به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از ابتکار، آخرين کاروان نظاميان آمريکايي حاضر در عراق، صبح ديروز اين کشور را به مقصد کويت ترک کردند تا پرونده خروج نظاميان آمريکايي از عراق، پس از 9 سال جنگ و اشغال اين کشور بسته شود.
جنگي که به بهانه کشف سلاحهاي کشتار جمعي در عراق آغاز شد و نهتنها سلاحي در آن کشف نکرد، بلکه کشتار، ويراني، ناامني و آوارگي صدها هزار نفر از مردم عراق را بهبارآورد. اين سربازان در قالب کارواني شامل 110 خودروي زرهي که 500 نفر را در خود جاي داده بود، در نخستين ساعات بامداد امروز از عراق خارج شدند. طبق آخرين گزارشها 157 نظامي آمريکايي با هدف آموزش نيروهاي عراقي در خاک اين کشور باقي خواهندماند و تحت نظارت سفارت واشنگتن در بغداد به فعاليت خواهندپرداخت. مقامات دولت آمريکا که تاکنون تلاشهايشان جهت اخذ مصونيت قضايي براي نيروهاي آموزشي خود در عراق بينتيجه ماندهاست، قصد دارند يگان کوچکي از تفنگداران دريايي را براي تامين امنيت هيئت ديپلماتيک خود در عراق بهکارگيرند.
تلفات انساني اشغال 9 ساله عراق مشکلات بسياري را براي طرف عراقي بر جا گذاشته است. تحقيقات «يتا کراوفورد»، پروفسور دانشگاه بوستون آمريکا، حاکي از آن است که از يورش آمريکا به عراق، از مارس 2003 تاکنون، حدود 126 غيرنظامي عراقي، 20 هزار سرباز و پليس عراقي و بيش از 19 هزار فرد مسلح و شورشي مستقيما به دليل جنگ کشته شدهاند.
سازمانهاي حقوق بشر انگليس نيز تلفات غير نظاميان عراقي را بين 104 هزار تا 113 هزار و 680 نفر برآورد کردهاند. علاوهبراين يک ميليون و 75 هزار عراقي بهدنبال جنگ و ناامني به کشورهاي همسايه مهاجرت کرده يا به اردوگاههاي آوارگان سازمان ملل متحد پناه بردهاند.
تلفات انساني آمريکا و انگليس
طي 9 سال حمله به عراق 4 هزار و 408 نفر از نيروهاي آمريکايي در عراق کشته شدند که 3 هزار و 480 نفر از اين نظاميان جزء نيروهاي جنگي بودند. بنابر اعلام پنتاگون (وزارت دفاع آمريکا)، 32 هزار نظامي آمريکايي در طول جنگ عليه عراق زخمي شدهاند.
اشغال 9 ساله عراق علاوهبر تلفات انساني هزينههاي سنگيني را بر دوش دولتمردان واشنگتن گذاشت، رقم سنگيني بالغ بر 770 ميليارد دلار. البته بايد به اين رقم کمکهاي آمريکا به عراق و متقبل شدن هزينههاي نظاميان آسيبديده در جنگ و کهنهسربازان را نيز اضافه کرد. بهعنوان مثال از اواخر سال 2010 تاکنون، آمريکا 32 ميليارد دلار براي درمان نظاميان مجروح و معلول و پرداخت مادامالعمر هزينههاي زندگي اين نظاميان، خانوادههاي آنها و کهنهسربازان پرداخت کردهاست. اين ارقام به پايان جنگ عراق محدود نميشود و پيشبيني شدهاست، هزينههاي اشغال 9 ساله عراق در سالهاي آتي نيز گريبانگير مقامات کاخ سفيد شود.
«ليندا پلمز»، پروفسور دانشگاه هاروارد آمريکا، طي تحقيقات خود اعلام کردهاست، هزينههاي درماني و زندگي کهنهسربازان در سال 2025، به 346 تا 469 ميليارد دلار خواهدرسيد. انگليس همپيمان اصلي آمريکا در جنگ عراق نيز از تلفات اين اشغال در امان نماندهاست و طي 9 سال گذشته 179 نفر از نيروهاي خود را در عراق از دست داده است. به هر روي، روند خروج نظاميان آمريکايي از عراق روندي تدريجي داشت.
آمريکا با 150 هزار نيروي [جنگي] و 120 هزار نيروي پشتيبان و انگليس نيز با بيش از 40 هزار نظامي خود در جنگ عراق شرکت کرد. شمار نيروهاي آمريکايي در چارچوب عمليات موسوم به «آزادي عراق» تا اواخر سال 2006 به 165 هزار نفر کاهش يافت. در سپتامبر 2010، عمليات آزادي عراق به پايان رسيد و 50 هزار نظامي آمريکا با هدف آموزش ارتش عراق در پايگاههايي ويژه مستقر شدند. به هر حال تبعات 9 سال اشغال عراق ـکه اين مدت حتي از زمان حضور ارتش آمريکا در جنگ جهاني اول و دوم، جنگ ويتنام و کره هم بيشتر است ـ خسارتهاي بيسابقهاي را براي آمريکاييها به همراه داشتهاست که اثرات منفي آن تا سالها بر اقتصاد شکننده آمريکا باقي خواهدماند.