ملی نفت بگیرند و به مشتریان خود این شرکت بفروشند و در ازای آن درصدی را دریافت کنند که این ذهنیت، با منافع کشور در تضاد است.


چنانچه بخش خصوصی بتواند محموله‌ها را دریافت کرده و در بازارهایی جدید آن را به فروش برساند، می‌توان به آن امید داشت. اما با توجه به محدودیت‌های فراوانی که وجود دارد، راهکار آقای جهانگیری تطابقی با واقعیات ندارد. چنانچه دولت روی عرضه نفت در بورس تأکید داشت، طی سه سال گذشته برنامه‌ریزی دقیقی برای ایجاد زیرساخت‌ها ایجاد می‌کرد، نه آنکه آن را به حال خود رها کرده و حالا که عرصه تنگ است، با تزئین فروش نفت به بورس، مثلاً از خود راهکاری ارائه دهد.


بدون تردید، راه‌حل معاون اول، یک راه امتحان شده و منتج به شکست است که اجرای آن امکان‌پذیر نیست و اگر هم تأکیدی وجود داشته باشد، به بلای همان دولت دهم دچار خواهد شد. به نظر می‌رسد هنوز دولتمردان ایران متوجه تحریم‌های نفتی نشده‌اند و بدون تعمیق در مسائل تجارت نفت، به رنگ‌کردن وعده‌های خود مشغولند.


حداقل‌کاری که می‌توان انجام داد، این بود که نگاهی به چند سال پیش می‌انداختیم و با بررسی توان بخش خصوصی به این مهم پی می‌بردیم که بخش خصوصی در حوزه تجارت نفت نه توانمندی دارد و نه ریسکش را. نهایت همکاری بخش خصوصی با وزارت نفت در حوزه معاملات فرآورده‌های نفتی است که اتفاقاً عملکرد خوبی را در دوره تحریم‌ها از خود به‌جای گذاشته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 8
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 3
  • IR ۰۲:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    35 1
    جهانگیری یک تاجر وابسته به کارگذاران و دارای سرمایه های هنگفت ناشی از رانت و تجارت کثیف است این ادعا را میتوان با بررسی اموال وی و همچنین رفتار و عملکرد نامبرده مشخص ساخت جهانگیری فرزند یک روستایی فقیر از دور افتاده. ترین روستاهای جنوب کرمان است که به مدد حمایت از هاشمی ها و خاتمی به این سرمایه دست یافته و هیچ چیز جز رانت و رانت خواری و تجارت کثیف و دلالی بلد نیست با کمی تحقیق متوجه میشوید
  • علی GB ۰۳:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    25 0
    وقتی می گم مسئولان حکومتی ما یک عده نفهم هستند قبول کنید
  • IR ۰۵:۰۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    39 0
    این اظهارات جهانگیری نشان می‌دهد، وی هنوز درک درستی از مبانی فروش نفت و معاملات نفت خام ندارد وحید حاجی پور داداش این شما هستی که درک درستی از سلاطین حباب و اربابان وعده و مملکتی که درش زندگی می کنی نداری اینجا سرزمین بابک زنجانی هاست!
  • IR ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    22 0
    خدارحم کنه اینم عاقبت دلار جهانگیرو پیدا میکنه لااقل قبل رسانه ای کردن مشورت میکرد تا بعدا ضایع نشه
  • IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    25 0
    خواسته تو سخنرانی مثل مناظره انتخاباتی یه چیزی گفته باشه که مردم بگن چند فعال وکاردانه ،شما جدی نگیرین
  • ناشناس IR ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    17 0
    کدامین کاردولت با حساب و کتاب و اصولی بوده؟از دلار ۴۲۰۰تا .....
  • IR ۰۸:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    26 0
    همه ی تلاش و همت ما، تحَقُقِ خام فروشی نفت است! ارزش افزوده زرشک.
  • اصلاح طلب AU ۱۵:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۴/۱۱
    0 1
    وقتی دیگران حماقتی را انجام دهند بد است. ولی وقتی ما آن را انجام دهیم خوب است. مفهوم شد؟

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس